yuonyuon scrie:paul scrie:Nu-i bun cum zic ... zici tu !
Hai sa facem altfel, cum a zis Danut Puisoru ...avem 8 rame cu puiet,( nu conteaza daca-l importam sau ii produs home made) izolam regina pe o rama cu foita bio in 14 aprilie la voi, in 25 aprilie la mine, bagam, scoatem, rama cu puiet, procedam asa tot sezonul si avem albine si pentru culesul de la floarea soarelui ! Astfel, nu ne epuizam nici reginele, facem 40-70 de kile la fiecare cules, ne-am scos original !

Ca doar asa o zis ... albina de vara, chiar daca participa la culesuri traieste la fel ca albina de iarna.

Dupa ce terminam culesurile dam drumul la regine sa oua normal si ... saye !
E-n regula asa ?

albina care nu a crescut puiet deloc traieste 3-4 luni ....
Traieste 3-4 luni, poate si mai mult, dar numai daca e albina de iarna.
Albina de vara, chiar daca nu a crescut puiet, din momentul in care devine culegatoare va trai 10-18, zile, in cazuri exceptionale cateva zile in plus.
Cand devine lucratoare renunta la corpul gras, vitellogenina, care este responsabil pt regenerare celulara si pt functiile imune, fara care poate trai doar o perioada limitata.
Fiziologic intervin schimbari la aripi de exemplu si la elemente musculare, care se degradeaza la capatul intervalului mentionat.
Intervin schimbari degenerative la sistemul nervos, scade drastic capacitatea de orientare etc.
Am vazut si eu acest argument la apicultori moldoveni si rusi care izoleaza matca.
Insa e paralel cu biologia albinei si cu toata literatura apicola, dar si cu experimente concrete care demonstreaza contrariul.
Asa ca inainte de a lua astfel.de decizii trebuie sa fim informati.
E adevarat ca orice limitare de puiet in timpul culesului, genereaza o scadere a consumului, si implicit miere de luat mai mult, insa pierdem pe partea cealalta albina din care poate rezulta un roi, sau capacitati de cules in viitor.
Respecte