Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde peterneamt » 03 Mar 2018, 22:31

peterneamt

Mesajde asd5 » 06 Mar 2018, 20:05

No pretine unde e ghemu? :lol:
Imagine
asd5

Mesajde asd5 » 06 Mar 2018, 20:06

asd5

Mesajde tiih » 08 Mar 2018, 12:16

Balian scrie:Sfera este forma optimă pentru ghemul de iernare. Dacă vorbim de aceeași cantitate de albine intrată la iernat și o stângem familia peste măsură forma sferei se transformă în elipsoid cu diametrul mare în verticală. Dacă lăsăm familia degajată (vă spun din experiment) axa mare a elipsoidului va roti pe orizontală și ghemul se extinde. Care este diferența? Presupunem că familia iarna mișcă mai mult dealungul ramei din față spre spate și nu sare peste rame, în primul caz aceeași cantitate de albină stă pe o cantitate de miere mai mică, iar în al doilea caz chiar invers pe mai multă rame (miere). Acest lucru este un avantaj. Părerea mea. :)

Frumos explicat,logic ,concluzie corecta pana la un anumit punct dar .... se impum niste precizari...

Daca stragem familia peste masura ,ghemul cu elipsoidul avand axa mare in plan vertical nu prezinta nici un pericol ,atat timp cat avem rame mari 1/1 sau Layens incarcate pe jumatate cu miere capacita, la inceputul iernii(altfel e un pericol mortal)
In schimb daca lasam familia degajata iar axa mare a elipsoidului e in plan orizontal, chiar daca albina sta pe mai multa miere,,la temperaturi negative de minus 10,minus 20 grade celsius,geruri mari aparute inopinant ,cum au fost cele de dupa 25 februarie 2018 ...sau dupa 1 ianuarie 2016....albinele de la extremitatile elipsoidei vor muri de frig,pierderile de albina vor fi duble in ultimul caz....
tiih

Mesajde Balian » 08 Mar 2018, 20:18

tiih scrie:Frumos explicat,logic ,concluzie corecta pana la un anumit punct dar .... se impum niste precizari...

Daca stragem familia peste masura ,ghemul cu elipsoidul avand axa mare in plan vertical nu prezinta nici un pericol ,atat timp cat avem rame mari 1/1 sau Layens incarcate pe jumatate cu miere capacita, la inceputul iernii(altfel e un pericol mortal)
In schimb daca lasam familia degajata iar axa mare a elipsoidului e in plan orizontal, chiar daca albina sta pe mai multa miere,,la temperaturi negative de minus 10,minus 20 grade celsius,geruri mari aparute inopinant ,cum au fost cele de dupa 25 februarie 2018 ...sau dupa 1 ianuarie 2016....albinele de la extremitatile elipsoidei vor muri de frig,pierderile de albina vor fi duble in ultimul caz....

Citind de două ori și meditând puțin despre ce ați scris mi-a venit în cap ceva contra mie. Luând sferă sau elipsoid ca formă de ghem, fagurii taie ghemul în felii (intervale). Aceste intervale conțin un număr diferit de albine. Albinele sunt puține la număr în ultima falie și dacă este sferă și dacă este elipsoid în condiții extreme vor muri. În schimb, elipsoidul cu axa mare pe verticală are ultima felie mai populată decât sfera sau elipsoidul cu axa orizontală unde albinele nu vor muri. Recunosc. Totuși aceea restrângere este o manoperă în plus, cred și sunt convins că o familie puternică nerestrânsă iarna în zilele mai călduroase poate să-și regrupeze rezervele chiar și din ramele mărginașe creând echilibru, o mai mare șansă de supraviețuire și dezvoltare. Mă refer la familii puternice în lunile când albinele sunt deja active dar nu zbor.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde daffid mihailov » 08 Mar 2018, 21:34

Balian, tu spui lucruri logice, teoria e frumoasa, dar nu see face apicultura apriori! :) Lasa tu ramele full de albina, CA nu conteaza daca ii Mai zice ghem sau placinta. Stiu CA vine replica, dar in natura, nu ii zice ghem? EU prefer placinta.

SI sa fiu pE topic, EU am o rasa de Regina care la ora asta nu are puiet. :D Jonny? :D
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Balian » 08 Mar 2018, 23:41

daffid mihailov scrie:SI sa fiu pE topic, EU am o rasa de Regina care la ora asta nu are puiet. :D Jonny? :D

Ei, și eu am fi preferat să nu am, dar după cunsum mă tem că am avut. Și nu am pus turte nu am strâns era degajat
și totuși. :( Dacă vine vreme bună ne descurcăm noi. Și dacă nu vine. ;)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Arhivistu » 09 Mar 2018, 20:26

Puiet putin deocamdata la cei 5 stupi verificati,ceva capacit si oua proaspete,larvar deloc.se pare ca frigul si-a spus cuvantul
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde kiloz » 11 Mar 2018, 08:33

Inainte de data de 09.03. Puiet deloc la 80% din familii.
Restul de acum inainte incepe si incearca sa recupereze timpul pierdut.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde cucubau » 11 Mar 2018, 08:58

kiloz scrie:Inainte de data de 09.03. Puiet deloc la 80% din familii.
Restul de acum inainte incepe si incearca sa recupereze timpul pierdut.

În sfârșit o consolare. Eram tare dezamagit de prestatia doamnelor din stupina mea.
Am remarcat faptul ca În stupii buni si foarte buni abia acum mătcile au început ponta.
........
cucubau

Mesajde Bambucha » 11 Mar 2018, 09:42

Se pare ca frigul (gerul) a aratat si celor cu proteice cine este BOSS :lol: Atata munca si cheltuiala pentru puiet canibalizat!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Mar 2018, 09:55

ieri am controlat toti stupii si ...din fericire ...Slava Domnului ...este pentru prima data cand iarna nu pierd nici o familie si pe deasupra toate matcile sunt in regula !!! PREMIERA !!! La capitolul puiet ...celule cu puiet capacit ...doar de ordinul zecilor !!! Asta-i situatia !!! La 3 care sunt mai slabuti ...am doar oua !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde gica.mosu » 11 Mar 2018, 13:43

Bambucha scrie:Se pare ca frigul (gerul) a aratat si celor cu proteice cine este BOSS :lol: Atata munca si cheltuiala pentru puiet canibalizat!

...,Am sa va contrazic(cel putin la mine,nu a fost asa)deoarece ii am cate 2 in lada cu DF+sita intre ei si nu au fost PB...dar,nici la cei /5-6R stransi bine ;) P.S-In acest an... dupa ac val de frig=minus 11* /5 Martie la orele 8 oo nu am vz scos nica pe scandura de zbor...si da,ele stiu mai bine sa faca ce TB decat noi cu" TEHNICA " noastra moderna :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Arhivistu » 11 Mar 2018, 17:29

dan pescarul scrie:Am fost ieri , rezultatul ,o familie fără puiet,cuib pe 4 rame,4 familii cu putin puiet căpăcit si necăpăcit, maxim o palmă, cuiburi pe 4 rame, iar 4 familii cu puiet pe 2 r, câte o palmă, cuiburi pe 5 rame.Nu au puiet larvar, nu am văzut polen ieri, dar azi cară polen, am două râuri si pădure la 7-800 m.Iernarea a fost uscată, am avut 2 familii unde era prezent condensul, aveau podisorul plin, am introdus bete de chibrit sub podisor siam rezolvat problema.Consumul de miere a fost mic, la 7 din 9 mai am miere pentru o iernare, acum stimulare și deranj puțin si peste 60 de zile vor fi in formă.Peste o săptămână le dau iar sirop în ramă și le descăpăcesc o ramă în afara cuibului, dacă vremea va permite.

Si eu le-as descapaci dupa diafragma ca si stimulare dar au inca o gramada de miere in cuib..nu blocheaza spatiul de ouat daca deacapacim o rama dupa diafragma?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde cucubau » 11 Mar 2018, 17:40

Arhivistu scrie:Si eu le-as descapaci dupa diafragma ca si stimulare dar au inca o gramada de miere in cuib..nu blocheaza spatiul de ouat daca deacapacim o rama dupa diafragma?

Deabia de acum încep cu adevărat să consume. Până acum a fost numai o gustare.
........
cucubau

Mesajde asd5 » 11 Mar 2018, 17:48

Bambucha scrie:Se pare ca frigul (gerul) a aratat si celor cu proteice cine este BOSS :lol: Atata munca si cheltuiala pentru puiet canibalizat!

Da. Aspectul e de tot rahatul la puiet insa au bagat de la alun la greu zilele astea si vod recupera. Oricum familiile sunt bine dezvoltate.
asd5

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR