Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Donbazil » 13 Mar 2017, 22:46

DoarEu scrie:
daffid mihailov scrie:Dupa cum se vede părerile sun Împărțite si de-aia fiecare isi evaluează subiectiv pierderile. Sunt multe genuri de apicultori. Ii întreb la floare daca baga, au stupul cel mai bun pe cântar. Daa baga super bine. Cat? 1,5kg. Pai..si asta e cântar de cules la floare? Asa ca avem criterii diferite. Mai ales la nr de rame. Unii extrag tot timpul, alții cand e cazul . Si tot asa apicultori si apicultori.

Dar la faptul ca stupul ala de pe cantar e "de carne" cum ii spun unii...(adica culegatoare ioc)?
Eu inainte de cules ii egalizez cat de cat.In cules,mut cantarul la 8-10 stupi,adun si fac media.Rezultatul e ce a bagat in ziua aia.Zilele urmatoare las doar la 1 cantarul iar la 3-4 zile repet schema.Dupa 1 saptamana de cules verific caturile si vad daca e cazul sa ma mut sau nu.
Ceea ce vreau sa spun e ca un stup negru de albina poate sa bage 1kg/zi,in timp ce unu prapadit pe 8-10 rame(pregatit diferit,insemnand culegatoare cat cuprinde,puiet putin,etc-asta e pt alt topic) poate sa bage 5kg la zi...
Sanatate multa!

Salut!

Domnule, e tare afirmatia dumneatale cu " familiile de carne"....Eu de peste 35 de ani de stuparit si dupa numeroase vizite la stupine din tari vecine, n-am intalnit asta....E o teorie aiurea....Albine ori ai in stup, ori n-ai.....Problema este sa le ai atunci cand trebuie!....Restul e literatura pentru cei carora le plac povestile..... ;) ;) :idea:

Si mai e o chestie: ori verifici caturile - sa vezi cat au bagat, - ori verifici cantarul.....Dar daca pe cantar n-ai pus ce trebuie, de ce-l mai folosesti?.... Crezi ca marii apicultiori - cei cu sute de stupi pe o vatra - stau toata ziua sa caute prin caturi?...Daca vrei apicultura apai copiaza-i pe cei care o si fac....Vezi la nenea PUPEMEA, , la ALT STUPAR si inca vreo cativa de prin zona de vest.,...Si pe la voi in Muntenia sunt multi meseriasi dar spre rusinea mea nu-i cunosc, insa sunt sigur ca ai ce invata de la cei care baga in stupine sute de mii de lei - si scot milioane.....De la ceilalti poti doar "asculta" dar de invatat, inveti doar de la meseriasi...
Asta, daca vrei sa devii maistor!..Sa castigi bani - si sa traiesti din apicultura.

Daca vrei sa ramai hobbyst, e alta treaba....

Eu "maistor" am fost. Acuma la batranete, Nu ma mai intereseaza tonele de miere, imi permit sa fac pe desteptu' si sa dau sfaturi.... :lol:
Donbazil

Mesajde cucubau » 13 Mar 2017, 22:53

Asa cum sunt gaini pentru carne si gaini pentru oua , vaci pentru lapte si vaci pentru carne , de ce n-ar fi si albine pentru carne? :lol: :lol:
P.S.Albine de carne exista doar in conceptia celor ce considera nosema drept girafa olteanului.
........
cucubau

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2017, 23:44

alt stupar scrie:Inca o iarna ca asta si Clubul Amatorilor de Iernări pe Doua Rame trage zavoarele...

Tu tragi obloanele...?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2017, 23:48

cucubau scrie:Asa cum sunt gaini pentru carne si gaini pentru oua , vaci pentru lapte si vaci pentru carne , de ce n-ar fi si albine pentru carne? :lol: :lol:
P.S.Albine de carne exista doar in conceptia celor ce considera nosema drept girafa olteanului.

Luand in considerare si postarile anterioere, tu, CUCUBAU, ce soi de girafe cresti...?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2017, 23:50

vulpea scrie:daca pierzi o matca nu inseamna ca ai pierdut o familie,indiferent in ce anotimp !

Vulpe, asta e valabila doar la pasarile ce le furi, nu si la familiile de albine...!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2017, 23:53

daffid mihailov scrie:
ignatov andrei scrie:
Totusi, mai e o metoda de a fura caciula:
- o stupina care la tei avea 100 familii, ajunge vai mama ei prin septembrie;
- apicultorul face unificari, introduce pe iarna doar 40 familii si declara pierderi ZERO!

Da, strict pe perioada iernarii, pare corecta exprimarea, dar in economia stupinei....

Corect. Ar trebui un topic si cu pierderi de vara-toamna. Eu recunosc. Am avut cativa din lene, ca pe camion nu se imperecheaza reginele si mi-a fost lene sa-i verific. Toata vara i-am lasat in pace. :))

Tu nu esti un "ov" poreclit, asa ca mine, sau esti un "ov" deosebit...! :mrgreen:
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 14 Mar 2017, 00:15, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde cucubau » 14 Mar 2017, 00:03

ignatov andrei scrie:Luand in considerare si postarile anterioere, tu, CUCUBAU, ce soi de girafe cresti...?!?

Si autohtone dar si de import.
In ultimii ani cu totii ne-am pricopsit cu cea de import , si se pare ca este cea care da cel mai mult de lucru.
........
cucubau

Mesajde ignatov andrei » 14 Mar 2017, 00:14

cucubau scrie:In ultimii ani cu totii ne-am pricopsit cu cea de import , si se pare ca este cea care da cel mai mult de lucru.

Va bagat cineva pe gat...?!?
La centrifuga, sau la capatzana...?!?
ignatov andrei

Mesajde daffid mihailov » 14 Mar 2017, 00:25

ignatov andrei scrie:Tu nu esti un "ov" poreclit, asa ca mine, sau esti un "ov" deosebit...! :mrgreen:

Cu Ov sau fara Ov, tu m-ai pus pe ganduri. Sa las putin lenea macar anu asta ca daca stau sa ma gandesc mai multi am desfintat asta vara-toamna decat in iarna asta. Sigur, nu exista topic sa-i trec la pierderi.:)) Asa ca nu sunt pierderi. Ii trec doar la cimitirul eroului necunoscut. :D
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde vulpea » 14 Mar 2017, 01:24

csaa,cred ca esti intr-o eroare :o 'gramada' de albine nu inseamna o familie de albine(familia cuprinde toate 'categoriile').i.a.,tare spiritual te-a facut mamitica ta cand e vorba de gaini si vulpi !PS.csaa,daca ai dat la o familie o matca nu inseamna ca ai facut o unificare de familii !
vulpea

Mesajde vulpea » 14 Mar 2017, 01:38

PS1.i.a.,nu stiam,chiar si eu,ca gainile au si ele regina(stiam doar de 'regele' Coco !).
vulpea

Mesajde danmirea » 14 Mar 2017, 10:11

domnule mihailov...

Daca doresti sa fii considerat mare apicultor ca prin nu stiu ce metode ai doua caturi deasupra cuibului e treaba dumitale. Daca vrei sa scoti bani din apicultura si sa traiesti din asta...faci cum iti spusei eu.

Exemplu : Dan Margarit - ai vazut dumneata sa stea sa hraneasca stupii cu lingurita cu maclavaiz proteic ???

Ce crezi ca face dumnealui pentru a avea acele familii ??? Daca esti atent la toate filmuletele o sa observi cand spune cat puiet are in cuib, pe cate rame. Daca o familie cu 12 rame 3/4 de puiet duce 7 caturi 3/4 ---- inseamna ca exista fenomene paranormale.

Aveti aici pe forum si un thread legat de pregatirea familiilor pentru cules.

Sunt destui oameni pe aici care se incapataneaza ca ei fac treaba si asa ca ei dezvolta stupii etc....si cand ne intalnim in pastoral nu au mai mult de un cat pe familie...

Nu o sa ajungi sa iernezi o familie pe 10 rame pline de musca fara sa faci uniri. Exista exceptii doar pentru a intari regula.
Dumneata faci cum doresti...eu m-am lamurit cu ce am de facut si incerc sa transmit si altora.

Evident ca multi citesc si putini aplica.
danmirea

Mesajde csaa » 14 Mar 2017, 10:41

vulpea scrie:csaa,cred ca esti intr-o eroare :o 'gramada' de albine nu inseamna o familie de albine(familia cuprinde toate 'categoriile').i.a.,tare spiritual te-a facut mamitica ta cand e vorba de gaini si vulpi !PS.csaa,daca ai dat la o familie o matca nu inseamna ca ai facut o unificare de familii !

Stiu ca am exagerat, dar am facut-o pentru a sublinia faptul ca daca a murit matca peste iarna acel....grup de albine nu reprezinta o unitate biologica viabila si, in concluzie, nu poate fi considerata o ”familie de albine”.
Dvs. puteti sa ii spuneti cum vreti, puteti sa o socotiti la pierderi sau nu.
Eu anul trecut am trecut la pierderi o familie la care s-a trantorit matca. Am omorat matca si am unit cu o alta familie mai slaba si din doua familii (ma rog, un roi si o familie) a ramas doar una. Ca in cantecul ”Zece arici”! :lol:
csaa

Mesajde daffid mihailov » 14 Mar 2017, 11:39

Dl Dan, problema mea e ca nu vreau sa fiu considerat mare apicultor. Mai sunt si din astia ca mine care nu vânează Rețete minune si nici forme fara fond, maidaneze in cutii Dan margarit. Si chiar asa de ce crezi ca as avea nevoie urgenta de sfaturi? Multumesc oricum.

Ps. Nu am nevoie de 10 rame cand ies din iarna. Imi ajung 6. Sunt mulțumit asa. Albina, nu musca.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde vulpea » 14 Mar 2017, 13:24

csaa,ati multumesc ca ai inteles ce am vrut sa spun.multi apicultori gresesc cand socotesc ca au in stupina 50 stupi.corect este sa se socoteasca 50 familii de productie(puternice) si restul ...(roi,roisori,'mate lesinate'=familii anemice!).restul asta nu CONTEAZA la socoteala,ci la ... intretinere(pentru ceilalti).
vulpea

Mesajde MIHAEE'E » 14 Mar 2017, 13:34

Sunt multi apicultori, care anul trecut au avut 50 fam de productie ( si au fost doar la socoteala ) si anul asta poate au 50/de mate, dar care sa conteze mai mult !
MIHAEE'E

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR