Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde paul » 18 Feb 2019, 20:00

yuonyuon scrie:
mergeti pa tiparu acesta cu 2 stupi(test) si mai discutam.....

Yuoane, eu te cred !
Fac o proba cu 3 familii,cele mai bune, nu le las din aprilie sa sara de 6rame de puiet !
Si daca tot am eu disponibilitate la experiente, inainte de plecarea la salcam o sa-mi burdusesc 3 familii cu 8 rame puiet capacit nu prea copt, asta-i fixul meu !
Cum in materia asta eu am facut multe traznai, inca una in plus nici ca se cunoaste, burdusesc 3 familii cu 8 rame cu puiet in jurul datei de 20 aprilie si izolez reginele pe o rama cu foita, sper sa gasesc bio ;) , ca sa experimentez si varianta Puisoru !
Restul familiilor vor fi cum o da Domnul si cum m-oi pricepe eu sa le dezvolt !
Am sa va comunic rezultatele ! :)
LE ... nu te supara pe colegul kovacs ! El este aplecat pe latura stiintifica a domeniului, nu te contrazice ca sa intre in polemica cu tine ci doar vrea o argumentare stiintifica din literatura de specialitate care confirma sau infirma unele idei exprimate ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde kovacslg » 18 Feb 2019, 20:10

yuonyuon scrie:
- pa 10 martie verfic sa aibe toti puiet ok/matci/hrana si ii las in pace pana vad faguri crescuti pa sus, dupaia le bag rame . daca le trebuie hrana le dau rame pline.cei puternici faguri artificiali etc.fara siroape fara nimic , mi am batut si eu capu cu turte ......am rame destule la rezerva. temperatura e cea mai buna stimulare....... .

Aici sunt f multe lucruri de retinut in sens pozitiv, ultima fiind cea mai relevanta: temperatura e cea mai buna stimulare!!!!! Un mare adevar...

Degeaba stimulam in ianuarie cu turte, in februarie cu paste de toate felurile, impachetaje etanse etc. Temperaturile mici lucreaza contra noastra si contra dezvoltarii.

Dupa aceea sunt absolut de acord ca in martie siropul e net inferior unei rame cu miere!!!!!

Absolut adevarat ca trebuie ''bagate rame cand vezi faguri crescuti in sus'', adica cand populatia a ocupat complet spatiul disponibil!!!!!

Cam asa trebuiesc pregatite familiile pt salcam.

Eu pun o turta proteica intre 20 februaria (rar) si 1 Martie, sau mai tarziu daca nu s-au curatat.
Am o vreme f schimbatoare in martie, ploioasa, cetoasa, consider ca un stimulent prezent in martie ajuta.
Dar nu insist pe ea, important sunt elementele descrise mai sus cu care putem strica enorm.

Respecte
kovacslg

Mesajde kovacslg » 18 Feb 2019, 20:28

paul scrie:
yuonyuon scrie:
mergeti pa tiparu acesta cu 2 stupi(test) si mai discutam.....

Yuoane, eu te cred !
Fac o proba cu 3 familii,cele mai bune, nu le las din aprilie sa sara de 6rame de puiet !
Si daca tot am eu disponibilitate la experiente, inainte de plecarea la salcam o sa-mi burdusesc 3 familii cu 8 rame puiet capacit nu prea copt, asta-i fixul meu !
Cum in materia asta eu am facut multe traznai, inca una in plus nici ca se cunoaste, burdusesc 3 familii cu 8 rame cu puiet in jurul datei de 20 aprilie si izolez reginele pe o rama cu foita, sper sa gasesc bio ;) , ca sa experimentez si varianta Puisoru !
Restul familiilor vor fi cum o da Domnul si cum m-oi pricepe eu sa le dezvolt !
Am sa va comunic rezultatele ! :)
LE ... nu te supara pe colegul kovacs ! El este aplecat pe latura stiintifica a domeniului, nu te contrazice ca sa intre in polemica cu tine ci doar vrea o argumentare stiintifica din literatura de specialitate care confirma sau infirma unele idei exprimate ! :idea:

Nu sunt aplecat mai deloc pe latura stiintifica, dar cand vad un filmulet, mai verific daca se debiteaza prostii pe acolo :)
Pe de alta parte un conflict de idei nu se poate transa prin retorica de genul, crede-ma, ca e asa cum zic eu...
Acolo, in textul atasat, nu sunt experimente nucleare, stiintifice, ci observatii concrete, comparative prin care se trag anumite concluzii.

Polemica... departe de mine. E un forum unde se exprima pareri. Argumente, experiente cateodata contradictorii, insa din moment ce interactionam multi, se coopteaza un enorm volum de informatii, si fiind interactiv concluziile finale tind sa fie si cele corecte. (de cele mai multe ori:)

Respecte
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 18 Feb 2019, 20:35

e bine ca suntem deacord cu lucrarile pe luna marie ...putem dezbate pana la 1 aprile.....

daca aveti ceva literatura interesanta ma anuntati (pe subiect)
yuonyuon

Mesajde vicpo » 18 Feb 2019, 20:42

yuonyuon scrie:Ma intreb daca ati inteles ceva din ce incerc sa explic ?

incercati sa stati on-topic "Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salcam"

explicanice dumneavoastra cum faceti ca sa tragem o linie ....altfel vorbim vorbe

eu am explicat si vreo doi cred ca au inteles(cred ca si Paul)

am urmarit explicatiile , nu pot vorbi despre ce nu am facut ,nu contest experienta ta.Expun metoda si rezultatele din anul precedent 2018.Stupi iarnati pe 8 rame me(estimat la aprx 18oooindivizi)am estimat ca salcimul 1 va inflorii in jur de 5 mai.am zcazut nr de zile pina albina ajunge cuklegatoare 20 +inca 7 -8 zile pina eclozeaza deci aprx 28 de zile .5 MAI DATA ESTIMATA - 28 zile =7 aprilie In jurul acestei date am urmarit sa am in stupii de productie 6 -7 rame de capacit prin adaugarea de puiet capacit de la familiile ramase in urma cu dezvoltarea .In asta a constat pregatirea. deplasat la s 1 la 3 mai ,am stat 4 zile spor 23 kg (7,8 maxim in ziua a 2).mutat la s2 adaugat inca un cat prima zi 5.5 a 2zi 7 apoi 3 si inca 3 (din cauza blocajului)la s 3 am mai scos ceva rame plina adaugat goale dar nu am reusit debloca asa ca in 6 zile au fost 21 kg . total 62,2 .Cu inca un cat probabil era mult mai bine.DIN 62kg am extras 47
vicpo

Mesajde vicpo » 18 Feb 2019, 20:46

am vorbit de familia martor care a fost pe cintar ,dar media la extractie a fost acolo la 44 -45 kg
vicpo

Mesajde yuonyuon » 18 Feb 2019, 20:48

vicpo scrie:Cu inca un cat probabil era mult mai bine.DIN 62kg am extras 47

daca mai aveai caturi scoteai 60 , miere marfa
ai facut roi inainte de salcam??
yuonyuon

Mesajde Balian » 18 Feb 2019, 20:59

Domnilor! Acest topic s-a deschis ieri la 11.30. A ajuns la pagina 5. Citind atent, atât
s-a putut învăța despre apicultură cât din septembrie încoace pe întreg forum.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 18 Feb 2019, 20:59

Domnilor! Acest topic s-a deschis ieri la 11.30. A ajuns la pagina 5. Citind atent, atât
s-a putut învăța despre apicultură cât din septembrie încoace pe întreg forum.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 18 Feb 2019, 21:00

Mă scuzați n-a fost intenționat. :(
Balian

Mesajde vicpo » 18 Feb 2019, 21:00

nu fac roiuri inainte de salcam ,obiectivul e salcimul apoi roiurile .de fapt salcamul e singurul pastoral pe urma am fineata si uneori mana
vicpo

Mesajde kovacslg » 18 Feb 2019, 21:29

yuonyuon scrie:e bine ca suntem deacord cu lucrarile pe luna marie ...putem dezbate pana la 1 aprile.....

daca aveti ceva literatura interesanta ma anuntati (pe subiect)

Noi aici suntem PARTENERI si nu adversari.
Chiar daca uneori exista idei contrare, eu caut intodeauna lucruri de apreciat, lucruri de aplicat.

Concomitent nu putem doar sa luam, trebuie sa si dam informatii. Eu asta am incercat in postarile anterioare.
Nimic altceva.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 18 Feb 2019, 22:48

dai inainte cu informatii . numa nu le da pe toate odata......
yuonyuon

Mesajde paul » 19 Feb 2019, 20:16

Ceilalti colegi, voi cum pregatiti familiile pentru salcam ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 19 Feb 2019, 20:25

paul scrie:Ceilalti colegi, voi cum pregatiti familiile pentru salcam ?

Dupa ce se incalzeste un tratament antivarroa, 1-2 rame descapacite dupa diafragma si posibil o doza de sirop, apoi astept salcamul.
Pana atunci pregatesc rame si foite.
jonny_it

Mesajde luci » 19 Feb 2019, 20:58

paul scrie:Ceilalti colegi, voi cum pregatiti familiile pentru salcam ?

Anu asta e posibil sa nu prea fie nevoie sa pregatim familiile pentru salcam.(sa nu uitam de seceta din septembrie pe de o parte iar pe de alta parte prognoza pentru mai e cam la fel de putin promitatoare).
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR