Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Interventia in cuib

Mesajde ignatov andrei » 07 Noi 2017, 10:14

5rame scrie:
octavianpopescu scrie:De la extrasul la floare nu am mai umblat in cuib pana la inceputul lui septembrie cand am facut o verificare a rezervelor de iarna.am estimat cate kg mai are nevoie in cuib fiecare familie si cate kg are in cat.am descapacit ce era in cat si am dat diferenta (miere) unde a fost nevoie (nu au fost prea multe cazuri).in octombrie am restrans. (S-a intamplat sa nu estimez bine si a fost nevoie sa restrang de 2 ori.media la familii de productie o am de 8 rame iar roii pe 6.)
Referitor la botcarit:anu asta am stat mai bine,am scapat mai usor.am incercat o egalizare in primavara dupa metoda lui nea Ignatov si probabil a fost si un an mai bun.dar tot am umblat de vreo 3-4 ori la botci.in schimb anii trecuti mi se lua...de la anu am toata stupina buckfast ;)
O alta activitate care necesita(la mine) este rama claditoare.cam la saptamana(in primavara-mai ales rapita) o recoltez (productie de ceara) sau cand ajung mai greu(cand sunt la culesuri-salcam floare) o recoltez la 2-3 sau chiar 4 saptamani (controlul inmultirii varooa)si o arunc,nu ma complic sa scot "viermalaii" sa recuperez ceara.

P.s.inca nu am o tehnica destul de bine fixata de lucru in stupi,la primavara implinesc abia 4 ani de cand ma indeletnicesc cu ei,dar cred/sper ca sunt pe drumul cel bun

Va rog sa detaliati metoda de egalizare a dl. Ignatov.

Multumesc,

Nu e, neaparat, o metoda...
Structura ideala a unei familii este urmatoarea:
- 60% culegatoare;
- 40% albina "casnica".

Un exemplu de "putere ideala" (cu structura ideala) este familia cu 50.000 de indivizi.
Primavara, facand niste calcule pentru atacarea primelor culesuri de productie, vom purcede la o prima evaluare a familiilor.
Atunci vom vedea cam cate familii de "putere si structura ideala" vom reusi sa obtinem, avand in vedere ca ceea ce vedem in familii (suprafata si structura de puiet) vom avea peste 40 de zile.
Nu vom reusi - asta din motive obiective - sa avem foarte devreme familii de "putere ideala", dar vom urmari sa avem familii cu "structura ideala", adica ceea ce este esential!
Practic nu este o "egalizare" ci o pregatire a stupinei.
In general, orice conditii de cules si clima nu vor "reusi" sa ne aduca familiile in stadiul de friguri (poate, cel mult, in pragul acelor friguri), daca noi vom sti sa mentinem acea "structura ideala".
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 07 Noi 2017, 10:50

Interventiile in "cuib" nu trebuie numarate, trebuie analizate din punct de vedere al eficientei.
De ce "sa pisc" rame de puiet, daca acea familie are o structura buna...?!?
De ce sa caut matcile prin toata stupina, ca vreau sa fac roi, cand pot stabili de la inceput ce si cate familii voi desfiinta...?!?
De ce sa adaug rame pentru ouat, daca "arhitectura cuibului este bulibasita...?!?
De ce sa fortez familia sa cladeasca, daca nu e nici timpul, nici momentul si nici structura familiei nu este cea pentru cladit...?!?
De ce sa caut obtinerea de "rezultate spectaculoase" de la o stupina formata din "copii de gradinitza"...?!?

Chiar si apicultori cu experienta "o mai comit", asa ca nu e bine sa umblam cu copy-paste ci doar sa privim sa analizam si abia cand am priceput... sa aplicam.

Exemple:
- cum e cu piscatul...?!?
- care e "metoda lui X"...?!?
Nu se poate da un simplu raspuns "pe intelesul tuturor"!
Sunt convins ca alt stupar stie dinainte unde poate "pisca", nu vrafuieste familiile!
ignatov andrei

Mesajde 5rame » 07 Noi 2017, 11:53

ignatov andrei scrie:Interventiile in "cuib" nu trebuie numarate, trebuie analizate din punct de vedere al eficientei.
De ce "sa pisc" rame de puiet, daca acea familie are o structura buna...?!?
De ce sa caut matcile prin toata stupina, ca vreau sa fac roi, cand pot stabili de la inceput ce si cate familii voi desfiinta...?!?
De ce sa adaug rame pentru ouat, daca "arhitectura cuibului este bulibasita...?!?
De ce sa fortez familia sa cladeasca, daca nu e nici timpul, nici momentul si nici structura familiei nu este cea pentru cladit...?!?
De ce sa caut obtinerea de "rezultate spectaculoase" de la o stupina formata din "copii de gradinitza"...?!?

Chiar si apicultori cu experienta "o mai comit", asa ca nu e bine sa umblam cu copy-paste ci doar sa privim sa analizam si abia cand am priceput... sa aplicam.

Exemple:
- cum e cu piscatul...?!?
- care e "metoda lui X"...?!?
Nu se poate da un simplu raspuns "pe intelesul tuturor"!
Sunt convins ca alt stupar stie dinainte unde poate "pisca", nu vrafuieste familiile!

Multumesc!

Va rog sa scrieti mai des.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde irina » 07 Noi 2017, 14:26

ignatov andrei scrie:Atunci vom vedea cam cate familii de "putere si structura ideala" vom reusi sa obtinem, avand in vedere ca ceea ce vedem in familii (suprafata si structura de puiet) vom avea peste 40 de zile.
......

Din postarile dumneavoastra anterioare ( a se citi anul 2013) am retinut ca la 15 aprilie ar trebui sa avem macar 25 dm patrati de puiet capacit ca sa discutam de salcam.Daca la evaluarea familiilor constatam ca unele nu indeplinesc aceasta conditie, cum le pregatim astfel incat sa participe si ele la cules? Adica sa le aducem la structura ideala. Daca nu toate, macar o parte.
irina

Mesajde ignatov andrei » 07 Noi 2017, 15:05

irina scrie:
ignatov andrei scrie:Atunci vom vedea cam cate familii de "putere si structura ideala" vom reusi sa obtinem, avand in vedere ca ceea ce vedem in familii (suprafata si structura de puiet) vom avea peste 40 de zile.
......

Din postarile dumneavoastra anterioare ( a se citi anul 2013) am retinut ca la 15 aprilie ar trebui sa avem macar 25 dm patrati de puiet capacit ca sa discutam de salcam.Daca la evaluarea familiilor constatam ca unele nu indeplinesc aceasta conditie, cum le pregatim astfel incat sa participe si ele la cules? Adica sa le aducem la structura ideala. Daca nu toate, macar o parte.

Daca nu participa la cules, nu inseamna ca nu au o structura ideala! Acelor familii le lipseste puterea...
Daca n-au nici putere, nici structura buna, atunci... nu le mai tinem!
Vazand ce e nevoie primavara, vom sti ce sa introducem pe iarna.

La mine, familiile care-mi asigura materialul biologic pentru popularea nucleelor, au o anumita configuratie la intrarea pe iarna, cele de productie au alta configuratie, iar cele pentru crestere (starteri, finisoare), alta configuratie!
Dor accidentele neprevazute peste iarna modifica pe ici, pe colo planul conceput!

Vom pregati atatea familii cate putem, celelalte urmand sa atinga un nivel multumitor mai tarziu, sau le desfiintam, daca "simtim" ca nu sunt bune si impartim puietul prin stupina.
Cum am mai spus:
- grija mare si la STRUCTURA puietului!
ignatov andrei

Mesajde tiih » 07 Noi 2017, 17:44

ignatov andrei scrie:
La mine, familiile care-mi asigura materialul biologic pentru popularea nucleelor, au o anumita configuratie la intrarea pe iarna, cele de productie au alta configuratie, iar cele pentru crestere (starteri, finisoare), alta configuratie!

Un mare adevar spus de dl Ignatov pe care nu stiu cati al constientizeaza pana la "maduva osului"... dupa citirea textului.....

La mine familiile de albine la intrarea in iarna le impart in 3 categorii....de productie....de multiplicare si ..."de ajutorare".Nu stiu cum arata configuratia la dl Ignatov...la mine atata pot sa spun ca intre aceste categorii difera pana si tipul de stup si tipul de rame folosite(in parte).......

PS.Interventia in cuib la familiile de productie este minora timp de 2 ani...ridic capacul de 5...7 ori pe an doar la lagirea-restangerea cuibului(de 2 ori pe an) si extractia mierii (de 3..5 ori pe an functie de conditiile climatice ale anului respectiv si practic nu intervin in cuibul propiuzis,niciodata timp de aproape 2 ani..exemplu iulie 2017....mai 2019 :!:
Interventia in cuib mai ales la familiile de multiplicare....este fara numar!!!,,,,practic ridic capacul in fiecare saptamana din iulie pana in octombrie si din martie pana in mai anul viitor.....mare parte pentru stimulari....
tiih

Mesajde Sam » 07 Noi 2017, 18:31

Dl. Ignatov, in perioada culesului la rapita si S1, cum sa facem sa avem in stupi o structura apropiata de cea ideala cu 60% culegatoare si 40% albina "de stup"avand in vedere ca in aceasta perioada eclozioneaza foarte mult puiet?
Altfel spus, cata albina culegatoare si albina care urmeaza sa devina culegatoare trebuie sa avem ca o familie cu 6 rame de puiet la inceputul rapitei sa aiba pe parcursul acestui cules o structura ideala?

O familie cu 5 rame puiet si 8 rame albina inainte de rapita are structura ideala?
O familie cu 6 rame puiet si 9 rame albina inainte de rapita are structura ideala?
O familie cu 7 rame puiet si 9 rame de albina (mai) are structura ideala?

Sa aveti rabdare si cu mine... :D
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde yuonyuon » 07 Noi 2017, 18:44

Sam scrie:Dl. Ignatov, in perioada culesului la rapita si S1, cum sa facem sa avem in stupi o structura apropiata de cea ideala cu 60% culegatoare si 40% albina "de stup"avand in vedere ca in aceasta perioada eclozioneaza foarte mult puiet?
Altfel spus, cata albina culegatoare si albina care urmeaza sa devina culegatoare trebuie sa avem ca o familie cu 6 rame de puiet la inceputul rapitei sa aiba pe parcursul acestui cules o structura ideala?

O familie cu 5 rame puiet si 8 rame albina inainte de rapita are structura ideala?
O familie cu 6 rame puiet si 9 rame albina inainte de rapita are structura ideala?
O familie cu 7 rame puiet si 9 rame de albina (mai) are structura ideala?

Sa aveti rabdare si cu mine... :D
in perioada culesului nu mai ai ce face , deja e prea tarziu. nu tia zis omu ca trebuie sa faci niste "smecherii" inainte cu 40 de zile . ce poti sa faci in timpul culesului sa te asiguri ca inainte de cules cu cateva zile sa nu ai 5 rame de larvar ca nu vei culege nimic

ps: macar sti de ce nu "baga " :) "asa stup puternic si nu a bagat un gram de miere si altii au cules cate 2 galeti " oare de ce?
yuonyuon

Mesajde vulpea » 07 Noi 2017, 20:59

pt.Ignatov : ca sa ma lamuresc ... pana la capat,vreau sa stiu daca esti de acord cu 'uniformizarea' intre stupi ca metoda de lucru (cu selectia cum ramane,in cazul efectuarii "ghiveciului' in stupina ?)pt. tiih : mi se pare cam ' exagerat ' sa ai stupi de productie (conditii) la intrarea in iarna.idealul,afara de proportiile lui Ignatov,mai ales pentru economicitate(=iarna) /randament ( =cules) este ca familiile sa 'explodeze' cu foarte putin timp inaintea culesului vizat (la care vrei sa 'participi').cred ca nu trebuie sa 'ne batem joc' de matcile recordiste pentru a 'sustine' familii slabe 'prin definitie".
vulpea

Mesajde Avram » 07 Noi 2017, 21:16

yuonyuon scrie:...... nu tia zis omu ca trebuie sa faci niste "smecherii" inainte cu 40 de zile ......

Inainte cu 40 de zile pica .... aproximativ la data cand facem revizia fam.de albine ,curatam fundul stupilor,verificam ponta ...asta pentru zona mea .
Singura smecherie pe care eu o stiu si functioneaza .... minim 6 intervale albina bine populate asigurate din anul precedent pentru a valorifica rapita.Largirea cuibului in perioada pomilor fructiferi si prin 20 Aprilie .... caturi !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde ignatov andrei » 07 Noi 2017, 21:20

Avram scrie:
yuonyuon scrie:...... nu tia zis omu ca trebuie sa faci niste "smecherii" inainte cu 40 de zile ......

Inainte cu 40 de zile pica .... aproximativ la data cand facem revizia fam.de albine ,curatam fundul stupilor,verificam ponta ...
Singura smecherie pe care eu o stiu si functioneaza .... minim 6 intervale albina bine populate asigurate din anul precedent pentru a valorifica rapita.Largirea cuibului in perioada pomilor fructiferi si prin 20 Aprilie .... caturi !

Bravo! Bravo! Bravo!
De aia imi place mie jud. ARAD, pentru ca acolo se aduna extremele apicole!
ignatov andrei

Mesajde Avram » 07 Noi 2017, 21:24

acum nu inteleg nea Andrei ce vrei sa spui !!!
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde ignatov andrei » 07 Noi 2017, 21:31

Avram scrie:acum nu inteleg nea Andrei ce vrei sa spui !!!

Paaaii... am inteles ca nu mai are rost sa ne mai racim gurile...
Matale stii una si buna, iar noi ar trebui s-o adoptam... ca altfel... ciu-ciu rezultate!

Ca familiile roiesc in 98% din stupine... e normal, deoarece DOAR matcile sunt vinovate!
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 07 Noi 2017, 21:36

Eu nu mai intervin de ani bun in cuib, decat la familii cu problema. Dar le admir... pe la urdinis... pe deasupra...
Deci am familii cu 5-6 ani de cuib neumblat prin el... si se comporta la fel ca celelalte. Doar trebuie sa ma hotarasc sa bag odata mana pe acolo, sa mai schimb 1-2 faguri... ca asa se obisnuia odata si obiceiurile vechi mor greu... :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 07 Noi 2017, 21:37

Avram scrie: minim 6 intervale albina bine populate asigurate din anul precedent pentru a valorifica rapita.Largirea cuibului in perioada pomilor fructiferi si prin 20 Aprilie .... caturi !

Asta fac si eu la cuibul dadant, si tot cred ca e multa manopera, coroborat cu restrangerea cuibului in toamna.
Lasarea unei astfel de familii pe 10 rame nerestransa are acelasi rezultat in productie!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde yuonyuon » 07 Noi 2017, 21:39

Avram scrie:

Inainte cu 40 de zile pica .... aproximativ la data cand facem revizia fam.de albine ,curatam fundul stupilor,verificam ponta ...asta pentru zona mea .
adika? ce inseamna asta?
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR