jonny_it scrie:dan pescarul scrie:In condiţiile unei toamne lungi şi călduroase, pentru zonele de câmpie si deal, conditiile ultimilor ani,cu o prelungire a culesului de polen si nectar, condițiile actuale din sud-est , eu consider că e necesar să prelungim ponta mătcii astfel încât să iasă ultimul puiet la finalul lui Octombrie si sa avem cât mai multă albină tînără.
Oare cand o sa intelegeti ca sunt si alti factori care influenteaza cantitatea de albina care intra in iarna?!
Daca vremea tine asa cald posibil ca albine iesite in august sa prinda primavara si cele din septembrie nu? Lungirea perioadei de crestere a puietului se face uneori si prin epuizarea corpului gras la albinele care se pregatesc sa ierneze. Siropul le tampeste ... cresc puiet si iau proteina de unde gasesc.
Ultima fraza contine un mare adevar pe care multi apicultori cu mai putina experienta il ignora...rezultand intrarea la iernat a unor albine nepregatite corespunzator,fara corp gras, fara putinta de a trece rigorile sfarsitului de iarna .... sfarsit de februarie ,inceput de martie.Nu e nevoie decat de o iarna mai grea gen 2016-2017 si cad pe capete...(aprpopo cati dintre noi cred ca pierderea a zeci de mii de albine la nivel national,in acea iarna, s-a datorat lipsei corpului gras..si cati dinte noi cred ca aceste pierderi s-au datorat bolilor,paduchelui,nozemei.?..)
Pentru mine personal a incerca sa lupt pentru a avea puiet larvar dupa 20...25 septembrie (atat timp cat nu am cules abundent de menta cum aveam spre exemplu ,cu multi ani in urma)...sau a nu incerca sa aplic toate metodele pentru a avea cat mai mult puiet in toate stadiile in perioada 1...15 septembrie..mi se pare ceva de domeniu fantasticului sau a..incompetentei in materie....
Ptr.dan pescaru...incearca sa expermentezi...fa o grupa de 10familii cu matci tinere,la care nu faci hranirea deloc in toamna si o grupa de 10 familii la care aplici hranirea din august cam de 3 ori pe saptamana(familii de aceiasi putere.aceiasi calitate a matcilor,aceleasi rezerve de pastura..
.Dupa cativa ani de experiente ai sa descoperi ca nu se merita sa continui stimularea mai mult de 10 zile de la incetarea pontei familiilor martor.adica a acelora care nu au fost stimulate deloc....altfel spus daca la cele 10 familii care nu au fost stimulate..ponta matcii a incetat complet pe 15 septembrie,eu nu are rost sa mai simulez restul familiilor si sa le fortez sa depuna puiet,dupa 25 septembrie,....dupa 1 octombrie,....dupa 15 octombrie....ptr ca...NU SE MERITA..si fac mai mult rau decat bine .....
Cu alte cuvinte ..ZONA IN CARE SE AFLA STUPINA..imi arata cu exactitate, cand sa incetez stimularile si mai putin cartea.sau parerile colegilor de pe internet
In ce priveste fraza
Daca vremea tine asa cald posibil ca albine iesite in august sa prinda primavara si cele din septembrie nu? Posibil daca ne referim la stupi(stupine) diferite,in zone diferite...!Daca ne referim la albinele aceluias stup ,asa ceva nu e posibil..acolo toti muncesc egal..acolo nu sunt "2 cu sapa,5 cu mapa" acolo nu unii au prea mult si altii deloc....acolo o albina participa la cresterea puietului din primele zile de viata, indiferent daca a eclozat in august sau...in septembrie!...nu exista "fofilarea".etc...etc...