yuonyuon scrie:kovacslg scrie:Foarte buna remarca cu rezervele obligatorii mai mari daca familia e stransa pe putine rame.
Obligatoriu peste 60%-70%.
Altfel risc mare de epuizare hrana pe ramele din mijloc.
Tocmai si din acest motiv las mai lejer la intrare in iarna si strang inca odata la iesire.
Familia in martie va fi stransa pe aceeasi nr de rame, insa acestea vor contine mai multa miere, comparativ daca familia ar fi iernat numai pe acestea.
Una doua rame merg dupa diafragma.
un apicultor destept nu face restrangere in martie (pentru ca nu e necesar) si nici nu pune rama dupa diafragma
, ca sa nu mai zic de turte
Am inteles.
Faptul ca nu resrtrangeti asta nu inseamna ca nu e necesar sau util unde situatia o reclama. Obligatoriu, daca la final de sezon le lasi mai lejer.
Faptul ca nu puneti o rama cu miere dupa diafragma pt stimulare, nu inseamna ca nu e indicat.
Faptul ca sustineti ca in martie turta proteica e inutila, situatia e exact invers.
Faptul ca sustineti in repetate ocazii ca desteptii procedeaza ca dvs, cine are alta opinie imediat e exclus din clubul desteptilor e exagerat, sa ma exprim elegant.
Dvs slabiti familiile bune de doua ori inainte de salcam, ca sa nu roiasca, propuneti niste aberatii, fara explicatii clare, sustineti ca o albina fara sa creasca puiet traieste cu lunile in sezonul de cules.
Eu cred ca majoritatea apicultorilor cu ceva experienta si efective notabile, procedeaza exact invers, decat propuneti dvs.
Sa nu mai amintesc de stilul agresiv si sustineri incapatanate fara argumente, la nesfarsit.