ignatov andrei scrie:jonny_it scrie:Am testat pe cateva familii, mai bine zis a venit cineva si mi-a tratat cateva familii, nu am vaporizator. Este destul de eficient avantajul este ca posibil sa afecteze albinele mai putin. ... posibil.
Oxalicul prin picurare ramane cel mai eficient, dar cu 2 conditii: 1. Sa fie dat in lipsa puietului; 2. albinele sa nu fi fost parazitate o perioada lunga de timp(deci sunt necesare tratamente din timp cu altceva);
Oricum eu incerc sa renunt de tot la tratamentele din primavara. Daca la sfarsitul verii si toamna tratez bine nu are sens sa mai dau si primavara cand albinele abia isi revin dupa 3-4 luni de stat in ghem.
1. Sa fie dat in lipsa puietului capacit!!!
Mai bagati in seama si matca, nu numai ragaliile de albine!
[/quote]
Cum am mai spus ,am peste 15 ani de cand nu mai fac tratament primavara si destui ani de cand nu mai fac tratament nici la sfarsitul verii,depinde de an...(incep tratamentul cand nu am mai mult de maxim 2 -2,5rame de puiet in toate stadiile....Doar cu Varachet,Varatraj,Mavrirol si Varostop..in diferite combinatii.....
Dar nu ar fi posibil lucru acesta daca nu se respecta cel putin doua reguli de baza....
1.Ultimul tratament cu varachet il fac in lipsa completa a puietului capacit din stupina...
2.In stupina nu are ce cauta nici macar o matca care sa depuna puiet in lunile..octombrie..noiembrie...decembrie...ianuarie....
indiferent de conditiile climatice a anului respectiv(intre 5 si 10 octombrie trebuie sa dispara si ultima celula de puiet capacit...cel mai tarziu..)
3.Tot la fel de importante sunt si alte 5...6 conditii ce trebuiesc respectate si sunt ignorate de multi apicultori pe acest forum......incepand cu temeratura pe timp de noapte ce urmeaza tratamentului,temperatura in urmatoarele zile ce urmeaza tratamentului....etc ....etc
PS.Pare simplu dar nu e...trebuiesc respectate
toate conditiile....altfel te poti trezi in octombrie cu ...o palma de albine..o palma de puiet..din care si ala infestat cu paduchi 50%...pe putin...