Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stimularea cu turte .

Mesajde daffid mihailov » 22 Ian 2018, 15:24

cucubau scrie:In ultimii ani am devenit tot mai atent la momentul in care este necesara furajarea. Preocuparea mea a fost si este in continuare sa sincronizez inceputul pontei cu momentul in care incep furajarea. Dar in acelasi timp fac tot posibilul ca inceputul pontei sa fie cat mai tarziu.
Metode... simplu : impachetarea odata cu introducerea de turte sau miere de rapita. Pana atunci fara impachetaj.

Sunt de acord. Cele doua săptămâni înainte sa între polen zilnic sunt importante. Înainte cu mult și după sunt doar bani aruncați. Vorbesc la zona rasa și stilul meu. La alții nu știu.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde daffid mihailov » 22 Ian 2018, 15:30

kovacslg scrie:Am citit undeva o parere / concluzie. ca fiecare kg de zahar administrat in IULIE AUGUST respectiv, MARTIE APRILIE produce 1 kg de albina in plus, iar fiecare kg de zahar administrat in SEPT, OCT, NOV, DEC, IAN si FEBR are efect invers, adica genereaza pierderi nete de de albina. n.

Adevărat. As adaugă, dacă e polen din abundenta nu vad cum ar face rău. Albină nu se uzează, numai ca consuma din ea în loc sa consume din faguri proteina.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde gica.mosu » 22 Ian 2018, 16:27

Pai sa'nta'leg din aceste postari, ca"ZAHAROZA" uzeaza albina,dar nu mereu... 8-) Si faptul ca ,creste puiet as de repede,dec-ianuarie nu... :o Ahaa, io cred ca-mi da iar cuVIRGULA 'au poate ma'nsa'l :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde daffid mihailov » 22 Ian 2018, 17:20

Spun doar ca termenul de uzura e impropriu. Sa zicem ca o activează prematur. Și un copil care se naște prematur are nevoie de incubator. Căldura. Și proteina. Naturala.
daffid mihailov

Mesajde jonny_it » 22 Ian 2018, 18:33

gica.mosu scrie:Pai sa'nta'leg din aceste postari, ca"ZAHAROZA" uzeaza albina,dar nu mereu... 8-) Si faptul ca ,creste puiet as de repede,dec-ianuarie nu... :o Ahaa, io cred ca-mi da iar cuVIRGULA 'au poate ma'nsa'l :P

Daca o familie creste puiet acum si este puternica + rezerve suficiente nu sunt probleme, dar nici mare avantaj nu este.
Problemele apar la familiile slabe care acum au puiet.
jonny_it

Mesajde gica.mosu » 22 Ian 2018, 19:19

DAAA, si din cele slabe(ca albina) unele nu au suficienta miere'n cuib...,si daca da cu puiet degraba,o papa si pe aia,apoi KAPUT :mrgreen:.. .daca(apic doarme)...,dar,sa fim sanatosi noi ca iarna ,de acum v-a veni :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jonny_it » 22 Ian 2018, 19:33

gica.mosu scrie:DAAA, si din cele slabe(ca albina) unele nu au suficienta miere'n cuib...,si daca da cu puiet degraba,o papa si pe aia,apoi KAPUT :mrgreen:.. .daca(apic doarme)...,dar,sa fim sanatosi noi ca iarna ,de acum v-a veni :idea:

Dupa ce au puiet ghemul nu se mai duce dupa miere, sta pe loc, incalzesc puietul. Doua saptamani de ger si se face selectie naturala.
Nu am plans niciodata dupa 2-3 familii care s-au pierdut iarna, in special daca am stiut ca le-am facut tratamente + au miere suficienta. Daca nu au trecut inseamna ca au avut o problema, care prin inmultire(pun aici si trantorii) se putea perpetua.

La ce consum mic au acum anul acesta prima turta o sa fie dupa primul zbor de curatire, apoi cand vremea permite direct sirop+tratamente.
jonny_it

Mesajde Balian » 22 Ian 2018, 21:36

jonny_it scrie:La ce consum mic au acum anul acesta prima turta o sa fie dupa primul zbor de curatire, apoi cand vremea permite direct sirop+tratamente.

Cea mai bună îndrumare :!:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 22 Ian 2018, 22:53

Termenul uzura este larg acceptat, nu cred ca mai trebuie sa inventam terminologie. Numiti o cum vreti nu asta e important...
Albina traieste mult fiindca e inactiva, daca le activam in ianuarie fortand un puiet cu costuri uriase, poate si neviabil scurtam perspectivele de viata a contingentului de iernare, de care am avea nevoie in martie.
kovacslg

Mesajde daffid mihailov » 22 Ian 2018, 22:59

Pai asta ziceam și eu. Am ajuns la un numitor comun în grupul de apicultori care a au postat aici.

Dar nu sunt de acord, dacă dai sirop la roi în sezonul activ se "uzeaza". Din contra. Aici nu vreau sa întru în polemici și nici sa dau mai multe explicații.
daffid mihailov

Mesajde kovacslg » 22 Ian 2018, 23:22

Uzeaza si acolo la roi, nu va trai albina aia 60 de zile ca a primit zahar, dar stimuleaza ponta si albina obtinuta in urma stimularii depaseste pierderea. Roiul se dezvolta si totul e in regula.

Discutia poate fi mult mai articulata, decat a argumenta ca muntii de turte din magazine ar sugera ca turtele pot avea mai tot timpul efecte pozitive, sau ca ele nu produc dezechilibre daca sunt administrate neoportun.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 22 Ian 2018, 23:53

Daca primul zbor de curatire ar fi peste o saptamana ar fi oportun turta? Eu nu cred.

Eu evit daca pot siropul pana in stup majoritar sunt albinele de iernare. Chiar daca vremea permite albinei sa ia siropul.
In aceasta perioada consumul nu e f mare, 1 rama doua dupa diafragma plus ce mai au in cuib sunt suficiente.
Dupa 20 martie si dupa se fac largiri (cu rame goale), fam consuma mult, are nevoie de sirop in cantitati insemnate si exact aici evaluam gresit situatia, multi considerand ca daca au dat toata iarna turte si cate 2-300 de ml de sirop de cateva ori in martie, albinele in aprilie sa se descurce singure.

Cum aratau stupii anul trecut dupa 23 aprilie dupa acea perioada cu frig chiar cu ninsori? Fiecare stie ce a avut in stupi, insa eu cred ca multe stupine erau fara coroane, cu puietul oprit sau sacrificat.
Atunci daca aveam o turta proteica peste rame...
kovacslg

Mesajde daffid mihailov » 23 Ian 2018, 00:04

Pai sunt de acord cu ce spui. Eu ma refeream dacă ai citit bine la sezonul activ. Dar aici e alta discuție.

Dupa 20 martie si dupa se fac largiri (cu rame goale), fam consuma mult, are nevoie de sirop in cantitati insemnate si exact aici evaluam gresit situatia, multi considerand ca daca au dat toata iarna turte si cate 2-300 de ml de sirop de cateva ori in martie, albinele in aprilie sa se descurce singure.

Despre perioada asta e vorba. Aici intervenția face tot și mulți nu știu cum sa acționeze. Ca sunt și multe variabile. Dar cu experienta....
daffid mihailov

Mesajde tiih » 24 Ian 2018, 11:28

gica.mosu scrie:
tiih scrie:https://www.youtube.com/watch?v=9SQb66Ge4YE

D-le Tiih,nu merita sa va pierdeti timpul...,prezentand asemenea "RAGALII" de fime,cu vocabular de maidan :o ..nu,nu reusim sa-i invatam,mai rau ii prostim 8-) Solutiea=mana pe carte si la munca3-5ani si inveti din propriile greseli(incepatorii interesati, sa bage la cap...) :idea:P.S-fiecare are metoda lui de lucru-stimulare,si face, ce,cum, cand vrea muschii lui...in functie de vreme si de ce are'ncap :shock:

Dl gicu mosu sunt de acord ca prezentand "RAGALIA" de film cu "ia folia"..mai mult prostim decat invatam, am zis de la inceput ca nu e un film cu rol DIDACTIC ci comercial(rasa ,turta si priceperea a facut ca o familie de albina ,iernata pe 2 rame sa se dezvlte in primavara precum Fat Frumos din poveste...)
Totusi celalalt filmuletul postat anterior si postarea in care militam ptr a nu mai interveni in stupi pe timp de iarna cu turte sau fara turte ,raman valabile dupa parerea mea si nu stiu de ce s-au sters...ce rol ai avut dumitale...?
Sant de acord ca fieare face stimularile functie de experienta si gradul de "cultura apicola"pe care il detine....dar totusi ar trebui sa fie niste principii generale in aplicarea stimularilor,pe care dl kovacsig le-a enumerat IN PARTE, si de care ar trebui sa tinem cont toti si sa nu mai facem cum vrea muschii nostri....
Personal cred ca stiinta de a face selectie in propia stupina,de a sti sa pregatesti stupii ptr iernare,de a lupta impotriva bolilor si de a sti cum,cat si cand se fac stimularile in apicultura sunt cei mai importanti factori care fac diferenta intre apicultorii cu rezultate bune si simpli apicultori.....

Ptr dvs si nu.. numai,daca imi permiteti, o intrebare a carui raspuns nu il gasiti in nici o carte de apicutura,doar amintit evaziv in unele reviste de apicultura inaine de 1990,si care tine mai mult de experienta propie....
1.In ce perioada a anului si in ce conditii obtinem cel mai mare spor de oua si in final de albina viabila ,pentru fiecare kg de zahar consumat in comaratie cu situatia cand nu am fi folosit deloc acel kg sau kilograme de zahar? :?:
tiih

Mesajde daffid mihailov » 24 Ian 2018, 14:07

Sunteți un pic răutăcioși. Pai nea Giovanni face din ** armăsar. Când comercializezi roi și familii nu te mai uiți la cules. Nu ca nu ar ști sa iernează pe multe rame. Vedeți ca ai I difera scopul. Oricum, alea doua rame sunt cam patru cinci iernat de un începător.

E vorba de management, încerci sa scoți familii cât mai bune din cât mai putina resursa. Nu spun ca ceea ce face se potrivește și e bine pt alții.
daffid mihailov

Mesajde gica.mosu » 24 Ian 2018, 16:07

D-le Tiih,cat priveste cele 2 filmulete(nu sunt sterse-am verificat..,si cel de la 19,41,si cel de la19,51 ) mi-am spus umila mea parere(sunt de doi bani,mai rau le face celor care-l urmaresc ;) )pai, ce sa vezi: doar jigniri,injurii(firea-ti ai draku,rame pline cu miere :shock: cu bidoanele langa stup,albine ff agresive(consagvinizate la maximum)-umbla doar cu manusi, si altele se pot vedea-trage concluzii fiecare 8-) Cat despre ZAHAROZA(am scris-o asa la "MOMA",nu s-au prins!!!)...,numita SUCOZA(o dizaharida raspindita in natura) si stransa-prelucrata de albine adaugand ceva albina...+consum de polen..si da,indiferent de perioada UZEAZA ALBINA..,fie ca obtine MIERE ,fie ca,CRESTE PUIET dar, uzura e mai mare(primavara ff timpuriu) cand in stup nu este pastura suficienta(si apic nu dau-intervin cu inlocuitori :o ...Referitor la ce perioada...Eu, cred ca :primavara,atunci cand pe langa ce aduc din natura(inclusiv -polen) noi le "ajutam-stimulam cuN KG de sirop+rame descapacite dupa DF(obtinem maximul, cred eu...)..,DAAAR si in ultima parte a lui aug,cand facem stim-completare,cu precizarea:ca,e uzura mai mare la albina de iernare,si uneori se observa la intrarea in iarna (1 oct ca si efectiv ):idea: P,S- iernare usoaraaa tuturora-G.M :!:
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA