Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Interventia in cuib

Mesajde gica.mosu » 08 Noi 2017, 10:20

L5S scrie:....am familii cu 5-6 ani de cuib neumblat prin el.....CUUUUM? ...si pe mine ma"mananca spinare" daca nu-i curat-flambez in fiecare an :shock: ...Cat despre vitalizarea puietului...un ochi bini format"ghiceste" ca'nacel stup e "scroafa moarta'n cotet"... 8-)...adica scavai "boale"(puiet varos ,LA-LE,matca defecta(consagvinizare excesiva...)si-l dechide=rez problema....Se vb aicisa de fam de productie,inmulire si....."copii de gradinita":shock: Da,daca vremea te ajuta si le ai o tar' cu dalta faci si din "copii de gradinita" stupi de productie(recititi MS lu'TIIH....)se=il bagi /6r cu albine'nghem,ii dai 1-2 turte si la S1 ii pui catul.....(ca cel din poza)am acum15 "copii" :P Si da, din cei 2-3 in stup orizontali5+5r+3 ii unifici inainte de salcam1 le pui cat si seara ai plecat...Sigur(daca vremea te ajuta)umpli 1-2 caturi de 160 iar dupa i-ti permiti sa le"furi"1-2 r cu puiet=faci si roi(prinzi 2 iepuri).... :idea:P.S- peste sipci pun=asez doar o paturica(cat tine ghemul) apoi podisor monobloc+un ziar si o salteluta s-au o paturica siiii, paaaa!
Fişiere ataşate
poze 112 031.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 08 Noi 2017, 22:12

varza scrie:
alt stupar scrie:La stupii de productie:
1. controlul de fond martie - se scot una-maxim doua rame. Se observa inceputul/lipsa pontei;
2. Largiri;
3. Pișcat o ramă de puiet pentru roi;
4. final de octombrie - aranjarea cuibului;
(5). Eventuale tratamente de contact.
Atât !

Mutumim pentru specificatii. Eu am o intrebare. Cum reusiti sa tineti stupii sub control la asa un numar de stupi? Cat este meritul stuparului si cat al matcilor? La punctul 3 piscarea ramei cu puiet.... De cate ori se realizeaza aceasta intr-un an apicol si doar 1 rama/piscare? Scuzati ca v-am bombardad cu atatea intrebari. Am invatat multe de la postarile pe forum ca ale dumneavoastra desi nu am reusit performanta de a interveni atat de sumar in stupi .Toate cele bune
Ontopic : interventii sumare 3-4 ,in decursul unui an exceptand perioada de roire :lol: . Probabil ajung pe la 9 ca si medie

Buna seara !
1.Asa cum am specificat la inceputul postarii ”schema” de lucru este pentru stupii de productie.
2.Rolul stuparului in dinamica evolutiei inceteaza odata ce cuibul este încheiat. De aici inainte, gena tine treaba sub control... Ca fapt divers, in sezonul ce tocmai l-am inchis, au facut toate pastoralele (adica au plecat de pe vetre la rapita si au revenit in septembrie) cca. 250 familii, dintre care aprox 180 au avut matci (semi)surori, cu o uniformitate in evolutie absolut remarcabilă. NU ne permitem ”experimente” cu linii de albine nelucrate si impredictibile iar timpul pe care-l avem la dispozitie in sezon este total insuficient pentru a tine stupii sub control doar prin interventii ”tehnologice”

3.in ceea ce privste recoltarea acelei rame de puiet. Data fiind dimensiunea explatatiei raportata la posibilitatea limitata la un anumit nr. de familii ce pot fi miscate in pastoral precum si profilarea spre productia comerciala miere/material biologic, noi consideram ca pentru a nu slabi semnificativ capacitatea stupilor de productie, acestia pot ceda un maxim de O RAMA de puiet/stup ce merge din cules in cules si un maxim DOUA RAME de puiet la interval de o saptamana intre recoltari/ stup din locatiile fixe ( unde de ex. nu exista perspectiva ca intre salcam si tei sa apară ceva semnificativ)
Desigur, pe langa cele enumerate mai sus, exista si o a treia categorie - stupi lasati pe vetrele de iernare (in cazul nostru... singurul criteriul pentru care ii lasam acolo este ca lazile care ii adapostesc nu se preteaza transportului pe distante lungi) si pe care imediat dupa salcam ii folosim ca starteri, crescatori sau, dupa caz, ii spargem in roi destinati comercializarii.
Ultima oară modificat de alt stupar pe 08 Noi 2017, 22:26, modificat de 2 ori în total.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 08 Noi 2017, 22:20

Fratilor, ganditi logic. Daca se umbla cu rama, n-ai cum sa ajungi la ferma de vis, la mia de familii. In vecii vecilor.

Volumul de munca e prea mare.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea_63 » 08 Noi 2017, 22:26

jonny_it scrie:
Bambucha scrie:Ok, cand ar trebui cercetata vitalitatea puietului ? Tu ce operatii faci in cuib?

In ce priveste vitalitatea puietului o verific in special la familiile din care cresc regine sau care sunt folosite pentru cresterea de trantori.
In rest la sfarsitul verii examinez toate familiile(cu ocazia pregatirilor de iarna) si le dau o nota legat de vitalutatea puietului.

Totusi... cum verificati vitalitatea puietului?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Cristi Ciocoiu » 08 Noi 2017, 22:28

lucky5strike scrie:Fratilor, ganditi logic. Daca se umbla cu rama, n-ai cum sa ajungi la ferma de vis, la mia de familii. In vecii vecilor.

like
Cristi Ciocoiu

Mesajde lucky5strike » 08 Noi 2017, 22:39

Mircea_63 scrie:
jonny_it scrie:
Bambucha scrie:Ok, cand ar trebui cercetata vitalitatea puietului ? Tu ce operatii faci in cuib?

In ce priveste vitalitatea puietului o verific in special la familiile din care cresc regine sau care sunt folosite pentru cresterea de trantori.
In rest la sfarsitul verii examinez toate familiile(cu ocazia pregatirilor de iarna) si le dau o nota legat de vitalutatea puietului.

Totusi... cum verificati vitalitatea puietului?

Vitalitatea puietului inseamna puterea familiei.

Daca ai primavara:

- flux bun de albina cu polen pe urdinis,
- intervale bine ocupate,
- 10 kg rezerve de miere in cuib,

Puietul cam cum credeti ca arata?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alt stupar » 08 Noi 2017, 22:53

Sam scrie:Deasemenea, rog pe "alt stupar" sa ne povesteasca cum este cu piscatul!

Unii folosesc termenul de”ridicat” altii de ”luat”... insa operatiunea in sine este aceiasi ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 08 Noi 2017, 23:06

Cristi Ciocoiu scrie:
lucky5strike scrie:Fratilor, ganditi logic. Daca se umbla cu rama, n-ai cum sa ajungi la ferma de vis, la mia de familii. In vecii vecilor.

like

Eu n-am inteles deloc like-ul asta ! ;)
Daca dadeai like la ce a spus alt stupar, dadeam big like !
Tov. prof. Radut din ce stiu eu, sau ma rog din ce avea afisat sub neon are carpatina sau ma rog, ceva pe-acolo . Cu carpatina sau cu chestia aia pe care el o cheama carpatina in veci n-ai sa faci ceea ce spune alt stupar. In concluzie ... L5S ori minte si are bukfast ori ii place sa se dea balon. Eu zic ca varianta 2 este cea adevarata ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde lucky5strike » 08 Noi 2017, 23:09

Ce zici de varianta 4 - (Inca) te afli in treaba ca apicultor... :roll:

De vreo 8 ani, nu mai cresc decat familii cu matci autohtone.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 08 Noi 2017, 23:17

lucky5strike scrie:Ce zici de varianta 4 - (Inca) te afli in treaba ca apicultor... :roll:

Auzi, nu te mai da balon ca sa te afli in treaba !
Spuneai pe undeva ca tu dupa ce inchei cuibul nu mai umbli pe acolo vreo 6 ani ! ;)
Explica-le si astora care se afla in treaba ( nu inca ca mine) cu albinele cum faci de nu-ti roiesc si-ti mai fac si miere ? Adica, mai pe intelesul tau doct, ceva tehnica aplicata.
Eu de povesti nemuritoare cu albine sunt satul ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 08 Noi 2017, 23:21

lucky5strike scrie:

Vezi ca asta-i reclama ... mascata !
Mesajul subliminal ar fi ... cumparati de la mine matci ca nu va roiesc veci si va fac si sute de kile per familie ! ;)
paul

Mesajde jonny_it » 09 Noi 2017, 01:27

lucky5strike scrie:Vitalitatea puietului inseamna puterea familiei.

Daca ai primavara:

- flux bun de albina cu polen pe urdinis,
- intervale bine ocupate,
- 10 kg rezerve de miere in cuib,

Puietul cam cum credeti ca arata?

Am putea spune si asa dar nu este 100% complet, dar am vazut si familii full de albine care aveau puiet cu probleme din cauza consangvinizarii.
jonny_it

Mesajde Sam » 09 Noi 2017, 10:08

alt stupar scrie:
Sam scrie:Deasemenea, rog pe "alt stupar" sa ne povesteasca cum este cu piscatul!

Unii folosesc termenul de”ridicat” altii de ”luat”... insa operatiunea in sine este aceiasi ;)

Imi propun la primavara sa formez cate un nucleu cu 1 rama(dadant) puiet si albina + albina doica de pe inca 1 rama, in timpul rapitei, din fiecare familie de productie. Cat de tare credeti ca este afectata capacitatea de cules a familiei pentru salcam 1-2?
Dupa formarea necleelor, avand cu 2 rame de albina culegatoare mai putin, aceste familii vor culege la salcam mai mult decat daca nu le slabeam dar ar fi fost in "friguri"?
D-voastra cand ridicati rama de puiet? Luati si albina?
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde gica.mosu » 09 Noi 2017, 10:20

Sam,normal ca ei r cu puiet acopetrita cu albina.... :shock: daca stai loco culegatoarele se'ntorc la "casa"lor,si tb stimulati nuclei(iar din stupul din care ai luat cele 2 r cupuiet nu v-a suferii prea muuuult,cu cat "tragi' mai mult de un stup in plin cules,el i-si va videa de treabaaaa) pina cresc mari si i-si fac culegatoare fiecare...Cat despre vitalitatea puietului...ce vede ochiul e sfant,deci trebuie stupul deschis pt a observa starea puietului...;)
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cucubau » 09 Noi 2017, 12:47

gica.mosu scrie:Cat despre vitalitatea puietului...ce vede ochiul e sfant,deci trebuie stupul deschis pt a observa starea puietului...

Nu intodeauna ce vede ochiul exprima si realitatea. De cele mai multe ori omul vede doar ce vrea ... sau doar ce cunoaste :lol: :lol: .

Intr-o zi bula , dupa ce s-a maturizat a mers cu prietenii din sat la carciuma.Un prieten le zise celorlalti:
-Sa stiti ca este un omulet verde ,mic si cu ochii bulbucati la marginea padurii.
Cum Bula era apicultor si avea stupii deplasati in pastoral la sacam si tocmai ii roise un stup , a mers la marginea padurii si a inceput sa taie un arbust penreu asi cofectina o prajina .A inceput sa taie. Langa el la vreo un metru era un omulet verde , mic cu ochii bulbucati cel de care se vorbise.
Bula zice:
-Buna eu tai lemne.
Celalt avea si mai mari ochii bulbucati.
Bula:
-Eu sunt de aici ,tu de unde?
Celalt avea ochii si mai bulbucati.
Tot Bula:
-Eu sunt Bula tu cine esti?
-Eu sunt padurarul si ma cac!
........
cucubau

Mesajde irina » 09 Noi 2017, 13:12

ignatov andrei scrie:La mine, familiile care-mi asigura materialul biologic pentru popularea nucleelor, au o anumita configuratie la intrarea pe iarna, cele de productie au alta configuratie, iar cele pentru crestere (starteri, finisoare), alta configuratie!
Dor accidentele neprevazute peste iarna modifica pe ici, pe colo planul conceput!

Poate ne povestiti cate ceva si despre cele trei tipuri de configuratii.
irina

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR