Mircea, am inteles, doar spuneam din amintirile mele de moldovean.
La scoala aveau o problema ca nu prea aveam accent, asta-i rodea tare pe ardeleni.
Ca tot s-a scris despre asistatii social. Nu toti iau bani degeaba, sunt si oameni cu probleme care chiar au nevoie de banii aia, dar cred ca sub 5%, restul ar putea munci. Asistati social sunt si in restul tarii. nu doar in Moldova.
O parte din stupi o am intr-un sat din Vaslui. Cu exceptia angajatilor la stat(scoala, primarie, politie) si a catorva ferme de pasari/vaci din zona nu exista nici un loc de munca. Cei care lucreaza in ferme fac naveta 22 km zilnic(22 dus, 22 intors). Posibil sa fie mai avantajos sa ia ajutor social daca tinem cont cat cheltuie pentru transport, dar oamenii vor sa munceasca. Cei tineri mai castiga un ban muncind pe la cei in varsta(pensionari majoritatea, multi de pe la CAP, pensii de doi lei). Restul toti plecati in strainatate. Sat de babe, cred ca peste 50% din locuitori sunt batrane de peste 80 de ani, restul de 45% au sub 80 de ani.
Tot din comuna respectiva face parte si un alt sat, 100% romi, politia si primarul intra doar insotiti de jandarmerie. Majoritatea tineri si in putere, prin strainatate pleaca doar pentru 2-3 luni, foarte multi copii in fiecare familie, nu cred ca este unul sa munceasca undeva, toti iau ajutor social si au votat cu PSD-ul

.. bine ca au fost mai cu capul pe umeri babele din celelalte sate si a iesit primar din alt partid. Si pentru parlament PSD-ul a fost pe locul 2.
Cei din Ardeal se cred putin mai harnici, mai deschisi catre vest, etc. In primul rand sunt mai aproape de vest(cu bune si cu rele). Cu toate ca Rusia cultural in momentul de fata este peste orice tara din Europa ei trimit catre vecini si tarile din zona doar frig, tancuri si soldati in civil cu AKM sub geaca. Ardelenii au avut mai multe de invatat de la nemti, cu toate ca nici cu aia nu imi este rusine in privinta tendintei lor de a controla tot(deh, 2 razboaie mondiale si situatia actuala din UE spun multe despre ei).
O sa vedeti de exemplu ca multi olimpici sunt din Botosani(raportat la numarul de locuitori sunt al naibii de multi, erau si niste statistici la un moment dat), de ce nu sunt din Bucuresti, Teleorman, Iasi sau Ialomita? Daca intri in oras(de Botosani zic) chiar daca ai verde trebuie sa ai grija cand calci pe trecerea de pietoni ca sigur mai trec 20 de masini pe rosu.
Aia din vestul tarii si in special din orasele mari cu toate ca au acces la tot nu s-au mai stresat cu cartea, ca oricum pleaca in exterior la munca.
In politica este si mai grav, nici nu stiu daca sa scriu

)
PS: legat de Vaslui. Zilele trecuta a aparut un film pe internet(realizat de ProTV cred) in care spunea cat de periculos este orasul Vaslui. Interesant este ca imaginile nu erau din oras, cred ca erau din Craiova