Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde kovacslg » 25 Dec 2019, 01:59

Eu nu vreau...
Eu am si mica si mare.

Asta mica o folosesc infinit mai mult decat pe cea mare.
Ma gandesc asa retrospectiv daca a meritat investitia pt cea cu doua axe.

Aproape 3 mii... Daca socotim ca poti inchiria una pt 100 ron pe zii, aia nu se amortizeaza cat fac eu apicultura.

Pana acum am facut cu ea max 1100 km in doua sezoane.
kovacslg

Mesajde cristi_vidican » 25 Dec 2019, 08:06

kovacslg scrie:Ma gandesc asa retrospectiv daca a meritat investitia pt cea cu doua axe.

Aproape 3 mii... Daca socotim ca poti inchiria una pt 100 ron pe zii, aia nu se amortizeaza cat fac eu apicultura.

De multe ori mi-am pus eu problema la fel.
Și m-am gândit dacă să dau 10.000 de coco pe un Duster sau e mai rentabil să merg cu autobuzul.
Și, socotind am zis că e mai ieftin cu autobuzul, dar nu e mai comod. ;)

Am ajuns în viață la concluzia că nu are rost să mă stresez și să mă rup.
Chestia cu închiriatul să o gândești într-o zi de mutat, când în ziua aia ai de lucru la stupi și se face repede seară, treaba nu s-a terminat și tu trebuie să mergi în oraș să închiriezi remorca.
Și tocmai ce ți-a spus proprietarul remorcii că a închiriat-o unuia care o folosește 1 săptămână, nu 1 o zi. :o

Dacă tot am făcut un ban cu albinele, îmi place să nu mă chinui, dacă pot să trăiesc mai ușor.
Mi-am comandat o remorcă mai mare, care să-mi permită să-mi duc stupii mai rapid. Să nu trebuiască să fac 2 drumuri sau să vin și a doua zi.
Eu așa îmi gândesc viața.

P.S. Era la noi în sat o familie de bătrâni. Oameni harnici din cale afară. Locuiau într-o casă veche, pe care nu le dădea mâna să o repare pt că trebuia să facă economii. Dacă-ți trebuia bani de împrumut, oricând ei avea sume consistente să-ți dea. Și, neamurile mergeau și cereau des bani împrumut de la acești oameni care luau de la gură să bună bani de-o parte. Doar că neamurile uitau să mai dea banii înapoi. Și au murit cei doi luând de la gură și pierzându-și banii în buzunarele rudelor.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kovacslg » 25 Dec 2019, 12:12

Cu dusterul si troleul e alta treaba.
Masina am si eu, o folosesc zilnic, nu merita inchiriat.
Nimeni nu spune sa duci albinele cu trotineta, ca sa fie diferenta de comfort.

La platforma, daca il ai ca proprietate, sau e inchiriata nu e diferenta de comfort, e diferenta de finantare a utilizarii.
Da e o problema sa te duci pana la firma de inchirieri, dureaza o ora. Cu masina, nu cu troleul.

In comparatia cu munca pt a pregatii familiile pt cules, eu zic ca o ora de condus nu e mare lucru.
Eu atat fac pana la bunici unde tin platforma mare, asa ca, in cazul meu ar fi tot una.
Da, e o inconvenienta, dar totusi o remorca e 3000.
O chirie e 20 eur/zi. Eu o utilizez 5 zile. 100 eur/an
Inteleg si riscurile si deranjul, dar ele exista si pe statutul de proprietar. Faci accident, eventual nu ai casco pe ea de ex, ai de mers la itp, rca, impozit, mai repari, etc

Mai r si faptul ca nu in toate localitatile poti inchiria masina, platforma usor. In Cluj eu am noroc, sunt cu zecile, daca nu vine unul trimite pe altul.
Adta ar fi un argument verific in favoarea achizitiei.

Asta cu bunicii o las asa :)
Eu nu tin banii la saltea, daca am posibilitati, investesc in alternative productive.
Nu dau imprumuturi la consateni, eventual ajut la nevoie vreun prieten. (familie)
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 25 Dec 2019, 12:47

cine merge cu remorca fara asigurare??? scrii niste lucruri foarte intelepte..

sa inteleg ca daca inchiriezi poti face accident linistit .....nu are nici o logica

daca esti apicultor si lucrezi 100 de stupi ..nu ai cum sa nu ai transport propriu ....da ce esti carpaci.....la ce muncesti.....pe langa stupi mai sunt o gramada de lucruri de carrat ....cum ar fi caturi .bidoane ..butoaie ...roiuri....si late lucruri ...sau poate ai un asociat ...

eu cred c a vorbesti de altfel de apicultura
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Dec 2019, 12:56

kovacslg scrie:Eu nu vreau...
Eu am si mica si mare.

Asta mica o folosesc infinit mai mult decat pe cea mare.
Ma gandesc asa retrospectiv daca a meritat investitia pt cea cu doua axe.

eu am luat remorca de 2 t cu 34 mil.... 3.5 m x 1.5 ......incap 36 nu mai mult de un cat 1/1(72 caturi 1/1).....sau 3 metri cubi de scandura verde....
itp 100 lei.....asigurarea in sezon nu depaseste 100 lei...... si impozitu ......daca cauti gasesti..
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 25 Dec 2019, 13:03

yuonyuon scrie:cine merge cu remorca fara asigurare??? scrii niste lucruri foarte intelepte..

sa inteleg ca daca inchiriezi poti face accident linistit .....nu are nici o logica

daca esti apicultor si lucrezi 100 de stupi ..nu ai cum sa nu ai transport propriu ....da ce esti carpaci.....la ce muncesti.....pe langa stupi mai sunt o gramada de lucruri de carrat ....cum ar fi caturi .bidoane ..butoaie ...roiuri....si late lucruri ...sau poate ai un asociat ...

Intre rca si casco e o mare diferenta.
Cele inchiriate au casco, noi nu prea avem, in caz de accident ce nu acopera rca umblam adanc in buzunar.
Atat am vrut sa arat.

Am mai scris ca am si remorca mica si mare.

Na ti vazut?
Ultima oară modificat de kovacslg pe 25 Dec 2019, 13:11, modificat de 3 ori în total.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 25 Dec 2019, 13:05

podeaua este destul de joasa ...la celelalte unde este deasupra rotilor nu poti pune 2 randuri ..
Fişiere ataşate
11.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Dec 2019, 13:12

cristi a spus un lucru foarte bun ..ca atat timp cat muncesti e bine sa ai lucru tau si sa iti concentrezi atentia pe apicultura...adica sa nu te complici mai ales in sezon cand totu se intampla la viteza a treia..
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 25 Dec 2019, 13:20

Da sunt mai scumpe mai ieftine, mai vechi si mai noi.
Dar acolo intervin alte riscuri, se strica, anvelope uzate, frane uzate si altele nu ma pricep la remorci.
Dar cand ma duc cu albinele vreau sa fiu sigur ca ajung.

Multi carausi de masini vand platformele dupa un an doi, tocmai din aceasta ratiune.
Ar trebui un set de anvelope, frane, rulmenti si ceva elemente la protap, ca sa fi sigur de ea.
Cand le schimbi pe astea ajungi la pretul de nou.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 25 Dec 2019, 13:41

remorca din poza are in jur aproape 400 kg si e nemteasca ...(deci nu panarmai de la dedeman)
obloanele au tabla ..defapt e fier zincat
sistem de franare propriu...
suspensi pe bara de torsiune....tre sa ai peste 1.5 tone ca sa functioneze corect...

o am de vreo 5 ani ...am schimbat doar podeaua....si triplele..

a mai spus cineva ca e foarte greu de manevrat ...da asa este la inceput a fost un cosmar ...dar acum pare extrem de usor...nu ma incomodeaza cu nimic..

la tinuta de drum remorcile cu doua axe ...nu le simti pentru ca nu te hatana....ca la cele cu o singura axa..
.o alta chestie este cand asezi greutatea la cele cu 2 axe remorca sta pe propriile roti ...in schimb la celelalte esti obligat sa pui greutatea usor spre fata ca sa nu faci balans...
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 25 Dec 2019, 14:03

Noi nu reparam masinile dacat cand se strica.
Le luam vechi, si asta e, mergem pana ne lasa, ca daca le am intretine corect, n ar mai fi asa rrntabil sh.
La remorci la un anumit rulaj sunt elemente care se inlocuiesc. Tocmai ca sa nu ai surprize.

Ca e usor de cuplat una cu foua axe si 400, eu nu comentez s a mai scris aici.
Daca ai una cu 1 ax, pun pariu ca nu te atingi de cea marr decat strict la pastoral.

Legat de pret sh/nou
Cea mica e stema noua a costat 1000 eur (sper ca retin)
sh nu o gasesti mai ieftin de 2500. Eu pt 2300 ron mai bine iau noua si ma tine 20 de ani.

Cea mare 4x2 noua a costat 2900 eur (+-), folosit am gasit aceeasi model intre 1800 (10-15 ani poate 1 mil km) - 2500 ( 1-3 ani si 100 mii km), un drum saptamanal de olanda e 6000 km. Sa facem calculele.
Iar am ajuns la concluzia ca pt 1000 eur mai bine iau noua decat sa repar cele vechi. 20 de ani n ai probleme.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 25 Dec 2019, 14:04

kovacslg scrie:
yuonyuon scrie:cine merge cu remorca fara asigurare??? scrii niste lucruri foarte intelepte..

Intre rca si casco e o mare diferenta.
Cele inchiriate au casco, noi nu prea avem, in caz de accident ce nu acopera rca umblam adanc in buzunar.
Atat am vrut sa arat.

Am mai scris ca am si remorca mica si mare.

Na ti vazut?
in caz de accident e rau orcum o dai.....
eu nustiu cum iti gasesti timp in sezon sa mai si inchirezi cate o zi doua...mai ales dupa mutari(oboseala) sa mai duci si remorca inapoi ..ca apoi iar sa inchiriezi la urmatoarea mutare deci daca faci 5 mutari trebuie sa inchiriezi de 5 ori si o duci inapoi de 5 ori....

pentru mine iese din discutie... eu tre sa am totu la "degetu mic" ...
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 25 Dec 2019, 14:55

Da, e rau oricum, dar sa mai ramai si falit...e mai rau.
Eu nu ichiriez remorci, a fost doar o discutie.

Nu ati citit?

Daca ne distantam putin de apicultura si comparam modelele de afaceri din vest si cele din est constatam ca
- noi avem masini utilaje vechi in proprietate
- ei au utilaje noi in leasing, (chiar operativ) dar
strict care sunt folosite zilnic!!!
Cele folosite ocazional le inchiriaza.

- noi avem afaceri relativ mici si nerentabile cu multe resurse blocate, cu multe incertitudini
- ei au dezvoltare, activitate rentabila, cu costuri predictibile

-noi integram tot, crezand ca de acolo iese rentabilitatea
- ei externalizeaza masiv, si se ocupa doar cu activitatea de baza, la care se pricep cel mai mult.
kovacslg

Mesajde mausica » 25 Dec 2019, 20:37

Adevarul e ca eu personal,prefer sa am masina ,remorca mea sau alte utilaje care usureaza munca. Am fost si in situatia sa inchiriez atat masina cat si remorca dar..........mai bine ma las de apicultura decat sa mai fac asta !!! Am motive intemeiate,cu multe aventuri.
Indiferent cat costa acele utilaje,daca fac bani cu albinele.....le cumpar..
Nu vad dc sa te chinui. E normal ca fiecare sa aiba anumite preferinte cand vine vorba de masini sau remoci,asta in urma unor experiente sau in urma unor calcule de rentabilitate. Ca tot ai adus vb de celelalte tari si de cum isi gestioneaza afacerea :dc crezi ca canadieni,americanii...etc folosesc masini cu motoare mari cand e vb de carat stupi/magazii sau alte greutati apicole ??? Prin filmarile lor vezi doar tancuri nu masini !!!
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 25 Dec 2019, 21:33

mausica scrie:Ca tot ai adus vb de celelalte tari si de cum isi gestioneaza afacerea :dc crezi ca canadieni,americanii...etc folosesc masini cu motoare mari cand e vb de carat stupi/magazii sau alte greutati apicole ??? Prin filmarile lor vezi doar tancuri nu masini !!!

Pentru cine trăiește din apicultură, trebuie musai să aibă scule profesionale.
Uită-te la Ioan Guist, Patrol, camion cu macara, adică exact ce are nevoie.
Dar, pt cine încă încearcă cu degetul mare de la picior să vadă cât de rece e apa, problema se pune altfel.

Îmi amintesc că atunci când m-am apucat de apicultură, cei care au sărit în largul apiculturii în căutarea gloriei, râdeau de cei care stătea pe mal și nu avea curaj să dea vrabia din mână (a se citi vrabia = salariu). Azi, după vreo 17 ani, îi văd pe mulți dintre cei care se îndepărtase de mal, că se întorc și ne întreabă: ce salarii mai sunt prin privat?

Apicultura trece prin vremuri grele, care nu cred că se vor rezolva ușor pentru noi. Dacă alții reușesc să-și vândă pielea scump de tot, noi le dăm și bani, numa să ne-o ia.

În contextul aceasta, noi discutăm dacă apicultura e rentabilă cu o remorcă pe o axă sau pe două, sau dacă nu cumva ar fi mai bine ca remorca pe o axă să o luăm cu chirie juma de zi la programul de seară, cu promisiunea că până la ora 12 să o aducem înapoi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kovacslg » 25 Dec 2019, 22:36

Nu s a discutat deloc rentabilitatea apiculturii prin prisma tipului de remorci. 1-2 axe
La axa simpla dubla, am mentionat doar faptul ca si una si alta au avantaje.
Si faptul ca, personal, pe cea cu o singura axa il utilizez mai mult, adica investitia a fost mai eficienta.

Si da, daca ai 1500 de familii poate sa vina si tancul.
Noi vrem, camionul celmai maresi elita ofroadului la cateva zeci de familii.
Prin achizitie, vrem mai mult etalam faptul ca, PUTEM cumpara acele masini remorci.
Eu de ex am prioritate sa cumpar 160 magazii in iarna asta, sa amenajez o vatra, sa cumpar un dozator etc.
Pe de alta parte lipsa spatiului ( stors, manipulat miere) ma limiteaza crl mai mult in dezvoltare, nu masinilr si remorcile.
kovacslg

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE