Chestiunea cu "sa lasam autoritatea si invatamantul sa isi faca treaba" e extrem de discutabila. Legea are rolul de a tine omenirea sub control, dar in realitate se intampla cu totul altceva. Oamenii care fac legea profita de costum si ecusoane peste limitele admise. Scrie prin psihologia aia de doi lei, dar cine sa citeasca? Nu ma refer la fetiscanele sparte la gura care uneori chiar merita sa fie bagate la duba, ca trebuie sa le inchida cineva gura. Dar stiti si voi ca din cand in cand e ciomagita si cate o baba care trece neregulamentar strada ca se grabeste acasa. Lucruri care nu sunt intelese la nivel uman, oricat ar fi legea de lege. Pentru ca legea trebuie sa fie si incalcata...
Shafu' al mare avea recent un comentariu, in ceea ce il priveste pe CI...comentariul...era bun, ca doar vine de la un psihanalist...vis a vis de oamenii razvratiti. Ca CI nu e tocmai un ticnit in sensul bun, ci mai degraba neadaptat cu fracturi de logica...asta e o alta poveste.
Prin clasa a doua invatatoarea m'a urecheat oleaca, nu pentru ca facusem ceva...ci pentru ca nu facusem...o ecuatie si ma uitam ca curca in craci. A doua zi tata s'a dus la scoala sub forma de tanc. Tata s'a dus nu doar la scoala, dar a ajuns pana la inspectorat, pentru ca soramea, fiind prea desteapta, nu ii aprobau transferul de la un liceu la altul. Iar eu chiuleam...pentru ca sa stau in bar. Si pe tezele la fizica ii faceam caricatura dirigintei, o ofilita inchizitoare...ca sa iau si eu un 7, si mi'l dadea, pentru ca mai bungheam ceva. Dar il chema pe tata la scoala. Pentru ca niciodata profesorii nu au stiut unde sa ma incadreze. Pentru ca imi mergea mintea...si gura nu mi'o inchidea nimeni, dar nu invatam, pentru ca ma durea la bascheti. Asa sunt...si am fost invatata sa continui asa, pentru ca cei care au ceva de spus trebuie incurajati, nu ciomagiti. Si mama nu se ducea la sedintele cu parintii ca cica ii era jena, se ducea numai taicameu'...care m'a crescut cu "iti bagi...in ma'sa la oricine te supara", bine, in varianta intelectuala.
La mine strambau profesorii din dinti, dar nu ziceau nimica, ca stiau ca ii distreaza taicameu' a doua zi. Pentru ca eram aproape singura din clasa care nu facea pregatire, la profa in sufragerie...pentru ca avea acasa cine sa imi arate. Dar ar fi dat orice sa imi forteze mana cu ceva. Aia ie!
Acum ceva ani pictam intr'o gradinita...privata. Unde se mai "cereau" si spagi extra...ca sa stearga alea mai des nasul racitului mucos. Ca doar nu stergeau la toti in mod egal. Tin minte ca ma atasasem de un copil pe care il considerau problema. Ca le batea pe fete si le injura...aparent fara motiv...pentru ca asta vedea in casa. Toata lumea il pedepsea fara sa stie sa vorbeasca cu el, desi se stia ca acasa ma'sa cu tasu' se injura si se bat, si intr'o zi pictand intr'o sala l'am gasit acolo "sechestrat"...desenand case. Dar ce anume desena el la case...evident lucruri pe care nu le intelegea...pentru ca nu avea cine sa i le explice...asa ca le desena foarte des. Niste becuri aprinse cocotate pe acoperis. L'am intrebat ce sunt alea si mi'a spus - electricitatea.

Si de cate ori vorbeam cu el era cuminte si jenat de situatie, ca nu era invatat sa se vorbeasca omeneste cu el.
Copilul nu se pedepseste, nu se bate, ci se vorbeste cu el pe un ton ferm. Greseala pe care o fac majoritatea parintilor dupa care se mira ca li se urca in cap copilul e ca atunci cand vorbesc cu el isi pitigaie vocea ca si cum ar vorbi cu un ciwawa. Chestie foarte patetica...dupa care cand, ca parinte, nu mai esti respectat de copil, te apuci si il bati in mijlocul strazii, in metrou, etc.
Mie cand imi zice cineva..."bai...taicatu' ala ce iti poarta mintile in loc sa iti dea o mama de bataie"...ii trag in gura imediat. Un om care gandeste asa tre' sa gandeasca bine si sa schimbe multe inainte sa faca un copil.
Cuvintele "te rog frumos" si "multumesc" nu se impun, cum nici respectul...ci il faci pe copil sa le simta. Dar nah...e mai greu. Din copii crescuti cu bataia vor iesi niste fatalai care isi vor pleca capul in fata autoritatilor, la serviciu, etc, dar vrand sa compenseze aceste frustrari vin acasa si isi balacaresc si bat nevasta...ca sa arate ca sunt barbati. Iar nevasta, de obicei sta...sa fie transormata in catea si pres.
Astea's vremurile.
The image of the hero was set up for all in every age through the appetite for imitation. Therefore the hero was murdered, since we have all been aping him. Do you know why you cannot abandon apishness? For fear of loneliness and defeat.