yuonyuon scrie:Frigu de aseara ia prins numa bine pe cei carte nu strang cuiburile....de la +10 la -8 in 24 de ore. am vazut la unii 3 rame de puiet si albina acoperitoare pe 3-4 . ce ziceti puietul de pe margine va avea 35 de grade ?? macar 25.......
Sa pierzi o rama de albina(viitoare) e ceva....de luat in seama.
Albina pierduta nu se vede in lada si nici nu scrie nicaieri
parerea mea e ca trebuie stransi din noiembrie cat se poate de tare......dupaia se organizeaza singur...
Sa întâmplat ca un vânt puternic să ia capacul și podișorul de pe un stup . Când am vizitat stupina toți stupii erau cu zăpadă pe capace iar cel fără capac, cu zăpadă pe rame și nu l-am văzut.... . Pe la sfârșitul lui februarie mi-am dat seama că acel stup a stat descoperit, și la temperaturi mai scăzute de - 10 grade ....,mai bine de o lună și a supraviețuit, cu pierderi mari, dar a supraviețuit ! Albinele iernează de milioane de ani fără să le strângă nimeni cuiburile....! Canadienii ,sau alții, ce iernează stupii afară, în preajma cercului polar cu o magazie (cat plin cu miere ) pe stupi ....sânt exemple de luat în seamă . Cine vrea apicultură trebuie să înțeleagă că abundența florală din aprilie și mai, trebuie valorificată pentru producție și nu pentru dezvoltarea roiurilor ce trebuie băgate la iernat strânse pentru a nu rămâne albină pe mărginașe care să moară de frig când tempe....... Mulți iernează familii mai slabe decât roii canadienilor și vor producții....și la ei salcâmul nu secretă bine niciodată, iar rasele selecționate pentru producția de miere, sunt albine de carne......!