alt stupar scrie:fiindca astazi e dumunica si e zi de dat pe taste, am recitit un pic topicul si incerc sa continui ideea.
Deci, in primavara, odata trecut controlul de fond+turta pentru cine o administreaza vine siropul. Cat va cantari o portie ?
Conform majoritatii lucrarilor de specialitate, se administreaza doze mici, de 250-500 ml. De 2-3 ori pe saptamana.
Dar daca se da mai mult ? Daca administram odata 3- 5 litri ???
Sa zicem ca avem o colonie care a avut ghem pe 6 rame, deci un stup mediu. Daca imediat in stanga ghemului intra hranitorul plin iar in dreapta rame goale la discretie si 2 saptamani il lasam in pace ? Sau, varianta mai recenta, hranitor rotund de podisor capacitate 2 litri (aproape 3 kg) cu picurator ?
Racim cuibul ca-i prea larg ? Oare ?
Eu am expus in alt topic metoda trioletului ca metoda de dezprimavarare , practicata in zone similare cu clima din sud sau podisul Munteniei.
Originile acesteia vin din Germania, deci clima similara cu a noastra si practicata pe Carnica.
E aplicabila de la 10 martie sau de la 20 functie de an.
Interventiile se fac la 9 zile. Se rade cu dalta calota de miere din cuib , efectele fiind extrem de pozitive.
Bineinteles pe un fond de cuiburi stranse si cu aport de polen din exterior.
Chiar si fara polen extern, rezultatele sunt pozitive intrucat familia inmagazineaza multa pastura in celulele cu miere.