Apăsați butonul subtitrări
https://www.youtube.com/watch?v=b2Tx8WQsUhU&t=2526s
Balian scrie:Sfera este forma optimă pentru ghemul de iernare. Dacă vorbim de aceeași cantitate de albine intrată la iernat și o stângem familia peste măsură forma sferei se transformă în elipsoid cu diametrul mare în verticală. Dacă lăsăm familia degajată (vă spun din experiment) axa mare a elipsoidului va roti pe orizontală și ghemul se extinde. Care este diferența? Presupunem că familia iarna mișcă mai mult dealungul ramei din față spre spate și nu sare peste rame, în primul caz aceeași cantitate de albină stă pe o cantitate de miere mai mică, iar în al doilea caz chiar invers pe mai multă rame (miere). Acest lucru este un avantaj. Părerea mea.
tiih scrie:Frumos explicat,logic ,concluzie corecta pana la un anumit punct dar .... se impum niste precizari...
Daca stragem familia peste masura ,ghemul cu elipsoidul avand axa mare in plan vertical nu prezinta nici un pericol ,atat timp cat avem rame mari 1/1 sau Layens incarcate pe jumatate cu miere capacita, la inceputul iernii(altfel e un pericol mortal)
In schimb daca lasam familia degajata iar axa mare a elipsoidului e in plan orizontal, chiar daca albina sta pe mai multa miere,,la temperaturi negative de minus 10,minus 20 grade celsius,geruri mari aparute inopinant ,cum au fost cele de dupa 25 februarie 2018 ...sau dupa 1 ianuarie 2016....albinele de la extremitatile elipsoidei vor muri de frig,pierderile de albina vor fi duble in ultimul caz....
daffid mihailov scrie:SI sa fiu pE topic, EU am o rasa de Regina care la ora asta nu are puiet.Jonny?
kiloz scrie:Inainte de data de 09.03. Puiet deloc la 80% din familii.
Restul de acum inainte incepe si incearca sa recupereze timpul pierdut.
Bambucha scrie:Se pare ca frigul (gerul) a aratat si celor cu proteice cine este BOSSAtata munca si cheltuiala pentru puiet canibalizat!
dan pescarul scrie:Am fost ieri , rezultatul ,o familie fără puiet,cuib pe 4 rame,4 familii cu putin puiet căpăcit si necăpăcit, maxim o palmă, cuiburi pe 4 rame, iar 4 familii cu puiet pe 2 r, câte o palmă, cuiburi pe 5 rame.Nu au puiet larvar, nu am văzut polen ieri, dar azi cară polen, am două râuri si pădure la 7-800 m.Iernarea a fost uscată, am avut 2 familii unde era prezent condensul, aveau podisorul plin, am introdus bete de chibrit sub podisor siam rezolvat problema.Consumul de miere a fost mic, la 7 din 9 mai am miere pentru o iernare, acum stimulare și deranj puțin si peste 60 de zile vor fi in formă.Peste o săptămână le dau iar sirop în ramă și le descăpăcesc o ramă în afara cuibului, dacă vremea va permite.
Arhivistu scrie:Si eu le-as descapaci dupa diafragma ca si stimulare dar au inca o gramada de miere in cuib..nu blocheaza spatiul de ouat daca deacapacim o rama dupa diafragma?
Bambucha scrie:Se pare ca frigul (gerul) a aratat si celor cu proteice cine este BOSSAtata munca si cheltuiala pentru puiet canibalizat!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Balian şi 80 vizitatori