Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura la munte

Mesajde kiloz » 12 Aug 2018, 21:19

Toti sunteti cu asociatii!
Asociatiile nu pot desfasura activitati comerciale.
Pentru acele activitati acolo sunt cooperativele, si cine va opreste sa formati una si sa va ocupati cu valorificare.
Dar cea mai mare problema "undes doi al treilea nu mai încape"!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde ignatov andrei » 13 Aug 2018, 00:41

kiloz scrie:Toti sunteti cu asociatii!
Pentru acele activitati acolo sunt cooperativele, si cine va opreste sa formati una si sa va ocupati cu valorificare.

Sa mori tu, fara kilotzi...
Bashca.. acest subiect era pe la alt(e) topicuri...unde(s)...
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2018, 13:27

tiih scrie:Bravo domnule jonny_it..Sunteti omul pe care il asteptam demult(si am spus acest lucru pe forum de cateva ori)omul care sa accepte o confruntare,sigur pe ce are!
Dau 1500 euro pe un bukfast de-al dumnevoastra,nu daca imi garantati ci DACA IMI DEMONSTRATI ca acea matca produsa de dvs ar intrece in productie dupa 1 an apicol o matca (carpatina+o "maidaneza locala" din Podisul Moldovei) selectata de-a lungul timpului de subsemnatul,parinti,unchi,bunici...
Singura derogare este ca matca sa fie obligatoriu tanara ,de anul trecut caci ale mele roiesc in draci dupa 2 ani de activitate mai ales daca e un an favorabil roirii cu ploi in mai la rapita si salcam...iar stupul a ajuns la echivalent 20 rame 1/1 albina sau altfel spus la minim 4,5kg albina...peste 45000 albine in timpul infloririi salcamului....

Conditii de participare si implicit de demonstrare....
1.Concursul incepe in iulie o data cu inceperea culesului la FS si se termina anul viitor o data cu sfarsitul culesului de FS ..inceput de august
2.Se participa cu minim 3...4 stupi ptr a fi un rezultat cat mai relevant
3.Cantitate de biostimulatori egala pentru fiecare familie de albine,maxim 4...6 kg pe an..si iernare obligatorie pe miere de FS!!!
4.Iernare in aer liber,cu perioade de 2...sau 3 luni fara zbor de curatenie,cu influenta puternica a Crivatului asupra iernarii ,aproape in fiecare an...
5.Seceta prelungita in august -septembrie si imposibilitatea de a-si asigura corpul gras necesar iernarii.daca nu au in gena lor instinctul de acumulare polen peste mediein periodele de primavara cand exista un cules abundent..
6.Baza melifera foarte favorabila dezvoltarii familiilor de albine primavara ce inlesneste o dezvoltare exploziva a familiiei,o ponta a matcilor de peste 2000 si chiar 2500 oua pe zi...ceva ce numai Carnica adevarata o poate depasi la un moment dat(in timp ce Ligustica ponta cam la jumatate in aceias perioada.....asteptend venirea zilelor mai calde precum la Roma! )

PS.Daca nu aveti curajul sa participati,dvs sau toti cei care proslavesc sau catiga destui bani de pe urma vanzarii matcilor bk-aceasta iluzie la moda in apicultura-..nu voi considera cele scrise mai sus de dvs o reclama ci doar o laudarosenie si o denigrare a albinei locale ,implicit....

Scuzati de intarziere dar am fost departe de calculator.

Batem palma dar trebuie sa clarificam cateva aspecte:
Eu nu merg la floarea soarelui. Nu este rentabil din doua motive: nu am ce face cu mierea de floarea soarelui + vreau sa stau departe de chimicale; in schimb va invit la munte sau pe vatra din Vaslui unde in 2019 sigur nu o sa fie floarea soarelui in schimb avem salcam, tei si lavanda, sau la munte unde avem faneata, salcam cu putin noroc si tei, acolo testam iernarea asa cum trebuie, cu minim 4 luni fara zbor de curatire(daca o sa avem un an normal).

Intrebarile mele:
1. Unde facem "competitia"?
2. Care este premiul? Sa vand o regina cu 1500 euro nu este nici o afacere si nu vreau sa pierd timpul cu demonstratii. Cine vrea demonstratii ma poate vizita.
3. Cand incepem?
jonny_it

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2018, 13:29

ignatov andrei scrie:Omule, eu nu-l consider mincinos!
Eu ma intreb (si intreb) de ce multi apicultori care cresc matci "Carpatine", dau vina pe ACA si ICDA, cand painea si cutitul sunt in mana lor?!?
Tocmai aici e beleaua: majoritatea sunt MULTIPLICATORI, nu apicultori care sa aprofundeze selectia si ameliorarea!

Las pe altii sa faca selectie, eu fac multiplicare si productie de miere. Viata este prea scurta.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2018, 13:38

teinegru64 scrie:Daca te bagi...iti asigur o vatra .Aproape de Jon. :D La munte albinele ''borasc ''din stupi.Cu toate astea cel mai bun stup a dat aprox 20 kg.Eu zic ca a fost un an bun.Am avut si trei ani consecutiv pe minus.E drept nu am BK.

Cine stie cunoaste :lol:
In perioade cu un cules foarte bun dar cu ploi orice albina conteaza. Chiar si simpla verificare(deranjare de multe ori) a stupilor se simte la cantar si la nivelul stupinei.
Majoritatea apicultorilor din zona(cati au mai ramas, in unele zone au cam ramas fara albine) s-au plans ca au roit, deci deodata o scadere a productiei.
Si oricum cea mai mare diferenta dintre BK si carpatina este durata de viata a albinelor. La aceeasi cantitate de puiet familiile cu BK au mai multe albine. De aici si productia mai mare. La familiile slabe si roi nu se simte, dar la cele puternice da.
Va dau un exemplu de la altii, sa nu ziceti ca sunt subiectiv: cum credeti ca are Dan Margarit 7-8 corpuri de ME pline cu albine daca puietul este tot pe 2 corpuri si mai are si miere in ele? Ganditi-va putin. ;)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2018, 13:56

ignatov andrei scrie:
kiloz scrie:Toti sunteti cu asociatii!

Sa mori tu, fara kilotzi...
Bashca.. acest subiect era pe la alt(e) topicuri...unde(s)...

Asta aste si ideea, asociatiile apicole sunt facute pentru valorificarea produselor apicole. Vand in fiecare an regine catre o asociatie din Franta, ei tot ce cumpara(sirop, regine, lazi de stup, rame, etc) si vand o fac prin asociatie care negociaza in numele lor, si au baieti care stiu sa negocieze. Ajunsese acum 3 ani sa imi calculeze cate minute pierd si ce fac la fiecare nucleu, poate poate ma ajuta sa optimizez si sa le dau mai ieftine, dar s-au linistit. :lol:
Contractul il am cu un SARL, echivalentul unui SRL de la noi. Majoritatea au pana in 20 de familii, dar sunt si unii cu 400-500. Dilema mea era cum se inteleg, totusi interesele unuia cu 20 pot fi diferite fata de a celui cu 400 de familii.

La noi dupa atat de multi ani de comunism si CAP-uri o sa fim tot timpul reticenti la asociere si multi dintre semeni o sa vrea sa castige doar ei, ca inainte de 89, ca se putea si atunci.
jonny_it

Mesajde 5rame » 13 Aug 2018, 14:17

jonny_it scrie:
teinegru64 scrie:Daca te bagi...iti asigur o vatra .Aproape de Jon. :D La munte albinele ''borasc ''din stupi.Cu toate astea cel mai bun stup a dat aprox 20 kg.Eu zic ca a fost un an bun.Am avut si trei ani consecutiv pe minus.E drept nu am BK.

Cine stie cunoaste :lol:
In perioade cu un cules foarte bun dar cu ploi orice albina conteaza. Chiar si simpla verificare(deranjare de multe ori) a stupilor se simte la cantar si la nivelul stupinei.
Majoritatea apicultorilor din zona(cati au mai ramas, in unele zone au cam ramas fara albine) s-au plans ca au roit, deci deodata o scadere a productiei.
Si oricum cea mai mare diferenta dintre BK si carpatina este durata de viata a albinelor. La aceeasi cantitate de puiet familiile cu BK au mai multe albine. De aici si productia mai mare. La familiile slabe si roi nu se simte, dar la cele puternice da.
Va dau un exemplu de la altii, sa nu ziceti ca sunt subiectiv: cum credeti ca are Dan Margarit 7-8 corpuri de ME pline cu albine daca puietul este tot pe 2 corpuri si mai are si miere in ele? Ganditi-va putin. ;)

Nu vreau sa gresesc, dar Dan Margarit are doar de vreo 2-3 ani BK.
Iar inainte de BK umplea tot cam atatea caturi cu albina.
Ar fi interesant sa stim cat la suta foloseste BK.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2018, 14:33

5rame scrie:Nu vreau sa gresesc, dar Dan Margarit are doar de vreo 2-3 ani BK.
Iar inainte de BK umplea tot cam atatea caturi cu albina.
Ar fi interesant sa stim cat la suta foloseste BK.

Nu cred ca gresesti, de 3 ani cred ca are, era in teste la el.
Sunt mai multe rase/hibrizi cu albine care traiesc mai mult. De ce traiesc mai mult? Discutia este lunga si este legata in special de boli, rezistenta la boli si la chimicalele folosite pentru tratamente, plus cand tratam.
Discutie lunga, nepotrivita pentru forum. Am scapat pisica din casa aici in topicul acesta si au sarit maidanezii la ea, asa ca o las sub pat si sunt mult mai linistit. :lol:
Nu am nimic cu cei care ma contrazic, sigur nu sunt eu desteptul satului, singura problema este cand o fac in mod necivilizat.
De exemplu dl tiih mi-a propus o competitie destul de corecta, acum sa ajungem la o intelegere cu locul, data, etc. Promit ca filmez tot daca o sa fie de acord. :)
jonny_it

Mesajde vulpea » 13 Aug 2018, 21:47

jpnny_it,"ami pare rau de tine" dar orice asociere tot CAP.se zice ca e, dar fara iz de comunism/care au denaturat adevaratul sens al acestui tip de asociere(recte cooperatie).
vulpea

Mesajde tiih » 13 Aug 2018, 21:58

ptr.dl jonny_it
Problema locatiei este foarte importanta,si aceasta implica existenta culesului de FS si iernarea pe miere de FS ptr a demonstra superioritatea rasei autohtone selectectate la aceste conditii zeci de ani,in lupta cu o alta rasa de pe alte meleaguri....in fond o treime din mierea produsa in romania e miere de floarea soarelui..nu trebuie sa ignoram acest adevar....
Ptr vatra mai negociem....poate fi si vatra mea...un satuc izolat de alte stupine din toate directiile,aflat in nordul judetului Galati...la granita cu judetul Vaslui... (familii perfect sanatoase) intr-o livada intinsa cel putin pe un sfert de hectar unde nu e nici o problema sa mai vina 5...10...20 familii de albine...cu o foarte buna baza melifera primavara..aluni,viorele,plop alb,salcii..pomi fructiferi..cu un cules slabut de salcam...dar cu sute de hectare de rapita si floarea soarelui de jur imprejur....in care pentru mine totul e ok,,daca nu exista tratanente foliare in special la FS...
Ar putea sa se inscrie si alti concurenti,,,ar putea sa formam un fond de premiere ptr castigatori...ar putea sa filmam tehnica de lucru iar filmul castigator ar da clasa la multe filmulete de pe youtoube despre albine... :idea: .
In adevar cheltuielile sunt foarte mari pentru cei care joaca " in deplasare" tinand cont ca concursul dureaza un an....(inainte de inceperea culesului de FS....sfarsitul culesului de FS de anul urmator....incluzind...culesul de FS propiu zis,pregatirea ptr iernare,,iernarea,,pregatirea ptr culesul la rapita si salcam de anul viitor...
Ptr un timp mai scurt...concursul nu e RELEVANT din punctul meu de vedere.(vezi concursul propus de dl jennese acum 6...7 ani si care dura doar cateva zile)....si imi scad sansele de a-l castiga 100% indiferent daca ati folositi matci BK aduse de oriunde si care ar valora mii de euro.... :!:
Mai discutam..eventual la un telefon.....
tiih

Mesajde kiloz » 14 Aug 2018, 06:44

[quote="ignatov andrei"
Bashca.. acest subiect era pe la alt(e) topicuri...unde(s)...[/quote]

Andreiu între noi sunt diferente foarte mari. Si altele si pe unde(s).
Dar diferenta cea mica este ca tu bei vodca iar eu palinca dar mai rar!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2018, 11:48

tiih scrie:ptr.dl jonny_it
Problema locatiei este foarte importanta,si aceasta implica existenta culesului de FS si iernarea pe miere de FS ptr a demonstra superioritatea rasei autohtone selectectate la aceste conditii zeci de ani,in lupta cu o alta rasa de pe alte meleaguri....in fond o treime din mierea produsa in romania e miere de floarea soarelui..nu trebuie sa ignoram acest adevar....
Ptr vatra mai negociem....poate fi si vatra mea...un satuc izolat de alte stupine din toate directiile,aflat in nordul judetului Galati...la granita cu judetul Vaslui... (familii perfect sanatoase) intr-o livada intinsa cel putin pe un sfert de hectar unde nu e nici o problema sa mai vina 5...10...20 familii de albine...cu o foarte buna baza melifera primavara..aluni,viorele,plop alb,salcii..pomi fructiferi..cu un cules slabut de salcam...dar cu sute de hectare de rapita si floarea soarelui de jur imprejur....in care pentru mine totul e ok,,daca nu exista tratanente foliare in special la FS...
Ar putea sa se inscrie si alti concurenti,,,ar putea sa formam un fond de premiere ptr castigatori...ar putea sa filmam tehnica de lucru iar filmul castigator ar da clasa la multe filmulete de pe youtoube despre albine... :idea: .
In adevar cheltuielile sunt foarte mari pentru cei care joaca " in deplasare" tinand cont ca concursul dureaza un an....(inainte de inceperea culesului de FS....sfarsitul culesului de FS de anul urmator....incluzind...culesul de FS propiu zis,pregatirea ptr iernare,,iernarea,,pregatirea ptr culesul la rapita si salcam de anul viitor...
Ptr un timp mai scurt...concursul nu e RELEVANT din punctul meu de vedere.(vezi concursul propus de dl jennese acum 6...7 ani si care dura doar cateva zile)....si imi scad sansele de a-l castiga 100% indiferent daca ati folositi matci BK aduse de oriunde si care ar valora mii de euro.... :!:
Mai discutam..eventual la un telefon.....

Floarea soarelui in Romania a fost introdusa acum 100 si ceva de ani.
Cheltuielile nu sunt foarte mari, eu aduc 5 familii peste medie, dumneavoastra doar le trageti folia dintre caturi cand va spun eu. Toamna recoltez mierea si le pregatesc de iernare, si gata. Problema este timpul, banii vin si pleaca. :)
jonny_it

Mesajde florin trintoru » 14 Aug 2018, 21:17

Salut ,de curind am fost in delegație la Birlad,Huși ,Vaslui ,am stat o săptămână am realizat ce fauna este acolo fata de zona mea ,am luat o regina de la Birlad cică bukfast,am sa testez această regina in zona mea ,la anul am promis că voi da și eu la cineva de la Birlad una din zona mea ,mai vreau o regina din zona Arad și una din Constanța si Iași , am vorbit cu cineva de la Birlad și a zis că a luat de la Iași și sunt bune pe zona Birlad,și cred că acopăr toată zona Ro consecințele le voi spune peste citiva ani
florin trintoru

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2018, 22:48

florin trintoru scrie:Salut ,de curind am fost in delegație la Birlad,Huși ,Vaslui ,am stat o săptămână am realizat ce fauna este acolo fata de zona mea ,am luat o regina de la Birlad cică bukfast,am sa testez această regina in zona mea ,la anul am promis că voi da și eu la cineva de la Birlad una din zona mea ,mai vreau o regina din zona Arad și una din Constanța si Iași , am vorbit cu cineva de la Birlad și a zis că a luat de la Iași și sunt bune pe zona Birlad,și cred că acopăr toată zona Ro consecințele le voi spune peste citiva ani

Care este ideea? :?
jonny_it

Mesajde pvc » 15 Aug 2018, 06:18

jonny_it scrie:
florin trintoru scrie:Salut ,de curind am fost in delegație la Birlad,Huși ,Vaslui ,am stat o săptămână am realizat ce fauna este acolo fata de zona mea ,am luat o regina de la Birlad cică bukfast,am sa testez această regina in zona mea ,la anul am promis că voi da și eu la cineva de la Birlad una din zona mea ,mai vreau o regina din zona Arad și una din Constanța si Iași , am vorbit cu cineva de la Birlad și a zis că a luat de la Iași și sunt bune pe zona Birlad,și cred că acopăr toată zona Ro consecințele le voi spune peste citiva ani

Care este ideea? :?

Aici este vb de faună!
pvc

Mesajde florin trintoru » 15 Aug 2018, 07:28

Ideea este sa vad daca o regina cu potențial la o zonă se descurca și in zona mea ,
florin trintoru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR