Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stimularea cu turte .

Mesajde peterneamt » 06 Ian 2012, 00:07

Retetele sunt pe forum si in carti secretul este sa nu le modifici, daca nu ai facut la scoala nutritie animala sau umana. Calculele nu sint chiar la indemina oricui.
peterneamt

Mesajde gabi bee » 06 Ian 2012, 00:38

am cautat si in carti si pe forum si nu am gasit rezolvare la reteta pe care vreau sa o fac . o varianta ar fi ca ceaiul sa nu fie la o concentratie normala ci in 250 ml apa clocotita sa punem atatea plante cat am fi pus intr-un litru si astfel sa iasa f concentrat . apoi cu 250 ml de ceai concentrat se poate face amestecul in reteta si regland mai usor consistenta turtei si concentratia de proteina . o fi bine , o fi rau , o incerc si ma lamuresc . vorba zicalei , " greseste si vei invata " ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde proapis13 » 06 Ian 2012, 00:58

Gabi,nu te mai agita atata ca n-o sa gasesti asemenea reteta
Orice concentratie de,,ceai'' sau amestec de plante peste
5g/Litru este o bomba toxica cel putin pentru OM
Daca vrei intr-o zi o sa-ti dau nr de tel al unui prieten de-al meu ce este autorizat
sa prepare si sa vanda ceaiuri din plante cultivate de el cat si culese din flora spontana
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 06 Ian 2012, 01:01

gabi bee unde ti tu memorate cunstiintele care te intereseaza ??
Uite de la mine cateva retete memorate :
TURTE PENTRU HRANIREA DE PRIMAVARA
-se administreaza in perioada 20-25.01-15-20.03
Pentru un kg pasta (turta) – 400g lapte praf, 400 g zahar pudra, minimum 100 g polen, 50 g de drojdie de bere inactiva, si miere pentru obtinerea inei paste de consistenta aluatului.
Se administraza cca 1 kg / familie.
Turte formula ACA :
1. Pasta de drojdie de bere – ½ p drojdie de bere, 3 p zahar, 1 p miere. Se foloseste sub forma de turtite de 0,2-1 kg
2. Pasta de lapte praf – ½ p lapte praf degresat, 2 p zahar pudra, 1-1si 1/2p miere. Se administraza ca mai sus.
3. 1 kg zahar pudra cu 50 g lapte praf degresat. Se administraza uscat sau umezit.
TURTE PROTEICE
turte proteice,am o reteta dintr-o revista veche din anii 70-80 dupa prof. Malaiu in care spune ca se pun : 650g zahar,100g faina de soia,50g lapte praf degresat,50g drojdie de bere uscata deshidratata inactivata,protofil 20ml,zeama de lamaie,suc de ceapa fiarta, si ceaiuri din plante medicinale:coada soricelului,sunatoare, menta,pelin,musetel,tei,maces etc. se amesteca pana se fac mai grose si se portioneaza cate 500g,se pun deasupra cuibului.
TURTE – RETETA SARBEASCA - din film
Intr-o oala se amesteca 2 kg zahar pudra, 3 kilograme de drojdie de bere, 3 kg de miere si 2 litri de apa. Se amesteca pana se obtine o masa omogena. Pune oala pe foc si lasati sa fiarba in masa. Se pune compozitia intr-o betoniera si se adauga incet 50 de kg de zahar pudra, pana se dizolva, dar ca sa nu faca cocoloase. Restul se vede.
Na acum, alegeti ce doresti.
jenica67

Mesajde gabi bee » 06 Ian 2012, 09:59

dle proapis , va salut ! in cartea Stuparitul Nou este data o cantitate de 5 grame de plante la 2 L de apa si asa la prima vedere pare cam slaba concentratia dar probabil este verificata . eu daca am sa zicem 8 litri de sirop invertit si vreau ca acest sirop sa contina ceai din plantele dorite , inseamna ca pot sa pun 500 ml de apa la fiert si in apa asta sa pun 20 de grame de plante adica echivalentul pt cei 8 litri de lichid/sirop dupa care sa adaug peste sirop si am facut per total o concentratie normala nu ? sau poate cum spuneti dv , o concentratie mai mare , de 5 gr la litru .

salutare jenica ! am si eu multe retete din astea prin carti si sunt si pe forum dar am o singura problema cu ele si anume nu vreau sa folosesc zaharul ca atare pt ca produce o uzura a albinei si trebuie evitata asta . deci ori miere , iar eu nu am strop , ori sirop de zahar invertit . reteta e simpla numai ca trebuie gasite proportiile ca sa ne dea consistenta dorita , proteinele dorite si sa folosim si sirop + ceai in loc de zahar brut . cel mai simplu este sa folosim protofil sau sa facem o tinctura din plande macerate , in ambele cazuri fiind o concentratie mare in lichid putin , ca sa zic asa , ceea ce ne ajuta la prepararea turtelor dar si aceste variante sunt costisitoare si trebuie sa simplificam zic eu , prin prepararea unui ceai concentrat pe care apoi al diluam in sirop . daca gresesc undeva , dati fara mila ca rezist ! :lol: .numai bine ! :P
Ultima oară modificat de gabi bee pe 06 Ian 2012, 10:31, modificat 1 dată în total.
gabi bee

Mesajde silviu b » 06 Ian 2012, 10:11

gabi nu te mai chinui si cumpara gata facut ca sant bune ,si iesi si mai ieftin.
silviu b

Mesajde pab » 06 Ian 2012, 11:39

Pentru producerea de turte proteice, trebuie sa avem in vedere cateva elemente de nutritie animala, asa cum a spus si colegul Peterneamt:
Se cunoaste din literatura ca turta proteica trebuie sa aibe un continut total de proteina bruta (PB) intre 10-15%, nici mai mult, nici mai putin. Adica daca are mai mult albina refuza consumul, daca are mai putin efectul nu va fi cel scontat.
Limita de concentratie a substituentilor de polen nu trebuie sa depaseasca 35% din continutul turtei proteice (si implicit sa nu depaseasca 15% PB).
Ca sa vedeti mai bine, dau mai jos valoarea continutului in PB a diferitilor substituenti si ai polenului:
100 g drojdie de bere inactivata furajera contin cca 44g PB;
100 g faina de soia degresata contin cca 44 g PB;
100 g lapte praf degresat normalizat contin cca 33 g PB;
100 g polen uscat contin cca. 25 g PB.
Deci va faceti calculele cu ce substituenti si sau polen aveti la indemana astfel incat la o turta de 1000 g sa nu depasiti un continut de 150 g PB sau 350g de substituenti cu polen.
Se fac toate calculele cu regula de 3 simple.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde pab » 06 Ian 2012, 11:46

Dau mai jos un exemplu de realiare a unei turte proteice, fara polen:
120 g lapte praf degresat normalizat;
120 g drojdie de bere inactivata furajera;
60 g faina de soia degresata (nu fulgi);
200 g miere incalzita pe bain marie;
500 g zahar pudra fin macinat;
40 ml protofil.
Se amesteca intai zaharul pudra cu cei 3 substituenti. Separat mierea se amesteca bine, se omogenizeaza cu protofilul.
Se toarna mierea cu protofil peste amestecul de zahar cu substituenti. Se amesteca intai cu o lopatica de lemn, apoi pe masura ce se ingroasa, se framanta cu mana, pana la omogenizarea totala a continutului. Se portioneaza cu spaclul la cca 800g per punga, se introduce in punga , se turteste cu sticla, pana la grosimea de 1 cm.
pab

Mesajde peterneamt » 06 Ian 2012, 11:47

Gabi polenul sau pastura nu trebuie sa lipseasca din compozitia turtelor. Zaharoza (alfa glucoza si beta fructoza ) exista in mod natural in orice nectar in diferite proportii cu alte oze,deci nu-i bai.
Intrebarile care ar trebui sa ti le pui sunt :-cum?, cind?, de ce?, si care va fi rezultatul?, lund in calcul si posibilitatea ca albinele sa nu mai aiba zbor de curatire pina dupa 15 Martie. Eu sint de parere ca stimulentele si hranirile trebuie facute in perioada activa a albinelor si atunci altele sunt rezultatele .
Hei, ce parere ai ?
peterneamt

Mesajde pab » 06 Ian 2012, 11:54

Exemplul de turta proteica de mai sus contine cca 12% PB. Faina de soia mai putina, pt ca nu este asa bine tolerata de albine.
pab

Mesajde jenica67 » 06 Ian 2012, 12:31

gabi bee eu (adica nevasta mea) asa fac siropul de 2 ani de zile si pana acum nu am avut nici o problema, dar poate nu e cea mai buna si filozofica reteta, dar asa dau si primavara, asa am facut si hranirile de completare si de stimulare.
Faci un ceai din : 3p (plicuri) musetel, 2p coada soricelului, 2p galbenele, 3p sunatoare, 2p menta, 2p tei, totul cu 1.1 l de apa. Se lasa 10 minute si se strecoara, apoi se incalzeste intr-o oala de 10 l peste care se pune 5 kg de zahar si 5 gr de sare de lamaie, se mesteca pana se dizolva si se fierbe pana cand da in clocot si produce besici mari. Se lasa focul putin mai incet, in asa fel incat sa iasa besici in continuare. La un moment dat, besicile se fac tot mai mici, pana dispar aproape integral. Acesta este momentul cand zaharul este invertit. Acum daca vrei sa faci sirop 1/1, pui repede 4 l de apa rece si mesteci sa se omogenizeze, iar daca vrei sirop 2/1 pui numai 1,5 l de apa rece.
Daca vrei sa il faci asa si apoi il folosesti in retetele care vrei.
jenica67

Mesajde peterneamt » 06 Ian 2012, 12:43

Problema este nitelus mai comlicata. Proteinele reprezinta principala substanta a celulei vii,avind ca element de baza azotul (N). Pentru calcul :
la 1 g de N corespund 6,25 g proteine (unde 6,25 a fost adoptata ca factor standard, deci aproximativ ).
Principalele reactii biochimice celulare sint descompunerea si resintetizarea proteinelor si a aminoacizilor (proteinele sunt lanturi de aminoacizi ) .
Aminoacizii formati in organismul albinei sunt aminoacizi ce pot fi sintetizati de catre aceasta si pot lipsi un timp din hrana si de acea au fost denumiti neesentiali (lucru cu care nu sint de acord ).
Din aproximativ 100 de aminoacizi naturali 10 sint esentiali :arginina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina . Cu exceptia argininei, ceilalti 9 sint exact aminoacizii esentiali la noi si la animalele domestice .
Este obligatoriu ca aminoacizii esentiali sa se gaseasca in hrana, pentru ca monoproteinele au multe alte roluri in metabolism .
Deci nu este suficient sa dam hrana proteica conteaza si proportia diferitilor aminoaczi . Daca la noi un exces de proteine duce la indigestie si balonari la albine administrarea de proteine pentru care albinele nu au enzime specifice poate duce la moarte sau chiar la CCD.
Deci albinele au nevoie de hrana la care sau adaptat de atitea milioane de ani si orice adaus din partea noastra in hrana lor trebuie facut cu cumpatare si discernamint .
peterneamt

Mesajde Badea. claudian » 06 Ian 2012, 13:07

Sa mai si glumim un pic!! ... doar un pic !!! : ;)
_Domnilor !!!.... ati uitat de adaugat ,foile pe fundul tavi ,crema de ciocolata amaruie si un pic de frisca !!!.... :lol: :lol:
Badea. claudian

Mesajde bucursorinelionel » 06 Ian 2012, 13:12

Cine doreste, poate utiliza si modelul pe care il voi prezenta si cu care am avut rezultate foarte bune. Nu pot spune ca e mai bun sau nu ca altele, poate vom afla de la cei care vor face comparatii. Deci: 1l apa in clocot in vas de 2l, 4 pliculete de ceai din fiecare soi ( sunatoare+codita soricelului+cimbrisor de padure+menta+musetel+busuioc), eventual echivalent substanta uscata daca nu am pliculete ( ffff bun cantarul electronic..!!!) + 1 pliculet (sau echivalent )de pelin, se pun in vas, se opreste focul, se pune capac 10-15 min.Apoi se strecoara in alt vas si se raceste fortat. Dupa racire se poate adauga si cate o fiola de b1..b12..dar nu e obligatoriu..Se poate pastra si la frigider daca nu se utilizeaza la turte, efectul fiind similar cu Protofilul, dar in amestec cu sirop invertit (1/1..1/3..apa/zahar).La 1 l ceai concentrat adaug 5..8 kg miere zaharisita ( rapita sau f.s.), 0,2..1kg polen (de obicei uscat si macinat fin,fin). 2 kg lapte praf degresat,si zahar praf cat sa faca un aluat gros.Nu utilizez soia pentru ca nu stiu provenienta (naturala sau OMG). La acest produs am mari rezerve, deoarece, desi in UE e interzisa cultivarea soiei OMG ( si in Romania , din 2007), se importa la greu zeci de mii de tone pentru sectorul zootehnic...din afara UE, respectiv USA...Pentru fiecare kg de zahar si miere adaug si sucul de la 1 ceapa medie ( cate kg , atatea cepe). Drojdie nu utilizez decat vara, mai bine spus, 15 iulie-15 septembrie, si intotdeauna, tratata termic 10..15 minute...
bucursorinelionel

Mesajde gabi bee » 06 Ian 2012, 19:13

din cele postate pana acum de colegii mei [ si le multumesc ] , eu m-am lamurit si sper sa iasa ceva delicios ! un lucru ar mai fi si anume daca pun si suc de ceapa in turtele proteice cat timp se pot pastra turtele pana a fi date la consumat ? isi schimba cumva proprietatile organoleptice din cauza sucului de ceapa daca le pastram cam 2 saptamani la rece , in frigider ? :P
multa sanatate !
gabi bee

Mesajde victor s » 06 Ian 2012, 21:24

gabi bee scrie: isi schimba cumva proprietatile organoleptice din cauza sucului de ceapa daca le pastram cam 2 saptamani la rece , in frigider ? :P
multa sanatate !

tu ai baga asa ceva? ai gusta din turta aceea? :? :o :lol:
victor s

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA