Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde Balian » 19 Feb 2019, 21:15

Cine s-ar fi gândit că după un început catastrofal de primăvară
anul 2018 va fi unul dintre cei mai buni ani apicol.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Feb 2019, 21:20

Sa mi inchei si eu "povestea" .

Lucrarile de "infranare" se fac dupa ce a ecluzionat albina care va fi culegatoare la salcam , adica se socotesc 3 saptamani inainte de la data infloririi

In legatura cu dezvoltarea ascendenta pana la data de 15 aprilie , trebuie asigurat spatiu pentru pontat, adica sa nu fie rame pline cu miere capacita si sa te astepti ca prin miracol mierea aia sa dispara si apara puiet , total gresit ......multi am auzit ca mierea se transforma in puiet , ......asa e , ...dar dupa Paste.
si a doua problema blocajele cu polen (eu am mare problema la salcie /amorfa).....colectoare sau rame inchise la margine....
Fişiere ataşate
x2.jpg
x.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 19 Feb 2019, 21:21

Balian scrie:Cine s-ar fi gândit că după un început catastrofal de primăvară
anul 2018 va fi unul dintre cei mai buni ani apicol.
mereu au fost ani bun .... numa noi nu am fost pregatiti....
yuonyuon

Mesajde paul » 19 Feb 2019, 22:16

yuonyuon scrie:Sa mi inchei si eu "povestea" .

Yuoane, stai usurel, nu poti incheia povestea asa ... abrupt. :)
Ti-am zis ca am disponibilitate maxima sa fac o proba cu trei familii dupa metoda ta, doar ca ... nu am inteles prea bine graficul asta, stii eu fac parte din categoria alora despre care spunea peterneamt ;) .
Spui de pilda ca la 1 aprilie faci egalizari de puiet. Adica, ii egalizezi la cate rame ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 19 Feb 2019, 22:17

jonny_it scrie:
paul scrie:Ceilalti colegi, voi cum pregatiti familiile pentru salcam ?

Dupa ce se incalzeste un tratament antivarroa, 1-2 rame descapacite dupa diafragma si posibil o doza de sirop, apoi astept salcamul.
Pana atunci pregatesc rame si foite.

Doza de cat e ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 19 Feb 2019, 22:33

paul scrie:Doza de cat e ?

2,5 litri de obicei

Doze mai mici dau doar pentru stimulare. Dar am cam renuntat in ultimul timp la stimularea cu sirop(nu este timp) si se pare ca albinele mele stiu sa aduca miere si fara sa le invat eu folosind sirop. :D
jonny_it

Mesajde paul » 19 Feb 2019, 22:36

jonny_it scrie:
paul scrie:Doza de cat e ?

2,5 litri de obicei

Doze mai mici dau doar pentru stimulare. Dar am cam renuntat in ultimul timp la stimularea cu sirop(nu este timp) si se pare ca albinele mele stiu sa aduca miere si fara sa le invat eu folosind sirop. :D

Inteleg !
Tu te pregatesti pentru salcamul de la munte care infloreste la 15 iunie ! ;)
La cate vetre ai si mai ales la distantele la care le ai, mai ai timp sa le dai doze (mai multe) mici pentru stimulare ?
paul

Mesajde yuonyuon » 19 Feb 2019, 22:56

paul scrie:
yuonyuon scrie:Sa mi inchei si eu "povestea" .

Yuoane, stai usurel, nu poti incheia povestea asa ... abrupt. :)
Ti-am zis ca am disponibilitate maxima sa fac o proba cu trei familii dupa metoda ta, doar ca ... nu am inteles prea bine graficul asta, stii eu fac parte din categoria alora despre care spunea peterneamt ;) .
Spui de pilda ca la 1 aprilie faci egalizari de puiet. Adica, ii egalizezi la cate rame ?
ma refeream ca am terminat cu tabelele.... deacum putem analiza/critica/comenta etc.

pai... cu egalizarile de puiet.....alegi ce merita sa mearga la salcam si faci o medie /o uniformizare , nu ai vrea ca la 1 mai unu sa fie prea puternic iar altu prea slab....nu?

Daca egalizezi puietul la 1 aprilie (sa zicem ca ai 4 rame la toti lafel) atunci la 1Mai vei avea toti stupii egali ca albina(aproximatix)

Sa te uiti lada inainte cu 4-5 saptamani de la inflorirea salcamului sa vezi cat puiet capacit este ..vei sti cu ce culegatoare ataci copacii de salcam.... :D
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Feb 2019, 08:27

yuonyuon scrie:.....ma refeream ca am terminat cu tabelele.... deacum putem analiza/critica/comenta etc.

Yuonyuon! Mult am studiat tabelul. Vă dau trei interpretări din tabel să-mi spuneți dacă am înțeles bine.
Pe verticala tabelului sunt puse denumirile respectiv numărul de rame de albină sau puiet la un moment dat.
Pe orizontală datele calendaristice în săptămâni.Citirea se face pe vereticală de sus în jos.
Unitate de măsură este rama Dadant 1/1.
Citire I. (a doua săptămână din martie)
Temperatura medie prognozată de noapte -2 grade, 2 rame de puiet, numărul de rame ocupate cu albine 6
din care 2 albină tânără eclozionată în primăvară, 4 rame albine din toamnă. 2 rame albine de toamnă deja moartă.
Prima intervenție de primăvară. 2 rame de albină care nu va crește puiet.
(jos în domeniul conturat volumul albinei de toamnă în rame)
Citire II. (a treia săptămână din aprilie)
Temp. +4 grade, 8 rame puiet, luat o ramă de puiet și pus FA, 16 rame ocupate cu albină din care 6 albină tânără, 4 doică,
2 de stup care nu îngrijește puiet pregătit pentru cules, 4 rame culegătoare
(jos schimbare de generație 100% efectuat)
Citire III. (a doua săptămână din mai)
Temp. 10 grade, 8 rame puiet, luat ramă cu puiet pus FA, 20 rame ocupate cu albină din care 6 tânără, 4 doică,
4 de stup (nu 6 cum este scris!), 6 culegătoare. 4 rame de albină care nu va crește puiet
(jos domeniul cu culoare deschisă remele de albine interioare în stup, domeniul verde numărul rame de albine apte pentru cules)
Dacă am înțeles bine? :?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Feb 2019, 10:22

Da ai inteles bine....si da acolo e 4 in loc de 6 (am gresit) , tine cont ca se mai adauga si albine care nu cresc puiet , alea nu mor la 35 de zile.....

Deci nu luati MOT-A-MOT ...doar ca idee/reper..cam peste tot in apicultura moderna , se iau rame cu puiet in perioada de ascensiune....(cel putin odata, sau se face roi)
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Feb 2019, 11:07

yuonyuon scrie:Da ai inteles bine....si da acolo e 4 in loc de 6 (am gresit) , tine cont ca se mai adauga si albine care nu cresc puiet , alea nu mor la 35 de zile.....

Deci nu luati MOT-A-MOT ...doar ca idee/reper..cam peste tot in apicultura moderna , se iau rame cu puiet in perioada de ascensiune....(cel putin odata, sau se face roi)

Bineințeles factorii care pot influența dezvoltarea sunt așa de multipli încât cu toate intervențiile nu vom reuși să scoatem familii f. apropiate în putere.
Tabelul oricum este de folos și se poate reține și vizual după el ideea lucrărilor de intreținere. Este valabil și pentru perioada de după salcâm și dacă
puțin atenuat și de importanță scăzută fiind perioada de roire trecută.
Balian

Mesajde jonny_it » 20 Feb 2019, 15:36

paul scrie:Inteleg !
Tu te pregatesti pentru salcamul de la munte care infloreste la 15 iunie ! ;)
La cate vetre ai si mai ales la distantele la care le ai, mai ai timp sa le dai doze (mai multe) mici pentru stimulare ?

De obicei la 1-5 iunie infloreste, mici diferente de la an la an.
Legat de stimulare sa stii ca nu am timp sa le dau doze mici, dadeam uneori cand aveam mai putini.
Daca albinele sunt sanatoase si au regine tinere se stimuleaza singure cu ce aduc. Importante sunt rezervele de miere din cuib.
Un roi iesit pe 3-4 rame cu albine la 1 iunie trebuie sa aiba cele 12 rame de cuib si un cat de 1/2 pline cu albine.
Pe vatra din Vaslui este mai problematic, acolo salcamul infloreste repede si este culesul principal. Acolo incerc sa mentin tot timpul doar familii peste medie.
Foarte curand o sa fie toate la munte, dar pe 4-5 vetre diferite.
jonny_it

Mesajde paul » 20 Feb 2019, 20:31

jonny_it scrie:Un roi iesit pe 3-4 rame cu albine la 1 iunie trebuie sa aiba cele 12 rame de cuib si un cat de 1/2 pline cu albine.

Trebuie asta pe care il folosesti tu este tare interpretabil. Si daca lucrurile nu evolueaza ... cum trebuie ( vreme rece, ploi interminabile, vanturi care iti injumatatesc albina care zboara) ce masuri iei ?
Mie mi se pare SF ce spui tu pe aici ... roi pe 3-4 rame ( sa stii ca-i mare diferenta intre un roi strans cum trebuie pe 4 rame si un roi pe 3), 2 rame decapacite, 2,5 l sirop si asta parca n-ar fi asa obligatoriu ( posibil), turte nu dai ( pe ici pe colo cate o bucatica) si la 1 iunie sa aiba 18 rame cu albina !!! ;)
Poate or fi altfel decat am vazut eu, albinele astea a lui Keld ! ;)
Parca mergea vorba prin sat ca langa o stupina cu BK trebuie sa parchezi cisterna cu sirop, sau nu-i adevarat, o fi doar folclor ? :)
paul

Mesajde kovacslg » 20 Feb 2019, 20:42

Totusi 18 rame in 1 iunie e mai fezabil decat 20 de rame in ultima saptamana din Aprilie, cum se prezinta in graficelesau tabelele anterioare.
kovacslg

Mesajde Balian » 20 Feb 2019, 20:49

kovacslg scrie:Totusi 18 rame in 1 iunie e mai fezabil decat 20 de rame in ultima saptamana din Aprilie, cum se prezinta in graficelesau tabelele anterioare.

20 de rame la sfârșitul lui mai!! Conform tabel. Care merge lejer.
Balian

Mesajde Balian » 20 Feb 2019, 20:51

Dar depinde despre care tabel vorbim. Că sunt două.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR