Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Dezinfectia stupilor si a echipamentului apicol

Mesajde akmm » 10 Ian 2012, 16:37

Gandul modernizat ma duce la noile dispozitive de producere a aburului sub presiune.E plin de reclame televizorul.
Eu ma gandesc la o stropire cu fas-fas solutie soda caustica (3,5-5)%.Oarece timp de asteptare si spalare cu abur. M-as bucura sa aud ca metoda se foloseste cu succes. In catva timp va trebui sa iau asa ceva.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Re: Dezinfectia stupilor si a echipamentului apicol

Mesajde cristi arad » 11 Ian 2012, 00:02

akmm scrie:Gandul modernizat ma duce la noile dispozitive de producere a aburului sub presiune.E plin de reclame televizorul.
Eu ma gandesc la o stropire cu fas-fas solutie soda caustica (3,5-5)%.Oarece timp de asteptare si spalare cu abur. M-as bucura sa aud ca metoda se foloseste cu succes. In catva timp va trebui sa iau asa ceva.

da de ce nu -i bine dupa soda sa speli cu apa calduta (folosind binenteles manusi), pe unde a trecut soda este dezinfectat.
cristi arad

Mesajde un OM » 11 Ian 2012, 00:07

Soda ataca partile metalice ale stupului?
un OM

Mesajde proapis13 » 11 Ian 2012, 10:55

De acord cu akmm insa ce se poate intampla cu sita de pe fund ca la multi o am din aluminiu?
Cat priveste dezinfectia nu vad de ce asi faceao din moment ce am stupii curati
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica » 11 Ian 2012, 11:11

un OM scrie:Soda ataca partile metalice ale stupului?

In afara de fier,otel,inox,aur si platina le topeste pe toate.Mare minune sa fi omis eu vre-un metal
gica

Mesajde peterneamt » 11 Ian 2012, 21:13

Dragilor, dezinfecfia trebuie facuta obligatoriu (e mult mai usor sa previi decit sa combati ) si primavara, cu ocazia asta mai verificam si starea cutiilor inainte de pastoral ( le mai chituim ,le mai vopsim ,sau le schimbam ). Metode sunt multe si toate isi ating scopul daca sunt facute temeinic .
'' se intreaba fara noima , pentru ce noi ma, pentru ce sa dam cu var ".
peterneamt

Mesajde akmm » 11 Ian 2012, 23:58

proapis13 scrie:De acord cu akmm insa ce se poate intampla cu sita de pe fund ca la multi o am din aluminiu?
Cat priveste dezinfectia nu vad de ce asi faceao din moment ce am stupii curati

Daca primavara gasesti familii lipsa la apel, nu e rea o dezinfectie inainte de repopulare, daca nu chiar obligatorie.
akmm

Mesajde proapis13 » 12 Ian 2012, 00:29

akmm scrie:Daca primavara gasesti familii lipsa la apel, nu e rea o dezinfectie inainte de repopulare, daca nu chiar obligatorie.

Doamne fereste de vre-o nosema imprevizibila ca de restul am avut eu grija
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde danpaulprodvest » 08 Noi 2013, 11:13

Ce ziceti de o desinfectie prin scufundare in parafina la 300 grade?
danpaulprodvest

Mesajde eduard.rotaru » 08 Noi 2013, 11:32

Eu procedez asa: flambare cu arzatorul pentru porci apoi dau cu solutie de Ecodid S, aerisire timp de aproximativ 1 ora apoi se pot popula linistit cu albine.
eduard.rotaru

Mesajde akmm » 08 Noi 2013, 13:30

danpaulprodvest scrie:Ce ziceti de o desinfectie prin scufundare in parafina la 300 grade?

E o greseala de tipar,cred.
La 300 grade nu mai vorbim de parafina.
akmm

Mesajde liviutzbogos » 08 Noi 2013, 18:02

eduard.rotaru scrie:Eu procedez asa: flambare cu arzatorul pentru porci apoi dau cu solutie de Ecodid S, aerisire timp de aproximativ 1 ora apoi se pot popula linistit cu albine.

Flambarea cu arzatorul am folosit-o si eu, dar, dupa aceasta nu am mai spalat cu nimic, aerisita lada si atat. Nu cred sa fie vre-o problema.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde eduard.rotaru » 08 Noi 2013, 18:06

liviutzbogos scrie:
eduard.rotaru scrie:Eu procedez asa: flambare cu arzatorul pentru porci apoi dau cu solutie de Ecodid S, aerisire timp de aproximativ 1 ora apoi se pot popula linistit cu albine.

Flambarea cu arzatorul am folosit-o si eu, dar, dupa aceasta nu am mai spalat cu nimic, aerisita lada si atat. Nu cred sa fie vre-o problema.

Mai raman zone mici, colturi care nu sunt prinse de flacara sau sunt prinse putin si atunci cu Ecocid rezolvi problema...merge si doar Ecocid ca e recomandat pentru stupi.
eduard.rotaru

Mesajde liviutzbogos » 08 Noi 2013, 18:11

eduard.rotaru scrie:
Mai raman zone mici, colturi care nu sunt prinse de flacara sau sunt prinse putin si atunci cu Ecocid rezolvi problema...merge si doar Ecocid ca e recomandat pentru stupi.

Ar mai merge si cu o lampa mica pe gaz, poti ajunge cu flacara mai usor pe la colturi.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde bio » 08 Noi 2013, 19:53

...chestiile cu pirlitul, spalarea cu solutii de soda si apoi clatirea sunt "fantezii" sau ceva gen "munca in zadar"./..

Folositi solutii dezinfectante recomandate si in apicultura.

Eu folosesc solutii care au ca substanta activa formol sau amina-cuaternara (parca asa ii spune) .

Toata lumea dezinfecteaza stupii dar nu prea am vazut sa fie dezinfectate ramele cladite care spun eu ca sunt cei mai periculoshi purtatori de boala.Degeaba pirliti, afumati, spalati si frecati la stupi daca nu dezinfectati si ramele.

O dezinfectie destul de eficace o realizez astfel. Iarna in stupi nu am decit ramele pe care ierneaza familia . Restul ramelor le depozitez intr-o camera folosita numai pt pastrare rame.
La intrarea in iarna dupa ce nu mai am nevoie sa intru acolo arunc pe jos o solutie f concentrata de formol si inchid apoi aceea camera care o mai deschid peste citeva luni. Am grija ca primele zile, chiar o saptamina, sa am o temperatura undeva peste 25-27 grade in aceea camera, pentru ca formolul sa-si faca treaba. Aoi aceea camera "o racesc" sa nu mai sara de 10 grade--asta pentru gaselnita-- si nu mai umblu acolo decit la a doua saptamina de inflorie a salciei, cam atunci incep sa am nevoie de rame pentru largiri.

La cutii, nu dezinfectez decit cutiile din care au pierit familiile de albine astfel :
Date jos dupa pavilion, curatate mecanic de ceara si propolis dar in mare, nu stau sa ciugulesc sa pierd timp aiurea. Le stropesc interiorul cu solutie 10% de formol le inchid intr-o camera in care nu mai intru,....ca formolul sa actioneze 7-10 zile la temperatura mai mare de 25-27 grade ..apoi aerisite citeva zile si pot fi folosite fara probleme .
bio

Mesajde peterneamt » 08 Noi 2013, 20:34

...chestiile cu pârlitul, spălarea cu soluţii de sodă şi apoi clătirea sunt "fantezii" sau ceva gen "muncă în zadar".
Dacă am fi aşa drastici cu noi atunci ne-am spăla de trei ori pe dinţi a câte 10 minute minim pe zi sau...noi limităm numărul organismelor patogene sau potenţial patogene.
Prin 70 şi ceva pe vremea lui Harnaj la un congres al Apimondia austriecii au prezentat o invenţie care a schimbat apicultura în Canada:dezinfecţia stupiilor şi ramelor în băi de parafină la 135 de grade C cu toate avantajele ce decurg din faptul că după un astfel de tratament stupii nu mai putrezesc.... ;)
peterneamt

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE