Danieldan scrie:Bună ziua.
Am doua intrebari: cum asigur rezervele de hrana pt multietajat? Stupul are 3 corpuri: 2 corpuri cu cuib albine, iar un corp este cel în care se depozitează mierea. Am stupi verticali dadant cu caturi 3/4, câțiva cu 1/2. În cel dadant, chiar dacă are cat 3/4, albinele strâng mierea și în ramele din cuib, lateral si coronita. Am încercat cu cei multietajati: albinele au puiet pana la speteaza superioara a ramelor din cuib, nu aduna deloc in cuib. Fac extrageri la salcâm, nu păstrez rame cu miere, iar toamna alta extragere: floarea soarelui cu diverse sortimente. ( stuparit stationar).În stupul Dadant-vertical ,albinele aduc și miere în cuib, dar la cel multietajat doar în corpul 3. Dacă iernează pe 2 corpuri, unul gol și unul plin cu miere-10 rame din corpul de stransura, de unde mai extrag eu? Alta întrebare : mierea este în ramele albe, de cat, fără puiet( folosesc gratie haneman).dacă le las la iernat ca rezerve de hrana se transforma în rame de cuib, negre. De unde anul următor încă 10 rame curate? Nu au timp pana la salcâm sa clădească. Am citit cartea lui Malaiu, forumuri, nimic despre acest subiect. S-ar asigura rezerve doar dacă multietajatul ar avea 2 caturi pt miere, în total 4 corpuri, dar mai greu stationar. În cartea lui Malaiu tot despre 3 corpuri este vorba, doua de cuib care se inversează , și un corp pentru cules. Ar trebui obligatoriu sa depozitez rame cu miere , dat ele sunt atacate vara de dăunători . La Dadant extrag tot din catul de stransura, iar din cuib nu extrag deloc( doar uneori primăvara la pomi fructiferi sa deblochez cuibul
Iti spun cum procedez eu .... fara a avea nici cea mai mica pretentie ca ar fi si de urmat:
- nu fac inversari .... si nici nu stiu alti stupari care sa faca ... am citit in literatura de specialitate ce si cum, dar la mine nu a dat rezultate bune, ba dimpotriva ... stupul la care am inversat regreseaza in urmatoare perioada;
- folosesc exclusiv magazie de 1/2 pentru recolta, ramele de 3/4 nu ajung niciodata in centrifuga;
- cuibul este permanet pe 2 corpuri de 3/4 .... nu restrang;
Etapizarea interventiilor:
- iernarea se face in cuib de 2 ME iar sub cuib "depozitez" si 2 magazine 1/2;
- primavara devreme familia este exclusiv pe cateva rame din corpul de sus, inainte ca familia sa "explodeze" (martie) evalueaz ramele din cele 2 cutii ME, inlocuiesc (daca nu am rame gata crescute chiar cu foite) toate ramele vechi/deformate in care nu este puiet sau rezerve (miere, pastura) si noteze pe cele in care exista puiet / rezerve;
- las familia sa se dezvolte (stimulari sirop, spargere cuib, etc) pana cand regina coboara cu puiet in corpul de jos .... asta in functie de puterea familiei poate dura si pana dupa salcam.
- cand am albina "de 2 corpuri" mut ramele notate anterior (vechi, deformate - dar ocupate cu puiet & rezerve) in corpul de jos pe laterale; totdata fac si rocada magaziilor .... pun unul deasupra si celalalt in asteptare;
- dezvoltarea familiei va fi in jos .... adica regina va cobora ponta pe masura ce albinele vor depozita miere in partea superioara astfel ca la varful sezonului (iunie) in corpul superior majoritatea ramelor vor avea puiet doar in partea de inferioara, cea superioara fiind ocupata cu miere capacita, iar in corpul inferior va fi un amalgam de rame cu puiet si nectar (miere necapacita), faptul ca jos am rame vechi incurajeaza regina sa ponteze predilect acolo, si ptr ca in corpul de sus sunt rame noi se va acumula miere capacita;
- cand incepe declinul dezvoltarii urmaresc ramele "notate" si pe masura ce se golesc le inlocuiesc cu rame bune (sau chiar foite), familia se va retrage in corpul superior ....
- prin septembrie / octombrie in corpul inferior voi avea majoritare doar rame goale, eventuale cateva pe centru cu puiet, iar in cel superior rame crescute cu miere capacita in partea superioara si puiet in partea inferioara.
- pentru culesuri jonglez cu magazii .... in functie de intensitate culesului si puterea familiei pun 1, 2 sau 3 .... obisnuiesc sa separ si in culesuri, gen intercalez magazin nou intre cuib si magazinul cu miere din culesul anterior, etc.
Nu folosesc gratie dar pun doar opt rame in magazin si de accea regina de foarte putine ori depune oua in magazii. Atunci cand se intampla nu extrag acele rame, le pozitionez pe lateralele magazinului si le las pana puietul eclozeaza ... in general regina depune in cuib si de-a lungul sezonului coboara ponta pana la mijlocului sezonului si urca pe masura ce vine toamna.
Abordarea aceasta ajuta sa am un bun control si trasabilitate atat ptr rezerve de iernare cat si ptr "rulajul" ramelor, peractic anual inlocuiesc peste 30% din numarul de rame.
Dezavantaje ar fi faptul ca nu protejez ramele de stransura la tratamente si ca folosind mai putine in magazie am de lucru la inceput de sezon cu limbile crescute aiurea.
Ramele de magazin le evaluez si reformez la extractie, ce nu-mi plac (vechi, crescute urat, celule de trantor, etc) le pun in cateva magazine separat ... care le pun 1-2 zile la lins peste stupi si apoi le topit.