Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde Shrek » 25 Dec 2019, 23:13

cristi_vidican scrie:.....
Uită-te la Ioan Guist, Patrol, camion cu macara, adică exact ce are nevoie.
Dar, pt cine încă încearcă cu degetul mare de la picior să vadă cât de rece e apa, problema se pune altfel......

Atunci când lucrurile merg bine, omul are tendinta sa se extindă. De cele mai multe ori, mai mult decât este plapuma.
Am un prieten care a început de " de jos". Sofer de microbuz ro-au. Înțelegând cum " merg lucrurile" , a intrat si el in afaceri. La început cu un microbuz. Apoi, fiind " pe felie" si-a facut o firma de intermediere locuri de munca! Afacerea mergea atat de bine ca in trei ani de la un microbuz, a ajuns la 10. Fiindcă i se părea că plătește prea mult pentru întreținerea mașinilor, si-a deschis si un service auto. Apoi, pentru ca masinile trebuiau spălate si aspirate după fiecare cursa, si-a deschis si o spălătorie auto. Cu utilaje specializate pentru spălatul covoarelor. Tot timpul era pe fuga. Tot timpul era stresat. Avea destul de multi angajati pentru salariile cărora se stresa in fiecare luna. Dar, la momentul de apogeu, se cara cu masini scumpe, avea " menajera", casa in oras, casa de vacanta, prieteni foarte mulți....Pana intr-o zi cand s-a produs nenorocirea: AVC la 42 ani! Cu toți bani si cunoștințele nu si-a mai revenit niciodata. Se deplasează greu si vorbește si mai greu. Afacerile s-au dus toate de râpă. Singura care mai merge fiind agenția de intermediere dar la capacitate de minimă si asta doar pentru că angajatorul din au este un neamt care nu l-a abandonat. Soția l-a părăsit pentru un sofer mai ....tânăr și s-a mutat în au. Fiul, s-a stabilit si el tot in au. Prieteni, nu prea mai are. Cand ne întâlnim, il intreb daca s-a meritat sa isi consume toata tinerețea încercând să facă bani. Foarte multi bani. Nu-mi răspunde niciodată. Doar ochii i se umezesc. Dar mai speră ca intr-o zi o va lua de la capat. Incerc intotdeauna sa il incurajez. Dar amândoi stim ca este o speranta deșartă. De multe ori si eu, privind în urmă ma intreb: se merita toate sacrificiile din tinerețepentru a avea bani multi? Inca nu am un raspuns....
PS. Fiecare poate trage concluzia care îi convine. Este doar o poveste!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 26 Dec 2019, 06:51

Shrek scrie:De multe ori si eu, privind în urmă ma intreb: se merita toate sacrificiile din tinerețepentru a avea bani multi? Inca nu am un raspuns....

Pentru că sunt în postura de a da sfaturi oamenilor și atunci când ei nu le cer sau nu le vor, le spun mereu că viața e făcută din mai multe domenii și că ele trebuie să fie în echilibru.
Dezechilibrului domeniilor din viață e un mare rău. Dacă-l produci, după colț s-ar putea să te aștepte AVC-ul. Și nu numai.
Jobul, familia, relațiile, sănătatea, sufletul ...., mai pe scurt, materialul și spiritualul.

P.S. Să nu uităm că suntem la capitolul mașini. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 26 Dec 2019, 11:20

kovacslg scrie:Prin achizitie, vrem mai mult etalam faptul ca, PUTEM cumpara acele masini remorci.
Eu de ex am prioritate sa cumpar 160 magazii in iarna asta, sa amenajez o vatra, sa cumpar un dozator etc.
Pe de alta parte lipsa spatiului ( stors, manipulat miere) ma limiteaza crl mai mult in dezvoltare, nu masinilr si remorcile.

Crede-ma ca s-a trecut de mult de faza cu etalarea. Am mai spuso de multe ori in discutiile noastre. Nu inteleg de ce ai ramas blocat in aceas faza ??
Faptul ca poti sa iti cumperi ce doresti,ca sa iti inlesnesti munca(ca doar despre asta e vb aici) merita toti banii. Normal ca trebuie facute cu cap si achizitiile dar nici nu tre sa fi zgarcit .
Legat de ce ai spus mai sus,de prioritatile tale.....eu am trecut de mult prin ele. Alea au fost printre primele si la mine,dar la pachet cu transportul ;)
Mi-am facut camera de extractie(autorizata dsv),nu e ea hala cum ar fi vrut eu dar extrag fie ploaie ...fie vant ...fie soare. Am facut camera de depozitat magazii,camera depozit miere,izgonitoare fara numar,magazii de schimb vreo 250(si tot nu imi ajung), vatra de iernare,vatra de imperechere. Toate astea fara un mijloc de transport is egal cu 0 !!! Stii bine cand extragi acasa mierea,tre sa faci mai multe drumuri(ba cu magazii,ba pune izgonitoare/sau suflanta,ia copuri,adule la hala/camera de extractie,se aduna). E absolut necesar sa ai o masina sa poti sa e misti.
Avantajul meu e ca tamplaria apicola o fac singur cu sculele din atelier,deci costuri f mici. Iarna e lunga si ai timp sa tot mesteresti. Am mai fost inspirat sa accesez un proiect de 40000euro si cu ajutorul lui am mai luat scule si utilaje care ma ajutat la dezvoltare.
Oricum ai calcula,nu mai e vb de figuri ci de nevoie. Acuma la cum merge apicultura,trebuie gandit bine,nu mai e ce a fost. Daca reusesti sa iti valorifici produsu la pret bun vei merge inainte.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde kovacslg » 26 Dec 2019, 11:37

M am oprit dupa cateva fraze din ultima postare si simt ca datorez scuze.
Nu am avut intentia deloc de a tintii in careva din noi care am postat in ultimile zile!!!!!!!!!!!

Scuze daca asa a iesit.

Insa am simtit acest lucru in ultimii ani, cum cumpara un apicultor un lt ceva, imediat era privit diferit. Ca avea albine slabe nu mau conta.
Masina era imaginea succesului....
kovacslg

Mesajde kovacslg » 26 Dec 2019, 11:44

Daca pica ceva moca, acolo nu discut, dar nu port pica deloc.
Eu nu am avut parte de 40000 eur, am dezvoltat din resurse proprii.
Legat de iarna, nu am atelier, plus sa vinzi 1500 borcane e o munca si aia.
Poate peste cativa ani vine generatia tanara si voi avea si eu tanar fermier in familie.

Transport am am mai scris de cateva ori.
Pe remorca mica incap 40 de magazii, pe cea mare 150..
kovacslg

Mesajde mausica » 26 Dec 2019, 12:56

kovacslg scrie:
Insa am simtit acest lucru in ultimii ani, cum cumpara un apicultor un lt ceva, imediat era privit diferit. Ca avea albine slabe nu mau conta.

Fi convins ca sunt si din astia care se mandresc cu o masina. Nu e exclus. Dar nu cred ca e cazu aici intre noi cei care discutam pe acest subiect.
Am uitat sa precizez ca pana sa accesez proiectu dezvoltarea am facut-o din resurse proprii. Aveam toate dotarile pt stupina,aveam nr de stupi,aveam masina in momentu accesarii. M-a ambitionat faptu ca o gramada care nu aveau stupi accesau proiect si eu care aveam tot bagam mana in buzunar la nevoie. Proiectu m-a ajutat sa imi schimb utilajele cu unele mai performante ca sa am randament mai bun.
Legat de borcane si eu vand marea majoritate a mierii la borcan. Dadeam doar rapita si fs la engros(cand mergeam la culesurile astea). Eu am marele avantaj cu mierea de iulisca pe care o valorific la pret bun si dau cate 400-600 kg odata !!!.
Mai e salcamul si poliflora de deal care de asemenea se da la borcan.
mausica

Mesajde yuonyuon » 26 Dec 2019, 13:23

kovacslg scrie:M am oprit dupa cateva fraze din ultima postare si simt ca datorez scuze.
Nu am avut intentia deloc de a tintii in careva din noi care am postat in ultimile zile!!!!!!!!!!!

Scuze daca asa a iesit.

cand am inceput apicultura aveam 10-20 de stupi si faceam cate 400-500 kg de miere numai la fs... fara sa am absolut nimik....(ma ajutau ceilalti ) ..miere o dadeam la angro si eu practic nu bagam nimik .....
ca sa nu mai zic ca si primi stupi i am primit cadou vreo 6 roi in cutii de polistiren....

dupa ce am ramas singur am luat decizia sa iau treburile mai in serios.. dar pe aceiasi idee investitii minime si valorificarea miere ...cat mai rapid posibil....

vad ca vorbeai de dozator...ai ajuns la nivelul de dozator...??
yuonyuon

Mesajde peterneamt » 26 Dec 2019, 13:26

peterneamt

Mesajde mausica » 26 Dec 2019, 15:08

Cand vezi asa dotari iti e mai mare dragu sa te uiti si sa produci ;)
mausica

Mesajde Balian » 26 Dec 2019, 15:51

O uzină de miere f bine dotată, organizată și eficientă. E capitalism.
(Păcat că e lipsit de farmec apicol. :( )
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 26 Dec 2019, 16:11

Balian scrie:O uzină de miere f bine dotată, organizată și eficientă. E capitalism.
adica??? :lol:
tu nu vezi caturile alea albe pe sus pacolo...si multe... :D
ala nu e farmec?
mehh ...e capitalism :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 26 Dec 2019, 16:25

Sa ne uitam ce volum deservesc acele utilaje.

Mentin afirmatia ca programele 141 si tanar fermier erau folosite in apicultura in proportie de nici 30%.
O mare greseala era ca nu trebuiau justificate in totalitate sumele.
Plus ca majoritatea nu erau la nivelul de a investi 40000 euro. O centrifuga, un topitor ceva de genul. Cateva mii acolo...restul banilor in masini si case.

Dupa 5 ani revenire la 60-80 familii.

Vorbesc de majoritate, sa nu se supere nimeni.
(Dar cam toti pe care i cunosc)

Eu as sprijinii apicultura cu sume adaptate la nivelul de activitate al stupinei, corelat cu nevoile de investitii in perioada data.
Obligatoriu cu aport propriu, ca investitia sa fie gandita si exploatata cu maxima eficienta.

Tinerii fermieri cam toti au joburi, sunt fermieri asa pe hartie, eventual ceva acolo dupa masa.
90% au pfa ul inchis dupa 5 ani si activitatea revenita la nivelul anterior proiectului.

Sa nu se inteleaga gresit, sprijin pt investitii sub forma unor finantari e binevenita, dar nu asa cum s a procedat pana acum.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 26 Dec 2019, 16:29

Exista acel sprijin de 15000 eur pt agricultori din partea statului maghiar.
La fiecare proiect de 15000, investitia totala cu aportul propriu e in medie 25000/ proiect.
La noi la fiecare proiect de 40000, raman investiti efectiv cateva mii. Asta da eficienta.
kovacslg

Mesajde Balian » 26 Dec 2019, 16:49

yuonyuon scrie:
Balian scrie:O uzină de miere f bine dotată, organizată și eficientă. E capitalism.
adica??? :lol:
tu nu vezi caturile alea albe pe sus pacolo...si multe... :D
ala nu e farmec?
mehh ...e capitalism :lol:

Bani poți face așa. Eu cred în capitalism. Caturile alea albe au farmec cum spui.
Felul lucrului e altceva. Dar n-avem ce face. Numai așa poți crea profit. ;)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 26 Dec 2019, 17:02

Uni sunt fermecati de albine, altii de profit.
Ambele categorii sunt animati de aceeasi trairi, scopul sau elementul central in sine difera.

Ambele sunt respectabili.
kovacslg

Mesajde Balian » 26 Dec 2019, 17:06

Corect.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE