Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde yuonyuon » 14 Apr 2019, 08:09

daca vroiai sa verticalizezi stupul , era de ajuns sa pui o rama cu cea mai mica suprafata de puiet in cat pe mijloc.... iar jos rama 2 si 9 cu faguri artificiali si 1 si 10 cu miere si pastura ......dar trebuie sa ai albina multa si sa vina caldura...SI.... sa nu ai coronite pe centru ....

in felul asat volumul incalzit de la forma de mingie de fotbal , ia forma de mingie de ruibi ...in picioare .....
aud multi ca nu urca albina in cat ...ce vorba e asta ???

nu era necear sa spargi cuibul....si cat ....

edit: verticalizarea inaintea unui cules sau alte motive...exemplu plecari la mare sau lipsa timpului de a umbla in stupi prea des ,
punerea caturilor la stupi mai slabi etc....
yuonyuon

Mesajde cristi82 » 14 Apr 2019, 09:12

cornelioandanciu scrie:Păi da, vremea încă este schimbătoare si rece, de ce să fie spart cuibul acum? Păi mai bine dadea două rame la clădit la marginile cuibului decât să spargă cuibul acum cu o rama.Este un pic prea devreme pentru asta.Abia după ce trec primele zile capricioase din mai,de prin 15 mai încolo se poate face treaba asta fără riscuri. Dar cine stie, dacă vremea va fi buna a făcut bine. Depinde de vreme.

Nu îmi fac griji, pana în prezent fiecare stup mi-o crescut 2-3 foite, la 2 zile o creste complet plus ca fiecare stup sunt încheiați pe 10 rame și au catul deasupra. Într-adevăr am avut temperaturi bune, și azi am 16-17 grade.
cristi82

Mesajde ignatov andrei » 14 Apr 2019, 09:44

yuonyuon scrie: de ce credeti ca la racirea temperaturii(exterioare) brusc in mijlocul gemului trece de 35 grade ....E pentru a mentine pe margine cat de cat temperatura de "mantuiala"

Asa o fi, ca prea cu foc ii spui... :lol:
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 14 Apr 2019, 11:00

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie: de ce credeti ca la racirea temperaturii(exterioare) brusc in mijlocul gemului trece de 35 grade ....E pentru a mentine pe margine cat de cat temperatura de "mantuiala"

ii da sau ba??
daca maine vine -10 ce se intampla cu temperatura ? in cuib
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 14 Apr 2019, 11:23

yuonyuon scrie:
ignatov andrei scrie:

ii da sau ba??
daca maine vine -10 ce se intampla cu temperatura ? in cuib

BA!
In mod normal, temperatura nu va depasi 35 de grade daca e produsa de albine si afara e mai rece (exceptie face doar agitatia la inchidere si (sau) transport.

35 de grade pot fi depasite cand temperatura de afara este mai mare decat 35 si seceta (mai ales la periferia cuibului, pentru ca in centru e constanta)
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 14 Apr 2019, 12:27

cristi82 scrie:
cornelioandanciu scrie:Păi da, vremea încă este schimbătoare si rece, de ce să fie spart cuibul acum? Păi mai bine dadea două rame la clădit la marginile cuibului decât să spargă cuibul acum cu o rama.Este un pic prea devreme pentru asta.Abia după ce trec primele zile capricioase din mai,de prin 15 mai încolo se poate face treaba asta fără riscuri. Dar cine stie, dacă vremea va fi buna a făcut bine. Depinde de vreme.

Nu îmi fac griji, pana în prezent fiecare stup mi-o crescut 2-3 foite, la 2 zile o creste complet plus ca fiecare stup sunt încheiați pe 10 rame și au catul deasupra. Într-adevăr am avut temperaturi bune, și azi am 16-17 grade.
la mine sunt 2-5 grade noaptea de 2 saptamani...in cazul asta fiecare o stie pe a lui..... :D
yuonyuon

Mesajde cristi82 » 14 Apr 2019, 14:27

As dori un răspuns de la experții în apicultura ! :). La 5 din stupi am găsit azi intre 1-10 botci de roire , în concluzie au intrat în frigurile roirii, nu pot sa îmi dau seama unde am greșit, îi posibil sa fi întârziat cu completarea de rame și punerea caturilor! As dori sa fac roiuri dar vreau sa valorific și culesul de salcâm care va debuta în 2 maxim 3 săptămâni. M-am gândit sa fac roiuri cu : - matca batrana, cu o rama de puiet capacitat , o rama cu miere plus albina scuturata și eventual o sa le bag și o foiță pentru clădit asta în funcție cât de bine o sa fie populați. In stupul care o roit o sa ramana 2-3 botci. Stupii au deja caturi pe ei, sunt foarte bine dezvoltării, au intre 6 și 8 rame cu puiet . Voi ce ziceți ? Ce sugestii îmi dați ? Cum as putea valorifica mai bine culesul de salcâm în aceste condiții ? Mulțumesc.
cristi82

Mesajde ignatov andrei » 14 Apr 2019, 15:51

NU pricep... CUM DRACU' de nu pricepeti...?!?

cristi82 scrie:Nu îmi fac griji, pana în prezent fiecare stup mi-o crescut 2-3 foite, la 2 zile o creste complet plus ca fiecare stup sunt încheiați pe 10 rame și au catul deasupra. Într-adevăr am avut temperaturi bune, și azi am 16-17 grade.

ignatov andrei scrie:
cristi82 scrie:Domnilor la mine majoritatea familiilor au făcut fagurei pe folia care acoperă cuibul mai ales după diafragma acolo unde au loc. Acum o săptămână i-am pus o punga de 500 g de miere descristalizata la punga . Ce am observat este ca au băgat nectar din natura în jur de 2-3 kg per familie. Chiar am rămas uimit . Au în jur de 4-5 rame cu puiet capacit , chiar una pe 6, au doua rame cu polen și în medie sunt pe 6 rame. Dilema mea este dacă pot sa le dau rame la cladit sau e prea devreme ? (Cam intr-o săptămână o sa înceapă sa înflorească pomii, fiind într-o zona cu mulți pomi fructiferi) sau sa le dau rame cladite ? Mulțumesc!

Nu ai, la rezerva, faguri claditi...?
Sa ajungi sa vezi fagurasi claditi, de familie, pentru a-si mari spatiul... deja e pierdere, iar structura familiei e bulibashita!

Oare de ce ma mir, cand 95% dintre apicultori sunt... asa cum sunt, iar stupii roiesc...?!?
ignatov andrei

Mesajde vslsilviu » 14 Apr 2019, 15:53

Vrei miere nu trebuie sa il scapi in roit; faci roi trebuie sa te gandesti prin ce o sa treaca acel stup si daca acele etape mai implica un cules intens la salcam. Dupa parerea mea un stup care a roit rateaza culesul la salcam.

Acum mai depinde si de ce o sa faca salcamul (1 din 7?).

La noi in sud, doar de la pomi (fara sirop, turte etc), sunt stupi verticali care saptamana viitoare vor primi catul 2 (incerc sa le dau spatiu si sa ii tin ocupati pana la salcam... nu stiu daca o sa reusesc, au inceput sa apara potirase), iar daca vorbesc de orizontali ... sunt si pe 16 rame 1/1.
vslsilviu

Mesajde yuonyuon » 14 Apr 2019, 16:21

cristi ...greselile sau facut la 1 aprilie/sfarst de martie..... ca nu leai dat spatiu la timp...pentru cuib/pontat

am mai explicat ca daca stupii o iau razna cu puietul trebuie egalizati sau se ia rame cu puiet CAPACIT si se dau la altii slabi...
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 14 Apr 2019, 16:32, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 14 Apr 2019, 16:26

vslsilviu scrie:Vrei miere nu trebuie sa il scapi in roit; faci roi trebuie sa te gandesti prin ce o sa treaca acel stup si daca acele etape mai implica un cules intens la salcam. Dupa parerea mea un stup care a roit rateaza culesul la salcam.

La noi in sud, doar de la pomi (fara sirop, turte etc), sunt stupi verticali care saptamana viitoare vor primi catul 2 (incerc sa le dau spatiu si sa ii tin ocupati pana la salcam... nu stiu daca o sa reusesc, au inceput sa apara potirase), iar daca vorbesc de orizontali ... sunt si pe 16 rame 1/1.
u are next !!! :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Mihai80 » 14 Apr 2019, 16:33

Pentru cristi82, eu am verificat stupii in 29 martie. Unul dintre ei avea puit de cateva zile, nici urmă de puiet proaspăt. Iși facuse botci in mijlocul ramei 2 sau 3 larve cam de o săptămână, avea cateva celule de trântori căpacite. Am tras concluzia că vrea să iși schimbe matca. Numai că nu știu ce șanse de reusită are. Era cam devreme plus ca de cateva zile plouă mai mereu. Este
Mihai80

Mesajde yuonyuon » 14 Apr 2019, 16:40

stupi gasiti cu botci sunt dintre cei mai puternici? ..treaba e clara .... au intrat in roit ........\daca erau mai slabi ..era de schimbare ....mai ales daca nu aveau suprafete mari de puiet
yuonyuon

Mesajde cristi82 » 14 Apr 2019, 17:06

cristi82 scrie:As dori un răspuns de la experții în apicultura ! :). La 5 din stupi am găsit azi intre 1-10 botci de roire , în concluzie au intrat în frigurile roirii, nu pot sa îmi dau seama unde am greșit, îi posibil sa fi întârziat cu completarea de rame și punerea caturilor! As dori sa fac roiuri dar vreau sa valorific și culesul de salcâm care va debuta în 2 maxim 3 săptămâni. M-am gândit sa fac roiuri cu : - matca batrana, cu o rama de puiet capacitat , o rama cu miere plus albina scuturata și eventual o sa le bag și o foiță pentru clădit asta în funcție cât de bine o sa fie populați. In stupul care o roit o sa ramana 2-3 botci. Stupii au deja caturi pe ei, sunt foarte bine dezvoltării, au intre 6 și 8 rame cu puiet . Voi ce ziceți ? Ce sugestii îmi dați ? Cum as putea valorifica mai bine culesul de salcâm în aceste condiții ? Mulțumesc.

Nu dați cu pietre, din greșeli mai învățăm mai ales ca apicultura o fac din postura de hobyst. :)
cristi82

Mesajde cristi82 » 14 Apr 2019, 17:20

ignatov andrei scrie:NU pricep... CUM DRACU' de nu pricepeti...?!?

cristi82 scrie:Nu îmi fac griji, pana în prezent fiecare stup mi-o crescut 2-3 foite, la 2 zile o creste complet plus ca fiecare stup sunt încheiați pe 10 rame și au catul deasupra. Într-adevăr am avut temperaturi bune, și azi am 16-17 grade.

ignatov andrei scrie:
cristi82 scrie:Domnilor la mine majoritatea familiilor au făcut fagurei pe folia care acoperă cuibul mai ales după diafragma acolo unde au loc. Acum o săptămână i-am pus o punga de 500 g de miere descristalizata la punga . Ce am observat este ca au băgat nectar din natura în jur de 2-3 kg per familie. Chiar am rămas uimit . Au în jur de 4-5 rame cu puiet capacit , chiar una pe 6, au doua rame cu polen și în medie sunt pe 6 rame. Dilema mea este dacă pot sa le dau rame la cladit sau e prea devreme ? (Cam intr-o săptămână o sa înceapă sa înflorească pomii, fiind într-o zona cu mulți pomi fructiferi) sau sa le dau rame cladite ? Mulțumesc!

Nu ai, la rezerva, faguri claditi...?
Sa ajungi sa vezi fagurasi claditi, de familie, pentru a-si mari spatiul... deja e pierdere, iar structura familiei e bulibashita!

Oare de ce ma mir, cand 95% dintre apicultori sunt... asa cum sunt, iar stupii roiesc...?!?

Așa e d-le Andrei oi fi greșit sa nu le bag la timp rame, fiind cu servici și fiind foarte ocupat nu am anticipat dezvoltarea foarte puternica a studiilor . Înainte de a le pune caturile le-am verificat și nu aveau botci, aveau doar potirase, azi am avut uimirea sa văd ca au botci. Poate au în gena și roitul ,asta am observat ca și anul trecut au intrat in frigurii roirii tot același stupi.
cristi82

Mesajde cristi82 » 14 Apr 2019, 17:28

vslsilviu scrie:Vrei miere nu trebuie sa il scapi in roit; faci roi trebuie sa te gandesti prin ce o sa treaca acel stup si daca acele etape mai implica un cules intens la salcam. Dupa parerea mea un stup care a roit rateaza culesul la salcam.

Te întreb ce se întâmplă unde matca este izolata ? Așa cum fac unii apicultori!
Dacă în 2 săptămâni înflorește salcamul iar din acest stup fac un roi cu matca bătrână cu o rama de puiet capacit chiar așa de mult o sa afecteze culesul mai ales ca sunt foarte bine dezvoltați. Sa le rup botcile săptămânal pana la salcam nu îmi asigura certitudinea clara ca nu va roii în copac .
cristi82

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR