dan pescarul scrie:Ce-mi place mie argumentul că X trăiește din stupi deci metoda lui are succes.Dl Ioan,ieri am trecut prin Cisnădie,mi-ar fi placut să vă văd ,am stat trei zile la Păltiniș.Fiecare metodă are aplicabilitatea ei,în funcție de experiența stuparului și de condițiile zonei.După argumentul irefutabil de mai sus am un cunoscut care are 700 de familii de producție,a produs anul asta 2000 de matci,este și procesator de miere,are și fabrică de stupi si tame.
Pe pagina 3 am scris asta:
"Trebuie făcută o comparație între avantaje și dezavantaje. Cum s-a mai scris, depinde de nevoile fiecaruia și de modul de lucru. Eu am și cu plasa și fără. Transport in dubă închisă. Mă avantajează plasa, normal.
Tehnica se schimbă, albina nu. Ideal pentru albină ar fi sa imitam viața ei din natura. Pentru coșnițe, staționar (timp de bibileala) plasa ar însemna un cost in plus, pentru unii. Când faci pastoral, incarcari/descarcări, căldura, albina multă, musai să găsești soluții. În afară de astea mai găsim avantaje, chiar dacă s-au scris destule.
Fiecare cu părerea lui. Unii fac schimbări doar pentru că așa văd la alții și cred că e bine, iar alții după teste/încercări/eșecuri.
Mai există și categoria celor care își dau cu presupusul dar inca nu au văzut pe pielea lor diferente."
Din exemplul dat de mine referitor la Pupemea, vroiam sa se înțeleagă următorul mesaj(îl traduc, se pare că pentru unii e grele): Daca unul care face bani din asta, face pastoral la greu și nu se vaită că babele pe șanț, folosește sistemul cu AV și nu are problemele enumerate de aici, atunci de ce unii dați doar cu presupusul?"
Cum am scris acolo, comparați după nevoile voastre. Daca va avantajează, ok, daca nu, n-are rost, dar nu tăiați macaroana din start ca sistemul nu e bun. Da, pentru 5 stupi n-o fi bun, e adevărat. Pentru alții e foarte bun.
Ceea ce ție nu ți se potrivește, nu înseamnă că nici mie. Tu locuiesti in Delta si te deplasezi cu barca. Eu locuiesc în creierul munților și folosesc atv-ul. Cearta-ma că eu nu folosesc barca, că atv-ul nu e bun pe apa.
Tu transporti stupii pe o remorcă, eu in camion închis. Ne mai potrivim?