Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde peterneamt » 23 Feb 2019, 14:33

yuonyuon scrie:Frigu de aseara ia prins numa bine pe cei carte nu strang cuiburile....de la +10 la -8 in 24 de ore. am vazut la unii 3 rame de puiet si albina acoperitoare pe 3-4 . ce ziceti puietul de pe margine va avea 35 de grade ?? macar 25.......

Sa pierzi o rama de albina(viitoare) e ceva....de luat in seama.
Albina pierduta nu se vede in lada si nici nu scrie nicaieri

parerea mea e ca trebuie stransi din noiembrie cat se poate de tare......dupaia se organizeaza singur...

Sa întâmplat ca un vânt puternic să ia capacul și podișorul de pe un stup . Când am vizitat stupina toți stupii erau cu zăpadă pe capace iar cel fără capac, cu zăpadă pe rame și nu l-am văzut.... . Pe la sfârșitul lui februarie mi-am dat seama că acel stup a stat descoperit, și la temperaturi mai scăzute de - 10 grade ....,mai bine de o lună și a supraviețuit, cu pierderi mari, dar a supraviețuit ! Albinele iernează de milioane de ani fără să le strângă nimeni cuiburile....! Canadienii ,sau alții, ce iernează stupii afară, în preajma cercului polar cu o magazie (cat plin cu miere ) pe stupi ....sânt exemple de luat în seamă . Cine vrea apicultură trebuie să înțeleagă că abundența florală din aprilie și mai, trebuie valorificată pentru producție și nu pentru dezvoltarea roiurilor ce trebuie băgate la iernat strânse pentru a nu rămâne albină pe mărginașe care să moară de frig când tempe....... Mulți iernează familii mai slabe decât roii canadienilor și vor producții....și la ei salcâmul nu secretă bine niciodată, iar rasele selecționate pentru producția de miere, sunt albine de carne......!
peterneamt

Mesajde Balian » 23 Feb 2019, 15:14

luci scrie:.....Unii (stupari) invata din greselile propri; altii din ale altora.

Cam aşa credem că facem toți. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde peterneamt » 23 Feb 2019, 15:19

Toți învățăm . Nu cu sistemul asta se fac producții...... !

ci așa : https://www.youtube.com/watch?v=ZpdbhQb ... qvAaYCYl5U
peterneamt

Mesajde Balian » 23 Feb 2019, 15:31

Ląsați omul, are destul pe cap cu proiectul. :shock:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Feb 2019, 15:36

Canadieni ierneaza 4 unu langa altu si cu zece cojoace , cojoacele se dau jos cand deja a iesit albina de vara la greu..... in romania se ierneaza in scandura de 2cm.16 kg de miere

in natura ierneaza in padure in scorbura de 30 grosime.....si miere 100% ...marginea ghemului sa fie miere capacita .... nu cumva se aseamana cu modelul canadian??

cei care nu strang cuiburile . desii au albina destula , ajung la salcam cu un cat 1/2 maxim 2 caturi ...asa de multe pierderi de puiet sunt ca in 2 luni familia debia isi dubleaza volumul....fenomenu stiintific se numeste " nu da familia inainte" :roll:
yuonyuon

Mesajde peterneamt » 23 Feb 2019, 16:07

Pregătirea pentru iarnă

Ai citit corect titlul. Vom vorbi despre pregătirea pentru iarnă în iulie. De ce? Pentru că ceea ce se întâmplă în interiorul stupului stabilește acum stadiul pentru sănătatea coloniei pe măsură ce intră în iarnă în câteva luni.

Apicultura in climatele nordice
Publicat pe 25 oct. 2017
Acesta este un videoclip de însoțire pentru apicultura din nordul climatului manual. Nu este conceput ca un video didactic independent. Manualul este disponibil la z.umn.edu/beemanual

peterneamt

Mesajde peterneamt » 23 Feb 2019, 16:20

peterneamt

Mesajde Balian » 23 Feb 2019, 16:42

yuonyuon scrie:Canadieni ierneaza 4 unu langa altu si cu zece cojoace , cojoacele se dau jos cand deja a iesit albina de vara la greu..... in romania se ierneaza in scandura de 2cm.16 kg de miere

in natura ierneaza in padure in scorbura de 30 grosime.....si miere 100% ...marginea ghemului sa fie miere capacita .... nu cumva se aseamana cu modelul canadian??

cei care nu strang cuiburile . desii au albina destula , ajung la salcam cu un cat 1/2 maxim 2 caturi ...asa de multe pierderi de puiet sunt ca in 2 luni familia debia isi dubleaza volumul....fenomenu stiintihfic se numeste " nu da familia inainte" :roll:

Vedeți încerc şi eu să le iernez cãte 4 şi în cojoc. Mie încă nu iese numai să am populate bine.

Aceea 100% miere dacă e de mană sau iulişca, primăvara mare surpriză poate crea.

La salcãm dacă merge bine deja sunt după 2-3 caturi de rapiță, şi populație vă voi arăta.....
Balian

Mesajde daffid mihailov » 23 Feb 2019, 17:31

Sistemul chinezului poate e pt stimulare. Am vazut si innromania.

Lucreaza fain, strans pe doua rame si miere dupa diafragma. Poate fac si ei miere buna dar pe parcurs se dilueaza. :) ca turta aia proteica costa.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde peterneamt » 23 Feb 2019, 19:02

Începând din vară faci tot posibilul să ai familii puternice la iernat ! Evident nu toate familiile vor avea dezvoltarea dorită și atunci în octombrie unificăm și aducem stupii la numărul de rame ocupate de albină cu care dorim să iernăm....!
Nu e nici practic nici economic să iernezi două familii pe 4 rame de albină când poți ierna una pe 8 ! Alt fel va ierna albina, alta va fi uzura ei și alt fel va crește puietul pe timpul iernii , altul va fi consumul de miere /kg de albină și ALTFEL VA VALORIFICA CULESURILE TIMPURII......;)
peterneamt

Mesajde yuonyuon » 23 Feb 2019, 19:27

Balian scrie:
Vedeți încerc şi eu să le iernez cãte 4 şi în cojoc. Mie încă nu iese numai să am populate bine.

Aceea 100% miere dacă e de mană sau iulişca, primăvara mare surpriză poate crea.

La salcãm dacă merge bine deja sunt după 2-3 caturi de rapiță, şi populație vă voi arăta.....

Asteptam poze.... 8-)
yuonyuon

Mesajde Balian » 24 Feb 2019, 09:18

yuonyuon scrie:Asteptam poze.... 8-)

Să storc înainte de salcâm nu în fiecare an reușesc.
Ex. în 2015 am putut stoarce 1 corp (nu chiar plin) polifloră de primăvară de pe pomi fructiferi, după care două ture pe rapiță.
Așa arăta deasupra corpului 4 înainte de a doua stoarcere. Mai cerea un corp dacă nu mergeam la salcâm. La începutul lui mai.(se vede stadiul grâului din față)
Să vedem anul acesta. :?
Fişiere ataşate
1024x768_bestfit (10).jpg
Balian

Mesajde daffid mihailov » 24 Feb 2019, 13:23

Frumos. Felicitari. Ce parere aveti despre izolarea reginelor. Am vazut ca e la moda. Asa se pregateete oare pt marele cules de salcam?
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Balian » 24 Feb 2019, 13:42

daffid mihailov scrie:Frumos. Felicitari. Ce parere aveti despre izolarea reginelor. Am vazut ca e la moda. Asa se pregateete oare pt marele cules de salcam?

Mulțumesc.
Se poate obține producție sporită cu izolarea mătcii. Am înceecat un fel de izolare când am avut orizontale. Cu MER n-am făcut dar ar merge şi cu acest sistem.
Cu f. mare precauție trebuie procedat. Rezultatul este f. dependent de vremea pe perioada respectivă.
Cu un val lung de vreme nefavorabilă, eşec total.
Altfel nu-i o metodă nouă. Demult se practică.
Balian

Mesajde daffid mihailov » 24 Feb 2019, 16:07

Ma gandesc la dezavantaje. Ca un avantaj mare ar fi un tratament eficient la sfarsit contra varoa.
daffid mihailov

Mesajde Balian » 24 Feb 2019, 16:28

daffid mihailov scrie:Ma gandesc la dezavantaje. Ca un avantaj mare ar fi un tratament eficient la sfarsit contra varoa.

Să nu ne înșelăm. Dacă condițiile vor fi favorabile la sfârșitul ciclului de restrângere
vom avea puiet aproape în fiecare ramă înclusiv în aia cu păstură, că va fi comsumată.
Deci la tratamente contra varroua nu ne ajută prea mult.
Ca dezavantaj, dacă vremea în această perioadă este închisă și rece fără cules, acele
foițe nu vor fi clădite și apariția botcilor este aproape generalizată la toată familiile.
O prognoză meteo cât-decât veritabilă este de mare folos.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR