Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Diferența între stup cu fund plin și stup cu fund cu pla

Mesajde ignatov andrei » 07 Aug 2017, 15:58

Fundul plin, vopsit dedesupt, este crima la adresa lemnului, nu numai la adresa albinelor!
Asa este, fiecare cu bucataria lui, dar am mai spus:
- niciodata nu va trai mai mult albina din stup cu fund AV, fata de albina din stup cu fund plin!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 07 Aug 2017, 16:01

Mircea_63 scrie:
yuonyuon scrie:oare se poate asa ceva ? cu argumente? poate invatam si noi . nimeni nu pretinde ca le stie . eu nici atat . daca sa tras linie asa prematur ....

nu a venit unu "mare" sa spuna " bai asa fac eu " si " fac asa pentru ca" " si daca vreti faceti si voi "

Aici gresesti! A venit d-l Ignatov . A adus si argumente. Argumentul suprem:
"Tot catel ai ramas."

Cat despre d-nii Guist si Blaguescu... au si ei ceva stupi acolo si nici nu spun daca au fundul plin sau nu. E secret!

Nici nu-ti inchipui cat ma bucur cand vad ca, dupa o pauza lunga, bunele obiceiuri sunt pastrate si conservate!
Da-i inainte, dom'le Mircea!
ignatov andrei

Mesajde iulians » 07 Aug 2017, 19:13

Sunt sigur ca nu va intereseaza parerea mea dar am sa va spun...am 62 de stupi cu fund AV.Mai am cativa si cu fund plin pe care-i folosesc temporar. Ca si concluzie eu sunt fan fund AV.
iulians

Mesajde yuonyuon » 07 Aug 2017, 21:49

iulians scrie:Sunt sigur ca nu va intereseaza parerea mea dar am sa va spun...am 62 de stupi cu fund AV.Mai am cativa si cu fund plin pe care-i folosesc temporar. Ca si concluzie eu sunt fan fund AV.
ne intereseaza argumentele , ca de pareri .....
yuonyuon

Mesajde cristian bh » 07 Aug 2017, 23:04

Treaba e clara,..stupii ce pleaca la cules,..au fund cu sita!Stupii ce se tin pe vatra pt alimentarea cu puiet si albina,..probabil au fund plin,si la multi sunt nitzel orizontali,... cam asta ar fi socoteala optima pt colegii nostri ce sunt membrii ai lojei din garaj.
Stupii mei respecta stasul,adica lateralele au 33mm grosime,,,,asta toamna,la 4 din ei,n-am mai apucat sa restrang cuibul si au ramas cu cateva rame in plus,...nici impachetare n-au avut nimic,nici macar un polistiren dupa diafragma...pana pin februarie cand mi-am adus aminte si am vazut ca se ingroasa gluma cu frigul am pus peste scandurelele podisorului niste ziare,..apoi peste vro 2 sapt,am mai pus o paturica de lana.Ei,..aia uitati practic din toamna,..n-au avut nici pete pe rame,si au fost cei mai stupi buni anul asta,
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde yuonyuon » 07 Aug 2017, 23:17

cristian bh scrie:Treaba e clara,..stupii ce pleaca la cules,..au fund cu sita!
De ce e clar asa . asta ma chinui sa inteleg . Si eu am sita doar sus si e deschisa numa pe timpu transportului atat.
yuonyuon

Mesajde cristian bh » 07 Aug 2017, 23:58

yuonyuon scrie:
cristian bh scrie:Treaba e clara,..stupii ce pleaca la cules,..au fund cu sita!
De ce e clar asa . asta ma chinui sa inteleg . Si eu am sita doar sus si e deschisa numa pe timpu transportului atat.

Tu ai extraoptiuni!De aia nu te primesc in garaj! :lol:
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde State » 08 Aug 2017, 00:30

Măi băieți (care puteți), când vrei sa ajungi in varf, te uiți în sus.
Uitandu-ne la cei de lângă noi(mult mai buni in domeniu), încercăm să "furam" ce se poate....fura.
Luam un exemplu, atât de simplu dar în același timp... complicat: Pupemea. Omul trăiește DIN apicultura. Vorba aia, cam are ce-i trebuie. Și de câțiva ani, nu de 1 sau 2. Eu as incerca să-l copiez cat pot de mult. Faptul că a reușit și reușește să-și întrețină familia, din apicultura, înseamnă că nu-i prost. In spune nea Ioane, pe unde învață fetele matale?
Omul ăsta are un model de stup. Cu ăla face treabă. Pastoral pe pâine, dimineața/prânz și seara. Eu acum ma gândesc așa: daca vreau și eu același lucru, hai sa vedem ce putem fura. Și vorba aia, a scris destule până acum, citiți pe forumul vechi și vedeți.
Noi nu. Noi știm una și bună: așa ceva nu exista/nu se poate/nu merge, că așa știm noi! Ala minte, e muist, nu vrea să ne spună.
Pai săracul a zis, de mai multe ori. La fiecare topic de genul apar noi meseriași care știu ei cate coarne are capra dinainte sa se nască.
Daca vrei sa afli informație, încolțește "prada", nu-i da cu lopata in cap. Si apoi fa o comparație simpla: "cine sunt eu, cine e ăla", adică hai sa vedem realitatea așa cum e. Eu cu 5 stupi înveliți cu carton, ăla cu 3 remorci cu axa îndoită de la cărat albine. Pe bune. Aduc argumente gen "scrie in cartea....".
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde State » 08 Aug 2017, 00:37

Nea Ioane, scuză-ma pentru exemplu dar mi-ai fost la îndemână.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde yuonyuon » 08 Aug 2017, 01:13

Case closed !
yuonyuon

Mesajde Ioan Guist » 08 Aug 2017, 09:25

Ha ha ...ha.

State, daca ai sti tot, ai fi muult peste unul ca mine.Cunosc persoane ce au avut mult mai putin acces la informatie si-mi dau lectii (platite) in domeniu apiculturii.Ce au astia in plus? Mintea limpede, fara istoric "impachetat" si fara timp pierdut pe zona crepusculara a internetului.Pe astia nici nu-i vedem vreodata in cartea moacelor.Dar in capul lojelor din garaje, asta da.Si da ai dreptate,fiecare e pozitionat si lucreaza cum vrea.Daca are rezultate...restul sunt ..."strainii" ce vor sa ne mulga tarisoara si boborul.
Uite o treaba, se afirma ca albina traieste mai mult in fundul fix. Probe? Cu cate ore, zile...etc? Ca mie-mi d a invers.Si la distanta mare !!
La alegerile mele (nu neaparat doar pe FAV) Probele cu loturi martori au fost derulate pe perioade suficiente ca un dobitocea ca mine sa ia decizia mai buna.Ca mi-am luat destule capete de grinda, e la promotie.La fundul cu AV treaba e atat de clara si elocventa incat chiar si cei de sus ce-s incremeniti in decada anilor 60 o impun in piata prin PNA si nu numai.
Apicultura insa nu e , nu se desfasoara dupa o tehnica sau chibutareala ce tine loc de solutie panaceu.Apicultura e vie si salbateca.E provocare permanenta si nicidecum..."eu posed tehnica stramoseasca si rasa mostenita sau importata si deci sunt...top, ma joc in domeniu asta....simplu".
Cand detinatorul de albine afirma ca-i imbatabil in problema stuparie, e o loaza predestinata.
Aici e cheia discutiilor si a demerusului unui subiect sau probleme ridicate pe forum si aiurea pe net.In societate si cu precadere in apicultura, sa ne ferim de indivizii ce au certitudini si nu mai au nici-o intrebare.
Iata de ce discutiile mai aplecate sunt mutate fata in fata.Iata de ce perioada roz a netului e din ce in ce mai patata.Nu inseamana ca nu's gaseste loc in societate si ca nu conteaza.

PS Discutia de mai sus a fost "aprobata" si s-a dat unda verde sa fie postata.Loja Garajului de clasa IV, a inaintat mesajul redactat, direct catre loja suprema din atelierul de clasa II.
Decizia s-a luat greu si democratic.Textul trebuie complectat insa si cu o fraza cheie. Vai steaua voastra !

Deci , Vai steau voastra !
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde andrei_calinescu » 08 Aug 2017, 12:27

Perfect spus:

"Cand detinatorul de albine afirma ca-i imbatabil in problema stuparie, e o loaza predestinata."
andrei_calinescu

Mesajde ignatov andrei » 08 Aug 2017, 16:27

State scrie:Măi băieți (care puteți), când vrei sa ajungi in varf, te uiți în sus.
Ioan Guist scrie:Ha ha ...ha.

Ioan Guist scrie:State, daca ai sti tot, ai fi muult peste unul ca mine.

Adevarat, va ....
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 08 Aug 2017, 16:29

dan pescarul scrie:Ce-mi place mie argumentul că X trăiește din stupi deci metoda lui are succes.

Pescarule, dar albina... ai intrebat-o...?!?
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 08 Aug 2017, 16:55

dan pescarul scrie:Ce-mi place mie argumentul că X trăiește din stupi deci metoda lui are succes.Dl Ioan,ieri am trecut prin Cisnădie,mi-ar fi placut să vă văd ,am stat trei zile la Păltiniș.Fiecare metodă are aplicabilitatea ei,în funcție de experiența stuparului și de condițiile zonei.După argumentul irefutabil de mai sus am un cunoscut care are 700 de familii de producție,a produs anul asta 2000 de matci,este și procesator de miere,are și fabrică de stupi si tame.
Si ... ? are fun cu plasa??? Acuma sa vedem ... asteptam . Eu cum sunt un copiator orbit de succesul altora .....

Apropo altii traiesc din ajutor social asa ca nu e valid argumentu '.
yuonyuon

Mesajde csaa » 08 Aug 2017, 18:37

Si eu am renuntat la FA. Nu stiu cat ajuta la combaterea varozei (nu am vazut nici o diferenta intre familiile din stupii cu FA si familiile din stupii cu fund plin) dar stiu ca ma incomodau cand mutam vara stupii. Invariabil aveam albine sub stup oricat de tarziu (sau devreme) as fi mutat stupii.
Pentru aerisire am facut doua gauri cu freza in fundul stupului si le-am acoperit cu plasa. Stau asa tot timpul anului, vara nu am albine la urdinis ocupate cu aerisirea, iar iarna nu am condens (si implicit mucegai) in stup.
csaa

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE