Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Diferența între stup cu fund plin și stup cu fund cu pla

Mesajde State » 08 Aug 2017, 20:01

dan pescarul scrie:Ce-mi place mie argumentul că X trăiește din stupi deci metoda lui are succes.Dl Ioan,ieri am trecut prin Cisnădie,mi-ar fi placut să vă văd ,am stat trei zile la Păltiniș.Fiecare metodă are aplicabilitatea ei,în funcție de experiența stuparului și de condițiile zonei.După argumentul irefutabil de mai sus am un cunoscut care are 700 de familii de producție,a produs anul asta 2000 de matci,este și procesator de miere,are și fabrică de stupi si tame.

Pe pagina 3 am scris asta:

"Trebuie făcută o comparație între avantaje și dezavantaje. Cum s-a mai scris, depinde de nevoile fiecaruia și de modul de lucru. Eu am și cu plasa și fără. Transport in dubă închisă. Mă avantajează plasa, normal.
Tehnica se schimbă, albina nu. Ideal pentru albină ar fi sa imitam viața ei din natura. Pentru coșnițe, staționar (timp de bibileala) plasa ar însemna un cost in plus, pentru unii. Când faci pastoral, incarcari/descarcări, căldura, albina multă, musai să găsești soluții. În afară de astea mai găsim avantaje, chiar dacă s-au scris destule.
Fiecare cu părerea lui. Unii fac schimbări doar pentru că așa văd la alții și cred că e bine, iar alții după teste/încercări/eșecuri.
Mai există și categoria celor care își dau cu presupusul dar inca nu au văzut pe pielea lor diferente."

Din exemplul dat de mine referitor la Pupemea, vroiam sa se înțeleagă următorul mesaj(îl traduc, se pare că pentru unii e grele): Daca unul care face bani din asta, face pastoral la greu și nu se vaită că babele pe șanț, folosește sistemul cu AV și nu are problemele enumerate de aici, atunci de ce unii dați doar cu presupusul?"

Cum am scris acolo, comparați după nevoile voastre. Daca va avantajează, ok, daca nu, n-are rost, dar nu tăiați macaroana din start ca sistemul nu e bun. Da, pentru 5 stupi n-o fi bun, e adevărat. Pentru alții e foarte bun.
Ceea ce ție nu ți se potrivește, nu înseamnă că nici mie. Tu locuiesti in Delta si te deplasezi cu barca. Eu locuiesc în creierul munților și folosesc atv-ul. Cearta-ma că eu nu folosesc barca, că atv-ul nu e bun pe apa.
Tu transporti stupii pe o remorcă, eu in camion închis. Ne mai potrivim?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde State » 08 Aug 2017, 23:08

dan pescarul scrie:Dacă din doi stupi ,la salcîm,acum am 9,doi cu cat,doi pe 10 r,cer cat,restul aproape plini de rame ,puiet,muscă,cred că răspunsul este favorabil pt fundul plin.

Gata, s-a strigat BINGO!
Asta era esența fundului AV/plin.
Mulțumim pentru informațiile împărtășite!

PS: pastoral faci?
State

Mesajde Ioan Guist » 08 Aug 2017, 23:27

Vezi mai State ? Vezi ? Uite ce-i internetu ! Vezi? Nu te saturi ma?
Adica uite, despici o broasca-n doua printr-a cincea si esti medic doctor ...predai...acuzi si ...vindeci.Ai 10 stupi, faci 1000 si scri o carte.

Hai ca-i bine .Ai grije de steaua ta ! :lol:
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde ignatov andrei » 08 Aug 2017, 23:28

State scrie:
dan pescarul scrie:Dacă din doi stupi ,la salcîm,acum am 9,doi cu cat,doi pe 10 r,cer cat,restul aproape plini de rame ,puiet,muscă,cred că răspunsul este favorabil pt fundul plin.

Gata, s-a strigat BINGO!
Asta era esența fundului AV/plin.
Mulțumim pentru informațiile împărtășite!

PS: pastoral faci?

Mai STATE... tu stii cand sa-ti vezi lungul nasului...?!?
Poate mai pui pe cineva sa-ti afle oaresce raspunsuri, ca de trimis toti prostii sa cumpere matci... se ocupa cei din garajele Transilvaniei...
ignatov andrei

Mesajde State » 08 Aug 2017, 23:36

Nea Andrei, eu nu pun pe nimeni să facă nimic. Crede-ma pe cuvant că-mi place și capra și varza. Eu va pup pe amândoi, că amândoi sunteti buni. Fiecare pasare are graiul sau. ;)
State

Mesajde ignatov andrei » 08 Aug 2017, 23:50

State scrie:Nea Andrei, Crede-ma pe cuvant

Sa nu fie cuvantul ala... de ai zis ca vii... si m-ai facut sa nu fac gratarele, pentru ca, dupa aia, nici macar sa nu mai raspunzi pe la telefoane...
Sa nu spui ca ai aruncat telefonul in WC, ca era plin netul de ipostaze de prin toate colturile tarii (e clar ca fara de Moldavia).....
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 09 Aug 2017, 00:26

Andrei, am incercat in mod cat de cat elegant sa spun ca abordarile tale nu sunt constructive. Ba ca unul tot catzel a ramas, ba ca deturnezi complet sensul discutiei cu tot felul de dume. E o poveste fara sfarsit de care ma simt scarbit.
Da-o dracului! Esti capabil de o discutie serioasa pe o tema serioasa?
Posibil ca pentru "genialitatea" ta intr-ale apiculturii, aceste discutii sa iti provoace un zambet. Perfect! Dar in ariile tematice apicultorii au discutii serioase.
Tu te amesteci in discutii serioase, fara sa aduci argumente sau ca argumentul tau sa fie o vasta experienta dovedita prin rezultate si te astepti ca toata lumea sa dea pe spate. Daca nu se intampla asta, incepi sa tragi partzuri prin topice
Daca indrazneste cineva sa-ti spuna ca pute, te apuci sa scuipi, zgarii si musti.
Ei bine domnule, pute! Scrie pe subiect daca ai ceva de spus, daca nu, fa orice altceva, dar nu te amesteca.
Te rog!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 09 Aug 2017, 08:40

Mircea_63 scrie:Andrei, am incercat in mod cat de cat elegant sa spun ca abordarile tale nu sunt constructive. Ba ca unul tot catzel a ramas, ba ca deturnezi complet sensul discutiei cu tot felul de dume. E o poveste fara sfarsit de care ma simt scarbit.
Da-o dracului! Esti capabil de o discutie serioasa pe o tema serioasa?
Posibil ca pentru "genialitatea" ta intr-ale apiculturii, aceste discutii sa iti provoace un zambet. Perfect! Dar in ariile tematice apicultorii au discutii serioase.
Tu te amesteci in discutii serioase, fara sa aduci argumente sau ca argumentul tau sa fie o vasta experienta dovedita prin rezultate si te astepti ca toata lumea sa dea pe spate. Daca nu se intampla asta, incepi sa tragi partzuri prin topice
Daca indrazneste cineva sa-ti spuna ca pute, te apuci sa scuipi, zgarii si musti.
Ei bine domnule, pute! Scrie pe subiect daca ai ceva de spus, daca nu, fa orice altceva, dar nu te amesteca.
Te rog!

Buna gluma cu.... discutii serioase!
Nu cred ca a intrat pe forum altcineva, in afara de mine, cu ganduri mai serioase si intentii mai bune.
Caracterele infecte , peste care am dat, m-au facut sa aleg doar solutia:
- scuipatul, zgariatul si muscatul...

Chiar ma bucur ca aveti necazuri cu inghititul si mirositul...
ignatov andrei

Mesajde tiih » 09 Aug 2017, 11:53

dan pescarul scrie:
Dacă nu stăpîniţi iernarea stupilor cu fund plin asta nu înseamnă că stupul, cutia, e de vină.Astă iarnă am iernat 49 de stupi si roi in stupi cu fund plin, avind urdinisul si deschis şi 4 cm şi 20 de cm, in functie de perioada iernării.Au murit doi roi, restul au primit prima turtă in Martie si s-au dezvoltat foarte bine. Fără mucegai, fără prea mari împachetări.Nu am varroua prea multă, le tratez doar in August-Septembrie .Am văzut fani AV , prieteni, disperaţi că nu iernează bine, că nu se dezvoltă bine primăvara, varroua multă.Soluţia a fost simplă , o placă de polistiren extrudat care se introduce intre sită si tabla culisantă de sub sită.Eu nu resping fundul AV, dar nu văd superioritatea aia netă faţă de fundul plin.Pentru mine fundul AV e pe aceeași listă cu buckfastul, stupul lui Ursu, stupul ăla minune care extrage singur mierea, F40 ,Caritas-ul, e suficient să le cumpărați si nu trebuie să mai intelegeţi biologia familiei de albine si reglajele fine care asigură succesul anului apicol. Să nu uităm de ramele de plastic şi de găleţile cu sirop puse pe capac până in Decembrie, că aşa am vazut la Dan Mărgărit, dar pe alt meridian, nu se potriveste la noi, dar nu contează.

Frumos expus..ce as putea sa mai adaug in plus...
Asa cum in geometria euclidiana exista 5 axiome(adevaruri universal acceptate) si in apicultura clasica exista niste axiome in dezvoltarea familiei de albine pe parcursul anului.(elaborate de mari stupari dupa ani de practica si experimente...)
Una din aceste "axiome" spune ca dezvoltarea familiei de albine la un moment dat(primavara) depinde de usurinta cu care familia de albine realizeaza si pastreaza temperatura necesara dezvoltarii puietului , adica 33..34 grade Celsius -A.Malaiu.... sau reformularea lui Roger Delon (asigurarea caldurii e cea mai buna stimulare primavara ptr familiile de albine)
Aceptand asta...cum as putea sa imi las stupii primavara in fundul gol????? :shock: N-au decat sa ai lese ceilalti ...cu apicultura lor "neeuclidiana"... :idea: .
Aceptand asta imi dau seama de adevarul spus de dl Ignatov ,cum ca fundul AV scuteaza durata de viata a albinelor.....etc...etc...
tiih

Mesajde Mihaii » 09 Aug 2017, 12:07

tiih scrie:
dan pescarul scrie:
Dacă nu stăpîniţi iernarea stupilor cu fund plin asta nu înseamnă că stupul, cutia, e de vină.Astă iarnă am iernat 49 de stupi si roi in stupi cu fund plin, avind urdinisul si deschis şi 4 cm şi 20 de cm, in functie de perioada iernării.Au murit doi roi, restul au primit prima turtă in Martie si s-au dezvoltat foarte bine. Fără mucegai, fără prea mari împachetări.Nu am varroua prea multă, le tratez doar in August-Septembrie .Am văzut fani AV , prieteni, disperaţi că nu iernează bine, că nu se dezvoltă bine primăvara, varroua multă.Soluţia a fost simplă , o placă de polistiren extrudat care se introduce intre sită si tabla culisantă de sub sită.Eu nu resping fundul AV, dar nu văd superioritatea aia netă faţă de fundul plin.Pentru mine fundul AV e pe aceeași listă cu buckfastul, stupul lui Ursu, stupul ăla minune care extrage singur mierea, F40 ,Caritas-ul, e suficient să le cumpărați si nu trebuie să mai intelegeţi biologia familiei de albine si reglajele fine care asigură succesul anului apicol. Să nu uităm de ramele de plastic şi de găleţile cu sirop puse pe capac până in Decembrie, că aşa am vazut la Dan Mărgărit, dar pe alt meridian, nu se potriveste la noi, dar nu contează.

Asa cum in geometria euclidiana exista 5 axiome(adevaruri universal acceptate) si in apicultura clasica exista niste axiome in dezvoltarea familiei de albine pe parcursul anului.(elaborate de mari stupari dupa ani de practica si experimente...)
Una din aceste "axiome" spune ca dezvoltarea familiei de albine la un moment dat(primavara) depinde de usurinta cu care familia de albine realizeaza si pastreaza temperatura necesara dezvoltarii puietului , adica 33..34 grade Celsius -A.Malaiu.... sau reformularea lui Roger Delon (asigurarea caldurii e cea mai buna stimulare primavara ptr familiile de albine)
Aceptand asta...cum as putea sa imi las stupii primavara in fundul gol????? :shock: N-au decat sa ai lese ceilalti ...cu apicultura lor "neeuclidiana"... :idea: .
Aceptand asta imi dau seama de adevarul spus de dl Ignatov ,cum ca fundul AV scuteaza durata de viata a albinelor.....etc...etc...

Doar un tantalau ar tine fundul deschis la maxim în perioada de primăvară. Este destul sa bagi o bucata de polistiren între tabla și sita. Problema rezolvata. Pe frig, din fund gol faci unul plin, dar pe căldură, din fund plin nu mai faci unul gol :D
Mihaii

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2017, 12:23

hai ca mai bagat in ceata . pe caldura stupii cu fund plin fac insolatie .?? asta numa daca gandim "logic"
yuonyuon

Mesajde State » 09 Aug 2017, 12:30

yuonyuon scrie:hai ca mai bagat in ceata . pe caldura stupii cu fund plin fac insolatie .?? asta numa daca gandim "logic"

Daca e căldură de înghesuială și stres, fac poc,nu doar insolație.
State

Mesajde Mircea_63 » 09 Aug 2017, 12:33

Faptul ca fundul AV poate fi inchis si deschis, dupa nevoie, iti ofera posibilitati de manevra.
Ai umezeala si condens? Rezolvi usor
Vrei sa franezi ponta?
Transport sigur.
Stropiri? Pot sta si cateva zile inchise
Concret, stup dus in pastoral si -cum necum- a ramas cu urdinisul inchis. Au rezistat fara mortalitati.
Apreciezi ca e nevoie de mai multa caldura? Il inchizi.
Iarna e cam un grad intre interior si exterior. Caldura e in ghem.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde tiih » 09 Aug 2017, 12:35

Mihaii scrie:
tiih scrie:
dan pescarul scrie:

Doar un tantalau ar tine fundul deschis la maxim în perioada de primăvară. Este destul sa bagi o bucata de polistiren între tabla și sita. Problema rezolvata. Pe frig, din fund gol faci unul plin, dar pe căldură, din fund plin nu mai faci unul gol :D

Ei as!
https://www.youtube.com/watch?v=zad-i7auKVQ
https://www.youtube.com/watch?v=eW19Gr_e50w
tiih

Mesajde State » 09 Aug 2017, 13:11

Mircea_63 scrie:Faptul ca fundul AV poate fi inchis si deschis, dupa nevoie, iti ofera posibilitati de manevra.
Ai umezeala si condens? Rezolvi usor
Vrei sa franezi ponta?
Transport sigur.
Stropiri? Pot sta si cateva zile inchise
Concret, stup dus in pastoral si -cum necum- a ramas cu urdinisul inchis. Au rezistat fara mortalitati.
Apreciezi ca e nevoie de mai multa caldura? Il inchizi.
Iarna e cam un grad intre interior si exterior. Caldura e in ghem.

Ete na,dar albina? Albina ce zice?
State

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2017, 13:29

Mircea_63 scrie:

Ai umezeala si condens? Rezolvi usor -- nu nu am avut si nici nu o sa am
Vrei sa franezi ponta? -- nu de ce as face asta
Transport sigur. -- si cu sita deasupra e sigur
Stropiri? Pot sta si cateva zile inchise -- acelasi raspuns
Concret, stup dus in pastoral si -cum necum- a ramas cu urdinisul inchis. Au rezistat fara mortalitati.-- acelasi raspuns
Apreciezi ca e nevoie de mai multa caldura? Il inchizi. -- cu fundu plin ai mereu caldura , nu asta incercam sa facem toti ?
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE