Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde tiih » 28 Feb 2018, 16:09

kovacslg scrie:Da, ele cara miere langa puiet, dar f putin.
Fiecare isi aminteste cum arata ramele cu puiet in martie...puiet in fata, sau mai extins, cateva zeci de celule cu miere si mult polen langa puiet, in rest miere capacita in spatele ramei, sau pe ramele marginase. Nu cred ca acum arata altfel, bineinteles exceptand polenul.
Toti stim ca ele duc ceva miere langa puiet, insa oare de ajuns pt 5-6 zile cu temp de -6, -7 ziua si -12, -15 noaptea?

Curios daca un ghem marisor e capabil sa ajunga la miere acum la -6 gr ziua, daca si a epuizat ce avea langa puiet?

Corect ce spune dl Kovacsig!Cine nu ma crede ,sa ma cheme la toamna sa ai aranjez rezervele de miere ptr iernare cum stiu eu.....iar el sa se bazeze pe zilele cu temperaturi de 7..8 grade si pe faptul ca albinele aduc rezervele de oriunde din stup....
Daca nu-i decimez jumatate din stupi dupa o sapatmana de ger ca acum(la stupii Dadant si orizontali) inseamna ca nu am inteles nimic din "clasicii" apiculturii romanesti.....
Cine are curaj????
tiih

Mesajde ignatov andrei » 28 Feb 2018, 16:46

kovacslg scrie:
Curios daca un ghem marisor e capabil sa ajunga la miere acum la -6 gr ziua, daca si a epuizat ce avea langa puiet?

Fara suparare, dar o asemenea intrebare (n-am nimic cu dumneata, deoarece peste 100000 de apicultori o pun zi de zi) dovedeste clar ca nu se cunoaste principiul elementar al ghemului!

Mai amintea cineva, mai sus, posesor de ME, despre o "facilitate"... :lol:
Sa ai stupi ME (nu e vorba doar de Lagstroth) si sa nu intelegi ce minune de ghem se formeaza in cele ansamble de corpuri si care este marele lor avantaj... iar demonstreaza lipsa de cunoastere a principiilor elementare!

Chiar si "clasicii" au suferit de "orbirea metodica", adica acea orbire provocata de anumite metode din apicultura, ce va genul: nu se vede padurea din cauza copacilor!
Sa sustii ca albina sta sa incalzeasca puietul de aceea nu ajunge la miere...
Nu puietul impiedica deplasarea ghemului, ci ghemul in sine nu functioneaza cum trebuie. In mod normal, albina canibalizeaza ceva puiet, sau chiar pe tot si pleaca spre hrana dar, cum am spus de nenumarate ori pe la intrunirile cu surzi, altceva nu-i permite deplasarea!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 28 Feb 2018, 16:58, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde daffid mihailov » 28 Feb 2018, 16:54

Daca ramele comunica intre ele PE la mijloc, mai e problema? Aveti puiet in fata pt ca ghemul e intins PE 9 rame in loc de 5. Si in loc sa ai puiet PE singura Rama ainpe trei.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde kovacslg » 28 Feb 2018, 18:47

Orice familie, oricum strans are puietul in fata acum, iernat pe rama 1/1. Exceptand superfamiliile cu 30 de kg rezervesi alte curiozitati.
Cine sustine altfel fabuleaza.
Cum se poate deduce ca puietul pozitionat in fata reflecta o restrangere necorespunzatoare? 99% din familii astazi au puiet pe 1 2 3 rame in fata sus.
Cateodata cei care striga si trag concluzii tin fam mai larg, decat cei la care se refera.
kovacslg

Mesajde daffid mihailov » 28 Feb 2018, 18:59

Gata m-am lamurit. Daca ai puiet PE trei rame doar in fata...e clar. Nu doar albina o sa piarda contactul cu mierea dar si apicultorul.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde teinegru64 » 28 Feb 2018, 21:25

tiih scrie:
Fiecare isi aminteste cum arata ramele cu puiet in martie...puiet in fata, sau mai extins, cateva zeci de celule cu miere si mult polen langa puiet, in rest miere capacita in spatele ramei, sau pe ramele marginase. Nu cred ca acum arata altfel, bineinteles exceptand polenul.
Toti stim ca ele duc ceva miere langa puiet, insa oare de ajuns pt 5-6 zile cu temp de -6, -7 ziua si -12, -15 noaptea?

Corect ce spune dl Kovacsig!Cine nu ma crede ,sa ma cheme la toamna sa ai aranjez rezervele de miere ptr iernare cum stiu eu.....iar el sa se bazeze pe zilele cu temperaturi de 7..8 grade si pe faptul ca albinele aduc rezervele de oriunde din stup....
Daca nu-i decimez jumatate din stupi dupa o sapatmana de ger ca acum(la stupii Dadant si orizontali) inseamna ca nu am inteles nimic din "clasicii" apiculturii romanesti.....
Cine are curaj????

De ce nu ? Ai la dispozitie cinci rame cu 2,5-3kg miere (familie) pe care le poti aranja cum doresti. :D
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde tiih » 28 Feb 2018, 21:31

kovacslg scrie:Orice familie, oricum strans are puietul in fata acum, iernat pe rama 1/1. Exceptand superfamiliile cu 30 de kg rezervesi alte curiozitati.
Cum se poate deduce ca puietul pozitionat in fata reflecta o restrangere necorespunzatoare? 99% din familii astazi au puiet pe 1 2 3 rame in fata sus.
Cateodata cei care striga si trag concluzii tin fam mai larg, decat cei la care se refera.

aici nu mai sant de acord....urmariti poza de jos in care cuibul e de 2 ori mai larg decat ar trebui....fie ca asa a fost la pregatirea ptr iernare...fie ca a pierdut masiv din albine,depopulandu-se din cauza bolilor,uzurii etc ,etc..
.Un cuib bine strans ar trebui sa oblige gemul de iernare sa se formeze in jumatatea inferioara a ramelor,unde sunt celule goale..sus miere capacita minim 2,5 kg ...iar contactul albinei cu mierea sa fie permanent pana cel putin la mijlocul lunii martie,cand sunt consumate celulele de miere de linga speteaza superioara a ramelor...si ghemul sa ajunga sus....deplasindu-se doar pe vericala in tot acest interval.....parerea mea
download/file.php?id=40536&mode=view
tiih

Mesajde tiih » 28 Feb 2018, 22:37

teinegru64 scrie:
tiih scrie:

Cine are curaj????

De ce nu ? Ai la dispozitie cinci rame cu 2,5-3kg miere (familie) pe care le poti aranja cum doresti. :D

Corect,,,,dar nu mi-ati da voie la cele 5 rame cu miere sa am 3 rama cu 3,5...4 kg miere si 2 cu max 1 kg fiecare(aceiasi cantitate de miere totala) ptr ca nu va bazati pe temperaturi de 7..8 grade si nici pe posibilitatea de a duce miere din ramele laterale pline cu miere, la cele din centru,lasate cu miere putina de mine,intentionat...... ;) .
tiih

Mesajde cristi82 » 28 Feb 2018, 23:39

Nu va tot plângeți, anul trecut la mine în zona au fost tot timpul în cursul iernii temperaturi negative, ziua -3 _ -7 iar noaptea -9 _ -20 grade , fără zbor de curatare pana în martie și nu au murit niciunul. Anul acesta am avut un zbor de curatare din noiembrie pana in prezent si nu mie frica ca o sa moara ! Așa ca asigurațile din toamna hrana destula pentru iernat și în mod sigur nu o sa moara. E naspa pt. uni sa stea tot timpul cu degetul în fund trăgând nădejde!
cristi82

Mesajde Bambucha » 28 Feb 2018, 23:44

Relu s scrie:
De la 1 dec-1 mar atat au consumat, 3 kg?

Da, as fi vrut eu sa produca ca la altii, dar asa e in tenis unii castiga altii pierd!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Balian » 28 Feb 2018, 23:48

O iarnă grea cu temperaturi scăzute ca iarna 2016-2017 este mai ușor de trecut pentru albine decât una cu puiet aproape permanent, uzură albine, consum de păstură și cel mai rău înmulțire de păduchi.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 01 Mar 2018, 09:26

Ideal ar fi sa avem puiet pe partea inferioara si sus coroana de miere.
Nimic nou toti stim acest lucru.
Dar cum este EFECTIV?
Cat % din familii mai au coroana LA ACESTA DATA peste puiet? Strict la f iernate pe rame 1/1.

Eu am vrut sa abordez o situatie data in raport cu temperaturile de afara.
Nu exceptii, nu superfamilii, nu situatii ideale din carti.
kovacslg

Mesajde Balian » 01 Mar 2018, 09:56

Teoretic dacă coroana a fost groasă la sfârșitul lui octombrie, realizat prin regruparea ramelor cu multă miere spre centru și scoaterea ramelor de mijloc lateral sau de tot ar putea avea coroană.
Această rezolvare necesită sacrificarea puietului la aceea dată, care rezolvă parțial și problema varroua.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 01 Mar 2018, 10:26

Nu e vorba de nici o teorie...
Cine nu are la aceasta data 1.03.2018 macar 1 cm(centimetru)de miere capacita deasupra ramelor centrale..(si 3...5 cm minim la ramele marginase) are niste probleme
1.Nu a aranjat rezervele de iarma corect in luna octombrie,sau nu a avut suficiente rezerve....
2.S-a declansat mult mai devreme ponta matcii,chestie de rasa,selectie,interventii neoportune... fortand ponta matcii...
3.Nu are la baza studiu unor carti de specialitate si de calitate in ce priveste apicultura (nu brosurele alea de 10 ..30 lei bucata!)
4.E incepator si ar trebui sa acceseze "Pagina apicultorului incepator"..ptr mai multe detalii si explicatii amanuntite... sa participe la conferinte si discutii "live" pe la cercurile apicole ptr a se convinge pe viu...cate familii de albine s-au pierdut in ultimii 5..7 ani, in timpul iernii ,datorita lipsei hranei sau a aranjarii ei defectuoase in cuib.....
tiih

Mesajde ignatov andrei » 01 Mar 2018, 10:37

kovacslg scrie:Orice familie, oricum strans are puietul in fata acum, iernat pe rama 1/1. Exceptand superfamiliile cu 30 de kg rezervesi alte curiozitati.

Ca sunt multi "apicultori" care nu stiu apicultura, asta am vazut, dar sa fie 99%, e prea de tot!

Cei care se pretind cunoscatori, de fapt FABULEAZA dom'le...!!!
ignatov andrei

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2018, 12:49

ignatov andrei scrie:

Ca sunt multi "apicultori" care nu stiu apicultura, asta am vazut, dar sa fie 99%, e prea de tot!

Cei care se pretind cunoscatori, de fapt FABULEAZA dom'le...!!!

Reflecție : Cine a strâns cuibul familiilor de albine pe parcursul timpului, inclusiv pe timpul erei glaciare ?
Care sunt avantajele, dezavantajele și riscurile aplicării acestei metode ! ;)
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR