Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

care stup este mai bun pentru pavilion

Mesajde cdoru70 » 28 Sep 2018, 16:33

Buna ziua,

In aceasta toamna am cumparat o semiremorca izoterma pentru transformarea ei in stupina. A fost dificil sa stabilesc modelul de stup orizontal , in conditiile care am numai stupi verticali pe 10 rame cu cat de 1/1. Am vorbit cu doi apicultori, care dupa parerea lor cel mai usor de lucrat este in stupul orizontal, dar sunt si parti negative cum ar fi mierea amestecata, etc.
As avea nevoie de mai multe pareri , care considera-ti ca ar fi cel mai bun model de stup pentru pavilion, daca nu cer prea mult va rog sa si argumenta-ti.

Va multumesc anticipat.
Cu stima.
cdoru70

Re: care stup este mai bun pentru pavilion

Mesajde ignatov andrei » 28 Sep 2018, 20:03

Daca nu spui cine esti si de unde esti, nu vei primi raspunsuri de unde sa alegi...

Cauta postari de-ale lui "bio", aici sau pe youtube...
ignatov andrei

Mesajde cristi_vidican » 28 Sep 2018, 20:56

Nu am pavilion ...
Am văzut multe pavilioane pe orizontal. e mai ușor de compartimentat și intră mai mulți stupi.
Dar, e greu de lucrat. Lucrezi cu rama ...
Am văzut la Bio că el are vertical cu magazii de jumătate. Să intre 3 magazii, puși pe 2 rânduri.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2018, 11:31

pentru pavilion este bun stupul la care nu trebuie sa umblii in cuib. in nici un caz orizontal(ca intra mai multi). la un pavilion trebuie calitate nu cantitate.

parerea me este 10 r dadant , 2 randuri .la randul de jos posibilitatea de a adauga 2 caturi 1/1. cu toti stim ca in culesuri intense randul de jos se populeaza mai mult.

daca vrei sa nu mai ai timp liber , iati orizontal si stai cu mana in ei toata ziua.
yuonyuon

Mesajde cdoru70 » 29 Sep 2018, 13:55

yuonyuon scrie:pentru pavilion este bun stupul la care nu trebuie sa umblii in cuib. in nici un caz orizontal(ca intra mai multi). la un pavilion trebuie calitate nu cantitate.

parerea me este 10 r dadant , 2 randuri .la randul de jos posibilitatea de a adauga 2 caturi 1/1. cu toti stim ca in culesuri intense randul de jos se populeaza mai mult.

daca vrei sa nu mai ai timp liber , iati orizontal si stai cu mana in ei toata ziua.

Va multumesc pentru amabilitate si timpul acordat pentru a scrie aceste randuri.
Cei cu care am mai vorbit au fost de parere ca randul care se populeaza mai mult, este cel de sus(pentru stupii verticali), pentru cei orizontali cred ca ar fi la fel, chiar mai accentuat deoarece spatiul dintre urdinis-uri(pe verticala) este mai mic. In privinta caturilor cu cat inaintam in varsta ne este tot mai greu sa le manipulam si ar fi mult mai usor de lucrat in cel orizontal.
cdoru70

Mesajde cdoru70 » 29 Sep 2018, 14:07

cristi_vidican scrie:Nu am pavilion ...
Am văzut multe pavilioane pe orizontal. e mai ușor de compartimentat și intră mai mulți stupi.
Dar, e greu de lucrat. Lucrezi cu rama ...
Am văzut la Bio că el are vertical cu magazii de jumătate. Să intre 3 magazii, puși pe 2 rânduri.

Pentru stupi orizontali, spatiul ramas pe culoar este mai mic(aprox 1m), fata de cei verticali(aprox 1,5m). Pentru lucru-ul cu rama, in toti trebuie sa iei ramele la mana pentru control, extractie, etc.
cdoru70

Mesajde cristi_vidican » 29 Sep 2018, 15:13

yuonyuon scrie:2 caturi 1/1.

Vă rup picioarele dacă vă mai prind cu caturi de 1/1 :lol:
Voi vreți să terminați toți cu hernie de disc?

Recomand caturi de 1/2. Nu mai are rost să spun de ce.
Să poți să pui min 3 la un stup. Dacă ai loc doar pentru două, sunt multe momentele când nu ajunge.
Anul acesta, la salcâm, un stup adevărat a umplut în 2 zile 2 magazii de 1/2. Dacă nu mai aveam două, ce se întâmpla în acel stup?
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2018, 15:21

randul de jos se populeaza mai mult deoarece in cules , multe albine culegatoare de la randul de sus cad jos . lafel se intampla si cand bate vantul , se populeaza o extrema.

cat despre orizontali VS caturi 1/1: cine nu te lasa sa iei rama cu rama din cat??

orizontalul prin forma lui implica manopera in plus si lipsa verticalitatii creste procentu de roire (defapt deia roiesc)
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2018, 15:22

cdoru70 scrie:
yuonyuon scrie:pentru pavilion este bun stupul la care nu trebuie sa umblii in cuib. in nici un caz orizontal(ca intra mai multi). la un pavilion trebuie calitate nu cantitate.

Va multumesc pentru amabilitate si timpul acordat pentru a scrie aceste randuri.
Cei cu care am mai vorbit au fost de parere ca randul care se populeaza mai mult, este cel de sus(pentru stupii verticali), pentru cei orizontali cred ca ar fi la fel, chiar mai accentuat deoarece spatiul dintre urdinis-uri(pe verticala) este mai mic. In privinta caturilor cu cat inaintam in varsta ne este tot mai greu sa le manipulam si ar fi mult mai usor de lucrat in cel orizontal.
Stiu si de ce ,dar greu de explicat.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2018, 15:31

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:2 caturi 1/1.

Vă rup picioarele dacă vă mai prind cu caturi de 1/1 :lol:
Voi vreți să terminați toți cu hernie de disc?

Recomand caturi de 1/2. Nu mai are rost să spun de ce.
Să poți să pui min 3 la un stup. Dacă ai loc doar pentru două, sunt multe momentele când nu ajunge.
Anul acesta, la salcâm, un stup adevărat a umplut în 2 zile 2 magazii de 1/2. Dacă nu mai aveam două, ce se întâmpla în acel stup?
sau echivalent . adik 4 de 1/2 :D

intrebare era daca mai aveai 4 ce se intampla ?? lla mine salcamul a tinut 3 saptamani.

am cunostinte care mereu trebuie sa scoata in cules de la randul de jos. adikca de 2 sau 3 ori, daca ai avea loc mai aruncai un cat si isi vedea de altele.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2018, 15:41

La 2 caturi(sau 2 de 1/2) in cules abundent : salcam tei FS (mai ales fs) risti sa iti sabotezi allbina de toamna-iarna. din cauza blocajelor de cuib . nu vedeti ca asta e problema (ascunsa) nr unu in apicultura romaneasca..???(nu vb de oameni , ci de metoda)
daca ai blocat cuibul la salcam nu mai ai albina de tei-fs. daca ai blocat la FS nu mai ai albina de iarna si tot asa. defapt albina care va trebuii sa ingrijeasca pe cea de iarna...
deacea cu pavilioanele e o problema .daca l ai construit gresit (ca toata lumea) , nu multi apicultori am auzit : ca daca ar mai fi avut loc de un cat in plus,ar fi perfect.

despre orizotali nu discutam . ... nu are rost.
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 29 Sep 2018, 16:48

yuonyuon scrie:cat despre orizontali VS caturi 1/1: cine nu te lasa sa iei rama cu rama din cat??

Ce facem, ne întoarcem în epoca de perie. :lol:
Anul acesta nu cred că am folosit peria deloc.
Dacă lucram cu ea, și acum scoteam ramele la salcâm. Nici nu mai apucam să mut la FS :lol:
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2018, 17:51

peria e unu din lucrurile care inca le vad optionale. omu daca vrea sa faca orizontali , atunci ce mai facem? ne facem " chirurgi" ? :lol:

intrebare: ce a fost intai , orizontalul sau peria?
yuonyuon

Mesajde cdoru70 » 29 Sep 2018, 19:23

yuonyuon scrie:peria e unu din lucrurile care inca le vad optionale. omu daca vrea sa faca orizontali , atunci ce mai facem? ne facem " chirurgi" ? :lol:

intrebare: ce a fost intai , orizontalul sau peria?

Toti stupii pe care-i am sunt verticali, am atat caturi de 10 rame 1/1 si cate 2 caturi 1/2 pentru toti stupii. Mai mult am 50 cutii cu caturi de 1/2 noi nefolositi. Ar fi mult mai usor financiar sa pun stupii pe care-i am pe semiremorca, as scuti aprox 12000 lei.
Motivul pentru care sunt inca nehotarat este legat de "luptatul" cu caturile, iar al doilea motiv este ca toti stupii pe care-i am sunt in pat rece, iar la extractie este f.greu de scos rama din cuib sau cat.
-"peria e unu din lucrurile care inca le vad optionale" este adevarat la extractie folosesc peria si scuturatul manual pentru ca nu am curent sa folosesc echipamente electrce. In pastoral stupii sunt asezati pe jos iar pentru extras am cort.
cdoru70

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2018, 20:05

am lucrat pana acum cu toate felurile de stupi(din cauza prostiei/curiozitatii) chiar si cu pat cald. pot sa spun ca daca poti sai modifici e mult mai bine. problema e legata de ventilatie , intratul in roit si urcatul mierii in cat.

Si cu orizontali am lucrat o perioada cam mare (pana m am hotarat sa iau mai in serios treburile). daca vrei sa umblii saptamanal in stupi iati orizontali . iar daca vrei sa nu mai vezi cuibul de la 15 mai pana la 15 septembrie iati dadant 10 rame si caturi 1/1 obligatoriu . fara gratii , fara izolatoare izgonitoare etc si alte prostii, doar o singura rama , umblii doar in caturi , FA doar in caturi roi etc de sus.

la cutii trebui spatiu intre rama si fudul stupului(eu am 2 cm) la pavilion se accepta si AV.aerisire si spatiu sunt essentiala daca nu vrei sa risti
yuonyuon

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR