Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Surprize la tratamentul cu Varachet Forte

Mesajde akmm » 13 Ian 2012, 13:19

florinapi scrie:Cunosc oameni care de cel putin 15 ani nu au folosit decat varachet in stupi,fara mavrirol,fara tratamente alternative si nu au pierdut nici o data stupii ba mai mult au si familii bune si fac productii an de an.
Cred ca la o administrare corecta nu sunt probleme cu varachetul.

Unul dintre acestia sunt eu.Mavrirol folosesc de doi ani si am albine de 25.Primii ani pana sa apara varachetul am folosit fenotiazina.Ca de asta era atunci.Sineacar nu se mai gasea prin 1986.
In toti anii am folosit rama claditoare, pana acum 2 ani cand am renuntat.Pentru cine nu stie rama iti impune de vrei sau nu vrei sa umbli in stupi.Si daca ai 10 stupi accepti.Cand ai 60 o lasi balta.Mai las cateva sporadic de unde in august tai fagurii capaciti cu miere.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde ioanaavram » 12 Apr 2012, 11:48

buna Cristi
in ce masura tratamentamentul cu varachet poate afecta mierea ce urmeaza a fi culeaza? (nu stiu daca asta ii cea mai buna exprimare)
poate sa ramana substanta activa pe faguri? sau pe albine? sau daca se face tratamentul cu o saptamana inainte de cules?
mierea ce este in stup in timpul tratamentului, mai este comestibila?
ioanaavram

Mesajde peterneamt » 12 Apr 2012, 18:31

Principalul motiv pentru care tratamentul se face dupa extractie la citeva zile este ca in timpul culesurilor cuiburile se blocheaza si varoa care iese odata cu albina eclozata ramine pe albina si poate fi eliminata cu tratamente ( de exemplu varachet forte ). ;)
peterneamt

Mesajde cristi_vidican » 12 Apr 2012, 22:23

ioanaavram scrie:buna Cristi
in ce masura tratamentamentul cu varachet poate afecta mierea ce urmeaza a fi culeaza? (nu stiu daca asta ii cea mai buna exprimare)
poate sa ramana substanta activa pe faguri? sau pe albine? sau daca se face tratamentul cu o saptamana inainte de cules?
mierea ce este in stup in timpul tratamentului, mai este comestibila?

Tratamentele cu VF se fac primavara devreme si incepand din august pana nu mai este puiet, asta in functie de schema fiecaruia de tratament.
Daca faci asa, nu ai surprize in cursul anului. Eu anul trecut a trebuit sa fac si in vara, ca n-am dat in primavara si m-am trezit cu un stup plin de paduchi (nu mai avea puiet capacit deloc). La asta a picat tot, la ceilalti doar 3-4 bucati. Crezi ca cei la care au picat doar 3-4 bucati ii avea doar pe acestia?
Tratamentul nu se face cu o saptamana inainte de cules. Nu stiu exact cu cat (minimim) poti sa faci, dar este indicat sa te feresti in perioada culesurilor de tratamente, mai bine faci dupa cules.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde akmm » 06 Aug 2012, 10:03

Pe 5 august dimineata am dat cu varachet forte la stupii Dadant.Unii cu fund antivaroa si unii cu fund plin. Totii acestia care se vad, in mod normal la stupii plini colcaie printre picioarele albinelor.E cea mai infestata familie.
Doza- trei picaturi/stup 12 rame, fara magazine.
http://www.youtube.com/watch?v=EWaz_LDD ... e=youtu.be
akmm

Mesajde serb » 06 Aug 2012, 10:44

credeti ca tratamentele antivaroua cele mai uzuale si in special cu Varachet afecteaza ponta matcii?(in sensul de a o reduce ). Am auzit lucrul asta cu mai multi ani in urma, de la apicultori mai in varsta, fara a primi alta explicatie.Mentionez ca fac tratamente doar toamna (sept-oct.) , dar anul asta as incepe de pe acuma.A observat cineva lucrul asta?
serb

Mesajde akmm » 06 Aug 2012, 12:26

Daca intrebarea mi se adreseaza mie, prefer sa o ,,pasez'' unui medic veterinar...
akmm

Mesajde balu » 06 Aug 2012, 14:51

am dat si eu de copntrol un VF expirat in iulie 2012 la 3 roi, \\in primavara nu le-am dat deloc\, si n-am vazut decit 2-3 indivizi, cred ca o sa amin tratamentul pt sept - oct
balu

Mesajde bostina constantin » 28 Aug 2012, 10:46

Pe data de 18 aug am facut primul tratament de toamna cu vf, cand am scos tablitele la 5 cartonasele erau arse partial, si am repetat a doua zi tratamentul. Tablitele de sustinere a cartonaselor au fost in ladita a cazut roua pe ele si s-a umezit cartonasele. Pe unele tablite se vede si rezultatul. Al doilea am vrut sa-l fac duminica seara, dar a fost cadura mare si au dorit sa stea la balcon ;) si nici eu nu le-am deranjat. Aseara a plouat zdravan [si bine a facut] asa ca poate reusesc diseara.
Fişiere ataşate
DSC02124 (Small).JPG
batrana dar necesara
DSC02122 (Small).JPG
anexe
DSC02089 (Small).JPG
victima
bostina constantin

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2012, 12:20

folosim cam aceleasi anexe :D
ideea este insa ca, cu fiecare zi amanare, scarba aia de varooa spoliaza... spoliaza albina de hemolimfa si ghemul de iernare de albine... cu fiecare zi de amnare !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 29 Aug 2012, 20:11

Vin cu o observatie pe care o consider importanta. Dozarea (scrie in prospect) se face in raport de volumul ocupat de albina.
Posibil ca in cazul in care stupul nu este plin cu rame, albina fiind mai putina, sa existe tendinta de a socoti ca este necesara o cantitate mai mica de Varachet, ori aici este exact invers.
In cazul in care volumul de gol din stup este mai mare -situatie intalnita cand populatia este mai putin numeroasa, eventual lada nici nu e completata cu faguri din capat in capat- acest volum de gol (de aer de fapt) este mult mai mare.

Importanta este concentratia de substanta activa in aer, iar daca volumul de aer este mai mare, evident ca aceasta concentratie este mai mica la aceiasi cantitate de substanta activa.

Concluzia: pentru familiile de albine mai slabe, cantitatea de Varachet trebuie marita pentru a obtine aceeasi concentratie de substanta in aerul din stup si pentru a obtine acelasi efect.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Intrebare varachet

Mesajde badguy_goodguy » 08 Sep 2012, 00:07

Cam pentru cati stupi: 10 rame 1/1 va ajunge o sticlutza de varachet forte? Mi-e mi-a ajuns .... din pacate o sticlutza doar pt. 30 de familii (3 picaturi pt. fiecare hartie aprinsa) m-am ingrozit cand am vazut ca a tinut asa de putin. Pana acuma tratam albinele cu "amitraz" (de la bulgari") si/sau Bee Vital.

Daca am vazut in jur de 20-30 acarierni morti/familie dupa 30 de minute inseamna ca vor muri mult mai multi peste 1-2 zile? Sau "asta e tot"?!
badguy_goodguy

Re: Intrebare varachet

Mesajde balasbebe » 08 Sep 2012, 07:21

Un raspuns:
- 6,5 mm* 20 de picaturi/ml=130 picaturi
- 130 picaturi: 3 pic. de familie = 43 familii
Eu nu am cumparat demult Varachet dar depinde de ce pipeta se foloseste.

Sunt doua variante: ori pipeta este cu diametru mai mare si lasa mai multa substanta, ori ti-a "tremurat" mana, scuze nu am gasit alt cuvant, stiu ca esti tanar.
balasbebe

Mesajde cristi_vidican » 08 Sep 2012, 08:15

badguy_goodguy scrie:Cam pentru cati stupi: 10 rame 1/1 va ajunge o sticlutza de varachet forte? Mi-e mi-a ajuns .... din pacate o sticlutza doar pt. 30 de familii (3 picaturi pt. fiecare hartie aprinsa) m-am ingrozit cand am vazut ca a tinut asa de putin. Pana acuma tratam albinele cu "amitraz" (de la bulgari") si/sau Bee Vital.

Daca am vazut in jur de 20-30 acarierni morti/familie dupa 30 de minute inseamna ca vor muri mult mai multi peste 1-2 zile? Sau "asta e tot"?!

Trebuia sa-ti ajunga mai mult. Anul acesta cu o sticluta am facut 27 de stupi de 2 ori. Nu mi-a ajuns chiar la toti la final si a trebuit sa incep si a doua sticluta. Si am dat la multi mai mult de 3 picaturi pt ca au fost mai multe corpuri pe stup.
Si mine mi-au cazut foarte putini paduchi. Am inteles anul acesta e mai putin varroua.

Te rog sa nu mai deschizi topic nou pt fiecare intrebare care o ai. Despre varachet sunt topicuri in care se vorbeste de multa vreme.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde nae » 08 Sep 2012, 22:49

Cutia are 60 de benzi =60 de stupi orizontali (5 picaturi ), daca ai dadant (3picaturi ) faci matale calculul ...
Poate nu ajung la 60 orizontali dar la 30 x3 picaturi matale te ''lasi'' greu pe pipeta .
nae

Mesajde sakala » 12 Sep 2012, 20:53

am si eu o intrebare daca fac tratamentul cu VF cu varojetul mai este nevoie sa mai inchid stupul 15-20 min la primul facut in seara asta nu l-am inchis si mentionez ca sus am etansat cu folie?
sakala

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE