Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde ignatov andrei » 16 Mar 2018, 23:43

tiih scrie:
ignatov andrei scrie:
tiih scrie: sa pastrezi asa matca fecundata la inceput de aprilie....

Numai daca se imperecheaza cu stuparul... :lol: :lol:

Nu a avut nimeni familii de albine care din varii motive isi pastreaza trantori peste iarna :?:
Ei bine acesti trantori pot fecunda matci ,la inceput de aprilie ;) desi calitatea matcilor e foarte slaba
Cu ani in urma cand trageam ca fiecare mortaciune sa fie la numar,in loc sa o gazez sau sa o unific....am incercat o astfel de "salvare" a familiei de albine....si am reusit...bazandu-ma tocmai pe trantorii de anul anterior....(am introdus o rama cu puiet larvar, la un stup ramas fara matca dupa iernare..si am obtinut o matca fecundata pana pe 15 aprilie)

Daca mai spui si anul, asa, ca sa te cred...
Ai auzit de domnul avocat CUDELCA...?!?

P.S. E doar un forum...
Este normal sa ne dam cu parerea... numai sa nu confundam apicultura cu ceea ce facem in stupina proprie....!!!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 16 Mar 2018, 23:45

jonny_it scrie:
tiih scrie:Nu a avut nimeni familii de albine care din varii motive isi pastreaza trantori peste iarna :?:
Ei bine acesti trantori pot fecunda matci ,la inceput de aprilie ;) desi calitatea matcilor e foarte slaba
Cu ani in urma cand trageam ca fiecare mortaciune sa fie la numar,in loc sa o gazez sau sa o unific....am incercat o astfel de "salvare" a familiei de albine....si am reusit...bazandu-ma tocmai pe trantorii de anul anterior....(am introdus o rama cu puiet larvar, la un stup ramas fara matca dupa iernare..si am obtinut o matca fecundata pana pe 15 aprilie)

Trantorii nu ierneaza dar pot fi crescuti pe timp de iarna in familiile bezmeticite sau in familii normale. Asta nu inseamna ca au corp gras si ca au intrat la iernare din toamna. ;)

Trantorii au corp gras...?!?
Maaamaaaaa... ce noutate!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 16 Mar 2018, 23:53

gica.mosu scrie:Circula o VORBA:orsice "CAL" induce... :shock: ...,daaar "UN MANZ =PRODUCE"...P,S- ca,nu e de calitate(fecundarea incompleta)....,e la "APEL"... :mrgreen:

Nea gica.mosu - anul asta - ti-a stricat, sau nu, ceea ce aveai matale de 30 de ani...?!?
ignatov andrei

Mesajde gica.mosu » 17 Mar 2018, 07:45

...Nu,nici vb ...,doar ceva efort fizic in plus ca,financiar nu bag in seama cand e vb de "fetele" mele :shock: Ca si comparatie,fata de'17,la aceiasi data, stau mai bine(suprafata total de puiet)...,la ce temp am avut 19 feb-5 martie-5-20* dar,si asa faptul ca ii am maj 2-3 in lada a fost BINE zic eu :o P.S- "bobocii" se numara la...RAPITA...,iar la salcam1 cati am cu1- 2 caturi de 1/2 :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jonny_it » 19 Mar 2018, 15:01

ignatov andrei scrie:
jonny_it scrie:Trantorii nu ierneaza dar pot fi crescuti pe timp de iarna in familiile bezmeticite sau in familii normale. Asta nu inseamna ca au corp gras si ca au intrat la iernare din toamna. ;)

Trantorii au corp gras...?!?
Maaamaaaaa... ce noutate!

Mai citeste odata.
jonny_it

Mesajde cucubau » 19 Mar 2018, 17:02

Trântorii prin natura lor sunt leneși, adică trântori. Păi dacă munca nu le place n-or să se îngrașe?
........
cucubau

Mesajde cristi_vidican » 19 Mar 2018, 17:31

cucubau scrie:Trântorii prin natura lor sunt leneși, adică trântori. Păi dacă munca nu le place n-or să se îngrașe?

Erau odată 3 pisoi.
fiecare se lăuda cât e el de leneș.
Primul zice: vine stăpânul, îmi pune blidul cu lapte în față, și sunt așa de leneș că nici nu mănânc.
Al doilea: - Vine stăpânul, îmi pune blidul cu lapte în față, îmi bagă capul în blid, iar eu sunt așa de leneș că nici nu mănânc.
Al treilea le zice: - ați auzit un pisoi care a mieunat toată noaptea trecută? Eu am fost. Am căzut într-o țeapă și mi-era așa de lene să mă ridic din ea.
Ăsta da trântor!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Relu s » 19 Mar 2018, 20:40

Ce parere aveti de saptamana asta de frig? Cat de mult poate afecta familiile de albine ?Am pus foliile saptamana trecuta si am tras si subarele cam o palma .E ok?
Relu s

Mesajde lucky5strike » 19 Mar 2018, 21:51

Daca prognoza se adevereste... va fi cea mai periculoasa primavara de cand am stupi. :idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde csaa » 19 Mar 2018, 22:59

Mai bagam o turta (pasta) proteica. La cat de mult polei este sice geruri se prognozeaza nici peste 10 zile nu or sa inceapa sa aduca polen.
csaa

Mesajde MUSTA » 19 Mar 2018, 23:07

La cum se anunta vremea cu ce e cel mai indicat sa se intervina, indiferent de rezerve, cu turta proteica sau cu sirop proteic? siropul contine si apa de care au atata nevoie...
MUSTA

Mesajde alt stupar » 19 Mar 2018, 23:10

... cu lobby la Ministrul Vremii !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gica.mosu » 19 Mar 2018, 23:18

alt stupar scrie:... cu lobby la Ministrul Vremii !

Daaaa,dar nu orsicum.. :shock: .,cu un miel-ied de paste,pote vorbeste cu RUSII sa"INCHIDA PORTILE" de la ei spre noi...ca e NASPA rau dac-o tine mult ta't asa :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jonny_it » 19 Mar 2018, 23:23

csaa scrie:Mai bagam o turta (pasta) proteica. La cat de mult polei este sice geruri se prognozeaza nici peste 10 zile nu or sa inceapa sa aduca polen.

Nu bagati turte decat in cazul in care familia risca sa moara de foame, in rest lasati-le ca au invatat sa suprevetuiasca in milioane de ani, o sa treaca si peste un inceput de primavara capricios. Daca va mai trebuie albinele, daca nu ma cautati pentru roi dupa 1 iunie. :lol:
Unde albinele nu au primit turte prea devreme(ianuarie/februarie) nu o sa fie probleme, uzura anul acesta este foarte mica, o sa avem albine suficiente si cand incepe polenul. ;)
jonny_it

Mesajde cucubau » 20 Mar 2018, 17:40

jonny_it scrie:Unde albinele nu au primit turte prea devreme(ianuarie/februarie) nu o sa fie probleme

Treaba cu turtele este puțin mai complicată decât pare la prima vedere. Cu sau fără turte în familiile puternice și sănătoase, mătcile au început ponta foarte târziu. De ce ? Simplu albinele simt evolutia climatică și stiu când să înceapă și când să se oprească. Acolo unde mătcile au început ponta mult mai devreme este altă problemă.
În altă ordine de idei ""acolo unde au fost necesare turte"" problema o constituie sănătatea precară a albinelor!
........
cucubau

Mesajde daffid mihailov » 20 Mar 2018, 17:54

Prea multe calcule. Puiet, turta, vreme, familii slabe, regine x , de parca am face paihologia albinei. Domnilor, stupul spune ce are nevoie. Cu generalizari din astea nu mai intelege nimeni nimic.

Corect. Ridici capacul, te uiti si actionezi.
Gresit. Intri pe forum, youtube si te intrebi.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR