Ruben scrie:Voiam sa zic ”românii”. Dar nu am folosit diacriticele.
Daca s roman? Sunt român In masura in care maramuresenii si ardelenii sunt romani.Salve!
Romanii aia,adica stramosii mei nu ai tai,de unde au venit dupa Retragerea Aureliana?
salve
Ruben scrie:Voiam sa zic ”românii”. Dar nu am folosit diacriticele.
Daca s roman? Sunt român In masura in care maramuresenii si ardelenii sunt romani.Salve!
Ruben scrie::) "Idem de Dacia facere conatum amici deterruerunt, ne multi cives Romani barbaris traderentur, propterea quia Traianus victa Dacia ex toto orbe Romano infinitas eo copias hominum transtulerat ad agros et urbes colendas. Dacia enim diuturno bello Decibali viris fuerat exhausta. "
Breviarium ab urbe condita.,Liber VIII.
sursa: http://www.forumromanum.org/literature/ ... text8.html
"because Trajan, after he had subdued Dacia, had transplanted thither an infinite number of men from the whole Roman world, to people the country and the cities; as the land had been exhausted of inhabitants in the long war maintained by Decebalus."
Ruben scrie:"Pentru ca Traian, dupa ce a supus Dacia, a mutat aici un numar namarginit de barbati din intreaga lume romana, pentru a popula tzara si orasele; deoarece tzara fusese secatuita de locuitori in lungul razboi purtat de Decebal."
Ruben scrie:......................
5.Poporul romanesc, vlah s-a format in sudul Dunarii pe aproape de mediterana.
6.Poporul romanesc, vlah a migrat la un moment dat spre nord asezandu-se acolo unde este acum.
Ruben scrie:Omule, teoria migratiei(nu sustin ca e adevarata, dar sustin ca e probabila) este ca>
1.Romanii au stapanit o parte din fosta Dacie.
2.Dacii au fost fie starpiti de romani(sunt documente care spun ca "Dacia a fost secatuita de barbati", fie unii au ramas/fugit in afara noii provincii romane.
3.In scurta perioada pana la retragere nu a putut sa aiba loc nici o "romanizare" a dacilor.
4.Stapanirea romana s-a retras la presiunea migratorilor.
5.Poporul romanesc, vlah s-a format in sudul Dunarii pe aproape de mediterana.
6.Poporul romanesc, vlah a migrat la un moment dat spre nord asezandu-se acolo unde este acum.
Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 24 vizitatori