de bio » 08 Noi 2013, 19:53
...chestiile cu pirlitul, spalarea cu solutii de soda si apoi clatirea sunt "fantezii" sau ceva gen "munca in zadar"./..
Folositi solutii dezinfectante recomandate si in apicultura.
Eu folosesc solutii care au ca substanta activa formol sau amina-cuaternara (parca asa ii spune) .
Toata lumea dezinfecteaza stupii dar nu prea am vazut sa fie dezinfectate ramele cladite care spun eu ca sunt cei mai periculoshi purtatori de boala.Degeaba pirliti, afumati, spalati si frecati la stupi daca nu dezinfectati si ramele.
O dezinfectie destul de eficace o realizez astfel. Iarna in stupi nu am decit ramele pe care ierneaza familia . Restul ramelor le depozitez intr-o camera folosita numai pt pastrare rame.
La intrarea in iarna dupa ce nu mai am nevoie sa intru acolo arunc pe jos o solutie f concentrata de formol si inchid apoi aceea camera care o mai deschid peste citeva luni. Am grija ca primele zile, chiar o saptamina, sa am o temperatura undeva peste 25-27 grade in aceea camera, pentru ca formolul sa-si faca treaba. Aoi aceea camera "o racesc" sa nu mai sara de 10 grade--asta pentru gaselnita-- si nu mai umblu acolo decit la a doua saptamina de inflorie a salciei, cam atunci incep sa am nevoie de rame pentru largiri.
La cutii, nu dezinfectez decit cutiile din care au pierit familiile de albine astfel :
Date jos dupa pavilion, curatate mecanic de ceara si propolis dar in mare, nu stau sa ciugulesc sa pierd timp aiurea. Le stropesc interiorul cu solutie 10% de formol le inchid intr-o camera in care nu mai intru,....ca formolul sa actioneze 7-10 zile la temperatura mai mare de 25-27 grade ..apoi aerisite citeva zile si pot fi folosite fara probleme .