eu am stupii in sud si fac salcamul in nordvicpo scrie:Tocmai pt ca in sud salcamul e cu 10 zile mai devreme e nevoie de puiet cit mai timpuriu, si acest puiet nu poate fi crescut in decit in familii putermice de aprx 1, 8 -2 kg albina.Ma refer ca acel puiet sa poata fi viabil si folositor.
daffid mihailov scrie:Ce te mai lauzi Jonny. Pai tu esti boier. Asa as face si ei daca as avea salcam dupa 15 mai si nu as face pastorale, stupi beton si nestresati.bafta. Si tratamente mult mai putine so eficiente. Dar in sud e alta poveste...
Nici eu nu umbli si le las miere, dar la mine mai e si lenea
vicpo scrie:Tocmai pt ca in sud salcamul e cu 10 zile mai devreme e nevoie de puiet cit mai timpuriu, si acest puiet nu poate fi crescut in decit in familii putermice de aprx 1, 8 -2 kg albina.Ma refer ca acel puiet sa poata fi viabil si folositor.
La mine a inflorit salcia astazivicpo scrie:Pina acum nu am avut nici o zi cu peste 12grade .Sint in nordul judetului ultima localitate de la poalele fagarasului ,zapada pe capace nu e ca nu a nins zilele astea dar in stupina nu sa topit zapada din saptamina trecuta. Polen a adus ceva ,e foarte mult alun.
yuonyuon scrie:Totu depinde de cate rame intram pe iarna.....daca is 4 nu e bine daca is 7 e floare la ureche....
la 20 ian - puiet cat un capac de borcan
la 10 feb - puiet pe 2 rame cat palma
la 20 feb - deja pe 3 rame
1 martie - puiet pe 4 rame si capacite 3 (una ecluzionata)
la 15 martie trebuie extins...(sa vedem)
tin sa mentinez ca nu intervin cu absolut nimic(turte sirop etc) pana la 15 martie
pastura e plin si a inceput si polen sa aduca...deci e diferenta de clima fata de Barlad ...nu mare...
yuonyuon scrie:....din observatii...stupii slabi , cei cu matci tinere si cei care au exces de pastura ,incep ponta primii....sincer nu cred ca matca decide!!
ea poate incepe ponta dar in unele cazuri mai dureaza 2 saptamani pana cand albinele iau in crestere...
Balian scrie:yuonyuon scrie:....din observatii...stupii slabi , cei cu matci tinere si cei care au exces de pastura ,incep ponta primii....sincer nu cred ca matca decide!!
ea poate incepe ponta dar in unele cazuri mai dureaza 2 saptamani pana cand albinele iau in crestere...
Deci albinele decide să hrănească matca pentru a oua și nu-l iau în creștere ?
Ori matca ori albinele că temperatura nu poate lua decizii.
tiih scrie:Anumite albine,asa zisul "parlament" iau deciziile......Vezi Viata Albinelor de Maurice Maeterlink
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 50 vizitatori