Cristian IONITA scrie:nu ai si pbe de depopulare - adica albinele sa traga doar la cateva compartimente ? ... eu am renuntat sa folosesc quadruchii (tip EWK) - care au macar urdinisele impartite in punctele cardinale ... nu vreau sa ma gandesc cum este la tine cu 5 pe acceasi latura, albinele suprapopulau 1 sau 2 din casete si lasau celelalte - chiar nu tin minte sa fi reusit macar o data sa imperechez toate 4 regine din aceeasi cutie ... chestia curioasa ca nu am remarcat sa existe o anumita ordine, populau casete alaturate, sau pe extreme, etc ....
Inainte sa pun despartitoarele despre care am scris mai sus unde aveam regine lipsa ramaneam fara albine. Dupa foarte rar am depopulari.
Oricum nucleele stau o perioada la racoare, apoi sunt puse la locul lor.
In primul an cand am testat acest tip de nucleu am avut doua, in unul s-au imperecheat 9 din 10 si in celalalt 4 din 10. In seriile urmatoare rezultatele au fost mai bune, in special pentru ca am pus despartitoarele si am pus mai putine albine si hrana solida(apifonda).
Principala mea grija era ratacirea albinelor si in special a reginelor, dar se pare ca sunt mai inteligente decat credem. Am avut cazuri cand in nucleele care au doate discurile albastre sa se imperecheze 10 din 10. Am ajuns la concluzia ca se ratacesc mai usor cand sunt puse aproape cutiile si mai rar intre compartimentele nucleului. De aceea las distanta intre ele si le pun pe sub pomi sau alte repere.
3 nuclee + timp liber sunt suficiente pentru a schimba reginele dintr-o stupina cu 70 - 100 de familii.