5rame scrie:octavianpopescu scrie:De la extrasul la floare nu am mai umblat in cuib pana la inceputul lui septembrie cand am facut o verificare a rezervelor de iarna.am estimat cate kg mai are nevoie in cuib fiecare familie si cate kg are in cat.am descapacit ce era in cat si am dat diferenta (miere) unde a fost nevoie (nu au fost prea multe cazuri).in octombrie am restrans. (S-a intamplat sa nu estimez bine si a fost nevoie sa restrang de 2 ori.media la familii de productie o am de 8 rame iar roii pe 6.)
Referitor la botcarit:anu asta am stat mai bine,am scapat mai usor.am incercat o egalizare in primavara dupa metoda lui nea Ignatov si probabil a fost si un an mai bun.dar tot am umblat de vreo 3-4 ori la botci.in schimb anii trecuti mi se lua...de la anu am toata stupina buckfast![]()
O alta activitate care necesita(la mine) este rama claditoare.cam la saptamana(in primavara-mai ales rapita) o recoltez (productie de ceara) sau cand ajung mai greu(cand sunt la culesuri-salcam floare) o recoltez la 2-3 sau chiar 4 saptamani (controlul inmultirii varooa)si o arunc,nu ma complic sa scot "viermalaii" sa recuperez ceara.
P.s.inca nu am o tehnica destul de bine fixata de lucru in stupi,la primavara implinesc abia 4 ani de cand ma indeletnicesc cu ei,dar cred/sper ca sunt pe drumul cel bun
Va rog sa detaliati metoda de egalizare a dl. Ignatov.
Multumesc,
Nu e, neaparat, o metoda...
Structura ideala a unei familii este urmatoarea:
- 60% culegatoare;
- 40% albina "casnica".
Un exemplu de "putere ideala" (cu structura ideala) este familia cu 50.000 de indivizi.
Primavara, facand niste calcule pentru atacarea primelor culesuri de productie, vom purcede la o prima evaluare a familiilor.
Atunci vom vedea cam cate familii de "putere si structura ideala" vom reusi sa obtinem, avand in vedere ca ceea ce vedem in familii (suprafata si structura de puiet) vom avea peste 40 de zile.
Nu vom reusi - asta din motive obiective - sa avem foarte devreme familii de "putere ideala", dar vom urmari sa avem familii cu "structura ideala", adica ceea ce este esential!
Practic nu este o "egalizare" ci o pregatire a stupinei.
In general, orice conditii de cules si clima nu vor "reusi" sa ne aduca familiile in stadiul de friguri (poate, cel mult, in pragul acelor friguri), daca noi vom sti sa mentinem acea "structura ideala".