Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum se face mierea "de albine"

Mesajde salcam » 03 Ian 2012, 00:29

deschid un subiect nou unde as dori sa ne exprimam parerile referitoare la miere.
ce inseamna miere eventual ce inseamna miere de albine,daca mai putem numi miere de albine un produs facut de niste albine care consuma zahar de intretinere sau cules?modificarile ce le aduce in fiziologia albinei consumul de produse pe baza de zaharuri sintetice.cat de mult bine face hranirea de completare? ce e cel mai bine pentru apicultura? miere multa sau miere de calitate? dar pentru apicultor? dar pentru albina? nu in ultimul rand pentru cumparator? cat de ieftina poate sa fie o miere de calitate? sau de scumpa?putem vorbi de o ecologie a mierii? va astept cu pareri
IERTATI
salcam

Re: cum se face mierea "de albine"

Mesajde B-father » 03 Ian 2012, 00:43

Cate familii de albine aveti?
Care sunt planurile dvs de viitor ?
Vreti sa faceti apicultura sau sa scoateti bani din piatra seaca?
. Despre "mierea de albine"-un singur lucru va spun .
Buna reputatie se castiga greu si se pierde repede.
Pentru restul aveti ca sursa primara de informatie Manualul apicultorului.
Gasiti acolo cam tot ce ar trebui sa cunoasteti teoretic.
Practica se agoniseste cu masca pe cap.
B-father

Mesajde salcam » 03 Ian 2012, 01:13

Am deschis acest subiect tocmai pentru a constientiza cat mai multi prieteni, efectele negative ale hranirilor artificiale, nu pentru a invata smecherii dela altii sau sa invat pe cineva eu. As dori sa facem o paralela intre oamenii care maninca produse sintetice pe baza de inlocuitori si albinele care maninca zahar ... nu vreau sa ma bat in nr de stupi cu cineva sau sa fac skandenberg
IERTATI
salcam

Mesajde salcam » 03 Ian 2012, 01:23

mai poate o albina care se hraneste o iarna cu suplimente nutritive sa produca un laptisor de calitate pentru viitoarea matca, asa incat sa nu produca modificari semnificativein structura intrinseca a ei?
daca oamenii consuma mult alcool e dovedit ca fac ciroza. albina ce-o face?(la zahar)
IERTATI
salcam

Mesajde peterneamt » 03 Ian 2012, 01:38

Dragul meu zi asa pe linia asta, ca ai pus "destiu" (degetul ) pe rana .
Ultima oară modificat de peterneamt pe 03 Ian 2012, 13:29, modificat de 2 ori în total.
peterneamt

Mesajde vicpo » 03 Ian 2012, 10:01

salcam scrie:mai poate o albina care se hraneste o iarna cu suplimente nutritive sa produca un laptisor de calitate pentru viitoarea matca, asa incat sa nu produca modificari semnificativein structura intrinseca a ei?
daca oamenii consuma mult alcool e dovedit ca fac ciroza. albina ce-o face?(la zahar)

o albina care se hraneste o iarna intrega cu(miere sau orice)nu va apuca sa hraneasca nici o larva de matca.cea mai buna hrana pt albine e mierea dar sint situtii cind pt a salva o colonie tre intervenit cu zahar etc.
vicpo

Mesajde alexandrucucu » 03 Ian 2012, 11:17

Daca traieste pina la rapita inseamna ca poate, daca mai face si botci ce mai zici ? Si daca o mai face de zeci de ani inseamna ca-i place nu crezi ?
alexandrucucu

Mesajde salcam » 03 Ian 2012, 11:22

foarte buna problema, daca avem o situatie extrema si vrem sa salvam o familie, cei dam sa manance? normal ca mai ieftin este zaharul industrial. daca avem un prieten bonlav in spital ce ii ducem de mancare? un chessburger sau un happy meal? ori mergem si cautam ceva facut cat mai natural, cat mai proaspat, cat mai verde cat mai bun.
asta-i principala problema ca ne e mai la indemana lucrul usor de obtinut si din dorinta de confort facem greseli ireparabile
vorbesc in special de mine, sa nu creada cineva ca vreau sa acuz
IERTATI
salcam

Mesajde peterneamt » 03 Ian 2012, 11:49

Ce ziceti de intrebarile urmatoare :
1. In ce cantitati si ce substante biochimice ii sunt necesare unei familii de albine pe parcursul unui an,pentru a ajunge la maximul de dezvoltare fiziologica inaintea culesurilor de productie si implicit la maximum de productivitate ?
2. Cum poate interveni apicultorul cind din cauze naturale albinele nu isi pot asigura o nutritie echilibrata ?
Si uite cum ajungem la apicultura moderna si o putem include in zootehnie !
Picture 003.jpg
Ultima oară modificat de peterneamt pe 03 Ian 2012, 12:38, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde alexandrucucu » 03 Ian 2012, 12:13

La albina dai ce ai atunci pe moment, daca stai sa o pitrocesti mult o gasesti ghem dar pe fundul lazi. Dai ce ai apoi vezi ce faci. Asocierea cu prietenul si albina nu prea merge.
alexandrucucu

Mesajde costinelblagniceanu » 03 Ian 2012, 17:09

salcam scrie:mai poate o albina care se hraneste o iarna cu suplimente nutritive sa produca un laptisor de calitate pentru viitoarea matca, asa incat sa nu produca modificari semnificativein structura intrinseca a ei?

Albina sigur va face diabet! :lol: :lol: :lol:Si nu stiu daca acel chessburger daca este facut din carne este chiar atit de toxic!!!
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde Alecs » 03 Ian 2012, 18:57

Hai sa nu bagatelizam. Problema pe care o pune pe tapet dl. salcam este foarte actuala si deosebit de importanta. Vedeti ca dumnealui nu se ( ne ) intreaba cum fac albinele mierea ci CUM SE FACE MIEREA si pune in ghilimele - de albine. Din pacate atat pentru noi cat si pentru apicultura ( si nu numai ) traim , sau mai binezis tranzitam o perioada cand omul, insecta , planta, nu mai conteaza. Important e profitul brut, obtinut prin orice mijloace si cat mai repede, chiar daca in urma ramane potopul. Oamenii sunt aprovizionati-alimentati cu tot felul de "bunatati "care a inceput sa se vada ce efecte au dar nu conteaza, profit sa fie ( eu sa castig ) , plantele suporta fel de fel de "modificari "asa zis GENETICE cu influientele pa care le au in tot ce misca, animalele sunt indopate cu fel de fel de substante numai sa cresca ca un fat frumos indiferent cat rau produce perpetuarea dar si consumul lor, iar acum , cand s-a constatat ca sectorul apicol poate aduce mari castiguri celor care asta urmaresc fara a conta ce se intampla in urma lor. Cum poate fi catalogat faptul ca se pleaca in pastoral cu butoaie pline de tot felul de "dulceturi "si se intorc cu mii de kg de "miere de albine "Eu acum cand postez sunt putin suparat ca sa nu zic nervos gandindu-ma ca daca aceste metode vor perpetua rezultatul nu poate fi decat unul singur: disparitia speciei. Apoi incepem sa dam vina pe loca, nosema, CCd, si mai stiu eu ce. Sper insa ca totul are un final. Un final fericit. Nu cred ca adevaratii apicultori vor lasa sa se distrunga specia , nu vor ingadui la nesfarsit ca tot felul de ticalosi sa-si faca de cap in apicultura,si sa pozeze in apicultori de elita, dar in realitate sa urmareasca doar profitul lor.Mai nou media ii numeste baieti destepti. Acesti "baieti destepti " care au distruns economia tarii, agricultura, transporturile, industria, aproape tot , ne rad in nas, ne sfideaza, ironizeaza . Cat o sa-i mai toleram ? Sunt convins ca prin postarea de fata unii vor sari la jugulara mea , vor veni cu fel de fel de argumente si acuze ca asa sunt ei tupeisti. Tin sa va spun clar si raspicat ca ASTA E PAREREA MEA , doar a mea si nu o supun dezbaterii, asa ca nu voi raspunde la nici o interpelare nici aici nici pe PM. Asta ca sa nu generez o polemica interminabila . Am zis.
Alecs

Mesajde alexandrucucu » 03 Ian 2012, 20:22

De ce sa sara ca spui adevarul, oricum oportunistii din apicultura vor dispare la fel ca in imobiliare.
alexandrucucu

Mesajde Mishu05 » 03 Ian 2012, 20:58

Nenea Alecs, ai dreptate 10000%.
Buba e ca odata ce bagi o otrava intr-un sistem relativ finit ca dimensiune dureaza multi ani pana otrava se curata. Iar cand otrava e bagata an de an nu se va mai curata niciodata. In cazul de fata nu e o otrava care distruge ci o "chestie" care MODIFICA sistemul in ceva..nou. Sa vedem cat de stabil biologic..
Sa dau un singur exemplu: plantele modificate genetic. Plantele astea odata plantate in cantitati mari pe mii/zeci de mii de hectare afecteaza in mod direct celelalte plante din jur care nu sunt modificate. Cum: prin polenizare plantele curate vor face seminte contaminate adica urmasii acelor plante vor fi niste hibrizi care vor purta GENE din plante modificate genetic. Este acelasi fenomen care se intampla la orice forma de hibridizare intre specii NATURALE.
Insa in cazul asta discutam de specii ne-naturale, concepute ( prin modificare genetica a genomului) de catre OM.
In felul asta mierea "de albine" va contine pe termen nedefinit polen din plante modificate genetic..fie ca ne place sau nu. Evident, primele schimbari vor fi in zonele cu agricultura intensiva , in campie in special unde suprafetele cultivate sunt enorme si balanta inclina catre cel care pune suprafata cea mai mare. In zonele de deal si de munte procesul va fi mai lent.
In acest sistem nimeni nu va mai putea cultiva plante NATURALE atata timp cat exista pe planeta asta o planta din aceeasi specie dar ne-naturala, modificata. Incet-incet polenul ala va ajunge si va infecta plantele naturale si urmasii vor fi un hibrid, invariabil. Cred ca am deschis cutia Pandorei cu aceste modificari genetice rezultatul poate fi unul bun dar e posibil sa iasa urat.
Ca priveste mierea "de albine" in momentul in care tu ca apicultor concurezi cu alt apicultor de la egal la egal, e una. Cand tu ( sau celalalt) incepi sa bagi sirop in ei cu tona vei face (teoretic) mai multa miere. E o tentatie enorma, pentru ca rezultatul final e un profit mai mare. Stati sa vedeti cand incet-incet va deveni norma standard ca mierea sa nu fie neaparat 100% din nectar din natura ci se vor admite niste procentaje de ..altceva. Nu de alta dar noi aici lucram pentru profit nu pentru a mentine natura asa cum e ea, naturala...nu?
Cat priveste "baietii destepti" astia sunt legitimati 100% de sistem si asa vor ramane. Sa nu uitam cat succes au stirile mondene cu toate panaramele care isi dau in petec pe la tv. Genul asta de atitudine este de succes intr-o societate inghesuita care nu mai are de unde sa isi ia valorile. Pentru ca toate valorile implica munca, efort, sudoare. E greu sa mai faci asta cand te joci pe iphone , nu?

Am citit undeva o zicala indiana: "Atunci cand toate vietatile padurii vor fi ucise, cand toate raurile vor fi secate cand toate campiile vor fi otravite si toti copacii taiati...atunci omul alb isi va da seama ca nu poate sa manance BANI "
Si uite asa ne miram ca se duce treaba de rapa. Dar nu-i problema ca vom avea BANI...ce gluma sinistra.
Mishu05

Mesajde salcam » 04 Ian 2012, 00:51

IERTATI
salcam

Mesajde salcam » 04 Ian 2012, 11:39

[quote="peterneamt"]Ce ziceti de intrebarile urmatoare :
1. In ce cantitati si ce substante biochimice ii sunt necesare unei familii de albine pe parcursul unui an,pentru a ajunge la maximul de dezvoltare fiziologica inaintea culesurilor de productie si implicit la maximum de productivitate ?
2. Cum poate interveni apicultorul cind din cauze naturale albinele nu isi pot asigura o nutritie echilibrata ?
Si uite cum ajungem la apicultura moderna si o putem include in zootehnie !
Picture 003.jpg
[/

din manuale ni se spune ca viata este sustinuta de carbohidrati, proteine(aminoacizi), lipide si altele de nici nu le mai poti pronunta

la albine avem doua mari grupe de hrana(produsa de albine)
mierea compusa in principal de CHO
pastura compusa in principal din proteine dar cu o sumedenie de alte subsante nedescoperite pana acum

Daca noi doar am ajuta colonia de albine ar trai s-ar dezvolta foarte bine si usor, dar pentru a avea PRODUCTIVITATE trebuie sa recoltam. una din cauzele naturale din care nu isi pot asigura o nutritie echilibrata este interventia omului, prin recoltare sau hranire artificiala. despre ce fel de hraniri putem sa facem si daca putem sa le facem oricum in orice conditii, as dori sa dezvoltam, caci altfel subiectul este foarte lat

referitor la apicultura moderna cred ca vorbeai peiorativ pentru ca nu cred ca s-a schimbat nimic de cand bunica crestea albine pana azi. Daca te referi la faptul ca bunica avea centrifuga de stejar ,iar noi ne-am "modernizat" si avem ctfg si afumator de inox . cred ca eun regres din perspectiva "cresterii albinelor" generat de sistemul nostru economic care nu intelege necesitatea albinei . dar asta in alta parte
IERTATI
salcam

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR