Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Amplasarea stupinei sub linia de inalta tensiune

Mesajde alt stupar » 01 Ian 2012, 23:42

in 2009 am iernat exact sub liniile de inalta tensiune
am scos in primavara cam ce se vede in a doua poza
Nu stiu ce ar insemna recidiva, n-a fost cazul...
Fişiere ataşate
100_2368.jpg
100_2434.jpg
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde marian67stroe » 02 Ian 2012, 14:00

Conform studiilor efectuate de cercetatorii din SUA in urma cu 16 ani, nu este indicata amplasarea stupinelor sub liniile de inalta tensiune.

Ultimele studii de acum 4 ani al cercetatorilor rusi au constatat ca cercetatorii americani ai dumneavoastra se inseala:)) :lol: :lol: :lol:
Daca eu sunt obligat sa cred chestia cu cercetatorii americani fara nici o confirmare oficiala(un link) atunci trebuie sa credeti si chestia asta cu cercetatorii rusi.
Ca dovada o sa vin cu filmuletul meu, dar,numai dupa ce apare cel cu cercetatorii americani.
LA MULTI ANI TUTUROR PASIONATILOR DE APICULTURA.
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde jenica67 » 02 Ian 2012, 17:50

Dupa cercetatorii americani, nici bradul natural nu este mai bun, ca se dezvolta tot felul de micro-organizme toxice. Eu zic sa lasam studiile astea, pentru pui de gostat, ca la noi de cand lumea am avut brazi si nu am auzit sa fi murit, sau sa se fi imbolnavit cineva. Oricum omul a spus ca nu are stalp de inalta tensiune, ci unu de cel mult 13 kv, sau cat ii reteaua pe stalpii de beton. Acolo nici curentul nu e asa de mare, ca urmare si campul magnetic produs, este si el mai redus, daca nu insesizabil. Daca nu am murit noi cand am fost mici, ca ne jucam cu linia de f inalta tensiune, facand arcuri electrice, ce se mentineau cateva secunse datorita ionizarii aerului, nu cred ca mor nici albinele. :lol:
jenica67

Mesajde Nicolaus » 02 Ian 2012, 19:23

LA MULTI ANI tuturor. Am stupina sub linie de 110 KV de mult timp si nu am sesizat nici un inconvenient.Mai am un coleg in aceeasi situatie si nici el nu a observat nimic negativ.
Nicolaus

Mesajde marian67stroe » 02 Ian 2012, 20:22

Nicolaus scrie:LA MULTI ANI tuturor. Am stupina sub linie de 110 KV de mult timp si nu am sesizat nici un inconvenient.Mai am un coleg in aceeasi situatie si nici el nu a observat nimic negativ.

Precis o sa gasiti un Toma necredinciosul care sa va infirme afirmatiile. :lol: :lol: :lol:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde vali79 » 02 Ian 2012, 20:42

Nicolaus scrie:LA MULTI ANI tuturor. Am stupina sub linie de 110 KV de mult timp si nu am sesizat nici un inconvenient.Mai am un coleg in aceeasi situatie si nici el nu a observat nimic negativ.

Idem,o spun dupa aproximativ 15 ani in care stupii parintilor au fost amplasati la 30/40 de metri fata de inalta tensiune(nici +,nici -),in fiecare an in virful stilpului isi facea cuibul o familie de pasarele....deci... :?:
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde peterneamt » 02 Ian 2012, 22:49

Alexandre Dumas fiul " Daca cineva i-ti cere un sfat,ti-l cere fie ca sa nu il urmeze,fie ca sa aiba pe cine da vina ".Au fost filme pe canalele de televiziune care promoveaza natura si stiinta (in nici un caz pe 0TV sau pe Taraf ) si in mod sigur vor mai fi si in iarna asta. Net-ul nu inseamna numai Stuparitul.
Apropo cum se extrage veninul ? Ce inseamna depolarizare ?
In viata este bine s-a constientizezi pericolele si uneori ai dorii sa fi avertizat,chiar daca nu o s-a ti cont de ele.
Eu va inteleg perfect: sunt si cafengiu si tutungiu inrait, chiar daca constientizez ca nu e bine.

Na,ca in dorinta de a mai face un bine iar scrisai.Ce sa-i faci ma mananca tastatura.
La multi ani si Doamne ajuta miere multa.
peterneamt

Mesajde pin » 03 Ian 2012, 14:23

Creierul uman are partea stanga emotionala (mai dezvoltata la femei) si partea dreapta logica. Sistemul nostru de invatamant ne-a format sa ne bazam pe logica. In realitate majoritatea deciziilor sunt luate de partea stanga a creierului dar pentru a ne "justifica" deciziile cautam argumente logice pentru ele. In acest sens adresam o intrebare pe forum si alegem din multitudinea de raspunsuri pe cele care sunt in rezonanta cu ceea ce vrem noi si incercam sa minimalizam, sa decredibilizam raspunsurile care sunt contrare deciziiei pe care noi deja am luat-o. Cam asta a vrut sa spuna Dumas fiul. In ceea ce priveste cunoasterea si stiinta, acestea sunt incipiente. Cred ca se cunoaste mai putin de 1% in realitate si incercam sa generalizam. Daca campul electromagnetic este ceea ce le face pe albine sa aiba de suferit din cauza liniilor de inalta tensiune atunci de ce ar avea de suferit mai mult sub liniile de inalta tensiune decat sub cele de medie tensiune? Il invit pe proaspatul castigator al sponsorizarii sa ne spuna daca tensiunea liniilor are vreo influenta asupra campului electromagnetic din jurul lor sau curentul care le strabate. Daca tensiunea este inalta atunci cum o fi curentul?

In acest sens cred ca mai interesant pentru initiatorul topicului sunt raspunsurile celor care au stupina amplasata sub liniile de inalta tensiune. Avand in vedere ciclul de viata extrem de scurt al albinei cred ca daca apar mutatii asupra albinei asa cum sugereaza cercetatorii respectivi acestea ar trebui sa se pronunte relativ repede, in maxim 5-10 ani avand in vedere cate eneratii se schimba in acesti ani.

Sa va spun si un banc legat de cercetatorii americani: Seful unui trib de indieni trimite un indian la cercetatorii in meteorologie din cel mai apropiat oras sa se intereseze cum va fi iarna. Cand ajunge in oras acesta se opreste intr-o carciuma sa bea ceva. A baut ceva mai mult se pare si nu a mai ajuns la cercetatori. Ajuns acasa il intreaba seful tribului cum va fi iarna si acesta zice ca va fi o iarna grea. Pune seful indienii sa taie lemne si sa faca provizii. Dupa o saptamana il mai trimite o data. Acelasi scenariu, alte provizii. A treia oara reuseste si ajunge la cercetatori si-i intreaba cum va fi iarna. Raspunsul lor a fost foarte stiintific: Dupa cate provizii de lemne fac indienii va fi o iarna cum n-a mai fost in ultimii 50 de ani!
pin

Mesajde Robi V » 03 Ian 2012, 16:56

La multi ani tuturor !!! si un an cat mai bun :mrgreen:
Multumesc de raspunduri dar sincer nu stiu dupa cine sa ma iau ?
Robi V

Mesajde alexandrucucu » 03 Ian 2012, 20:28

Ca sa nu iei nasturi de cap muta stupii si ai rezolvat. :lol:
alexandrucucu

Mesajde bucursorinelionel » 04 Ian 2012, 12:28

Am avut si voi mai avea stupi populati cu albine sub linia de 20kv, care alimenteaza trafo de cartier. Nici o problema.In anumite situatii am fost nevoit sa amplasez stupii si sub linii de 220kv. La fel. Nu am fost in situatia de a vedea ce se intampla sub linii de 400kv desi, de acestea , m-as cam feri si as evita apropierea la mai mult de 100m. Si aceasta in conditiile in care am o experienta de peste 20 de ani in retele de joasa si medie tensiune.Oricum, trebuie sa mentionez ca, inainte de a amplasa stupii sub 20 kv, am facut un experiment: am verificat daca in sarma ramelor apare fenomenul de inductie, la nivelul solului.Cu aparatul de masura reglat la milivolti, 3 randuri de sarma continua la orizontala ramei, cu suprafata ramei la orizontala astfel incat sa aiba expunere maxima in campul electromagnetic, paralel cu linia de transport, nici pana la 3 metri de la sol nu am inregistrat nici o valoare.Am verificat la fel si sub linia de 110 kv.Nu apare nici o valoare pe scala de milivolti. Daca exista vreun stimat coleg care are vreo experienta similara, e rugat sa o expuna. In privinta americanilor, nu contest studiile lor dar iau in calcul faptul ca la ei frecventa curentului alternativ din retea este de 60 hz, si nu de 50 hz cum este sistemul european, romanesc si rusesc..
bucursorinelionel

Mesajde Robi V » 04 Ian 2012, 14:35

eu momentan sunt cu stupi acasa nu ii tin in camp ca risc sa raman fara ei :oops:
dar daca asa sta situatia mai bine nu fac stupina acolo nu vreu sa risc degeaba :? si sa pierd albinele
Robi V

Mesajde pin » 05 Ian 2012, 15:35

Robi V scrie:eu momentan sunt cu stupi acasa nu ii tin in camp ca risc sa raman fara ei :oops:
dar daca asa sta situatia mai bine nu fac stupina acolo nu vreu sa risc degeaba :? si sa pierd albinele

Foarte bine faci. Ai luat cea mai buna decizie. Intentia mea nu e sa ti-o schimb. Trebuie sa recunosti insa ca nu parerile exprimate in acest topic te-au ajutat s-o iei. Eu nu ma pot exprima nici pro nici contra pentru ca nu am experienta necesara dar am numarat parerile pro si contra si am constatat ca nu se pupa cu concluzia trasa de tine.
pin

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR