Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde jonny_it » 19 Feb 2019, 00:34

mausica scrie:Eheee la asta micu roieste si avioanele(daca vrea). Ii place maxim sa inoate prin stup :lol:

Lasa ca este bine, roii il mentin in forma, nu se ingrasa :D
jonny_it

Mesajde mausica » 19 Feb 2019, 10:40

Vrei sa ajunga sfargaci ?
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde codrean.iulian » 20 Feb 2019, 20:32

Chiar dacă colegul Cristi zice că nu e nevoie de turta proteica eu tot am pus câte 300g făcută de mine să mai păstreze corpul gras ;)
Fişiere ataşate
Resize Image_1550683788176.jpg
Resize Image_1550683753277.jpg
codrean.iulian

Mesajde cristi_vidican » 20 Feb 2019, 20:36

codrean.iulian scrie:Chiar dacă colegul Cristi zice că nu e nevoie de turta proteica

Nu zic că nu funcționează, dar ar fi interesant să faci o comparație cu un lot la care nu ai dat. Ca să vezi mai exact în cazul tău.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde codrean.iulian » 21 Feb 2019, 10:09

Nu zic că nu funcționează, dar ar fi interesant să faci o comparație cu un lot la care nu ai dat. Ca să vezi mai exact în cazul tău.[/quote]
O să încerc anul viitor o să am mai multi mer si o sa încerc să fie de puteri egale
codrean.iulian

Mesajde cristi_vidican » 21 Feb 2019, 10:48

Ce am observat eu de-a lungul anilor. Pe stilul meu, pe zona mea.
În iarnă intru cu aporx 6 intervale de albină. Stupii lăsați nestrânși. Sigur, i-aș putea strânge pe 5 rame, de să le sară ochii. :lol:
Regine de max 2 sezoane active.
Primăvara vine în fiecare an. Fie că începe la 1 martie, fie că începe la 1 aprilie, rezultatele la rapiță sunt cam aceleași.
Diferența e că dacă începe de 1 martie, atunci există riscul roirii.
Cândva mă felicitam că aveam familii tari. Familiile tari la începutul primăverii, îți pot da bătăi de cap la rapiță. Acolo e ceva de lucru ca să-l ții în frâu.
În cazuri ideale, nu sunt probleme. Dar, dacă vine o vreme nepotrivită, în 3 zile scapi toată stupina în botci. Și atunci să te ții bine.

De aceea mi-am format un stil care să conducă stupul frumos prin culesurile de rapiță și salcâm în care să culeg bine cu ei și să nu-mi fac probleme de botci.

De aceea eu nu stimulez primăvara cu turte sau altceva. Miere încă mai au destulă în cuib. Așa că, la rapiță, mai scot 1-2 rame cu miere din toamnă ca să le fac loc. :lol:
Nu spun că cei care fac, fac rău. Mai ales unde încărcătura de stupi e mare, trebuie compensare. Sau unde polenul vine mai greu. Sau e mai puțin. Sau familiile sunt mai slabe.
cristi_vidican

Mesajde irina » 22 Feb 2019, 21:49

Ca tot ati laudat MER-ul, m-ati facut curioasa.Asa ca am sacrificat patru caturi de 1/2 si am si eu doi MER. Sunt frumosi, ca am ales caturi noi. O sa le fac o poza. :lol:
Unul e doar pe rame de 1/2, l-am scuturat la inceputul lunii cand nu avea puiet.Cu celalalt am intarziat, asa ca are si 2 rame Dadant.Intentionam sa fac patru, dar acum au deja puiet.
irina

Mesajde codrean.iulian » 22 Feb 2019, 22:22

irina scrie:Ca tot ati laudat MER-ul, m-ati facut curioasa.Asa ca am sacrificat patru caturi de 1/2 si am si eu doi MER. Sunt frumosi, ca am ales caturi noi. O sa le fac o poza. :lol:
Unul e doar pe rame de 1/2, l-am scuturat la inceputul lunii cand nu avea puiet.Cu celalalt am intarziat, asa ca are si 2 rame Dadant.Intentionam sa fac patru, dar acum au deja puiet.

Bine ați venit în rândul celor ce păstoresc acest model. Sa ne țineți la curent cu evoluția lor ;)
codrean.iulian

Mesajde Bambucha » 22 Feb 2019, 22:51

Felicitari celor ce au decis sa treaca pe rama MER!
Personal ma simt bine, minunat pe acest tip de rama, daca ar fi sa reiau apicultura in alta parte, departe, as merge exact pe acelasi tipar.
Nu regret nimic.

Succes!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde dant » 22 Feb 2019, 23:32

Este în mare măsură și meritul celor ce a-ți promovat acest sistem de stup, atunci când vorbim de extinderea lui în mai multe zone din țară. Și eu sunt foarte încântat de acest sistem, de fapt m-a făcut să reintru în "joc",deși acum sunt doar la "șoimii patriei". Deci :Călin, Cristi Vidican, Balian, pentru că sunteți primii ce mi-ați venit în minte, vă rog să nu ne cruțați cu informațiile și sfaturile despre MER - i.
Respect.
dant

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Feb 2019, 04:41

Nu toata lumea iubeste MER-ul! Cunosc persoane care au incercat si nu le place !
Marea problema a MER-ului este ca se vand greu , familii sau roiuri !
Asa ca ...fiecare cum crede !

:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 23 Feb 2019, 09:13

Din ce observ eu, MER-ul a crescut ca nr în țară în ultimii ani, așa că e bine.
Dacă am virusat pe cineva, mă simt folositor. :lol:
Și eu am fost virusat de alte persoane de pe forum. Să nu-i uităm pe Kiloz și pe Adi Hodiș care au MER de mai mult timp.

Eu am ajuns pe MER datorită unor lucruri ciudate.
1. Când încă forumul cel vechi nu era, studiam acest model de stup. Era un apicultor pe nume Răzvan Constantin pe lista de discuții, care a prezentat stupul Farrar. Un fel de MER cu rama mai mare. Și, pentru că eram la început, doream să mă extind pe ceva care să-mi permită mie să-mi fac stupii. Și cum un corp de 1/2 era mai mic decât un cuib, am zis că e stupul perfect pt mine. :D
Fără să știu ce mă va aștepta, am început să fac funduri, corpuri aveam cât de cât. Și le făceam cu pendularul :lol:

2. Primul MER l-am obținut într-o iarnă. Ca Irina :lol:
În toamnă, din lene, nu am mai luat etajele de pe niște stupi. Erau pline cu miere. Un stup mai slăbuț, a iernat în etaj, unde a făcut puiet. Am luat etajul, am mai pus altul sub, fundul făcut cu pendularul și capac. Și iată primul meu MER. Din care am făcut apoi altul, apoi i-am dublat, apoi am vândut mare parte din stupii cu rama de 1/1 și acum mai am 1 stup cu rama de 1/1 al unui prieten, care, cu prima ocazie îl trec și pe el pe MER.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 23 Feb 2019, 09:15

irina scrie:Ca tot ati laudat MER-ul, m-ati facut curioasa.Asa ca am sacrificat patru caturi de 1/2 si am si eu doi MER. Sunt frumosi, ca am ales caturi noi. O sa le fac o poza. :lol:

Bun venit în club! :D
Avantajul deplin al MER-ului e când ai toată stupina pe MER.
Până atunci, poate fi un mic dezavantaj pt că lucrezi cu mai multe tipuri de ramă și sisteme de lucru.
cristi_vidican

Mesajde codrean.iulian » 23 Feb 2019, 10:03

cristi_vidican scrie:Avantajul deplin al MER-ului e când ai toată stupina pe MER.
Până atunci, poate fi un mic dezavantaj pt că lucrezi cu mai multe tipuri de ramă și sisteme de lucru.

Nici așa nu e un dezavantaj, noi oricum avem caturi de jumătate la dadantii.
codrean.iulian

Mesajde irina » 23 Feb 2019, 10:11

Multumesc tuturor pentru primire si incurajari! ;)
Multi ani frumosi si sanatosi , Cristi! Vad ca azi e zi de sarbatoare ;).

Am hotarat sa incerc MER doar pentru a-mi simplifica munca. Nr. familiilor a crescut si timpul parca se comprima.Vedem ce-o iesi.Am multe nelamuriri, evident. Mi-am propus sa ajung sa vad o stupina pe MER.....n-am reusit inca.Nu renunt!
Am Dadant 10 R cuib, caturi de 3/4, 1/2 si 1/2 redus.....lucrez cu diferite tipuri de rama, n-ar fi o noutate :lol:
Stupii sunt cu fund plin, fix. Doar cativa au fund detasabil, dar tot plin. Pe astia as vrea sa-i convertesc momentan.
Asa ca prima intrebare ar fi legata de fundul stupului. De inaltimea acestuia, de avantajul pivnitei si al plasei de sarma. Vatra o am intr-o zona de deal, acces greu la incarcatul/descarcatul stupilor, asa ca orice cm in plus la inaltimea stupului poate transforma aceasta activitate ( de incarcat/descarcat) intr-un sport extrem.In ceea ce priveste plasa de sarma......nu sunt chiar fan.
irina

Mesajde Balian » 23 Feb 2019, 10:32

cristi_vidican scrie:....Și eu am fost virusat de alte persoane de pe forum. Să nu-i uităm pe Kiloz și pe Adi Hodiș care au MER de mai mult timp....

Și eu am fost inițiat în acest sistem de cei doi domni. Kiloz mi-a fost mentor la cursul de apicultură, de la Adi Hodiș am preluat multe de pe acest topic, și bineînțeles domnul Vidican cu care țin legătură permanent. :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR