Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde tiih » 01 Apr 2018, 20:55

jonny_it scrie:
La Iasi ziceam ca nu aduc polen si la munte da, corectez, aduc si la Iasi, un polen violet inchis, aproape negru, probabil de la viorele. La munte aduc de la alun si arin.

A venit primavara!!! :lol: :lol: :lol:

Sigur este polen de viorele...la mine aduceau polen de viorele pe 17..18 martie inainte de venirea gerului si din nou ieri ,azi... la un interval de 2 saptamani!!!Dupa salcie capreasca, este unul din cele mai bogate polenuri in proteine existente in luna martie si constitue un serios atu in dezvoltarea familiilor de albine.Ferice pentru stupii care se afla in asemenea zone...
P.S.Eu mai am doar palcuri de viorele,si o padure defrisata pe jumatate...dar nu am uitat cum arata padurea in martie cu ani in urma:albastra,albastra,plina de viorele cat cuprindeai cu vederea......
tiih

Mesajde lucky5strike » 01 Apr 2018, 23:06

La ora asta, am in cuiburi puiet insumand cam 2 Rame dadant, 80% necapacit. Si destula albina tanara din ciclul precedent.

Se pare ca vremea va fi ok in ce urmeaza, deci ma astept la o dezvoltare buna.

Inca nu au inflorit corcodusii.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde asd5 » 02 Apr 2018, 08:08

Stupii sunt prea dezvoltati si imi vor da de lucru mai repede decat in anii trecuti(de obicei roiesc de Sfintii imparati Constantin si Elena). Cel mai tare ocupa deja un corp si jumate de albine in ME. Nu mai fac poze ca n-are rost. Am scos ieri 2 rame marginase si nu aveam de unde prinde ramele atata albina era pe ele. Era puiet si in penultima rama in toate stadiile. Asta are sanse mari sa roiasca la inflorirea marului. Cred ca anul asta imi cumpar si eu o centrifuga sa nu mai tot imprumut de la altii.
asd5

Mesajde 5rame » 03 Sep 2018, 20:58

la data aceasta , inceput de septembrie, am in stupi echivalentul a 1 rama de puiet in toate stadiile.
E putin sau poate sa fie suficient?
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde ignatov andrei » 03 Sep 2018, 21:39

5rame scrie:la data aceasta , inceput de septembrie, am in stupi echivalentul a 1 rama de puiet in toate stadiile.

Daca ai, la ora 6:00, 8 rame Dadant acoperite full cu albina... e suficient (ceva de genul: conditia minima, necesara si suficienta)!
Calitatea albinei e primordiala! :idea:
ignatov andrei

Mesajde 5rame » 03 Sep 2018, 21:46

ignatov andrei scrie:
5rame scrie:la data aceasta , inceput de septembrie, am in stupi echivalentul a 1 rama de puiet in toate stadiile.

Daca ai, la ora 6:00, 8 rame Dadant acoperite full cu albina... e suficient (ceva de genul: conditia minima, necesara si suficienta)!

Multumesc mult pentru raspuns.Am 7-8 rame full cu albina. Sper ca si calitativ sa fie ok.
5rame

Mesajde ignatov andrei » 03 Sep 2018, 22:02

5rame scrie:
ignatov andrei scrie:

Multumesc mult pentru raspuns.Am 7-8 rame full cu albina. Sper ca si calitativ sa fie ok.

Daca acum o luna, sau 40 de zile, aveai echivalentul a 3 rame de puiet, nu-ti fa probleme!
Gandeste-te ca orice puiet suplimentar, la aceasta data, va crea necazuri!
Iernare usoara!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 05 Sep 2018, 22:23

dan pescarul scrie:
ignatov andrei scrie:
5rame scrie:
ignatov andrei scrie:

Daca acum o luna, sau 40 de zile, aveai echivalentul a 3 rame de puiet, nu-ti fa probleme!
Gandeste-te ca orice puiet suplimentar, la aceasta data, va crea necazuri!
Iernare usoara!

In condiţiile unei toamne lungi şi călduroase, pentru zonele de câmpie si deal, conditiile ultimilor ani,cu o prelungire a culesului de polen si nectar, condițiile actuale din sud-est , eu consider că e necesar să prelungim ponta mătcii astfel încât să iasă ultimul puiet la finalul lui Octombrie si sa avem cât mai multă albină tînără.Sirop trebuie administrat pentru completarea rezervelor de iernare in perioada 1August-15 Septembrie,neaparat invertit, cantități mici, maxim 500 ml la 2-3 zile, iar după completare doar pentru stimulare și susținerea consumului necesar puietului.Siropul trebuie administrat cu ceaiuri medicinale sau Protofil si cu Apicomplex.Este extrem de important ca albina de iarnă să fie sănătoasă de aceea eu fac tratamentele cu Varachet de la inceputul lui August,4-5 tratamente, la interval de 4-5zile.Asta produce şi o ușoară scădere a pontei, dar își revine matca.Separ caturile de corpuri cu folie, astfel încât să nu tratez cu Varachet ramele din cat sau să care sirop in cat.După 15 Septembrie , la incetarea hrănirii de completare,trag un colţ al foliei sau tai un mic triunghi in folie așa încât albina să tragă mierea ramasă in caturi în cuib.Dacă am miere în caturi nu mai dau sirop de stimulare după 15 Septembrie decît după ce albinele iau mierea din caturi.

Esti destept... de aia nu ma pun io cu tine...!!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 05 Sep 2018, 23:03

dan pescarul scrie:să prezentaţi niste idei pe subiect, nu o ironie .

:lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde kovacslg » 06 Sep 2018, 10:50

Familiile de productie care nu au primit a doua magazie - 35% (lipsa logistica), au blocat cuiburile si implicit suprafata de puiet e restransa.
Din 10 rame:
- 5-6 rame pline cu pastura+miere, sau numai miere (unde eclozioneaza puietul matca nu mai oua)
- 2-3 rame cu puiet capacit sub coroane, cam o treime de rama sau mai putin
- 1-2 rame cu puiet larvar pe cate o treime sau cel mult jumatate de rama. Exclusiv pe rame negre de anul trecut!!

Puiet putin.
In functie de ce era in stupi acum 3-4-5 saptamani situatie poate fi acceptabila sau nu.
Intre 01-06 aug. cand am stors magaziile am vazut deja, ca ar trebui deblocate cuiburile, dar din lipsa de timp nu am facut o.
Nu am stors deloc rame din cuib nici pana azi.

Erau pareri ca, chiar si in perioada asta - primele zile din septembrie, ar fi trebuit sa deblochez, introducand doua rame stoarse in mijlocul cuibului, dat fiind suprafata foarta mica de puiet, insa nu am facut o.
Nu am facut o fiindca, am constatat ca in perioada asta, matcile oua cel mult suprafetele din care eclozioneaza puiet recent, rar si numai prin asigurarea unei complex de conditii ar lua la ouat rame stoarse, in care nu a fost puiet de multa vreme.
In alta ordine de idei, o mare parte din albina din stupi desi s-a nascut la inceputul lunii august, poate fi albina de iernare, fiindca nu a participat la culesuri si nu a crescut inensiv puiet, adica cele doua conditii care asigura o durata de viata extinsa de cateva luni.

Stupii care aveau doua magazii in sezon - majoritatea, au si au avut puiet suficient.
Cu cele mentionate, vom vedea cum intra la iernat.
Daca ar fi strict adevarat ca cate rame de puiet ai la final de vara atatea rame de albine vei avea la iernare atunci acestea ar deveni niste nuclee pe doua rame.
kovacslg

Mesajde marius_sl » 06 Sep 2018, 11:57

Nu mi-am aruncat privirea prin stupii puternici, dar la un roi pe 8 rame am vazut acelasi fenomen. I-am dat in mijlocul cuibului o rama neagra goala stropita cu miere. Dupa 4 zile albinele bagasera miere in peste jumatate din rama, dar celulele nu erau pline cu miere. Nici urma de ou. Rama o luasem din etajul unui stup, asa ca era curata
marius_sl

Mesajde jonny_it » 06 Sep 2018, 14:35

kovacslg scrie:Daca ar fi strict adevarat ca cate rame de puiet ai la final de vara atatea rame de albine vei avea la iernare atunci acestea ar deveni niste nuclee pe doua rame.

Stai calm, o sa fie albine suficiente. Daca inca mai ai pastura in stup o sa ai albine suficiente. Peste 5 intervale de albine bine ocupate(MINIM, ma anunti daca nu este asa!)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 06 Sep 2018, 14:38

dan pescarul scrie:In condiţiile unei toamne lungi şi călduroase, pentru zonele de câmpie si deal, conditiile ultimilor ani,cu o prelungire a culesului de polen si nectar, condițiile actuale din sud-est , eu consider că e necesar să prelungim ponta mătcii astfel încât să iasă ultimul puiet la finalul lui Octombrie si sa avem cât mai multă albină tînără.

Oare cand o sa intelegeti ca sunt si alti factori care influenteaza cantitatea de albina care intra in iarna?!
Daca vremea tine asa cald posibil ca albine iesite in august sa prinda primavara si cele din septembrie nu? Lungirea perioadei de crestere a puietului se face uneori si prin epuizarea corpului gras la albinele care se pregatesc sa ierneze. Siropul le tampeste ... cresc puiet si iau proteina de unde gasesc.
jonny_it

Mesajde tiih » 07 Sep 2018, 09:30

jonny_it scrie:
dan pescarul scrie:In condiţiile unei toamne lungi şi călduroase, pentru zonele de câmpie si deal, conditiile ultimilor ani,cu o prelungire a culesului de polen si nectar, condițiile actuale din sud-est , eu consider că e necesar să prelungim ponta mătcii astfel încât să iasă ultimul puiet la finalul lui Octombrie si sa avem cât mai multă albină tînără.

Oare cand o sa intelegeti ca sunt si alti factori care influenteaza cantitatea de albina care intra in iarna?!
Daca vremea tine asa cald posibil ca albine iesite in august sa prinda primavara si cele din septembrie nu? Lungirea perioadei de crestere a puietului se face uneori si prin epuizarea corpului gras la albinele care se pregatesc sa ierneze. Siropul le tampeste ... cresc puiet si iau proteina de unde gasesc.

Ultima fraza contine un mare adevar pe care multi apicultori cu mai putina experienta il ignora...rezultand intrarea la iernat a unor albine nepregatite corespunzator,fara corp gras, fara putinta de a trece rigorile sfarsitului de iarna .... sfarsit de februarie ,inceput de martie.Nu e nevoie decat de o iarna mai grea gen 2016-2017 si cad pe capete...(aprpopo cati dintre noi cred ca pierderea a zeci de mii de albine la nivel national,in acea iarna, s-a datorat lipsei corpului gras..si cati dinte noi cred ca aceste pierderi s-au datorat bolilor,paduchelui,nozemei.?..)
Pentru mine personal a incerca sa lupt pentru a avea puiet larvar dupa 20...25 septembrie (atat timp cat nu am cules abundent de menta cum aveam spre exemplu ,cu multi ani in urma)...sau a nu incerca sa aplic toate metodele pentru a avea cat mai mult puiet in toate stadiile in perioada 1...15 septembrie..mi se pare ceva de domeniu fantasticului sau a..incompetentei in materie....

Ptr.dan pescaru...incearca sa expermentezi...fa o grupa de 10familii cu matci tinere,la care nu faci hranirea deloc in toamna si o grupa de 10 familii la care aplici hranirea din august cam de 3 ori pe saptamana(familii de aceiasi putere.aceiasi calitate a matcilor,aceleasi rezerve de pastura...Dupa cativa ani de experiente ai sa descoperi ca nu se merita sa continui stimularea mai mult de 10 zile de la incetarea pontei familiilor martor.adica a acelora care nu au fost stimulate deloc....altfel spus daca la cele 10 familii care nu au fost stimulate..ponta matcii a incetat complet pe 15 septembrie,eu nu are rost sa mai simulez restul familiilor si sa le fortez sa depuna puiet,dupa 25 septembrie,....dupa 1 octombrie,....dupa 15 octombrie....ptr ca...NU SE MERITA..si fac mai mult rau decat bine .....Cu alte cuvinte ..ZONA IN CARE SE AFLA STUPINA..imi arata cu exactitate, cand sa incetez stimularile si mai putin cartea.sau parerile colegilor de pe internet :idea:

In ce priveste fraza

Daca vremea tine asa cald posibil ca albine iesite in august sa prinda primavara si cele din septembrie nu?

Posibil daca ne referim la stupi(stupine) diferite,in zone diferite...!Daca ne referim la albinele aceluias stup ,asa ceva nu e posibil..acolo toti muncesc egal..acolo nu sunt "2 cu sapa,5 cu mapa" acolo nu unii au prea mult si altii deloc....acolo o albina participa la cresterea puietului din primele zile de viata, indiferent daca a eclozat in august sau...in septembrie!...nu exista "fofilarea".etc...etc...
tiih

Mesajde cucubau » 07 Sep 2018, 13:36

Corpul gras sau obezitatea la albină, o ciorbă cu găluște prea mari pentru muuulți foarte muuulți postaci. Stimați stupicultori , indiferent de perioada anului în care ia ființă o albină lucrătoare, acea albină va acumula acelaș corp gras (în concepția d-voastră sau alfel spus aceeași cantitate de vitelogen) indiferent de perioada anului. Modul cum este consumat acest vitelogen diferă în funcție de perioada anului și..... STAREA DE SĂNĂTATE ! O albină afectată de nosema ( sau varroua în conceptia d-voastră) își va epuiza muuult mai repede cantitatea de vitelogen decât o albină sănătoasă în aceeași ăerioadă a anului. Cantitatea de vitelogen acumulată și neconsumată pentru secreția de lăptișor sau împotriva nosema este cea care face ca albina să trăiască în perioada de iernare muuult mai mult.
........
cucubau

Mesajde 5rame » 07 Sep 2018, 13:43

cucubau scrie:Corpul gras sau obezitatea la albină, o ciorbă cu găluște prea mari pentru muuulți foarte muuulți postaci. Stimați stupicultori , indiferent de perioada anului în care ia ființă o albină lucrătoare, acea albină va acumula acelaș corp gras (în concepția d-voastră sau alfel spus aceeași cantitate de vitelogen) indiferent de perioada anului. Modul cum este consumat acest vitelogen diferă în funcție de perioada anului și..... STAREA DE SĂNĂTATE ! O albină afectată de nosema ( sau varroua în conceptia d-voastră) își va epuiza muuult mai repede cantitatea de vitelogen decât o albină sănătoasă în aceeași ăerioadă a anului. Cantitatea de vitelogen acumulată și neconsumată pentru secreția de lăptișor sau împotriva nosema este cea care face ca albina să trăiască în perioada de iernare muuult mai mult.

Domnul cucubau, vitelogenul ajuta albina sa lupte impotriva nosemozei sau nosemoza consuma mai repede vitelogenul albinei? Sau amandoua?
5rame

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR