Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ajutorul de minimis

Mesajde cristi_vidican » 14 Dec 2019, 16:37

Closcutz scrie:Nu a fost chiar asa la indemana oricui acest ajutor si enorm de multi apicultori au ramas pe dinafara: 1) cine nu a avut stupii declarati la Anarz cu cod de stupina nu s-a incadrat din start. 2) autorizatie DSVSA nu au multi apicultori. 3) cont bancar nu au la fel de multi.

Aceste acte erau obligatorii pentru stupari.
Nu te cost mai nimic să ai stupina înregistrată la DSVSA.
Eu am făcut demult, nici nu mai știu când, dar am foia de la ei și o xeroxez oricând am nevoie de ea.
La Anarz declar stupii de 2 ori pe an. Nu-i mare bătaie de cap.
Cont bancar cam toată lumea are.

Repet, felul în care au pus problema acum pentru acest ajutor de minimis a fost destul de ok. Sigur au făcut șmecheria cu înregistrarea stupilor în primăvară la Anarz. Cei care am făcut-o că așa trebuia, a fost bine, cine n-a făcută, n-a fost bine.
Chiar n-a fost greu.
Puteau, de exemplu, să facă ca data trecută, să aducem facturi pe zahăr. să vezi atunci ce rupeam mașinile și căruțurile de la la makeruturi.
Așa, ne-am băgat în buzunar niște bani.
La cei care au avut buzunar.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 14 Dec 2019, 17:13

Dacă ar fi organizat într-un fel modern toate aceste acte ar putea fi depuse online.
Înțeleg și acei apicultori cărora nu-i plac deplasările și rezolvările la diferite instituții,
dar dacă eu personal am reușit să rezolv autorizațiile DSV, am cerut număr de stupină
pentru mai mulți stupari fără să facă ei un pas, de ce nu ar putea rezolva tot așa la birourile agricole comunale cu lucrătorii de acolo!? Bineînțeles fiind trecut în fișa postului lor. Este chestie de voință și de organizare.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Closcutz » 14 Dec 2019, 19:20

Eu stau la 115km de direcția agricolă si Anarz. Nu este chiar o plimbare lejera. și
Closcutz

Mesajde Balian » 14 Dec 2019, 20:00

Closcutz scrie:Eu stau la 115km de direcția agricolă si Anarz. Nu este chiar o plimbare lejera. și

Încă odată să înțelegeți. Nu vorbesc de Direcția Județeană Agricolă. Fiecare comună ca
centru administrativ a unui sat are la primărie un birou agricol care nu pate fi mai departe
de 10 km de om. Acea persoană/persoane care lucrează în acest birou este în contact zilnic
cu instituțiile amintite care aparțin aceluiași menister al agriculturii. El ar trebui să aibă
scrisă în fișa postului să deservească clientela și să coordoneze tot ce aparține de sectorul agricol.
Noi apiculturii suntem parte a sectorului zootehnic agricol, DSV-ul, ANARZ-ul, APIA etc... aparținem
de acel minister al agriculturii. Din acest considerent are sau ar trebui să aibă bază comună
de date și este rușinos că nu o poate gestiona corect. Poate de proastă organizare, de
incompetență, de comoditate sau de prost interes, indiferent de ce natură dar fiecare
este de condamnat și ne îngeunează activitatea noastră în loc să ne ajute. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 14 Dec 2019, 23:55

cristi_vidican scrie:Așa, ne-am băgat în buzunar niște bani.
La cei care au avut buzunar.

Se zice ca de la un om a......afurisit ( statul), s'-un pumn de sare este bun. Numai sa nu il arunce în ochi!
Acești bani prind bine multora dintre apicultori , care au avut actele in regula si multi stupi. Dar nu pot sa ma gandesc ca, de cele mai multe ori statul, cu o mana da dar ia cu două. As putea fabula ca, de exemplu, prețul mierii la en gros, va fi nesimțit de...mic, undeva sub 6-7 lei poliflora. Dar este numai o părere, nu " estimare"!
Shrek

Mesajde sapstel » 19 Dec 2019, 18:27

Ieri, un prieten si-a autorizat stupina . A trecut si pe la A.N.A R.Z. sa dea declaratia cu numarul de stupi intrati la iernat. Cel de la registratura i-a spus ca au primit zilele trecute o circulară in care se preciza ca in următorii 3 ani se va aloca , anual, un ajutor de minimis in valoare de 20 lei pentru fiecare stup. Aveti cunostinta de aceasta circulara?
sapstel

Mesajde Closcutz » 19 Dec 2019, 18:47

Cred că e pe sintagma vrabia malai visează :)))
Closcutz

Mesajde kovacslg » 19 Dec 2019, 18:52

Din pacate in comune nu este nici anarz nici birou agricol, care sa preia atributele de la camera agricola de la oras.
Acolo e strict reg agricol.

Ma bucur ca totusi sunt apicultori care cu un mic ajutor au primit acest minimis, desi erau zvonuri cum ca nu ar fi de interes, nici oportun, nici destul.

Pretul mierii va fi mic sau mai mare perfect independent de acest minimis.
Daca sunt destui apicultori dispusi sa dea mierea la 5 ron, acela va fi pretul.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 19 Dec 2019, 19:22

Nu cred ca va fi minimis permanent.
Insa eu asa stiu ca incepand de anul viitor va intra subventia directa.
Asta ca asa s a decis AFARA.
Nicidecum din cauza ca sectorul apicol din Romania ar fi cerut asa ceva, chiar majoritar erau vocile care erau impotriva.
Sper ca vor lua acolo decizi bune in continuare, chiar daca ele sunt in contrasens cu ideile mediului asocoativ autohton.

Cine vrea sa ma contrazica sa puna materiale din care sa rezulte ca vreo asociatie un ultimii 3-5 ani a cerut, a luptat pt subventie directa.
kovacslg

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Dec 2019, 10:37

Daca subventia directa se va da asa cum se preconizeaza si va fi conditionata de vanzarea unei cantitati de miere unui intermediar, apicultorul nu se va alege cu nimic. Intermediarul, stiind ca pentru a primi acea subventie apicultorul e obligat sa vanda o anumita cantitate de miere, ii va oferi un pret mai mic pentru ca banii din subventie sa ajunga la el si nu la apicultor. Daca subventia se va acorda fara sa fie conditionata de vinderea unei cantitati de miere, atunci va beneficia apicultorul de ea.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Closcutz » 20 Dec 2019, 11:54

Pai la ceilalți fermieri: cu oi, capre, vaci, etc le condiționează acordarea subvenției de vânzarea de vitei, lapte, brânză, etc? Mi se pare o porcărie! Dar dacă este un an foarte dificil și nu ai de vânzare decât o cantitate mica pe care o dai la rude și la borcan mai mult pt autoconsum? Nici subvenție nu mai primești?
Closcutz

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Dec 2019, 12:37

Cu ceva ani in urma cand subventia se dadea pe familia de albine, era conditionata de vanzarea a 10 kg de miere de familie la intermediar. Sa speram ca acum nu va exista aceasta conditionare. Aici ar putea reprezentantii apicultorilor sa intervina la autoritati pentru ca sa nu existe conditionarea. Dar noi vorbim de acest lucru si nu se stie inca daca se va acorda subventia. :)
Ultima oară modificat de Vasile_Bucovineanu pe 20 Dec 2019, 12:41, modificat 1 dată în total.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 20 Dec 2019, 12:40

Vasile_Bucovineanu scrie:Cu ceva ani in urma cand subventia se dadea pe familia de albine, era conditionata de vanzarea a 10 kg de miere de familie la intermediar. Sa speram ca acum nu va exista aceasta conditionare.

Așa este. Nici pentru ajutorul social nu trebuie făcut nimic. Numai primești. :shock:
Balian

Mesajde jonny_it » 20 Dec 2019, 15:46

Balian scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Cu ceva ani in urma cand subventia se dadea pe familia de albine, era conditionata de vanzarea a 10 kg de miere de familie la intermediar. Sa speram ca acum nu va exista aceasta conditionare.

Așa este. Nici pentru ajutorul social nu trebuie făcut nimic. Numai primești. :shock:

Eu as creste cantitatea aia de la 10 la 40 sau chiar si mai mult. Sa ai dovada ca ai vandut 40 kg de miere de la fiecare familie, ca ai dat la procesator, supermarket, etc, nu conteaza, sa fii producator si sa vinzi. Asa cei care fac performanta iau bani, restul sa faca alta meserie. Ce ziceti de ideea mea?
jonny_it

Mesajde Neafiliatul » 20 Dec 2019, 16:07

De acord,cu o condiție: milionul de familii de albine al celorlalți, să fie scăzut din calculul prin care se primește fondul pentru PNA.
Neafiliatul

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Dec 2019, 16:21

jonny_it scrie:Eu as creste cantitatea aia de la 10 la 40 sau chiar si mai mult. Sa ai dovada ca ai vandut 40 kg de miere de la fiecare familie, ca ai dat la procesator, supermarket, etc, nu conteaza, sa fii producator si sa vinzi. Asa cei care fac performanta iau bani, restul sa faca alta meserie. Ce ziceti de ideea mea?

Bun. Dar ce face apicultorul daca e un an slsb si nu extrage nici 10 kg de familie, cumpara miere de la chinezi si o vinde la intermediarii nostri? Daca esti obligat sa vinzi 40kg de familie cu un euro/kg, mai bine te apuci de crescut capre. Directiva europeana in acest sens nu doreste sa stimuleze cresterea productiei de miere, si asa se spune ca e supraproductie, ci vrea sa protejeze polenizatorii pentru a mentine biodiversitatea si a mari productia agricola la plantele care au nevoie de polenizarea albinelor. Ori polenizare fac si albinele care dau 50 kg de miere si cele care dau 10 kg.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA