Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde ignatov andrei » 02 Apr 2019, 17:56

yuonyuon scrie:
marco68 scrie:multumesc
nu ar fi greu de socotit ... cu toti stim ca puietul capacit va ecluziona peste 2 saptamani (15 zile) iar ca acea albina sa devina culegatoare inca 25 zile....la o aproximare corecta pentru inceputul culesului ....cam 35-40 de zile... desii culesul de desfasoare pe 2 saptamani

Puietul de albina eclozioneaza in a-13-a spre a-14-a zi si devine culegatoare dupa 21 de zile.
Te cam joci cu zilele ;) ...
La albina, o zi inseamna cat 2-3 ani la noi! :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 02 Apr 2019, 18:07

stefanbad scrie:Dupa restrangerile de la inceputul primaverii acum stupii sunt majoritatea pe 4-5 rame (Dadant) si au cam 1-2 rame de puiet capacit full si 2-3 rame de puiet capacit cam o fata (deja a eclozionat si in loc sunt oua sau puiet larvar).

Cuib strans:
- primavara, daca este albina pe fata exterioara a ramei, deja e prea strans (inghesuit);
- toamna, la intrarea in iarna, nu trebuie sa vezi ramele din cauza algomerarii de albina!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2019, 19:21

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:
marco68 scrie:multumesc
nu ar fi greu de socotit ... cu toti stim ca puietul capacit va ecluziona peste 2 saptamani (15 zile) iar ca acea albina sa devina culegatoare inca 25 zile....la o aproximare corecta pentru inceputul culesului ....cam 35-40 de zile... desii culesul de desfasoare pe 2 saptamani

Puietul de albina eclozioneaza in a-13-a spre a-14-a zi si devine culegatoare dupa 21 de zile.
Te cam joci cu zilele ;) ...
La albina, o zi inseamna cat 2-3 ani la noi! :lol:
e mai simplu de retinut din 5 in 5...e mai "popular" chiar daca nu e chiar adevarat..
nici salcamul nu infloreste la data fixa ....sau daca infloreste , nu garanteaza nimeni ca nu va debuta cu o saptamana de ploaie... cum si albinele se adapteaza dupa necesitati in stup....nu toate devin doici in a 6 zi sau culegatoare in a 21 .....e facuta o medie ... in unlele cazuri nu e nici pe aproape...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Apr 2019, 22:27

cornelioandanciu scrie:O mica observație as avea si eu, nu tot puietul capacit va ecloziona în aceeași zi, există un decalaj între puietul capacit astăzi si puietul gata de eclozionare.Deci problema este complicată, dacă vrem să determinăm exact câtă albina culegatoare vom avea la o anumita data.Asadar ,decât să se facă aceste calcule, mai bine să se stimuleze familiile de albine din timp, încât să avem familii extrem de puternice la cules, spațiu de depozitare si matca tânără, pt a nu roi.Astfel de calcule, părerea mea este ca pot duce la rezultate înșelătoare.
nu ati vazut ca toti care au stimulat au pus stupii pe chituci ....lafel ca si "canadienii" care nu strang stupiii...
acum ceva timp era trendul cu funduri AV ...vad ca s au lepadata ......incet incet se vor lamurii(auto-elimina) si acestea .....cu stimularile in luna martie....

pentru a crea senzatia de cules si activa familai de albine .. e de ajuns sa se descapaceasca ultima rama de la diafragma (nu dupa diafragma ,in martie) si mentine cuibul strans ...

inca o chestie , 2 stupi egali cu albina si matci egale.....daca unu dintre ei are spatiu mai mult (miere mai putina) se va dezvolta mai repede datorita spatilui de pontat....nu are legatura cu stimularile prea mult.....in cazul in care sunt blocati se adauga o rama goala la margine ...in 2 zile o sa o gasiti plina cu miere din cuib...
yuonyuon

Mesajde tiih » 02 Apr 2019, 23:58

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:Bibliografie:Revista Romana apicola nr 3 din martie 2019,de la sediile ACA,nu costa mai mult 6...7 lei.Plus alte informatii cel putin interesante,despre depopulari...de la adevarati stupari!

De aia zic io ca esti profesor...in citate! :lol:

Dl Ignatov,nu prea ma urmariti cu atentie.

N-am avut motiv!

"mici secrete"

Aici se vede cat esti de ramas pe linia mosnegilor din trecut.
"Secrete"...?!? Ma faci sa rad!

Dar cand vad ca uneori cineva "sare calul" intervin..fie el si dl IGNATOV!!!
Clar?

Arata-mi macar un loc unde eu am "sarit calul" in chestiuni apicole... si-mi cer scuze!

...................
Ai sarit calul acum cativa ani..3...4 cand era vorba de roiul pe 2 rame care crestea ca Fat Frumos din poveste....
Ai sarit calul cand postai tot acum 3...4 ani pe la ore tarzii,obosit de nesomn si diferite tarii ingurgitate...
tiih

Mesajde ignatov andrei » 03 Apr 2019, 08:23

tiih scrie:Ai sarit calul acum cativa ani..3...4 cand era vorba de roiul pe 2 rame care crestea ca Fat Frumos din poveste....
Ai sarit calul cand postai tot acum 3...4 ani pe la ore tarzii,obosit de nesomn si diferite tarii ingurgitate...

Nu mja pot abtine, dar cu aceasta postare dovedesti ca faceai si faci parte dintre boii grei ai stuparitului!
ignatov andrei

Mesajde stefanbad » 03 Apr 2019, 08:41

yuonyuon scrie:acum ceva timp era trendul cu funduri AV ...vad ca s au lepadata ......incet incet se vor lamurii(auto-elimina)

Eu am jumatate de stupi cu fundul plin, jumatate cu AV. Nu am observat o incetinire in dezvoltare a celor cu AV. Iernarea clopot mi se pare mai practica

yuonyuon scrie: .....cu stimularile in luna martie....
pentru a crea senzatia de cules si activa familai de albine .. e de ajuns sa se descapaceasca ultima rama de la diafragma (nu dupa diafragma ,in martie) si mentine cuibul strans ...

Acum, in aprilie, daca nu mai ai rame de descapacit, ca solutie de compromis nu e acceptata stimularea cu sirop?
stefanbad

Mesajde peterneamt » 03 Apr 2019, 08:54

:roll:
peterneamt

Mesajde tiih » 03 Apr 2019, 10:14

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:Ai sarit calul acum cativa ani..3...4 cand era vorba de roiul pe 2 rame care crestea ca Fat Frumos din poveste....

Nu mja pot abtine, dar cu aceasta postare dovedesti ca faceai si faci parte dintre boii grei ai stuparitului!

Ai mai avut conflicte acum ceva ani..si ti-am luat apararea... cand erai numit ,venetic..rusofon...impostor..arogant..turmentat.Nu cred ca ai uitat totul...chiar daca o part din pagini au fost sterse...
De aproape 10 zile ma ataci direct , cum ti-i stilul si asa cum ai procedat cu multi altii in trecut,de parca asa ai aparea si mai mare scula a stuparitului....Nici mortii nu au valoare...Hristea,Malaiu,Foti,Gica Romanescu
Exit cu comentariile la adresa postarilor mele incepand cu 03.04.2019.
tiih

Mesajde ignatov andrei » 03 Apr 2019, 13:58

tiih scrie:
ignatov andrei scrie:

Ai mai avut conflicte acum ceva ani..si ti-am luat apararea... cand erai numit ,venetic..rusofon...impostor..arogant..turmentat.Nu cred ca ai uitat totul...chiar daca o part din pagini au fost sterse...
De aproape 10 zile ma ataci direct , cum ti-i stilul si asa cum ai procedat cu multi altii in trecut,de parca asa ai aparea si mai mare scula a stuparitului....Nici mortii nu au valoare...Hristea,Malaiu,Foti,Gica Romanescu
Exit cu comentariile la adresa postarilor mele incepand cu 03.04.2019.

Eu stiu apicultura si nu am nevoie sa mi se ia apararea. Sunt rusofon, sunt arogant si turmentat, dar nu sunt prost... care-i problema...?!?
Am dat si dau tot ce stiu...
Cine vrea... intelege, cine nu... e clar ca nu-l duce mintea!
Nu te-am jignit, nu te-am atacat (explic doar ca ce spun unii nu mai e valabil) si nu m-am legat de secretele basinoase mosnegesti, clar...?!?
Daca discutam apicultura, e una, daca vopsim avioane....
ignatov andrei

Mesajde feederman » 03 Apr 2019, 15:42

Draga colegule tiih. Desi avem optiuni diferite intr-un anumit domeniu, te informez ca esti pe lista mea foarte scurta de prieteni, pentru ca iti apreciez foarte mult competenta. La fel ca si A I. Faptul ca
Andrei I este rau de gura este de notorietate publica. Dar pentru asta nu trebuie sa-i dea cineva in cap. Ajunge o intepatura. El face parte din valorile si farmecul pitoresc al forumului. Cred ca in privinta aspectelor profesionale ar trebui sa ne gandim la vorbele rabinului din Buhusi. Si tu ai dreptate si tu ai dreptate si el are dreptate.
PS Sa puna mana pe piatra cel care nu a ingurgitat niciodata ceva.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde ignatov andrei » 03 Apr 2019, 22:07

feederman scrie: El (Andrei Ignatov) face parte din valorile si farmecul pitoresc al forumului.

Ma duc si-mi cumpar un mutzulachi, un costum de clovn...

ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 03 Apr 2019, 22:33

...
am vrut...
ignatov andrei

Mesajde tiih » 04 Apr 2019, 10:19

feederman scrie:Draga colegule tiih. Desi avem optiuni diferite intr-un anumit domeniu, te informez ca esti pe lista mea foarte scurta de prieteni, ......

Multumesc.pentru aprecieri.... si dvs sunteti pe lista mea foarte scurta de prieteni.....Inca din 2013...2014,nu imi mai amintesc precis anul,cand ati intervenit foarte diplomatic intr-un alt conflic pe teme de apicultura...
Cat priveste optiunile diferite din alt domeniu,avem si acolo destule idei comune...sunt insa mai putin implicat...si foarte important,nu am fost nici inainte de revolutie si nici dupa inregimentat la vreun partid politic...daca domeniu ala la care va referiti o fi de natura politica.....
tiih

Mesajde marco68 » 05 Apr 2019, 12:44

.....si uite asa se incheie un alt subiect frumos si foarte important, din cauza unora care nu stiu ca exista un cos de gunoi pe acest forum numit ,Controverse sau retrairea trecutului.......timp pierdut.
Stiti cum a zis tiganu , ca i-a mincat lupu jumate turma (el avuse-se doua oi) miine ma duc sa iau capacitu de la o jumate de stupina si sa-l dau celeilalte.....urmeaza pomii, poate ii duc si la rapita, si cu noroc , prin doua sau trei salcimuri.....vise badie,vise......dar ce frumos e sa visezi.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde stefanbad » 05 Apr 2019, 14:22

pai incet-incet devine 'ce trebuia facut'....
am sa postez si eu, dupa salcam, concluziile unui incepator care a incercat sa inteleaga si sa puna in practica sfaturile celor care au avut bunavointa sa inchege o discutie
stefanbad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR