Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: problema cu nosemoza acum iarna

Mesajde cucubau » 09 Apr 2017, 20:55

tuturicius scrie:Ce inseamna o proba la care vezi 3-4 spori?

Eu stiam ca pentru un preparat de 1ml apa pentru fiecare abdomen de albina examinat la un microscop cu marire de 400X, 5 spori vizibili in campul vizual inseamna 1000 000 spori/albina.
D-voastra aveti alta metoda ?
........
cucubau

Mesajde tuturicius » 09 Apr 2017, 21:58

cucubau scrie:Eu stiam ca pentru un preparat de 1ml apa pentru fiecare abdomen de albina examinat la un microscop cu marire de 400X, 5 spori vizibili in campul vizual inseamna 1000 000 spori/albina.
D-voastra aveti alta metoda ?

Eu fosesc o camera de numarare. La inceput am crezut si eu ca merge simplu si fara. Dupa ce am privit mai atent problema ... mi-am luat camera.
Cand privesc la camera 5 spori per camp, care camp este cam un patrat al camerei, cu 1 ml apa per albina da rezultatul de 1,25 mil.
Mai departe citeste cu atentie: un camp microscopic de al meu nu e sigur ca e aceeasi suprafata cu al tau. Am microscop IOR care pe langa 40x obiectivul si 10 x ocularul, cate inmultite dau 400, mai are un factor suplimentar de marire de 1,6x, deci eu cu obiectivul 40 ocular 10 am o marire de 400x1,6, adica 640.
Mai departe citeste si mai atent: camera de numarare are o grosime a stratului de lichid, de suspensie, de 0,1 mm grosime. De aceea ii si spune camera. Tu cand pui lamela pe suspensie vei avea o grosime de ... cat? Probabil cat e dimensiunea unui grauncior de polen. Sau daca scapa o bucata de picior de albina va sta lamela pe ea. Din experienta pot sa iti spun ca la camera suspensia e de cel putin 3 ori mai groasa. Imi dau seama pt ca vad mul mai neclar tot, stratul e gros si sunt multe microparticule in suspensie in toata grosimea.
Deci eu intr-un camp microscopic vad un volum de suspensie de cel putin trei ori mai mare decat vezi tu, inclusiv mai multi spori.
Deci cei cinci spori ai tai care ziceam ca ar reprezenta 1,25 mil ii mai inmultim cu trei, sa zicem, si aju gem la 3,75 mil. Sau mai mult? Cine poate sa spuna care e grosimea suspensieiintre lama si lamela. De aceea s-au pus lapunct camerele de numarare.
Cu un 4-5 mil acum nu mai e bine deloc
Peste o luna vor fi catre zece si apoi peste zece....
tuturicius

Mesajde tuturicius » 09 Apr 2017, 22:01

Deci: daca tot ai.microscopul ia-ti si o camera la 100 si ceva de lei si vei avea date exacte pe care sa te poti baza si lua hotarari bazate pe realitatea exacta.
tuturicius

Mesajde Donbazil » 09 Apr 2017, 22:07

Salut!

Domnuuuu!....Cand incepeti sa vorbiti romaneste ( adica pe limba noastra) sa-mi spuneti... :lol:

M-ai rupt cu astea....Ca am nosema-n stupi stiu, da daca stiam atatea cate scrii tu, ori bolunzeam, ori ma faceam doctor.....Si in primul si in cel de-al doilea caz, nu mai ajungeam militian.....
Ase' ca "Multzamim- Dumitale" - da' astea is pre' complicate.....Ii greu si de citit dara' de priceput!..... :shock:
Da-mi place ca zici frumos!.....Numa' popa nost mai le spune ase' pa domneste - de nu pricepe nime ce zice, numa tata lume'i multzamnita! :lol: :lol:
Donbazil

Mesajde tuturicius » 09 Apr 2017, 22:13

Salutare!
Apoi daca toata lumea e multumita e bine :P
Eee ... nea Vasile ... Daca te apuci si matale sa ne povestesti de pe la militienii criminalisti ... cred ca tot la fel de usor am pricepe ;)
tuturicius

Mesajde tiih » 09 Apr 2017, 22:46

Donbazil scrie:Salut!

Ase' ca "Multzamim- Dumitale" - da' astea is pre' complicate.....Ii greu si de citit dara' de priceput!..... :shock:
Da-mi place ca zici frumos!.....Numa' popa nost mai le spune ase' pa domneste - de nu pricepe nime ce zice, numa tata lume'i multzamnita! :lol: :lol:

Subscriu..ptr mine prezenta nosemei o pot afla analizand alti factori
1.am sau nu pete de diaree pe speteaza ramelor,rame,dupa iernare?
2.puietulcapacit este compact?
3.raporul dintre rame de puiet ,rame de albine,este 1/2 sau mai mic?
4 primavara exista o dezvoltare accentuata a familiilor de albine....o rama de puiet 1/1in plus si o rama de albina in plus la 10zile?
Daca raspunsul la prima intrebare este negativ..iar raspunsul la urmatoarele intrebari este pozitiv.....nu am cum sa am nosema.....si nici nu ma intereseaza ce arata microscopul,,,, :idea:
Ultima oară modificat de tiih pe 09 Apr 2017, 23:12, modificat de 2 ori în total.
tiih

Mesajde cucubau » 09 Apr 2017, 22:53

In ultimii ani problemele din apicultura s-au complicat foarte mult , iar autoritatile sanitar veterinare cele care ar fi indreptatite sa faca lumina se multumesc sa puna stampile si vize in baza unor declarati.
Ramane la aprecierea fiecarui apicultor cand si cum sa-si dftoriceasca albinele.
Experienta ultimei iernari trebuie sa dea de gandit si celor ce fac statuie demonului varroua.
D-le tuturicius va multumesc poate ca voi achizitiona si camera de numarare .
........
cucubau

Mesajde tuturicius » 09 Apr 2017, 23:44

Andreescu labor soft parca ar fi unul. vreo 120 de lei
tuturicius

Mesajde balasbebe » 10 Apr 2017, 07:55

Eu am cumparat camera de numarare din China. Am dat pe doua bucati 50 de lei. E adevarat ca am astepat cam doua luni.

Si eu am crezut ca este complicat, dar dupace te obisnuesti putin cu microscopul este cat se poate de simplu. Zile intregi l-am bombardat cu Tuturicius la telefon. Acum poate la randul meu pot sa dau sfaturi.
Merci TUTU inca o data.
balasbebe

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE