Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Varroa 2017-2018-2019

Mesajde jonny_it » 16 Iul 2019, 19:41

cristi_vidican scrie:Hai cu schema ta de tratament.

Spun cum tratez sau cum ar trebui sa tratez? :lol:
jonny_it

Mesajde Closcutz » 16 Iul 2019, 20:12

Ce tratamente eficiente si cu efecte minime asupra albinelor recomanzi Jhonny?
Closcutz

Mesajde jonny_it » 16 Iul 2019, 20:23

Closcutz scrie:Ce tratamente eficiente si cu efecte minime asupra albinelor recomanzi Jhonny?

Eu folosesc foarte mult acidul formic. Nu neaparat pentru ca mai omoara cate un varroa care este pe puiet dar pentru ca are eficienta putin mai indelungata.
Ce-i drept mai moare cate o regina uneori, dar prefer sa moara 1% din regine decat 10% din familii. :) In decembrie oxalic prin picurare. Dar de cand tratez cu acid formic oxalicul aproape ca nu mai trebuie.
Ce am mai testat:
1. Timolul - este o tratament destul de eficient daca este dat cand trebuie si cum trebuie(aici mai am de munca pentru a avea rezultate constante).
2. Acid oxalic + alcool - dat cu fogger-ul - tratament eficient, dar se face cam mare galagie prin stup(trebuie sa mai testez efectele secundare).
Ideea este ca tratamentele trebuie alternate.
jonny_it

Mesajde Geany » 16 Iul 2019, 22:26

Jonny, ce parere ai despre varostop? Stiu ca l.ai folosit in trecut..multumesc
Geany

Mesajde jonny_it » 17 Iul 2019, 18:28

Geany scrie:Jonny, ce parere ai despre varostop? Stiu ca l.ai folosit in trecut..multumesc

Este un tratament bun, dar eu deocamdata nu il mai folosesc, am alte alternative.
In conditii de seceta si caldura mare am observat depopulari(era vizibil ca au disparut multe albine) la familiile care aveau varostop.
Eu il vad ca un tratament foarte bun pentru primavara(martie/aprilie - in functie de zona).
Eficienta este de aproximativ 1 saptamana(in functie de temperatura). Daca nu ma credeti cantariti 10 benzi inainte, dupa 1 saptamana si dupa 2 saptamani. Cei mai multi cad de obicei dupa 3-4 zile.
jonny_it

Mesajde Geany » 18 Iul 2019, 07:58

Cristi vidican, tu ai observat aceasta depopulare? Sau ai pus benzile mai tarziun si temperaturile nu mai erau asa de ridicate?
Geany

Mesajde tiih » 18 Iul 2019, 09:28

jonny_it scrie:
Geany scrie:Jonny, ce parere ai despre varostop? Stiu ca l.ai folosit in trecut..multumesc

Este un tratament bun, dar eu deocamdata nu il mai folosesc, am alte alternative.
In conditii de seceta si caldura mare am observat depopulari(era vizibil ca au disparut multe albine) la familiile care aveau varostop.
Eu il vad ca un tratament foarte bun pentru primavara(martie/aprilie - in functie de zona).
Eficienta este de aproximativ 1 saptamana(in functie de temperatura). Daca nu ma credeti cantariti 10 benzi inainte, dupa 1 saptamana si dupa 2 saptamani. Cei mai multi cad de obicei dupa 3-4 zile.

1.este un tratament bun pe care eu l-am folosit din ce in ce mai mult in ultimii 3 ani in conditiile in care Mavrirolul este de aproape 3 ori mai scump si doar de 2 ori mai eficient!(nu inca in acest an ptr ca primavara nu folosesc nici un tratament la familiile de albine de zeci de ani-sa-l foloseasca cei care nu au tratat corect in toamna :idea: -iar acum e timpul extractiei mierii de FS...nu a tratamentelor.!...)
2.In conditiile de seceta si caldura am observat si eu depopulari si la familiile tratate cu varostop..si la cele cu mavrirol...varachet...e o LEGE a apiculturii..una din legile apiculturii!!!
3.Nu il vad ca un tratament bun primavara(ci doar ca un tratament de stricata necesitate,ptr cei care nu au facut tratamentele ca la carte in toamna anterioara....Eu nu am tratat de zeci de ani primavara si am familii de albine foarte puternice cum putini au...si asta nu datorita priceperii mele ci faptului ca am respectat o alta LEGE a apiculturii.. referitoare la baza melifera....(poate cineva sa valorifice potentialul de dezvoltare exploziva a familiilor de albine primavara in lipsa polenului de alun,corn,viorele si mai ales SALCIE???..zeci de hectare de salcie!!....

PS.Nu inteleg deloc stuparii care trateaza in noiembrie-decembrie familiile de albine contra paduchelui.(oxalic..)..Oare ei stiu care e hrana de baza a acestui paduche?? :!:
tiih

Mesajde Closcutz » 18 Iul 2019, 11:26

Nici eu nu tratez decat dupa ultima extractie si toamna. Niciodata cand au inceput culesurile si nici intre ele. Primavara nu imi aduc aminte sa fi tratat(cand sunt suprafete mari de puiet tratamentele au eficienta redusa). N-am inteles de ce dl Tihh nu este de acord cu tratamentele in noiembrie, decembrie daca temperaturile permit?
Closcutz

Mesajde tiih » 18 Iul 2019, 12:38

Raspunde la ultima mea intrebare...si apoi totul vine de la sine...
.in esenta sunt prea tarzii...(nici prea devreme....dar nici prea tarziu...)
tiih

Mesajde tiih » 18 Iul 2019, 12:58

In noiembrie-decembrbrie nu ar trebui sa ai puiet capacit,nu ar trebui sa mai ridici capacul stupului si nici sa faci o alta interventie la stupi..nu ar trebui sa ai mai mult de 1..5 paduchi maxim..scapati peste iarna...Doar liniste in stupina...a inceput perioada de iernare :!: important e ce ai facut(sau nu ai facut) pana atunci...
tiih

Mesajde jonny_it » 18 Iul 2019, 14:50

tiih scrie:1.este un tratament bun pe care eu l-am folosit din ce in ce mai mult in ultimii 3 ani in conditiile in care Mavrirolul este de aproape 3 ori mai scump si doar de 2 ori mai eficient!(nu inca in acest an ptr ca primavara nu folosesc nici un tratament la familiile de albine de zeci de ani-sa-l foloseasca cei care nu au tratat corect in toamna :idea: -iar acum e timpul extractiei mierii de FS...nu a tratamentelor.!...)
2.In conditiile de seceta si caldura am observat si eu depopulari si la familiile tratate cu varostop..si la cele cu mavrirol...varachet...e o LEGE a apiculturii..una din legile apiculturii!!!
3.Nu il vad ca un tratament bun primavara(ci doar ca un tratament de stricata necesitate,ptr cei care nu au facut tratamentele ca la carte in toamna anterioara....Eu nu am tratat de zeci de ani primavara si am familii de albine foarte puternice cum putini au...si asta nu datorita priceperii mele ci faptului ca am respectat o alta LEGE a apiculturii.. referitoare la baza melifera....(poate cineva sa valorifice potentialul de dezvoltare exploziva a familiilor de albine primavara in lipsa polenului de alun,corn,viorele si mai ales SALCIE???..zeci de hectare de salcie!!....

PS.Nu inteleg deloc stuparii care trateaza in noiembrie-decembrie familiile de albine contra paduchelui.(oxalic..)..Oare ei stiu care e hrana de baza a acestui paduche?? :!:

1. Aici la munte dupa 20 august de obicei nu mai extrag, atunci isi aduc rezervele pentru iarna. Dar pot trata roii.
2. Fara varostop nu scade numarul de albine.

TRATAMENTUL(unul singur) cu oxalic din noiembrie/decembrie este pentru a elimina daca a mai ramas vre-un varroa ratacit prin stup dar baza raman tot tratamentele de la sfarsitul verii, inainte sa se formeze generatia care ierneaza.
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 18 Iul 2019, 16:05

Geany scrie:Cristi vidican, tu ai observat aceasta depopulare? Sau ai pus benzile mai tarziun si temperaturile nu mai erau asa de ridicate?

Nu am observat depopulări de la tratamente.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 18 Iul 2019, 16:25

Posibil sa fi fost o coincidenta, totusi doar aia cu benzi sa se depopuleze.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2019, 23:49

jonny_it scrie:Posibil sa fi fost o coincidenta, totusi doar aia cu benzi sa se depopuleze.
pai daca a fost coincidenta ...iti dai seama ce "mit ai creeat? ;)
yuonyuon

Mesajde Adrian Galofteanu » 19 Iul 2019, 06:02

Am folosit Varostop la roi si la familiile cu probleme de la care nu recoltez miere. Ce am observat:
In primul rand placuta proaspat scoasa din folia de protectie nu are nici un miros sau un miros foarte slab. Invatat cu mirosul specific al amitrazului am fost cam alarmat. M-am mai calmat cand am vazut ca paduchii de pe roi s-au cam dus. Am inceput si extractia la stupii de jos si introduc deja benzile in stup. Sper sa fie cu folos!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde lucky5strike » 19 Iul 2019, 23:10

jonny_it scrie:Posibil sa fi fost o coincidenta, totusi doar aia cu benzi sa se depopuleze.

Nu ti se pare.

Dupa circa o luna, Varrostopul trebuie scos, fiindca emana toxine...

Cu cat intarzii mai mult, cu atat stupul se depopuleaza.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE