Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Orizontal sau Vertical

Mesajde Galofornia » 06 Ian 2012, 02:53

Am intrat intr-o noua dilema! Am 8 familii pe orizontal. Vreau sa ma extind. Ce imi consiliati? Orizontali sau verticali?
Astazi mi-o spus un prieten ca el imi sugereaza sa merg pe partea de verticali deoarece produce mai multa miere si pentru ca jos stau ramele cu puiet si sus cele cu miere, insa nu i-am atins niciodata pe astia si nu stiu nimic despre ei. Care sunt diferentele? Nu ma refer de dimensiuni? Ma refer de a lucra cu ei! Are cineva niste filmate cu astfel de stupi? Multumesc
Alex B.
Galofornia

Re: Orizontal sau Vertical

Mesajde bucursorinelionel » 06 Ian 2012, 14:58

Intai de toate, cauta pe cat poti de multa informatie si din carti, si de pe net, inclusiv pe forum (vezi ca dl.Gica are poze cu asa ceva, de toata frumusetea,pentru care il admir si il respect).Desigur ca mai sunt si multi altii, sentimentele sunt aceleasi..! Vei gasi si variante cu 8 rame si cu 10 si cu 12, fie ME, fie MER ( cu magazii de 1/2)..toti sunt buni dar fiecare a adaptat ceva functie de diversi factori, adica e mai usor de manevrat in pastoral pe 8 rame fara pavilion si sunt mai bine adaptati la miere pe sortimente.Mai mult, permit o foarte buna iernare cu rezerva in cat, permitandu-le sa se deplaseze in sus, conform modelului natural, iar la un nr. mare (zeci...sute), esti mai eficient lucrand direct cu caturile.Se preteaza f.bine si la stationar, iar uneori poti ierna si 2 familii mai subtirele dar cu 12 sau 14 rame...Eu prefer cu 12 rame tocmai din acest motiv, cand am nevoie de mai multe roiuri anul urmator. Oricum, din cei standardizati la noi, ME cu 2...4 caturi corespund cel mai bine si pentru cules intens, si pentru dezvoltare, si se apropie cel mai bine de modelul natural. Singurul dezavantaj (?) este ca se uzeaza repede matca, de aceea , la max 2 ani se cam schimba, la 3 ani deja nu mai e productiva, sau o tii doar daca vrei prasila din ea..Eu am renuntat de mult la orizontal, desi mai am cutiile, ma ajut de ele pentru depozitare diverse, sau , in situatii limita, pentru roiuri, pe perioade determinate.
bucursorinelionel

Mesajde andrei_calinescu » 06 Ian 2012, 16:52

Galofornia scrie:Am intrat intr-o noua dilema! Am 8 familii pe orizontal. Vreau sa ma extind. Ce imi consiliati? Orizontali sau verticali?
Astazi mi-o spus un prieten ca el imi sugereaza sa merg pe partea de verticali deoarece produce mai multa miere si pentru ca jos stau ramele cu puiet si sus cele cu miere, insa nu i-am atins niciodata pe astia si nu stiu nimic despre ei. Care sunt diferentele? Nu ma refer de dimensiuni? Ma refer de a lucra cu ei! Are cineva niste filmate cu astfel de stupi? Multumesc
Alex B.

Eu te sfatuiesc sa o iei progresiv.
Daca intrebi de vertical, ideal este ME-ul. De ce? Pentru ca respecta intru totul principiile naturale de evolutie a coloniei.
Eu as lua 2-3 multietajati si restul tot orizontali.
Si mi-as face mana pe ME, dar nu cu ce scrie in carti, caci acele scriituri sunt pentru tarile calde.
Nu stupul iti da mai multa miere, ci tehnologia apicola.
Daca lucrezi cu orizontalul cu cat in cuib, nici nu muncesti mult si ai spatiu similar cu un vertical.
andrei_calinescu

Mesajde popageorgian » 06 Ian 2012, 17:00

mergi in paralel cu orizontalii si verticalii si dupa aceea tragi concluzia!
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde mihaiGrig » 06 Ian 2012, 19:53

andrei_calinescu scrie:
Galofornia scrie:Am intrat intr-o noua dilema! Am 8 familii pe orizontal. Vreau sa ma extind. Ce imi consiliati? Orizontali sau verticali?
Alex B.

Daca intrebi de vertical, ideal este ME-ul. De ce? Pentru ca respecta intru totul principiile naturale de evolutie a coloniei.
Si mi-as face mana pe ME, dar nu cu ce scrie in carti, caci acele scriituri sunt pentru tarile calde.
Daca lucrezi cu orizontalul cu cat in cuib, nici nu muncesti mult si ai spatiu similar cu un vertical.

Salut.
Am orizontali pe pavilion si as incerca metoda cu cat in cuib. Am cerut si sfatul altora si doar Donbazil mi-a raspuns mai concret.
Daca lucrezi cu cat in cuib cum faci:
Cand izolezi matca cu gratia Haneman si pe cate rame? Unde o izolezi la rame in pat cald pe pavilion: la spatele stupului sau in fata la urdinis?
Cu ct timp inainte de cules faci asta?
Cand umple ramele cu puiet, efectiv ce faci? la muti dincolo de gratie sau faci roi? Cum stapanesti roitul?
Multumesc pentru informatii.
mihaiGrig

Mesajde cristi arad » 06 Ian 2012, 20:41

Alex B.

nu atat lada face diferenta cantitativa a productiei cat tipul de rama, ca sa fiu pe inteles le-as descrie pe fiecare:
rama dadant - avantaje : mierea ramasa pe coroane, deasupra puietului asigura o mare parte din rezerva de iernat (pt cei ce nu stiu sa dozeze proviziile
de iarna); este o rama ideala pt stupii orizontali
- dezavantaje: retine cca 1 kg de miere deasupra puietului pe coroane, care nu se poate stoarce (in special la salcam), scazand astfel
productia rezulta un minus la productie de cca 7 kg / familie/ cules; este o rama grea, greu de scuturat albinele de pe ea cand
este plina de miere
in pavilion (stupi orizontali dar si verticali)
asadar nu este pe placul meu (....si acuma sa vezi ecouri :D )

rama 3/4 (ma refer in special la ME) - avantaje: elimina deficientele enuntata de mine a ramei dadant
- dezavantaje: pentru cei ce ierneaza albinele pe un corp (corpul de jos) exista riscul de a nu doza suficient de bine
cantitatea de rezerve pt iarna, trebuind a se interveni pentru hraniri suplimentare(nici stupii cu rame
dadant nu sunt scutiti de atfel de interventii)

rama modificata 35/30: folosesc in 15 stupi etajati pe 2 caturi, rame modificate de 35/30 cm, un compromis intre cele 2 de pe piata, dar au
dezavantajul ca nu prea poti vinde roii, nefiind rame conventionale, insa in stupii etajati pe 2 corpuri cu astfel de rame dau
rezultate superioare ramei dadant
este insa o rama apreciata de mine la fel ca si rama 3/4

concluzie : tu alegi ce sa folosesti si cum.
cristi arad

Mesajde andrei_calinescu » 06 Ian 2012, 21:28

mihaiGrig scrie:
andrei_calinescu scrie:
Alex B.

Salut.
Am orizontali pe pavilion si as incerca metoda cu cat in cuib. Am cerut si sfatul altora si doar Donbazil mi-a raspuns mai concret.
Daca lucrezi cu cat in cuib cum faci:
Cand izolezi matca cu gratia Haneman si pe cate rame? Unde o izolezi la rame in pat cald pe pavilion: la spatele stupului sau in fata la urdinis?
Cu ct timp inainte de cules faci asta?
Cand umple ramele cu puiet, efectiv ce faci? la muti dincolo de gratie sau faci roi? Cum stapanesti roitul?
Multumesc pentru informatii.

Mihai, eu privesc orizontalul ca doua corpuri de vertical , concatenate. Deci acelasi volum ca un corp Dadant cu 2 caturi de 146.
Acuma despre cat in cuib.
Personal nu sunt pentru Hanneman. Nu gasesc adecvata stramtorarea matcii pe de o parte, iar pe de alta parte oricum ce eclozioneaza va fi blocat cu miere in mod natural.
Daca esti in pat cald, ramele goale si foite aritificiale incepand de la urdinis. 10(acelasi volum ca in 2 caturi de 146).
Primele 2 artificiale , 6 faguri construiti, 2 artificiali.
Si in spate(catre tine) cuibul. Pe care il las intact, nu mut rame, etc.
Oricum daca e cules abundent,matca va fi strimtorata de catul culegator.
andrei_calinescu

Mesajde danut » 06 Ian 2012, 21:47

Re: Cei care nu mai scriu

Mesajde Galofornia » 03 Ian 2012, 13:41
Pentru cei care nu mai scriu o sa vina altii (ca mine) care o sa scrie in locul lor!
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde ilalexandru » 06 Ian 2012, 22:16

Fiecare o sa laude stupul in care a invatat sa lucreze si cu care s-a obisnuit. Eu nu prefer verticalul. In afara faptului ca la extras este mai usor, alt avantaj nu vad. Eu, in zona mea.
Insa sa-ti dau un exemplu....am un vecin. Acum cativa ani a fost prin Franta. CAnd a venit de acolo, s-a apucat sa-si faca stupii de pe masina verticali, pe corpuri 1/2. Mai avea si un pavilion pe pat cald, 18 rame. In primavara urmatoare, toti de pe masina i-au murit...de foame. Albina nu s-a ridicat in corpul doi. Anul urmator a trecut pe vertical pe 1/1 jos in cuib si a pastrat caturile de 1/2. In toamna asta s-a hotarat sa modifice iarasi masina si sa faca si pe ea tot stupi orizontali in pat cald. Oare de ce???? Pt ca a observat ca productia de miere in pavilion pe pat cald este mult mai mare decat in masina pe vertical. PLus ca se lucreaza mult mai usor in orizontal decat in vertical. Acum fiecare se organizeaza asa cum crede si in functie si de zona in care sta
ilalexandru

Mesajde cobi » 06 Ian 2012, 23:33

Colegu,
intreb: la cati stupi vrei sa ajungi?
ce vrei sa faci stationar sau pastoral?
apicultura ca hobby sau ca sursa de venit?

Poate de aici ti se mai simplifica lucrurile la alegerea tipului de lada.
Foarte mult conteaza sa stai pe langa un apicultor cu ceva experienta, nu ca n-ai avea informatie destula pe aici si nu numai, dar practicarea e importanta.

Colegi cu experienta si rezultate f bune de multe ori au spus ca nu lada face productie ci ce ai in lada.
Personal cred ca au dreptate.

Succes!
cobi

Mesajde Galofornia » 07 Ian 2012, 00:01

cobi scrie:Colegu,
intreb: la cati stupi vrei sa ajungi?
ce vrei sa faci stationar sau pastoral?
apicultura ca hobby sau ca sursa de venit?

Poate de aici ti se mai simplifica lucrurile la alegerea tipului de lada.
Foarte mult conteaza sa stai pe langa un apicultor cu ceva experienta, nu ca n-ai avea informatie destula pe aici si nu numai, dar practicarea e importanta.

Colegi cu experienta si rezultate f bune de multe ori au spus ca nu lada face productie ci ce ai in lada.
Personal cred ca au dreptate.

Succes!

Eu preconizez ca as putea ajunge la 45-50 de stupi. Initial am doar 8 acuma! "In spatele casei" :) este un pic de salcam. Vatra e in apropiere de campuri cu floarea soarelui. Insa oricum in vecinatati pot gasi si hectare de rapita sau tei sau padure de salcam. ecc. insa asta inseamna ca trebuie sa transport stupii acolo ma refere de distante relativ mici, 3-8 km. Si la transport cu "caruta":)
Galofornia

Mesajde Galofornia » 07 Ian 2012, 00:03

danut scrie:Re: Cei care nu mai scriu

Mesajde Galofornia » 03 Ian 2012, 13:41
Pentru cei care nu mai scriu o sa vina altii (ca mine) care o sa scrie in locul lor!

nu am prins ideea!
Galofornia

Mesajde lucky5strike » 25 Noi 2015, 17:17

a\
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde vevidadra » 26 Noi 2015, 23:49

Alex B.
Salutare ! La noi se spune că stupii orizontali sînt pentru începători și pensionari iar cei verticali sînt pentru apicultorii leneși. Nu pierde timpul pentru experimente. Comunică cu apicultorii din zona cît mai apropiată de vatra ta, fă comparații la modele de stupi și apicultori. Eventual mai faci și niște vizite la alte vetre. Studiază tehnologia de întreținere la modelele de stupi din zonă și apoi te poți decide.
vevidadra

Mesajde VIOREL STAN » 31 Dec 2015, 13:54

SALUT.
NU CONTEAZA FOARTE MULT TIPUL DE STUP,IMPORTANT ESTE CE SE AFLA IN EL,FAMILIA DE ALBINE.
PERSONAL AM INCERCAT MAI MUTE TIPURI DE STUPI, IN CEI CATIVA ANI DE CAND MA OCUP DE CRESTERA ALBINELOR,
(1990) ,OBTINAND REZULTATE ASEMANATOARE.CONTEAZA FOARTE MULT SA-TI PLACA ,SA IUBESTI CEEA CE FACI,
SI REZULTATELE APAR PE MASURA CE CAPETI EXPERIENTA.
RESPECTAND FAMILIA DE ALBINE SE POT OBTINE REZULTATE ,ALTFEL NU.
IN ZIUA DE ASTAZI APAR MULTI OAMENI CARE VOR SA CREASCA ALBINE DE DRAGUL FONDURILOIR
EUROPENE SI AVEM TOTI DE SUFERIT DAR NATURA SI PIATA VOR REGLA IN CURAND TOTUL.
EU AM AVUT INITIAL UN STUP,DUPA 5 ANI AM INCEPUT SA GUST MIEREA .
SUCEES ,LA MULTI SI BINECUVANTATI ANI !
VIOREL STAN

Mesajde Florin Dobre » 31 Dec 2015, 15:42

Bine ati venit!
Un punct de vedere realist.
La multi ani sanatosi!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE