Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Grosimea unui perete de stup

Mesajde Galofornia » 04 Ian 2012, 23:54

Ma tot contrazic cu socrumiu :) care e grosimea stupilor vostrii,socru meu are 8 stupi cu grosimea lazilor de 40 mm. Din ceea ce stiu eu grosimea standard este de 20 mm ... parerea voastra? Voi ce aveti pe acolo? :)
E important pentru ca in caz ca vreau sa imi fac stupii, pretul la lemnul de brad uscat se schimba destul de mult ;). Daca e de 20 mm e ok, daca e de 40 mm draga socrule e chiar DUBLU! :))
Galofornia

Re: Grosimea unui perete de stup

Mesajde stroe » 05 Ian 2012, 00:01

cornelioandanciu scrie:Depinde de modelul de lada, la orizontali e mai gros peretele, der eu am tinut familii de albine in stupi orizontali facuti de mine cu grosimea peretelui de 20 cm, iar acum am multietajati , astia sunt de 20 cm grosime la pereti.

Cam grosi :)
stroe

Mesajde Adi Hodis » 05 Ian 2012, 00:41

Galofornia scrie:Ma tot contrazic cu socrumiu :) care e grosimea stupilor vostrii,socru meu are 8 stupi cu grosimea lazilor de 40 mm. Din ceea ce stiu eu grosimea standard este de 20 mm ... parerea voastra? ...

:)
Inseamna ca stupii aia sint batrani, cred ca mai bine de 40 de ani, vremuri in care iernile erau ierni, nu un fel de primaveri ca acum.
De v´o 20 de ani si mai bine, iernile sint cu minusuri mai putine, mai ales in trecutul apropiat, asa ca poti sa faci stupii la 20 mm grosime.
Important este ghemul care ierneaza, hrana, aerisirea lui si asigurarea lipsei conditiilor de umezeala.
Daca astea sint ok, poti sa stai iarna acilea ... la gura sobei.
Si ca sa argumentezi socrului ... arata-i poza asta, facuta azi:
Asa-i ca nu-s nicaieri albinele ?.
Fişiere ataşate
CUIB 04 IAN 2012 (Large).jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 05 Ian 2012, 00:44

Ei nah ! ... iote-le ! ... nici n-aveau ce sa caute sus, pe speteze. :)
Deci, stupul nu este de 40 mm grosime !!!.
Fişiere ataşate
CUIB 04 IANU 2012 (Large).jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Galofornia » 05 Ian 2012, 00:49

Iti dau dreptate suta la suta, acuma socrul e la culcare. Anainte sa plece am ramas la ideea de a va intreba:

Ce avantaj as avea cu un stup cu peretele lazii de 40 de mm si ce DEZavantaj?

P.S:Nu prea am inteles partea cu pozele, oricum stupurile noastre sunt orizontale "normale" apropo cum se numeste tipul asta de STUP?
Galofornia

Mesajde Adi Hodis » 05 Ian 2012, 01:05

Acum mai pui sa despic firul in patru ...
40 mm grosime era valabil la ierni geroase ... mai avem din acelea ? ... nu.Deci ... de ce sa faci stupi la pretz dublu, grei, si din care va iesi albinele la zborul de curatire mai tarziu decat in cei de 20 mm ?.

Dupa ce au aparut stupii cu 20 mm grosime, nu s-a renuntzat la impachetari cu ... de toate ... si cu budigaii bunicii. :lol:
Colonia din poza arata ... ce arata ... si "spune" destule ... nu rame scoase/ restrangere ... nu impachetare ... nu umezeala/condens ... nu turta ... DA hrana destula ... DA cuib la locul potrivit si albine suficiente ca sa treaca iarna cu brio.

ps
stupul are numele intr-o poza, pe o speteaza.
Adi Hodis

Mesajde Galofornia » 05 Ian 2012, 01:27

Am inteles. Un ultim lucru in poza dumitale vad: MER asta e numele stupului matale? :)
Eu intrebam stupul care il am eu din acela normal per orizontala dintrun corp, cum se cheama?
Galofornia

Mesajde adriann » 05 Ian 2012, 01:40

din ce am studiat eu depinde grosimea stupului de zona unde ai stupii. Da ca esti mai la munte (mai frig) trebuie mai gros. Cred ca o solutie de compromis ar fi o grosime de cca 3 cm.... dar mai greu cu cheresteaua...( sa subtiezi de la 5 nu se merita)
Pretul la cei de 2 este la 1/2 fata de cei de 5 (scandura de 2,5 vs. 5 cm). Greutatea la fel jumatate, uscare mai buna a materialului in momentul prelucrari la cei mai subtiri.
Io incerc sa caut cherestea de 3,5-4 cm din toamna si numai pe comanda mi-o taie jepcarii cu gatere.
adriann

Mesajde Galofornia » 05 Ian 2012, 01:56

socrul mai spunea ca e bun de 40mm si pentru vara caci tine si mai racoare.
Galofornia

Mesajde adriann » 05 Ian 2012, 02:40

da tine mai racoare/cald, dar se merita diferenta de pret si greutatea DUBLA la manevrare????,
plus pot sa vad:....tine mai mult in timp si se incovoaie mai putin scandura
adriann

Mesajde cristi_vidican » 05 Ian 2012, 08:27

Eu am stupul cu scandura de 2 cm si plasa pe fund. Unii au plasa pe tot fundul si sunt din aceia care cam bat recordurile pe aici la miere. Nu grosimea scandurii conteaza.
Oricat de groasa va fi scandura, langa ghem, temperatura va fi un 1 grad mai mare ca afara. Vorbesc de perioada de iernare, pana nu incepe matca sa depuna bine puiet.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde bucursorinelionel » 05 Ian 2012, 09:04

La altitudini de 700..1000m, si vara si iarna, nu am abservat diferente semnificative, intre familii comparabile (similare) ca marime (putere/nr de intervale acupate) la productie, intre stupii cu 20mm si cei cu 30mm.La cei mai grosuti (30mm), iarna ies la zborul de curatare ceva mai tarziu (1/2..2ore), iar la cules, dimineata, sunt ceva mai somnoroase (15...max.60 min).In schimb, sunt diferente la manevrare si greutate, diferente suportate de maini si spate.Iar apicultorii, din nefericire, sunt printre cei mai susceptibili de a contracta diverse afectiuni la spate, dar mai ales, la coloana vertebrala.Dupa o operatie de hernie de disc, nu cred ca te vei mai gandi decat cum sa iti usurezi munca, eventual fara sa afectezi conditiile coloniilor.
bucursorinelionel

Mesajde Adi Hodis » 05 Ian 2012, 09:54

Galofornia scrie:Am inteles. Un ultim lucru in poza dumitale vad: MER asta e numele stupului matale? :)
Eu intrebam stupul care il am eu din acela normal per orizontala dintrun corp, cum se cheama?

Scuze, mi-a scapat ... se numeste stup orizontal.

Iar al meu este MER ( multietajat redus/ rama de 1/2 inaltime ).
Adi Hodis

Mesajde calin bondaru » 05 Ian 2012, 10:03

eu o zic din propria experienta...am si de 2 si de 3 si de 5 cm grosimea scandurei!am un singur stup orizontal cu grosimea scandurei de 5 cm, facut de nu stiu cine, avand n ani, pe care il folosesc la formarea roiurilor.
dar vreau sa zic ca familia din acesta cuti e singura de la care nu a iesit nici macar o albina afara din toamna!asta pe mine nu ma incanta! daca nu am zbor de curatire la sfarsitul lui ianuarie, cred ca o sa dea coltu! :roll:
calin bondaru

Mesajde horia_ch » 05 Ian 2012, 10:16

calin bondaru scrie: daca nu am zbor de curatire la sfarsitul lui ianuarie, cred ca o sa dea coltu! :roll:

Stai liniştit, că nu-i chiar atât de neagră situaţia. Nu moare, cel puţin nu din cauza lipsei zborului la sfârşit de ianuarie.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde georgica » 05 Ian 2012, 17:11

Albina nu moare de frig, de foame da.Daca o sa mai dea inghetul,( -20*C ) ai sa observi la urdinis gheata din condens, daca nu au aerisire in podisor si la stupii din cherestea de 40 mm. Schimbarea brusca de tempertura le v-a afecta (cald-rece).
georgica

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE