Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde filip » 31 Ian 2017, 17:42

dan pescarul scrie:Cît despre nea Gică,are soția o prietenă la Onești,mă tot pisează să ajungem pe acolo la nu știu ce pîrtie de schi,dacă ajung vă sun să vă cunosc personal,măcar d-voastră aveți curajul să spuneți că sînt multe situații unde nu se poate fără antibioticè.Eu nu vă desconsider,Doamne ferește,pentru că folosiți antibioticele,doar că eu nu le folosesc și nu sînt de acord cu ele.Deasemeni e o discriminare pe plan european și pe tema antibioticelor și a subvențiilor și a importurilor de miere proastă din China.Noi sîntem sclavii de pe plantație,munciți mult și plătiți puțin.

Eu nu am folosit niciodata antibiotice nici macar Protofil.
Imunitatea albinei nu creste daca dam antibiotice.
E drept ca nu fac pastoral....
filip

Mesajde tiih » 31 Ian 2017, 20:05

gica.mosu scrie:...Gicutaaa,bravo=asa te vreau, cu intrebari din aistea, mai la nivelul lu' matale(dpvd apicol) ..nu din alea de..DOCTORAT :shock: ...Pai,e ca si ala pi ultimul drum=cu vata'n nas 8-) ..ii dai un fitil cu sulf =il omori ...dar, nu risti sa-i infectezi si pe cei sanatosi,fam de albine ....din ac stupina si uneori si din vecini :mrgreen:P.S- esti-sunteti pi drumul cellll buuun :!:

Sa traiti dl Gica...aveti un mare har..pedagogic, stiti sa explicati foarte convingator,metaforic si..inspaimantator(cu vata'n nas ..!)
Va doresc cat mai multe butoaie pline cu miere anul asta dumnevoastra si tuturor iubitorilor de albine...care nu dezarmeaza cu una cu doua....!!!
tiih

Mesajde Shrek » 31 Ian 2017, 21:14

dan pescarul scrie:[.Dacă avem cam 40 de stupi cu 12 rame si 9 pe 10 rame cind restringem cuibul in medie pe 5 rame cite rame ramin in afara cuibului?Avem si roi in aştia 49 si doar 2 roi de anul asta au ajuns in August pe 12 rame, am avut si mai slabuti ,7-10 rame, si cîtiva nuclei.Colegu Shrek, dacă rezolvaţi problema asta, va dau una de la fiică mea, clasa a IV-a, cu capete si picioare intr-o ogradă.Curaj, pină la rapiţă le puteti rezolva pe amîndouă.

Mah, io la armetica stau foarte rau. Daca imi placea, ma faceam profesor si imi luam 5 case. Din meditatii.
Dar tu singur scrii ca restrângi la 4,5,6 rame.O parte din rame le descapacesti si, chiar daca nu ai scris, presupun ca le-ai dat după diafragma in toamna. Deci eu presupun ca 2 maxim 3 rame de stup cu miere sa iti ramana toamna. Asa ca 3x50=150 nu 200. In alta ordine de idei, nu sunt sigur ca daca restrangi familia la 5 rame, ai avut inca 5 rame cu miere de fiecare stup pe care sa le iei.Mai este si pastura si rame cu puiet si..... furtisag. Este cam gogonata. Io zic sa mai tai din ele ca bate la ochi.
Shrek

Mesajde Shrek » 31 Ian 2017, 21:21

Gicuta scrie:Nea GM, lasa-ma bre cu fitilele, ca alea merg in butoiul de vin :)
Lasand gluma de o parte, eu am auzit de tratamente cu sulf praf, dar as vrea amanunte in sensul asta.

Da mah, are dreptate mosul! Beneficiază de tratament cu sulf albinele.....hoațe! Alea nu mai merg într-un loc cu verdeață, alea merg într-un loc....la fel de călduros, da cu mult sulf și pucioasa ( o fi tot aia?).
Shrek

Mesajde MIHAEE'E » 02 Feb 2017, 17:40

Salut !
Astazi dupa ora 2 ..... 7°C ..... zbor firav..... se anunta ca vremea se va mai incalzii !....
MIHAEE'E

Mesajde MIHAEE'E » 02 Feb 2017, 18:16

Ms!....
Am luat zapada din fata stupilor ....
Pe mine ma ingrijoreaza umiditatea din stupi !
In urma cu 4 zile cand le-am pus turtita , majoritatea erau fara umezeala, iar acum situqtia s-a inversat !...
Toti stupii sunt cu fund a.v. si am pus folie peste podisor imediat sub capac.... in rest un ziar deasupra ramelor si un carton deasupra podisorului!......
MIHAEE'E

Mesajde MIHAEE'E » 02 Feb 2017, 18:52

MIHAEE'E scrie:Ms!....
Am luat zapada din fata stupilor ....
Pe mine ma ingrijoreaza umiditatea din stupi !
In urma cu 4 zile cand le-am pus turtita , majoritatea erau fara umezeala, iar acum situqtia s-a inversat !...
Toti stupii sunt cu fund a.v. si am pus folie peste podisor imediat sub capac.... in rest un ziar deasupra ramelor si un carton deasupra podisorului!......

Am repostat in speranta ca cineva folosest modelul acesta de stupi si are o metoda buna impotriva umezelii.

Multumesc frumos !
MIHAEE'E

Mesajde cucubau » 02 Feb 2017, 19:06

MIHAEE'E scrie:Toti stupii sunt cu fund a.v. si am pus folie peste podisor imediat sub capac.... in rest un ziar deasupra ramelor si un carton deasupra podisorului!......

Chiar si la stupii fara fund , exista o regula in cea ce priveste ordinea in care sunt asezate materialele ce constituie impachetajul.
Folia caci despre ea este vorba se aseaza prima plecand de la rame spre capac , adica direct peste rame.
Peste folie de regula se aseaza materiale izolatoare termic : hirtie, carton ,panza ,etc.
........
cucubau

Mesajde laura » 02 Feb 2017, 19:11

Fund av, folie, pasla, ziare, capac. Acum au bagate suberele.
Fişiere ataşate
DSC_0349 - Copy.JPG
laura

Mesajde FlorinPlopsoru » 02 Feb 2017, 19:14

dan pescarul scrie:Sigur se va găsi un coleg,dar e posibil să fie dezbătut deja subiectul pe un topic mai vechi.Oricum trebuie să dați mai multe amanunte,de ex este scoasă tabla de sub sită parțial sau total.Eu aș trage-o puțin astfel încît să rămînă spre urdiniș o fantă de 3-4 mm si aș vedea rezultatul. Dar asta e teoretic,poate alt coleg lasă spațiu spre spatele stupului si are rezultate mai bune astfel.

Din câte am citit,subarul se trage pt a permite schimbul de gaze pe jos . De asemenea folia trebuie sa etanșeizăm f bine in partea de sus pt a se realiza sistemul clopot....
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde LYX » 02 Feb 2017, 20:47

dan pescarul scrie:Nu-mi place nici folia,tine umezeală prea multă, condensul care se face umflă stupii de lemn, mucegăieste stupii la interior si ramele,iar eu vreau un interior uscat si călduros.Dacă e prea umed in stup pierderea de căldură a albinelor e mai mare,dezvoltă bacterii si ciuperci.E posibil,dacă acum 4 zile nu era condens,să fi început creșterea de puiet si au ridicat temperatura.Mai multă ventilație ar fi soluția teoretică, dar e un sfat greu de aplicat practic pînă nu vezi stupii respectivi,că trebuie eliminat condensul ,dar păstrată căldura.

Am incercat si eu. Nu-mi place din motivele expuse de dvs. Nu i-mi place nici fundul antivaroua. Primavara stupi pleaca mai greu. Dupa parerea me-a, -daca sunt facute tratamentele antivaroua( ultimul fara puiet in luna noiembrie) iar in stup exista mincare destula 12-15 Kg( fara miere de mana), familia este strinsa corect, dupa puterea acesteia, trece iarna fara probleme. Eu personal ( am vazut ca ajuta mult, mi-a trecut iarna si roiuri pe 3-4 rame) pun diafragme din polistiren extrudat stinga dreapta, peste rame pun niste fisii din lemn, apoi o mocheta necauciucata sau pisla cit tine ramele, apoi pun podisorul cu plasa, peste care mai pun o bucata de mocheta, insa las in partea din spate o portiune de 3mm de plasa neacoperita pt aerisire, apoi capacul si Sanatate.
LYX

Mesajde gogutza » 04 Feb 2017, 00:32

Domnilor o intrebare, am in jur de 30 familii in iar in iarna asta m-am confruntat cu ceva pierderi, numai ca nu prea reusesc sa inteleg cauza. Mai exact, din cele 30 familii cam 12 au fost roi facuti pe o rama care au iernat undeva 3-4-5 rame. Astia sunt campioni absoluti, acum au 5 rame populate serios probabil cu 2-3 rame puiet (nu-i vreme sa verificam acum), si sincer nu stiu ce au facut asta iarna de au populatia asta. Turte au primit toti egal 0,5 kg per familie in 25 decembrie si 0,5 kg turta proteica undeva in 5 ianuarie. A doua nu-i luata decat in proportie f mica pe prima au servit-o 95 %. Trei tratamente antivarroa facute in septembrie, complete la 7 zile distanta. N-am verificat numarul de varoa cazuti samd vina mea. Am adaugat acum 2 benzi varostop per familie profilactic astazi (fereastra 13 grade la pranz conform termometrului si un zbor de curatire anemic). Speram maine la un zbor serios este si mai cald.
Stimulare in toamna cca 6 kg sirop per familie in perioadele august inceput septembrie / stimulare si completare. Acum cei cazuti sunt din familiile de baza care erau mai puternice unele 6 intervale pline. Stranse au fost fiecare dupa putere.

De ce au picat 5 din familiile de baza avand in vedere cele de mai sus, urme de diaree in stup nu-s mirosul e placut, cei morti i-am gasit cu miere morti in ghem sau imprastiati in stup?
gogutza

Mesajde titico 2 » 04 Feb 2017, 00:47

cerne albina moarta de la un stup sau scuturale un pic in mana vezi daca cad e varooa daca nu ai facut tratamente in august s.ar putea ca varooa sa fie cauza
titico 2

Mesajde gogutza » 04 Feb 2017, 00:49

titico 2 scrie:cerne albina moarta de la un stup sau scuturale un pic in mana vezi daca cad e varooa daca nu ai facut tratamente in august s.ar putea ca varooa sa fie cauza

Bun daca asta ar fi cauza ca -am gandit i-am tratat pe toti la fel aialalti de ce o domnesc nu trebuiau sa fie tot iin aceeasi postura ? Tratamente am facut 3 bucati cu 7 zile distanta intre ele, 3 picaturi per stup pe fitil. Ceea ce ma roade este faptul ca tratamentul l-am facut cu o patura peste podisor deci contactul cu fumul a fost mai scurt decat daca as fi folosit folie de exemplu. Poate asta sa fie cauza, sunt contra foliei din motive obiective am avut probleme mari cu condensul in alt an si am renuntat la a folosi pe fund fix folie. Am patura taiata la dimensiune si pun peste podisor si diafragma de polistiren pe o parte.
Ultima oară modificat de gogutza pe 04 Feb 2017, 00:58, modificat 1 dată în total.
gogutza

Mesajde mellis » 04 Feb 2017, 00:58

Tot la AV ne poticmim?
-ati pus peste folie izolare sanatoasa - un carton nu este destul..
-ati pus corp beci - sau magazia sub cuib pt a avea cuibul protejat?
-ati lasat urdinisul larg?
-aveti stupi plini cu albina?
Sanatace ...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde gogutza » 04 Feb 2017, 01:01

mellis scrie:Tot la AV ne poticmim?
-ati pus peste folie izolare sanatoasa - un carton nu este destul..
-ati pus corp beci - sau magazia sub cuib pt a avea cuibul protejat?
-ati lasat urdinisul larg?
-aveti stupi plini cu albina?
Sanatace ...

Fund fix nu AV, urdinisul pe 10 gauri de gratie antisoareci, patura peste podisor si diafragma in lateral si pentru o mai buna izolatie in inceputul lui ianuarie sau ultimele zile ale lui decembrie le-am tras o izolatie cam asa:

https://www.youtube.com/watch?v=fAJX2zdiKFM

Iernat undeva intre 3 - si 7 rame culmea e ca amaratii aia pe 3 o duc mersi bine, astialalti mi-au facut probleme. Eu vb de iernat pe x rame adica cat ocupa ghemul, acum ai de i-am facut in primavara trecuta pe 1 (una) rame de puiet capacit sunt undeva pe 5 rame populatia si au puiet cred ca sunt f calzi (tabla de pe capac e calda), consum f mic si mortalitate scazuta si nu pot sa inteleg de ce din fam de baza mi-au cazut pentru ca erau mai puternice. Am dadant pe 10 rame cu funduri fixe deci nu iernez cu caturi, miere a avut la discretie dovada ca au si acum turtele le-am pus doar pentru ca au prostul obicei in perioada asta sa nu se mai mute dupa puiet si mor pe locul unde ingrijesc puiet de foame. Am vazut-o in alti ani si ca sa evit le-am tras o turta chiar deasupra ghemului.
gogutza

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR