jonny_it scrie:paul scrie:Parerea mea ... stimularea este absolut necesara in august, indiferent ca vorbim de roi sau de familii !
Imi permiti sa nu fiu de aceeasi parere cu tine? Sau mai bine zis sa vin cu o completare:
depinde si de zona ...Eu la munte sunt in mijlocul perioadei cand se face miere si voi vreti sa fac stimulare cand zilele trecute tocmai ce am mai insarmat ultimele rame de cat pe care le mai aveam??

Probabil mai sunt mii de apicultori in aceeasi situatie, nu neaparat de la munte.
paul a zis ca trebuie stimulat in functie de data (august) , tu zici ca in functie de zona .....pe albine nu le intreaba nimeni?
ai cules 2 sapt la fs ...matca nu mai ponteaza....ai un gol de 2 saptamani de albina noua(in viitor) ....albina imbatraneste si moare.... dupa cules vei mai avea doica 10 -15 zile maxim.......dupaia e gol(lipsa doica) .......e prapad.....daca nu a apucat sa ponteze matca cel putin 4 rame...si asta pentru ca sa data "stimulari" in alea 10-15 zile....
eu cand deschid un stup .okii sunt numa pe suprafetele de puiet si pastura........cat mai mult , cat mai compact.....restu nu conteaza......
in modul asta imi dau seama de viitoriul stupului....chiar si prezentul....adica stiu ce albina am in stup......
la roi pe 3 rame totul este evident .....si efectele sunt devastatoare daca se da sirop acum....o rama cu pastura si miere nu trebuie sa lipseasaca din stup.....si liniste...