mausica scrie:Prima poza o fi cea la 8 zile
Evident. Nu trimite Johnny o matcă de valoare nemarcată.
mausica scrie:Prima poza o fi cea la 8 zile
cristi_vidican scrie:mausica scrie:Prima poza o fi cea la 8 zile
Evident. Nu trimite Johnny o matcă de valoare nemarcată.
cristi_vidican scrie:Să vă spun o idee care mi-a venit recent ...
Cum poți da albină unui roi, familii etc pe care vrei să-l întărești?
Aveam un roi venit din întâmplare în stupina mea, care s-a instalat într-o ladă goală.
Era mic, acoperea abia 2 intervale de albină. Și i-am promis unui prieten că-i voi da 2 roi ..... în fine ...
Am pus peste roiul meu izgonitorul și am luat de la o familie f populată 2 magazii care erau full de albină.
Și uite-așa, roiul s-a făcut pe 5 rame.
Albina coboară treptate în cuib și mai bine de 50% rămâne în familia de jos.
Cred că în loc de izgănitor se poate folosi și o folie îndoită la colț.
![]()
P.S. Aș fi putut scutura cele 20 de rame în lada roiului, dar era cu risc plus că munceam mai mult.
codrean.iulian scrie:Buna seara! Ce mai fac MER-istii? Se zice că la MER nu ai atâta de lucru, ar trebui să fie pe forum băieții.... Cum stați cu rezervele? Cu tratamentele?
irina scrie:Mai am o intrebare: ramele cu pastura raman in C1 sau trebuie sa le mut in C2 ? Caturile cu miere pe care vreau sa iernez sunt luate de pe Dadant si nu au pastura.
cristi_vidican scrie:Dacă lași acum toate cele 10 rame în C1 și vii cu 6-7 rame full cu miere în C2, riști ca să se formeze cuibul aiurea. Adică, se formează pe mijloc și când să urce în C2, dă de spațiu gol. De aceea, în acest caz e bine să ai ramele perechi sus și jos.
yuonyuon scrie:de ce nu folositi gratia haneman ca sa treceti de pe un sistem pe altu (de pe un tip de rama pe alta)
yuonyuon scrie:de ce nu folositi gratia haneman ca sa treceti de pe un sistem pe altu (de pe un tip de rama pe alta)
jonny_it scrie:Jos ramaneau de cele mai multe ori toate ramele si sus lasam rame doar pentru cate albine aveam jos. Intotdeauna se organizau sub ramele pline cu miere.
eu am trecut ME pe dadantcristi_vidican scrie:yuonyuon scrie:de ce nu folositi gratia haneman ca sa treceti de pe un sistem pe altu (de pe un tip de rama pe alta)
Se poate, dar nici acesta nu e simplu. Dacă pui matca în etaj, peste gratie, riști să pățești ca Luvian Ves, când regina a rămas prinsă în gratie ... și acolo a murit.
Cea mai bună soluție, după mine e să scuturi toată albina în final de septembrie pe rame de 1/2 gata pregătite pt cuib.
Dar, aceste rame trebuie pregătite puțin din timp.
Cea mai the best soluție e să faci roi la pachet.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori