Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ajutorul de minimis

Mesajde kovacslg » 05 Oct 2019, 10:58

Daca ai familii de albine...
Declari albinele la registru agricol in primavara.
Te duci si faci analizele obligatorii, altfel nu iei stampila.pe carnetul de stupina.
Declari albinele la ojz in toamna
Vopsesti numere pe stupi...
Te inscrii la medicul veterinar.
Te duci si te autorizezi la dsv. Acte teren (inchiriere, proprietate)
Te mai duci odata la registrul agricol la.inceput de iulie sa declari miscarile de efective din primele 6 luni. Pierderi iernare, unificari primavara, inmultiri.
Completezi carnetul de stupina cu toate aceste miscari inclusiv miscarea matcilor ( an etc)
Te duci la ojz sa declari miscarile de efectiv
In iulie te duci la primarie sa ceri edeverinta.
Te duci la ojz sa ceri adeverinta
Te duci la medicul veterinar sa stampileze carnetul.de stupina si sa ti dea " reteta la medicamente "
Te duci la finante sa depui declaratia unica.
Completezi arnetul.de stupina cu toate tratamentele ca nu sti cand le cer, au fost ani in care trebuia sa faci copie dupa.toate filele carnetului, si au urmarit cum.ai folosit medicamentele cumparate.
Daca intervin miscari in efectiv, te duci iar la.primarie si la ojz, le declari si ceri alte adeverinte pentru minimis.
Daca mai ai originalele de la pna ( oricum putini ecceseaza) si nu sunt schimbari in stupina le folosesti.
Depui cererile la apia, la cam agr.
kovacslg

Mesajde Balian » 05 Oct 2019, 11:00

Ușor ar putea avea Direcția Agricolă Județeană bază de date comună cu Biroul Agricol al Primăriilor
că aparține de ei, cu DSV-ul și OJZ-ul etc. Nu se vrea sau nu poate.(Sau eu am inventat apa caldă? :lol: )
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Closcutz » 05 Oct 2019, 12:01

kovacslg scrie:Daca ai familii de albine...
Te duci si faci analizele obligatorii, altfel nu iei stampila.pe carnetul de stupina.
Te mai duci odata la registrul agricol la.inceput de iulie sa declari miscarile de efective din primele 6 luni. Pierderi iernare, unificari primavara, inmultiri.
Completezi carnetul de stupina cu toate aceste miscari inclusiv miscarea matcilor ( an etc)
Te duci la medicul veterinar sa stampileze carnetul.de stupina si sa ti dea " reteta la medicamente "
Completezi arnetul.de stupina cu toate tratamentele ca nu sti cand le cer, au fost ani in care trebuia sa faci copie dupa.toate filele carnetului, si au urmarit cum.ai folosit medicamentele cumparate.
Daca intervin miscari in efectiv, te duci iar la.primarie si la ojz, le declari si ceri alte adeverinte pentru minimis.
Daca mai ai originalele de la pna ( oricum putini ecceseaza) si nu sunt schimbari in stupina le folosesti.

Si uite asa cu albinele si de ele vede tata-mare ca eu trebuie sa ma tot plimb pe la oras sa mi se numere ,,taraboantele"! :lol:
Closcutz

Mesajde cristi_vidican » 05 Oct 2019, 14:55

Eu sunt la zi cam cu toate actele ce țin de o stupină.
Realitatea e departe de cea descrisă de tine.
Care e birocrația mea într-un an ...
1. Toamna declar stupii la OJZ.
2. Primăvara îi declar iar. Atunci primesc și adeverința pe care o voi folosi la PNA în iulie.
3. Primăvara merg la medicul veterinar cu probele pt analiză. După ce vin probele îmi pune ștampila pe carnetul de stupină.
4. Merg la Primărie să vizeze certificatul de producător.
5. Cumpăr ce trebuie pt PNA și păstrez într-un dosar facturile.
6. Trec pe la Bancă după hârtia cu contul.
7. Nu sunt sigur dacă mai trebuie sau nu adeverința de la primărie pentru PNA???
8. Adun toate actele necesare și depun dosarul pt PNA. (când depun dosarul pt PNA completez și carnetul de stupină ca să fie totul în regulă)
9. Când e minimis adun actele care deja le am. Singurul loc în care a trebuit să merg a fost Banca, pt dovada contului activ.
Unele acte le-am făcut când a fost vremea lor și mă folosesc de ele toată viața: înregistrare DSV, diplomă curs apicol.

În rest nu știu să mai fac altceva.
În cazul meu, la medicul veterinar treaba merge bine, la primărie la fel. Sincer, nu mă simt apăsat de hârțogăraie.

8. La minimis, singurul loc în plus la care
6
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 05 Oct 2019, 16:47

cristi_vidican scrie:Eu sunt la zi cam cu toate actele ce țin de o stupină.
2. Primăvara îi declar iar. Atunci primesc și adeverința pe care o voi folosi la PNA în iulie.
3. Primăvara merg la medicul veterinar cu probele pt analiză. După ce vin probele îmi pune ștampila pe carnetul de stupină.
7. Nu sunt sigur dacă mai trebuie sau nu adeverința de la primărie pentru PNA???
8. Adun toate actele necesare și depun dosarul pt PNA. (când depun dosarul pt PNA completez și carnetul de stupină ca să fie totul în regulă)
9. Când e minimis adun actele care deja le am. Singurul loc în care a trebuit să merg a fost Banca, pt dovada contului activ.
Unele acte le-am făcut când a fost vremea lor și mă folosesc de ele toată viața: înregistrare DSV, diplomă curs apicol.

În cazul meu, la medicul veterinar treaba merge bine, la primărie la fel. Sincer, nu mă simt apăsat de hârțogăraie.

6

E bine că le-ați luai în puncte ce avem de făcut în dercursul unui an.
Să luăm pe rând:
1. Am putea face on line
2. Și asta on line numai să mergi după adeverință
3. Ex. am dat probe la medic veterinar în primăvară, nici în momentul de față nu am primit rezultatul
4. Trebuie făcut
5. Corect
6. Am putea primi on line
7. Trebuie făcut
8. Trebuie făcut
9. Trebuie făcut
Despre apăsare de hârțogărie:
- la înrergistrare DSV ești nevoit să duci un CF (proaspăt! nu vechi parcă contează pentru amplasarea
stupinei dacă CF-ul are sarcină sau nu???)
- pe autorizație DSV am înregistrat stupina cu denumirea ” Apicultură”, cu care nu am putut preda miere la achizitor,
eram nevoit să fac o modificare la ”Apicultură și comercializare miere și produse apicole” care m-a durat 2 săptămâni
până a trecut de birocrația DSV
- după o înregistrare la ANARZ cu numere pe fiecare stup (!!) + banere din prelată personalizată am mai înrergistrat
odată cu o nouă numărotare (cred f logică) a stupinei, nu a stupilor
- la depunerea minimisului certificatul de producător trebuia shimbat din felul de valabilitate pe un an la cel de 5 ani
- cu ani în urmă se scria în carnetul de stupină pentru fiecare familie activitate apicolă în decursul unui an
(din fericire nu mai trebuie scris numai mișcările mătcilor și tratamentele și încă ceva nu mai știu)
Astea pe agenda profesionalității și simplității administrației, practicat de oameni competenți puși la locul potrivit.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 05 Oct 2019, 17:14

Cu ocazia asta poate n-ar strica să discutăm despre cum putem reduce birocrația unui apicultor.
Îmi amintesc că pe vremea lui Cioloș s-a propus ideea ca dacă un document trebuie de la un birou la altul al statului, să se poată transmite între birouri acele acte.
Am fost surprins plăcut să văd că la acest minimis, nu a mai trebuit să trec eu pe la OJZ după adeverință, deja ei aveau la Direcția agricolă o listă cu toți apicultorii înregistrați. Un drum mai puțin.
Aceeași treabă cred că putea fi obținută și de la DSV și de la primării. Să fie centralizate la nivel de județ toate certificatele de producător pe categorii.
Să obțin prin email adeverința cu contul (direct din internet banking)
Eu mai trebuie să printez doar CI și gata tot dosarul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 05 Oct 2019, 17:46

cristi_vidican scrie:Cu ocazia asta poate n-ar strica să discutăm despre cum putem reduce birocrația unui apicultor.
Îmi amintesc că pe vremea lui Cioloș s-a propus ideea ca dacă un document trebuie de la un birou la altul al statului, să se poată transmite între birouri acele acte.
Am fost surprins plăcut să văd că la acest minimis, nu a mai trebuit să trec eu pe la OJZ după adeverință, deja ei aveau la Direcția agricolă o listă cu toți apicultorii înregistrați. Un drum mai puțin.
Aceeași treabă cred că putea fi obținută și de la DSV și de la primării. Să fie centralizate la nivel de județ toate certificatele de producător pe categorii.
Să obțin prin email adeverința cu contul (direct din internet banking)
Eu mai trebuie să printez doar CI și gata tot dosarul.

Și eu am fost surprins plăcut de omul care mă ajuta la hârtii înainte să intru în birou pentru inregistrare. E un lucru bine gândit.
La Direcția Agricolă din Oradea se vede clar că se vrea ceva schimbare spre bine. Nu depinde numai de ei.

În aceste zile sa reluat din nou discuțiile în Comisia de Apicultură despre Legea Apiculturii.
Ieri am fost la o întâlnire cu d-nul Dobrescu care spunea că va intra Romapis din nou în negocieri pe mai multe teme sensibile.
Cel mai delicat este reglementarea etichetării borcanelor de miere, și altele. Pe această temă este o discordanță f mare dintre procesatori și reprezentanții producătorilor.
Balian

Mesajde mausica » 05 Oct 2019, 22:44

kovacslg scrie:Te duci la finante sa depui declaratia unica.

Nu mai te duci de anu trecut chiar. E totul online :lol:
Deci un drum mai putin
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde viorel55 » 06 Oct 2019, 20:40

cristi_videcan a scris :

"Eu nu sunt persoană juridică cu stupii și am putut depune dosarul".

Da,dar sunteti producator autorizat conf. Legii 145/2014.
Cei care nu au nici un fel de autorizare la Primarie (Legea 145/2014) sau la Oficul Registrului Comertului( PFA ,II,IF,SRL,SA) NU POT BENEFICIA (si acestia sunt majoritatea)
viorel55

Mesajde Balian » 06 Oct 2019, 22:29

viorel55 scrie:cristi_videcan a scris :

"Eu nu sunt persoană juridică cu stupii și am putut depune dosarul".

Da,dar sunteti producator autorizat conf. Legii 145/2014.
Cei care nu au nici un fel de autorizare la Primarie (Legea 145/2014) sau la Oficul Registrului Comertului( PFA ,II,IF,SRL,SA) NU POT BENEFICIA (si acestia sunt majoritatea)

Și cine interzice pe ei să fie ”producator autorizat conf. Legii 145/2014”?
Cred că e bine dacă se dorește ca apicultura să fie o activitate reglementată.
Suprabirocratizarea, sau reglementarea cu metode învechite este o altă temă.
Balian

Mesajde viorel55 » 07 Oct 2019, 21:37

Balian a scris:
"Ieri am fost la o întâlnire cu d-nul Dobrescu care spunea că va intra Romapis din nou în negocieri pe mai multe teme sensibile".

Probabil nu-l cunoasteti pe d-l D...,el intra "in negocieri pe mai multe teme sensibile" pentru INTERESUL LUI PERSONAL nu pentru marea masa de apicultori si a confiscat ROMAPIS pentru a o folosi in acest sens.
Vorbiti cu colegul KILOZ sa va convingeti...
viorel55

Mesajde Balian » 07 Oct 2019, 22:03

viorel55 scrie:Balian a scris:
"Ieri am fost la o întâlnire cu d-nul Dobrescu care spunea că va intra Romapis din nou în negocieri pe mai multe teme sensibile".

Probabil nu-l cunoasteti pe d-l D...,el intra "in negocieri pe mai multe teme sensibile" pentru INTERESUL LUI PERSONAL nu pentru marea masa de apicultori si a confiscat ROMAPIS pentru a o folosi in acest sens.
Vorbiti cu colegul KILOZ sa va convingeti...

Am vorbit sunt în temă. Pot să spun că Kiloz era unul dintre mentori mei în MER,
dar fără să fiu fan d-nului Dobrescu, nu sunt în aceeași poziție în toate temele cu el.
Faptul că cineva este conducătorul unei federații nu reprezintă automat conflict de
interes dacă are o firmă în același domeniu. Poate fi și în folosul acelei mase. Spun poate!
Balian

Mesajde kovacslg » 07 Oct 2019, 22:55

mausica scrie:
kovacslg scrie:Te duci la finante sa depui declaratia unica.

Nu mai te duci de anu trecut chiar. E totul online :lol:
Deci un drum mai putin

E online.
Cum e ipa online la apia, unde si azi, dupa 7 ani de experimentari, 90 % din fermieri merg acolo personal si un consilier completeaza formularele in numele lor.
Online!!!! Doar in statistici.
La finante e ceva similar, sunt cativa consilieri care completeaza pentru contribuabili declaratiile online.
Acolo la finante pe calculatorul anaf ului.

Cati apicultori au completat declaratia unica online?
Din 30-40 mii, cred maxim 1000.
Dar cred ca exagerez.

Eu am incercat sa abordez problema din perspectiva situatiei generale. Sigur eu completez on line, insa poti gresi acolo. ( Am chirii, terenuri, pfa, albine, nu intru in detalii cate probleme s au ivit in anii trecuti, terenuri cumparate pe pfa, amortizari, culturi care nu sunt in tabel etc)
Am intrebat de zece ori inainte sa l trimit...

Respecte
kovacslg

Mesajde kovacslg » 07 Oct 2019, 23:08

In atentia celor care negociaza la nivel inalt...

Bugetul alocat acestei masuri va fi in proportie mare pierduta.
Neutilizata, din cauza ca a fost calculat la un numar maxim de familii, si pentru ipoteza in care toti apicultorii vor solicita sprijinul.
Ori multi nu sunt eligibili, si multi nici nu vor sa depuna din motive diverse.

Daca cele afirmate mai sus sunt realitati, ar trebui gasite solutii ca suma alocata sa nu se piarda.
Simplificarea conditiilor de eligibilitate, astfel incat cat mai multi apicultori sa poate participa. Posibilitatea ca suma alocata sa se poate distribui, integral catre beneficiarii eligibili.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 07 Oct 2019, 23:42

cristi_vidican scrie:

Eu sunt la zi cam cu toate actele ce țin de o stupină.

6

Realitatea e, ca nimic din cele enumerate de mine nu se poate neglija, decat nerespectand legislatia, ex omitand de declararea miscarilor de efective in timpul anului.
Sau omitand ca trebuie depus declaratia la finante.
Si da la.pna va trebuie adeverinta de la.primarie.
Si trebuiesc vopsite stupii.
Cu medicul veterinar... Odata mergi la.el.sa faca hartie catre dsv, si cu probele te duci la dvs. Ulterior mergi iar la medicul veterinar pt stampila si nota de comanda pt medicamente
Autorizatia dsv e valabil cu anii, daca nu schimbi vetrele, daca terenul pe care s a autorizat ramane disponibil etc. In rest sunt modificari de facut.
Toamna le declarati la ojz. Ok
In primavara cum ziceti le declarati inca odata.
Dar trebuie sa le declarati in 2 locuri, si la primarie, si la.ojz.
Cu aceasta ocazie se declara nr cu care se intra in anul curent, precum si situatia cu care inchei anul precedent..
La.final.de semestru I, adica dupa 1 iulie se declara modificarile survenite in primele.6 luni ale anului.
Pierderi la iernare, unificari primavara, divizari in mai iunie si eventuale vanzari cumparari.
Sigur poti sa nu declari nimic.
In rest ati repetat cam.aceeasi lucruri...
Referitor la.primarii. De 14 ani plimb adeverinte de la 3-4 primarii la alte institutii.
Eu am stat la rand destul, cu multe ore si zile.pierdute cu hartogarii.
Nu ma plang, dar daca nu esti vip in sat stai la rand. Si la primarie si la apia si la finante, peste tot.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 08 Oct 2019, 00:04

Unii nu declara nimic, nicaieri.

Si ei au o realitate, dar paralela cu legislatia.

O legislatie complicata in jurul.stupilor, stufoasa si ineficienta, care are ca efect neconformarea generalizata.
Mediul asociativ poate solicita simplificarea acesteia, in beneficiul apicultorilor.

Sau putem explica ca de fapt lucrurile sunt in ordine etc.

Daca, stupii s ar declara o data pe an si intr un singur loc, 90.% din apicultori ar avea stupii declarati si ar putea beneficia de minimis, insa ma tem ca acum e exact invers.
kovacslg

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA