mellis scrie:Din povestile despre maturarea mierii de mai jos:
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=18&t=3648echo scrie:Revenind la masina de reducere a continutului de apa din miere,
...
Masina asta isi are rostul doar la o firma care se ocupa cu colectarea mierii si trimiterea ei catre un procesator. Asta pentru ca la cantitati mari se vorbeste deja de greutatea hectolitrica a mierii si nu de kg simple.
Atunci este in avantajul vanzatorului sa trimita catre procesator o miere cu continut mai redus de apa, fiind mai scumpa per kg.
Concluzie - pretul mic actual de pe piata mierii - este pt cea cu 50% - 60% apa (indoita) 
Sanatace.
Eu nu cred ca pretul actual al mierii ,in scadere dupa 2014 este pentru ca mierea ar avea 50%-60% apa,iar in perioada 2010-2014 a fost in crestere pentru ca mierea era conforma normelor..18%-19% apa..
Eu nu cred ca oamenii care produceau tone de miere in acei ani,stiau cum si cand sa faca extractie iar dupa 2014 nu mai stiu....
Pretul mic al mierii de acum(la vanzarea en gross)are multe cauze,inclusiv faptul ca nu santem uniti si organizati,implicati mai mult in procesul vanzarii,mai ales acum in situatie de criza..(suntem la mana procesatorilor,cum vor muschii lor....)
Ca mai sunt unii care fac rabat de la calitatea mierii...vor disparea treptat...treptat...
Sa facem noi multa miere de salcam,
pura ,incolora cu parfum specific si inconfundabil(nu din aia amestecata cu rapita,nu din aia ingalbenita si cu parfum de paducel,iasomie,gladis...) ca vom avea cui o vinde la un pret bun....