de Bezna Zorilor » 30 Dec 2017, 15:27
mircea, tu analizezi crestineste cumva (probabil din cauza comentatorilor) dar filosofic. Chestiune cu etica si morala e cam asa - etica e stiinta care studiaza principiile moralei, iar principiile moralei sunt un set de convingeri care vin din mai multe surse si pot exista si independent de o anume religie.
Insa, in filosofie - morala, avortul nu este incadrat la crima (adica la nemoral), ci este analizat contextual in functie de situatie. Cred ca e una din cele mai analizate teme in filosofia morala. Dar sunt foarte multe lucruri dezbatute, de la constinta, la motive, la perspective si tot asa. Insa cert e ca el nu este incadrat la nemoral, ci doar analizat contextual. Nu este considerat crima, indiferent de situatie, asta e clar. Crima defineste un alt fel de actiune si asupra unei alt fel de entitati. Cu greu sau chiar deloc incadrezi eliminarea unui embrion la ceea ce numim crima. Nu poti sa analizezi ceva numai in functie de potential. Am mai zis...
Zice cineva ca biblia (vechiul testament) a fost scris de niste evrei destepti care ne'au promis noua viata de apoi, pentru ca ei sa poata imparti pamanturile lumii in liniste.
Eu nu analizez cu biblia in brate, ci doar uman. Si nu sunt crestina decat prin botez.
Mesajul meu pentru credinciosi:
Pai sa nu faceti voi avort daca nu vreti. Dar sa nu iesiti la interval cu argumente legate de religie pentru ca e o problema. El nu poate fi dezbatut din punctul asta de vedere si la limita se impune crestinarea unora care poate sunt atei, ceea ce e ilegitim. Adica impunerea religiei unora care nu sunt religiosi, motiv pt care analiza trebuie sa fie obiectiva. Iar religia e subiectiva...si asta spune cam tot. De fapt se ajunge la un conflict in care fiecare vorbeste pe limba lui, paralel unul de altul, punct de congruenta nu exista. Adica poti tu ca om sa nu faci avort din ratiuni religioase, dar nu poti cere sau impune altuia sa nu faca din aceleasi ratiuni. O analiza facuta de oameni destepti transcende religia si se fixeaza pe alt mod de argumentare, plecand de la alte considerente, nu de la alea legate de ce ar crede Dumnezeu sau ce ar vrea.
The image of the hero was set up for all in every age through the appetite for imitation. Therefore the hero was murdered, since we have all been aping him. Do you know why you cannot abandon apishness? For fear of loneliness and defeat.